Astra J 2010 1.6 115hp AX16XER - potrosnja ulja

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Re: Astra J 2010 1.6 115hp AX16XER - potrosnja ulja

Post od Bax »

Eto taman je vreme za zamenu.
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Servis radim za nekih 3 meseca i tad ce biti negde oko 10-11000 km predjeno. Sad kad pogledam, na ovu do sad predjenu kilometrazu ovo i nije velika potrosnja ulja, tako da cu se probati prebaciti na 5w40 i pratiti dalje stanje.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Slobodno. Predložene gradacije kod ovog motora, za naše podneblje, (5w30 i 5w40) su potpuno ravnopravne, dakle nije 5w30 pa ako nema onda 5w40, viskoznije se može koristiti i kao fabričko punjenje, znači od početka. Upotreba 5w30 je bila široko rasporostranjena isključivo zbog većeg izbora proizvođača sa Dexos 2 standardom.
Sada se ne moraš držati striktno ni Dexos 2 specifikacije, već možeš uliti i full saps ulje (a3/b4) bez ikakve bojazni.
Arogan
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2019, 18:57

Post od Arogan »

Ja imam motor AX16XER, ali u Astri H klasik 2011., trenutno na 93.000+ km.
Na pretposlednjem malom servisu (prvi put u toj firmi) sipali su mi ulje Eneos 5W40 (prvi put te gradacije). Nije potrošio ni 1/3 od max do min za 12.000 km. Proverio sam u fabričkom uputstvu, preporučeno je i 5W30 i 5W40.
Na poslednjem malom servisu (u drugoj firmi) siplai su mi ponovo 5W30 (ulje je GM 5w30 Dexos2), za sada je prešao 6.000 km i sada je nivo na 4/5 od min/max. Iako je drugi tip ulja, nisam primetio nikakva bitne razlike u radu motora, niti u potrošnji ulja.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

To je onda to, moja ima duplo vise kilometara i pritom je radjena glava (a ostale stare karike) tako da moja potrosnja i nije toliko velika koliko sam mislio.

Kako je potrosio najvise tokom vrelog leta (i u kreni/stani voznji) to je jos jedna potvrda za mene da idem na nesto gusce 5w40 ulje.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Ova prica da ce karike popustiti ako se uradi glava, ne mogu to nikako da shvatim koja je relacija?
Ti mozes podici komresiju, sa boljim zaptivanjem u zoni glave, ali to nije neocekivana vrednost, tj vracas kompresiju na normalu.

U svakom slucaju, taj motor je ispravan. Ta potrosnja nije nesto sto treba sredjivati.
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Nikako da odem do majstora da uradim mali servis, praznici, majstor na godisnjem....jos najgore sto je i termostat oitsao, pa jako tesko postize radnu temperaturu i verovatno doprinosi malo i dodatnoj potrosnji ulja.

Medjutim zadnje dve nedelje auto je poceo sve vise da trosi ulje i dalje nema curenja ulja i ne primecujem plavi dim, rashladna tecnost je ok, nema ulja u njoj jedino je malo vlazno oko poklopca ventila. To mi je bilo sumljivo jer je dihtung zamenjen pre nepune dve godine (kao i komplet termostat i mnogi drugi delovi) i pripisivao sam to losim zamenskim delovima, jer 30% delova koje sam zamenio su vec otisli i opet menjam.

Ajd, reko da probam test PCV membrane i da u toku rada otvorim cep na poklopcu ventila. Sam cep se odvrne lako ali kad pokusam da ga skinem, javlja se otpor i cim ga skinem krene glasan zvuk bru, bru, bru koji nadjaca zvuk motora, motor postane nemirniji a kad pokusam da vratim cep, motor proguta knedlu kao da ce da se ugasi...izgleda da je mebrana otisla, tj prejak je pritisak, sto mozda i opisuje kako je pre procurio novi dihtung, Takodje u voznji od letos primecujem zvuk kao kad duvate ustima da ohladite nesto i taj zvuk se javlja samo kad se motor dobro zagreje i kad se daje gas.

Iz servisne istorije auta, vidim da je taj dihtung menjan jos u garanciji i ja pre dve godine ali mebrana nije nikad menjana a ona zna da ode i dosta ranije (178000km presla). To bi moglo opisati naglo povecanje potrosnje ulja iako sam ja jos letos primetio da fali ulja i poceo sa dosipanjem.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Koji je termostat montiran pre 2 godine, kod mene je kineski "OEM", radio neke 3 godine.

Inace kazu da je potrosnja ulja direkt povezana sa tim sistemom PCV, i da im je to standardna boljka. Ali kazu da je to dosta jak vakum na cepu, blag vakum je normalan.

