Drugi auto - Dilema
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Drugi auto - Dilema
Ako imaš 206, nekako je logičan upgrade na 207. Sigurno da može da se nađe lep primerak, a poznat ti je teren, imaš majstora itd.
Za Jazz su ti več rekli i krenuli pažnju. Yaris ne znam kakav može da se nađe za taj novac, na ceni su dosta.
Za Jazz su ti več rekli i krenuli pažnju. Yaris ne znam kakav može da se nađe za taj novac, na ceni su dosta.
Posetite www.garaza.rs !
Pogodio si u sredinu. Auto je uvoz Austrija, 14 godina tamo. A znamo svi kako ga Austrijanci sole... oko rezervoara ima oko pola cm rđe. Barem po slikama. Zadnji most bi isto mogao da fasuje opasno. Mislim, jasno mi je da je auto 15 godina star, ali ovde postoji velika sansa da ju je sol načela. Problem je što moram da se vozim preko 100km po vukojebini da je uzivo vidim. Mislim da ću ipak na 208, 1.2 mokri kaiš, ali barem sa 30k km manje, velikim servisom, 5 godina mlađi i sa hrpom opreme više.OMP napisao: 25 Jan 2026, 22:23 Jazz samo pregledaj dobro posto nisu bas imuni na koroziju (doduse kao i mnogi japanci), oko poklopca rezervoara zagledaj jel pocela da bubri ili je radjena, ako je radjena pitanje kako, drzi bure vodu... ili ljudski posto ako se odradi samo spolja kako se inace radi za prodaju to brzo istruli, takodje zadnji kosevi stradaju kod njih jer ima par dzepova gde ostaje blato a fabrika nije bas odradila zastitu najsrecnije niti postavila podkrila, ako je sport verzija sa plasticnim sajtnama tu je stanje jos kriticnije ispod plastika. Inace jazz je super auto, komrofan, pouzdan, jbg malo nezgodan za rad jer je motor sabijen ko u dupetu ispod malene haube pa mnogi delovi motora su tamo negde ispod soferke, najebah dok sam prisao i rasturio leptir gasa al dobro to je vec posao za majstora tebe ne treba da brine.
206 samo da klimu ima i 5 vrata... ulje i filteri se na parkingu promene. Leptir gasa i bobinu sam sam menjao/čistio pre par meseci...trojanac napisao: 25 Jan 2026, 22:31 Ako imaš 206, nekako je logičan upgrade na 207. Sigurno da može da se nađe lep primerak, a poznat ti je teren, imaš majstora itd.
Probaj 208 pre kupovine. Na stranu motor (koji bih ja svakako izbegavao), ali pozicija za volanom na 208 mk1 je, u najmanju ruku, čudna. Meni konkretno odgovara odgovara (ne stopostotno), prešao sam dosta sa 208icom (doduše dizel), ali par ljudi oko mene su redovno pizdeli kad probaju. Km sat je iznad volana (ja se navikao brzo), ali ono što je i meni često smetalo (iako nisam nešto posebno visok, mada sedište držim skoro do kraja nazad), to su mala prednja vrata i tamo gde bi inače naslonio levi lakat, tu ti je B stub. Da se razumemo, nije da sam prešao iz S klase u nju, štaviše najviše sam u životu i vozio kola tog B segmenta, ali nekako mi je kod 208-ice to najizrazenije.
Имам једно потпитање...
Imaj u vidu da je 2016 godiste pre revizije kaisa, ako se zakasnilo sa zamenom, tj ako se sace zapusilo, moze imati posledice po motor. Ko to moze da utvrdi, ne znam, ali obrati paznju.
P.S. zamena zupcastog nije veliki servis. Menja se samo on, ne i pumpa i trebalo bi opet na 60ak hiljada da se menja.
Послато са SM-S921B помоћу Тапатока
P.S. zamena zupcastog nije veliki servis. Menja se samo on, ne i pumpa i trebalo bi opet na 60ak hiljada da se menja.
Kazu da kais na tim pure shit motorima treba menjati na 40k km da predupredis probem uz to obavezna zamena ulja na max 10k km i obavezno skidanje kartera i provera sita uljne pumpe na svakoj drugoj zameni ulja, e sad ko hoce da sacuva taj motor i da ga vozi dugo trebalo bi i ovo da postuje a realno motori su za izbegavanje sem ko je kupo nov i radio ovako kako sam napisao onda mozes biti miran da 99% nece nista da mu fali nikad. Moze i sad kad se kupi neki polovan da se odmah odradi zamena kaisa i svega sto treba da se ocisti karter i sito i pridrzavas se ovih saveta. KOlega prosle god uvezao jedan takav pezo, ja mu rekao ovo da uradi, kao i njegov majstor sto mu je rekao i kao vazi hocu, naravno nista nije uradio po tom pitanju videcemo kad ce da napravi problem, ono malo se vozi pa mozda i potraje ali pitanje je dana.
Kupiš auto "za svaki dan" i moraš menjaš kaiš na 40k da bi možda sve bilo u redu.
Имам једно потпитање...
@surovi, ako se odlučiš za taj 1.2 PureShit,
stanje remena se može provjeriti vizuelno i pomoću ovog alata. Mada, ako nisi siguran, najbolje bi bilo da se odradi zamjena remena i provjeri stanje sita u karteru. Ko zna kako se prethodni vlasnik odnosio prema toj 208-ici!
Što se tiče redovnog servisa i zamjene remena, ona se radi na svakih 100K km ili 6 godina, a na svakoj drugoj zamjeni se mijenjaju i pumpa, zatezač i ostalo remenje. Ovo važi za ovu najnoviju reviziju remena i ako se redovno mijenja ulje na 10-12K km. Treba sipati isključivo ulja sa Stellantis FPW9.55535/03 odobrenjem ako želiš da se približiš tim brojkama za zamjenu. Naravno, da to treba kontrolisati i po potrebi ranije zamijeniti.
Što se tiče redovnog servisa i zamjene remena, ona se radi na svakih 100K km ili 6 godina, a na svakoj drugoj zamjeni se mijenjaju i pumpa, zatezač i ostalo remenje. Ovo važi za ovu najnoviju reviziju remena i ako se redovno mijenja ulje na 10-12K km. Treba sipati isključivo ulja sa Stellantis FPW9.55535/03 odobrenjem ako želiš da se približiš tim brojkama za zamjenu. Naravno, da to treba kontrolisati i po potrebi ranije zamijeniti.
Originalno je stavljeno 100k, ali u realnosti, u zavisnosti od ko zna kojih faktora, najverovatnije kratkih voznji, znalo je da krene raspadanje i ispod 60k. Mislim da je 40k preterano, ali 50-60k za zamenski sasvim ocekivano.
P.S neretko krenu da trose ulje. Mislim da kod mene trosi kad se nagazi malo.
P.S neretko krenu da trose ulje. Mislim da kod mene trosi kad se nagazi malo.
@lami, Slažem se. Treba se pridržavati preporuka za kvalitet ulja i mijenjati ga na 10-tak hiljada. Uz ovu najnoviju reviziju remena možda se i približi brojci od 80-90K km! Ima onaj alat pa se može provjeriti stanje i ako treba ranije odraditi zamjena (50-60k km). Bitno je samo da se ne dozvoli začeplenje sita u karteru koje može dovesti do havarije. 
Poslednja izmena od C=64 u 26 Jan 2026, 22:06, izmenjeno 1 put ukupno.
@lami , kod tebe je revidirana verzija u C3, ako se ne varam? Šta je uopšte promenjeno prilikom te revizije?
Btw, toliko je dobar motor, da su patentirali alat za proveru problematicnog kaiša
Inače, @C=64 super link, nisam znao da tako nešto postoji, pogotovo ne da je tako jednostavno u stvari
Btw, toliko je dobar motor, da su patentirali alat za proveru problematicnog kaiša
Inače, @C=64 super link, nisam znao da tako nešto postoji, pogotovo ne da je tako jednostavno u stvari
Имам једно потпитање...
Nije 100% sigurna metoda, ali ipak daje neki uvid u stanje remena. Kad krene degradacija materijala, remen zadeblja i onaj alat to pokaže. Sad da li na 40-50 ili možda i 100k km... đavo će ga znati... 
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Pomenuti Sandero mi se čini najlogičniji izbor (iako je najskromniji od svih). Beži od tog 1.2 Pure Shit motora, ne možeš nikad znati u kakvom je stanju i šta je sve unutra pohabano (odnosno da li je već) usled tog problema sa kaišom.
Ludost je uzeti taj motor, posle svega sto je poznato oko njega. Za polovan auto biras najkvalitetniju mogucu opciju, toliko solidnih motora moze da se probere, i da zaboravis da ga imas, sem zamene ulja jednom u godinu dana....
Kad je teško - Bax !