Pre 5-6 godina samo opna je bila oko 50 evra (sa poštarinom) da se uveze negde iz Evrope, ovo je bukvalno da uzmeš par komada i miran si dok imaš auto (barem do 500,000km da izmenjaš više komada a posle koga briga)
Ja sam na 3 fiatova motora rastura kuciste da zamenm ili proverim membranu, posao od 20ak minuta sa sve skidanjem i montazom pcv-a na auto, poklopac se teze skida ali nije neka muka kod opela je vidim to malo nezgodnije jer je pcv u sklopu poklopca regastih pa ga je vrv teza skinuti.
kod mene je to bilo ovako....
meni je bio pukao i ovaj plasticni nosac membrane, nekako se ispostio i postao krt pa sam dao da mi naprave nov na 3d stamapcu posto to niej imalo da se kupi, jedva sam i membranu nasao, za opele imalo svuda ali za fiat nema sanse pa mi prodao kolega sa drugog foruma imao jedan u visku.
Usisavao danas zenin auto, prosto me sramota da ga tako odvezem kod majstora, padala kisa ovih dana, klinci tooonuuu blata naneli unutra...
Reko ajd da jos jednom proverim ima li negde curenja ulja i da probam sa telefonom da se zavucem ispod auta koliko mogu da snimim odozdo i da vidim ima li curenja. Odozgo i sa strane nema nigde curenja sem sto je vlazno oko poklopca ventila. Medjutim, dole sam uspeo telefonom da se zavucem iza izduvne grane i menjaca i nasao sam curenje, na spoju menjaca i bloka motora na najnizoj tacki, cak se malo i spreda nazire iako sam ja vise puta proveravao.
Srafovi su mokri, negde se formiraju kapljice ulja, ulje je tamno zuto iako je u motoru crno kao kod dizela (i ovo mi je cudno, nikad tako nije bilo, vise je bilo crvenkasto/tamno narandzasto, da li je to posledica voznje sa neispravnim termostatom, nemam pojma...). Proverio sam kociono ulje na max (pre godinu ipo dana menjao glavni cilindar kvacila u kabini, tada je nivo ovog ulja opao), a cilindar kvacila u menjacu zamenjen jesenas, znaci pre par meseci (znaci oba su zamenjena).Dalje pre dve godine je procurio semering glavne osovine i tada je skidan menjac da se zameni...Da li je to opet slucaj pa zato vidim povecanu potrosnju ulja, proverice majstor ali moguce je da je ovo bas ulje iz motora i da je opet otisao semering...
Znaci katastrofa sa ovim autom, veceras vozim auto kod majstora, kod ovog vozim po prvi put po preporuci, nadam se da ce biti posveceniji nego drugi jer mi je dosta vise i majstora i losih delova i ovog auta...
Verovato ulje iz menjaca.
Ja kad sam te posavetovao da se resis istog, bez obzira kolilko si ulozio, ti si negirao. Nikada auto po tvojim standardima nece biti taj primerak. Neko drugi bi verovatno vecinu zanemario i rekao top je.
Ma zena nece da cuje da ga menja, njen auto, svidja joj se i nece da menja popravljaj dok moze...problem su majstori i delovi a sa drugim polovnim autom moze da me ceka ista zabava...zalim samo sto nismo uzeli Focus MK2.5 jer za Forda imam proverenog majstora...
Videcu sutra koje je ulje u pitanju, ne znam kako moze biti iz menjaca, eventualno moze biti kociono tj druk lezaj ali menjan je pre par meseci majku mu a nivo ulja je na max. Vise mislim da je semering na radilici kako zbog lokacije curenja (a vec je bio procurio) a i to bi objasnilo potrosnju motornog ulja.
Znam, treci put u tri godine...prosli put me majstor ispalio i nije zamenio set kvacila (zamenjen pre nekih 50000km, vozen po BG po onim strmim ulicama, kvacilo je vec tvrdje, korpa bi isto rekao da pokazuje siptome a i druk je vec otisao pa kad skidaju, ako je druk otisao da sve zamene). Problem je sto je zena odvezla (tj odslepala) auto do majstora pa je ovaj rekao da ima "jos mesa" na kvacilu, da moze jos da ide da prati pa ce se zameniti ako treba (i opet placati skidanje menjaca). Malo je reci da sam bio strasno besan i da sam svasta rekao vlasniku servisa...naravno u taj servis necu vise krociti.
Tako da cu sad ovom, novom, majstoru reci da i kvacilo zameni, pored termostata i malog servisa samo se nadam da je to izvor potrosnje ulja...
Znaci ulje koje curka niz motor, ne moze da ti pravi potrosnju, jedino ako vidis da kaplje neprestano, ovo sto je muzgavo to se na sipci ne registruje.
Odvezao sam kod majstora pa cemo videti sta je problem.
Sve mi se cini da je PCV mebrana za zamenu, nije jos skroz pukla jer nema karakteristicnog zvizdanja ali sve ukazuje na nju. Pre dve godine sam zamenio dihtung poklopca ventila i semering na radilici gotovo u isto vreme, obe stvari su procurile. Ako se pritisak u karteru/motoru povecava zbog poluispravne PCV mebrane, to moze objasniti kako su tako obe stvari procurile tako brzo. A samo crno ulje je verovatno poisledica neispravnog termostata i voznje sa poluhladnim motorom, bogatija smesa, vise cadji i dobijes crno dizel ulje...
Ispostavilo se da je PCV mebrana uredu tako da to nije dirano. Uradjen je mali servis, sipano 5w40 ulje (TotalEnergies QUARTZ 9000 5W-40), zamenjen termostat u celosti (CALORSTAT by Vernet, telo + ulozak + senzor) i rashladna tecnost. Ulje, naravno sipano do max (kaze zbog potrosnje), da bi trebalo manje malo da trosi em sto je termostat zamenjen em u prvih par hiljada bi trebao manje da potrosi nego pri kraju intervala.
Curenje kod menjaca ce se sanirati za mesec dana jer nema termina a nije menjac bas jednostavno skinuti pa mu treba vremena a po majstoru uopste nije hitno i tada ce se zameniti i set kvacila.
Ovo je prvi majstor koji je potvrdio da nesto nije uredu sa setom kvacila (verovatno korpa, tvrdja papucica i treskanje prilikom kretanja iz mesta tj otpustanja kvacila) i da bi trebalo da ga zamenimo kad vec skidamo menjac da se sanira curenje. Curenje je verovatno od semeringa ali moze biti i od gornjeg dela kartera (kako on rece). Blago vlazenje na poklopcu ventila takodje ne pravi nikakav proble za sad. Ostalo sve deluje u redu po njemu, vlazenje kod menjaca i set kvacila sanirati i pratiti sad potrosnju ulja.
Skroz korektno deluje majstor, pa cu videti kako ce dalji ici odrzavanje kod njega.