Inace moj motor oduvek ima neki suuuuuuk zvuk, kad naglo dodas gas kao da povuce vazduh iz neke rezerve...
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

E bas takav neki zvuk ispusta, ali samo kad je zagrejan i samo kad se doda gas. Toga ranije nije bilo, motor, naravno promeni zvuk kad se zagreje ali nije bilo tog zvuka 'duvanja' a nekako se pojavio bas kad sam primetio da je ulje opalo skoro na min i poceo sa dosipanjem istog.

Ne znam tacno koji termostat je stavljen (mogu proveriti), komplet je zamenjen i ulozak i telo jer je vodjica dihtunga na telu pukla, gumica se malo pomerila i tu je ulazio vazduh u sistem a nekako nije curio antifriz. Sad mi deluje da je ulozak otisao tj ostao zaglavnjen u otvorenom polozaju.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

To lako vidis, ujutro pipnes gornje crevo koje ide iz termostata, dok se auto zagreval tj jos nije dosao do radne temp, ako je crevo mlako, termostat pusta, tj ne zatvara.
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

To je jasno, termostat je ostao zaglavljen otvoren, ako se vozi vangradska voznja, nema sanse da se ugreje bez gradske, kreni stani voznje. Ako i postigne radnu temp, cim izadjes na otvoreno temperatura blago opadne ili cak i u gradu, ako ukljucis grejanje, opadne temperatura.

Ajde, termostat ce se zameniti, bitno mi je da nadjem sta izaziva potrosnju ulja, zaboravicu da proverim ulje i sjebace zena motor jer ona haubi nikad ne dize,
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Kod mnogih motora je sasvim normalno da kad skines cep za dolivanje ulja ima jak vakuum ako hoces da ga podignes i motor menja zvuk, kod nekih motora pocinje neravnomeran rad i hoce da se ugasi, dok su neki skroz mirni kao i da nisi dirao cep, to je sve ok i zavisi od same koncepcije motora tako da ne treba po tome gledati dal je motor ok ili nije kao ni pcv membranu koju u sustini ne mozes da provalis kad je crkla. Kod mene npr. na tjet motoru kad je otisla membrana na pcv culo se sistanje u radu na leru ja sam po tome i provalio da nesto nije kako treba kad sam nesto otvarao haubu a motor radi cujem neko sistanje, gledam odakle dolazi i provalim da je iz pcv kutije, odmah sam je rasturio i privremeno zalepio membranu dok nisam kupio drugu. Posto se te membrane sve teze nalaze za tjet motore, kod nas i gotovo i nema ja sam proslu slucajo nabavio od kolege sa drugog foruma koji imao par komada rezervu tako da sam dad na ovom motoru izbacio pcv kutiju, za sad je samo crevo u atmosferi dok ne napravim ili nabavim oil catch tank.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Ne kazem da je PCV mebrana problem, ja ne cujem nikakvo sistanje tokom rada motora i kad je otvorena hauba ali se tokom ubrzanja cuje neki zvuk kao da vazduh se usisava...kako god majstor ce proveriti jer pocinje sve vise da trosi ulje a nema nigde curenja (sem minimalno na dihtungu dekle).

Da li je zato sto je i termostat otisao ne znam, ali sve je pocelo krajem leta, prvo primetio da fali ulja i krenulo dosipanje, poceo taj zvuk i primetio sam da se od svih benzinaca koje imam pristup da vozim ova astra sporije zagreva, skoro kao dizel (ali posto je leto bilo, nema grejanja u autu i uspevala se zagrejati) tako da se verovatno vec mesecima vozi sa neispravnim termostatom.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Treba oko 5km, da se motor potpuno zagreje, kad je napolju minus.
Sto se tice provere ima tu jos neka rupica pored DIS modula skinu poklopac plasticni od bobine pa to blokiraju prstom i osluskuju.

EVO AI naputak da probas i to:

Naravno — evo ti **jasna, praktična procedura za test PCV membrane** na **Opel Z16XER / Z18XER / A16XER / A18XER** motorima, baš ona koju rade majstori kad skinu poklopac bobina i zapuše onu rupicu.

Ovo je **proverena metoda**, NIJE opasna za motor, i odmah pokaže da li je PCV membrana pukla ili ne radi kako treba.

# ✅ **TEST PCV MEMBRANE NA XER MOTORU (korak‑po‑korak)**

## 📌 **Šta ti treba?**

* ništa specijalno
* samo prst 😄

# 🧰 **1. Skinuti poklopac bobine**

1. Ugasi motor.
2. Skineš plastični dekorativni poklopac (onaj koji pokriva bobinu).
3. Ispod njega, na **poklopcu ventila**, imaš mali okrugli otvor (rupicu).
To je otvor koji vodi do PCV membrane.

