Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: Vitara S 1.4T

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od pedja »

Zimski LingLong je danas prošao svuda, po (Beo)gradu, uzbrdo, nizbrdo, po snegu, po ledu. Stvari su postale još bolje kada sam uspeo (tj kada sam se setio) da isključim ESP/ESC, kako god.

U sličnim uslovima (vreme i putanja) mislim da mi je prošle godine ipak nešto bolji bio AS GY, a možda je i do automobila. U oba slučaja je u pitanju nova guma.

--
Ne bih dalje komentarisao kako ljudi voze, a o gumama da ne pričamo.

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ma ovaj sneg je bezveze, prolazi se laganeze, mora to da zaledi malo.... Previse je vodenast
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Post od paliic »

Povlačim reč za Barum Polaris 6, sva zahvaljući vašim savetima - podigao sam pristisak na 2.4 i dobio potpuno drugačije ponašanje.
Uspešno smo odvozali turu do Stare Planine i nazad. Nisam joj testirao granice na porodičnom putovanju, ali definitivno mi je ulila poverenje prošavški kroz sve vremesnke prike ovih par dana i to preko planinskih puteva pa do autoputa. Najveći je plus novo ponašanje auta i odsustvo “plivanja” posle promene pritiska sa 2.2 na 2.4 bar.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: Vitara S 1.4T

Post od pedja »

Pa, s obzirom da nisam vozio 10% po ravnom, bez bulevara i posebno širokih ulica, a neke uzbrdice/nizbrdice su bile ozbiljne, te da je led uhvatio, nije bila naivna vožnja. Plus busevi koji stoje i razni ludaci za volanima...

Ne žive svi na NBGDu.

Послато са SM-G980F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kod mene Bridgestone Blizzak LM 001 Evo, ne znam koja im je sezona, daleko su od novih. Stigle su uz auto. Za ove uslove, na ravnom, izlazim i iz dvorišta sa dobrih 15 cm snega, bez problema. I dalje svuda prolazi. Mada čim se izađe na neku glavnu saobraćajnicu tu već nema problema sa prolaskom, samo treba popustiti gas.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Najlepsi dan u BG :)
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Jeste. Ja sam i istrčao danas, u šorcu. Bitno da su stopala ostala suva.

Sutra ću malo više da se vozikam, prognoza obećava.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Samo da ne stegne nocu da ne poledi.

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
zigZag
Reactions:
Pridružio se: 08 Apr 2020, 15:20

Post od zigZag »

ponekad se isplati nemati zimske gume - sačekao me ovaj januarski kijamet daleko od srbije, na obali egejskog mora ali sam pratio vremenska zbivanja jer mi se u nekoliko prethodnih godina skoro po pravilu dešavalo da me na povratku sa uskršnjih ferija dočeka sneg u makedoniji, iznad gevgelije. tako smo odlučili da sačekamo povratak u srbiju dok se ne istopi ili očisti sneg sa AP. i nismo pogrešili, produženi zimski raspust ispade lepo a u novogodišnjoj noći nas uhvatio baš masivan sneg i na moru, jedino što se već 2. januara skroz istopio.

pošto će se postaviti pitanje, zimske gume ne stavljam jer ne vozim po snegu, ne idem na planinu zimi, ako me dočeka u beogradu/srbiji auto ne koristim. a i vozim pristojno "sveže" letnje gume (trenutno DOT januar 2025, hankook ventus prime 4) koje su u sadejstvu sa 4x4 do sada uglavnom dobro izlazile na kraj sa iznenadnim snegom kao što je bio taj makednoski 5. maja prošle godine. generalno po gradu gledam da vozim što manje, nepodnošljivo je kako god okreneš.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Da nisi pisao ovo u drugom pasusu, pomislili bi samo da si imao All Season, ne da su išao do Grčke sa letnjim gumama.

Sent from my Motorola Edge 50 Fusion using Tapatalk

maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

paliic napisao: 04 Jan 2026, 17:52 Povlačim reč za Barum Polaris 6, sva zahvaljući vašim savetima - podigao sam pristisak na 2.4 i dobio potpuno drugačije ponašanje.
Uspešno smo odvozali turu do Stare Planine i nazad. Nisam joj testirao granice na porodičnom putovanju, ali definitivno mi je ulila poverenje prošavški kroz sve vremesnke prike ovih par dana i to preko planinskih puteva pa do autoputa. Najveći je plus novo ponašanje auta i odsustvo “plivanja” posle promene pritiska sa 2.2 na 2.4 bar.

2.2 je bas premalo za i30, ja imam 2.5, 2.6 bara i to je to. Doduse zimske su mi 225 45 17.
Odgovori