Kod XER motora taj otvor *nije* zatvoren čepom — to je normalno.

# 🧰 **2. Upaliti motor**

Upali motor i ostavi ga da radi na leru.

# 🧰 **3. Naći rupicu za testiranje**

Rupica je obično:

* na desnoj strani poklopca ventila (kad gledaš sprijeda)
* mala, okrugla, obično 4–6 mm

Ona služi kao servisna tačka za PCV test.

# 🧰 **4. Testiranje (prstom zapušiti rupicu)**

## ✔ **A) Stavi prst na rupicu i zatvori je**

**Normalan (ispravan) PCV:**

* prst se *blago* zalepi
* čuje se lagano šištanje koje stane kad prst dihtuje
* ler ostaje stabilan
* motor ne menja zvuk

**Neispravan PCV (puknuta membrana):**

* prst jako cucla / uvlači
* čuje se snačno „šuššš“ ili „fiiiiii“
* motor krene da trese
* ler postane nemirniji
* kada pustiš prst — čuje se glasno „bru‑bru“ i motor se prodrma

*Ovo je tvoj slučaj po onom što si opisao.*

## ✔ **B) Pusti prst sa rupice**

Ako je membrana pukla:

* iz rupice jako duva vazduh (zapravo uvlači)
* čuje se veoma glasan zvuk fals vazduha
* radi bukvalno kao da motor ima ogromnu rupu na usisu
* ler padne i postane nestabilan

Ako je membrana dobra:

* neće biti jake promene zvuka
* nema šuštanja
* motor ne reaguje mnogo

# 🧰 **5. Uporedi rezultat sa simptomima**

Tvoja opažanja se **100% poklapaju** sa puknutom PCV membranom:

* čep ulja se uvlači / teško skida → previsok podpritisak
* motor se guši kad vratiš čep → PCV vuče falš vazduh
* bru‑bru zvuk kad otvoriš čep → membrana ne drži diferencijalni pritisak
* vlažan dihtung poklopca ventila → PCV naduvao karter
* povećana potrošnja ulja → PCV uvlači uljnu paru u usis
* šuštanje pri davanju gasa kad je motor topao → tipičan zvuk iscepane membrane

Tu dileme nema — PCV je gotov.

# 🔧 **6. Nakon potvrde kvara — šta raditi**

Imaš dve opcije:

### ✔ Opcija 1 — zameniti ceo poklopac ventila

OEM traje najduže i rešava sve u paketu.
(Vrlo čest izbor jer XER ima membranu integrisanu u poklopac.)

### ✔ Opcija 2 — menjati samo membranu

Ako se ugradi kvalitetna (ne najjeftinija kineska), radi sasvim korektno.

# 🎯 **Ako hoćeš, mogu ti napisati:**

* spisak **tačno koji poklopac** je dobar (po broju)
* koji brend membrana valja, a koje izbegavati
* proceduru zamene poklopca
* proceduru zamene samo membrane

Reci mi samo: **koji motor tačno imaš (Z16XER, Z18XER, A16XER…)?**
Kad je teško - Bax !
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

I ja sam pitao AI i objasnio sta se desava kad skinem cep i jako slicno mi je odgovorio kao tebi.
Tvoja opažanja se **100% poklapaju** sa puknutom PCV membranom:

* čep ulja se uvlači / teško skida → previsok podpritisak
* motor se guši kad vratiš čep → PCV vuče falš vazduh
* bru‑bru zvuk kad otvoriš čep → membrana ne drži diferencijalni pritisak
* vlažan dihtung poklopca ventila → PCV naduvao karter
* povećana potrošnja ulja → PCV uvlači uljnu paru u usis
* šuštanje pri davanju gasa kad je motor topao → tipičan zvuk iscepane membrane
Jedino ja nemam sustanja kad motor radi u leru a cep je na mestu i poklopac nije da se jedva skine, lako se okrene ali pruza otpor da se skine ali cim se skine, siptomi su kao sa spiska. Doduse meni se taj ukrasni poklopac pomerao i vibrirao dok je motor radio pa je majstor stavio neki silikon da ga ucvrsti i sad stoji cvrsto, mozda i to utice sto se ne cuje zvuk sistanja a mozda i zavisi koliko je ostecena (i nakom mestu) PCV membrana.
Treba oko 5km, da se motor potpuno zagreje, kad je napolju minus.
Tad krajem leta, skazaljka je dolazila na pola tek nakon 3.5-4km, Focus Mk1 1.6 Zetec SE, nakon 500m, Hynday Tucson 1.6 T-GDI nakon <1km.
Poslednja izmena od pegazbre u 28 Jan 2026, 16:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori