KIA Ceed 1.4 CVVT benzinac mlati kao dizel
KIA Ceed 1.4 CVVT benzinac mlati kao dizel
Pozdrav svima. Tražio sam drugi auto za grad, za par hiljada km godišnje i umesto skupih autica, uzeo od jako dobrog prijatelja za prijateljsku cenu KIA Ceed 2015 1.4 benzinca sa lepom opremom. Ali i 292.000km koje je napravio na autoputu, zbog posla. Prvi je vlasnik i samo je u ovlašteni išao. Hrpa računa, komplet set kvačila 2022. lanac 2024. E sad, to je već druga i treća KIA koju sam gledao sa tim motorom, a da čekića. Auto vuče odlično, ne dimi, u leru radi mirno da mirnije ne može biti. Eko test na tehničkom savršen. Ali brate čekića ga gore nego moj 1.6 TDI. Našao sam hrpu postova na internetu, ali bolje d ane čitam. Od toga da je zvuk ok do toga da je motor za smeće. Zvuk se dodavanjem gasa ubrzava srazmerno, a preko recimo 2000 okretaja se stopi sa zvukom motora. Moja pretpostavka su bile čašice i da zazor verovatno malo veći. Aj nije neki deal breaker. I tako da ga vozim, 50.000km neću preći za 10 godina s njim. A do tad će da struli. E sad, odem sinoć malo da pročačkam i skontam da španer kanalnog ima aksijalni luft i da se da lako porenuti rukom dio na koji naleže kaiš. Da stvar bude gora, skontam da su mu u ovlaštenom menjali i tekućinu za stakla i sijalice, a niko nikada nije menjao vodenu pumpu. Znači da je sve u toj distribuciji staro na njemu. Da ne verujes. (Koga zanima napisacu mu u poruci koji je to ovlašteni).
Može li nešto od distribucije pojačati zvuk več glasnij injektora i ventila?
Auto mogu vratiti, nije frka. Ali idem ovih dana na zamenu vodene pumpe I ostalog. Zao mi ga vraćati jer stvarno super ide, ocuvan je odlučino i ima neku servisnu istoriju. CO, HC, lambda savršeni na testovima...
Ispod dva snimka kako se smeće čuje:
Može li nešto od distribucije pojačati zvuk več glasnij injektora i ventila?
Auto mogu vratiti, nije frka. Ali idem ovih dana na zamenu vodene pumpe I ostalog. Zao mi ga vraćati jer stvarno super ide, ocuvan je odlučino i ima neku servisnu istoriju. CO, HC, lambda savršeni na testovima...
Ispod dva snimka kako se smeće čuje:
Re: KIA Ceed 1.4 CVVT benzinac mlati kao dizel
Točkić na kaišu definitivno jeste za zamenu ali mislim da nije uzrok buke. Na kraju krajeva, skini pk kaiš i upali motor dvadesetak sekundi bez kaiša i videćeš da li ima razlike.
Ja sam negde video da ti motori imaju jako kratke klipove koji zbog toga dobiju luft i lupaju o cilindar. Nadam se da nije to kod tebe.
Ja sam negde video da ti motori imaju jako kratke klipove koji zbog toga dobiju luft i lupaju o cilindar. Nadam se da nije to kod tebe.
Palo mi je to na pamet. Ali kod tkz piston slap-a motor radi nemirno, ovaj radi mirno ko svajcarski sat, ne dimi, fenomenalno vuce, a ulje bi malo morao da jede sto bi se videlo na eko testu. Narocito na HC tj ugljikovodicima.
Velika je kilometraža i može bilo šta da bude. Možda je neki podizač loš, ko zna. Bilo bi možda korisno utvrditi frekvenciju ovog kuckanja, pa bi znao da li potiče iz glave ili iz bloka. Bregaste se okreću tačno duplo sporije nego radilica. Probaj da nađeš neku aplikaciju za određivanje frekvencije.
Npr ako se čuje oko 800 puta u minuti, može biti nešto sa klipovima ili radilicom dok bi za bregaste, ventile, podizače, moglo biti oko 400 puta u minutu pri ler gasu.
Edit: evo kako zvuči 400. Liči na ovo tvoje
Npr ako se čuje oko 800 puta u minuti, može biti nešto sa klipovima ili radilicom dok bi za bregaste, ventile, podizače, moglo biti oko 400 puta u minutu pri ler gasu.
Edit: evo kako zvuči 400. Liči na ovo tvoje
Chat gpt izbrojao oko 400 otkucaja, sto je u ovom slucaju mnogo bolje nego 800
Znaci ili podizači tj zazor u sta i sam sumnjam ili distribucija kaiša jer sam eto (tesim se) nasao lika koji je identican zvuk resio zamenom dotrajalih spanera koji su imali luft. Zazor ventila meren 2022., pa 2024. sve ok bilo...
Znam da se drzim eko testa ko pijan plota, ali da je zazor kritican CO ne bi bio 0.00 u leru, CO2 = 14, HC = 37, a lambda pod opterećenjem 1.001. U prevodu loši ventili loše sagorevanje. Ovaj sagoreva bolje nego neki od 100.000km...
Znam da se drzim eko testa ko pijan plota, ali da je zazor kritican CO ne bi bio 0.00 u leru, CO2 = 14, HC = 37, a lambda pod opterećenjem 1.001. U prevodu loši ventili loše sagorevanje. Ovaj sagoreva bolje nego neki od 100.000km...
Mislim da recimo pola milimetra više zazora na jednom izduvnom ventilu ne bi poremetilo rad motora i sagorevanje ali bi se čulo kao što se čuje.
Svakako bolje je da su zazori veći i da motor malo škljoca nego da su ventili pretegnuti pa da progore.
Ja sam letos štelovao ventile na autu bez hidro podizača. Šteluju se ručno, na šraf. Očekivao sam da su zazori veći jer haba se bregasta i habaju se klackalice, a nije proveravano jako dugo. Međutim, na par ventila je zazor bio ispod potrebne mere. Kasnije sam diskutovao sa rođakom koji je mašinski inženjer i ima dosta iskustva i čovek mi kaže da se zapravo više haba sedište ventila. Ukopava se, ventil ide gore i kao posledica toga gubi se zazor. U jednom trenutku naleganje postaje nedovoljno i ventil progori jer ne naleže dovoljno da bi predao toplotu glavi, a i kompresija počinje da curi. Kad razmislim, skroz logičan sled iako mi je delovao paradoksalno.
Svakako bolje je da su zazori veći i da motor malo škljoca nego da su ventili pretegnuti pa da progore.
Ja sam letos štelovao ventile na autu bez hidro podizača. Šteluju se ručno, na šraf. Očekivao sam da su zazori veći jer haba se bregasta i habaju se klackalice, a nije proveravano jako dugo. Međutim, na par ventila je zazor bio ispod potrebne mere. Kasnije sam diskutovao sa rođakom koji je mašinski inženjer i ima dosta iskustva i čovek mi kaže da se zapravo više haba sedište ventila. Ukopava se, ventil ide gore i kao posledica toga gubi se zazor. U jednom trenutku naleganje postaje nedovoljno i ventil progori jer ne naleže dovoljno da bi predao toplotu glavi, a i kompresija počinje da curi. Kad razmislim, skroz logičan sled iako mi je delovao paradoksalno.
Slažem se. Isto tako sam mislio, totalni paradoks da se zazor vremenom smanjuje. Ali da, kod mene je izgleda suprotno. Čuo sam se sa frednom u međuvremenu, kaže da mu tako čuka već skoro 5 godina. Bez promene. Nekako se očigledno zazor povećao, što je svakako bolje nego da se smanjio. Samo to znači da ako me muči zvuk morao bih neke od čašica zameniti. Sad je problem ako lupkanje nestane, znači da će da izgori
Probaću prvo sa vodenom pumpom tj sa setom. Jer, ista 292.000km, odradila je svoje. Ako zvuk ostane, mislim da jednostavno neću ništa dirati, jer je onda očigledno do zazora koji se malo povećao. Ovim tempom (mojih 4000-5000km godišnje) pre će istruliti nego stradati. Kažem, žao mi ga vratiti jer mi se i ne da tražiti aute. Sve što sam gledao su teške kršine sa po 130.000km i upitne prošlosti. Kažem, drugi mi je auto za po gradu i do posla kad kiša pada. Na oglasima sa cca 250.000km (dizeli) za to godište traže i 7000e. Iskreno, ja sam ga dobio za 3900e... prvi vlasnik, svaki račun sačuvan. Kvacilo (celi set) 2022. lanac 2024. Dva setw felni i guma. Na kraju krajeva, sipacu mu liqui molly svakih 1000km pa neka utihne za te pare 
Što se tiče lufta na natezaču, nije dobro zar ne? I ne secam se da li bi se smeo tako "lagano" vrteti dok je kaiš na njemu?!
Što se tiče lufta na natezaču, nije dobro zar ne? I ne secam se da li bi se smeo tako "lagano" vrteti dok je kaiš na njemu?!
Malo me to čudi jer pre 5 godina taj auto je bio u fabričkoj garanciji od 7 godina i trebalo je to da se reši. Čak i da on nije prijavio, morali su da primete na servisu.
Što se točkića tiče, kod mog Hyundaija taj točkić jedva da dodiruje kaiš i takođe može da se okrene rukom. Imam utisak da bi radilo čak i bez njega jer bukvalno samo dodiruje kaiš spolja. Verovatno samo služi da smiri vibracije jer se kaiš steže na alternatoru.
Što se točkića tiče, kod mog Hyundaija taj točkić jedva da dodiruje kaiš i takođe može da se okrene rukom. Imam utisak da bi radilo čak i bez njega jer bukvalno samo dodiruje kaiš spolja. Verovatno samo služi da smiri vibracije jer se kaiš steže na alternatoru.
Jel ti ima točkić luft ko moj?
Ti isti mu nisu menjali vodenu pumpu, kaiš i natezače... a bio je blizu 200.000 tada.
Još jedan video distribucije. Ležaji mi se ne čine baš najbolji...
Ti isti mu nisu menjali vodenu pumpu, kaiš i natezače... a bio je blizu 200.000 tada.
Još jedan video distribucije. Ležaji mi se ne čine baš najbolji...
- Prikačeni fajlovi
-
- Screenshot_20260208_105814_Gallery.jpg (62.86 KiB) Pogledano 240 puta
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Iz glave motora deluje da cekica. Spaneri, vodena nemaju taj zvuk.
Ovo sto sisti na poslednjem snimku jeste spaner.
Treba naci dobrog majstora da utvrdi sta je.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ovo sto sisti na poslednjem snimku jeste spaner.
Treba naci dobrog majstora da utvrdi sta je.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
U najgorem slučaju neka su se povećali zazori. Za te pare ću da ga teram bez problema sa malo glasnijom muzikom
Ma odradi mu veliki servis i samo prži, ne lupaj glavu ako lepo radi, lepo ide.
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Upravo sam sredio jedan takav motor samo je hyu i30 u pitanju, cuveni gamma g4fa motor, poznat po svom problemu lupanja klipova o cilindar, problem tih motora je plitak klip koji pocinje da lupa o cilindar cim cilindar dobije malu ovalnost, kod mene je dodatno jedan klip bio pukao izmedju karika pa je i dimio ali motor je otvaran 2 puta, prvi put stavljeni novi klipovi i karike bez obrade cilindara jer je ovalnost cilindara merena na masinskoj obradi i konstatovali su da na dva cilinda postoji ovalnost ali da sa novim klipovima i karikama ce to da se anulira i da nije strasno, sto bi bio slucaj kod normalnih motora gde nije plitak klip, medjutim kad je skolopljen motor idalje je kliktao, malo manje nego ranije ali se cuo, mnogi nisu verovali da je u klipovima problem pa je trazeno sta ne valja, te bregasta te nisu lepo nastelovani ventili (posto se kod njih steluju i stelovani su prilokom obrade glave) bla, bla, tako da smo dosli opet do cilindara i resenje je bilo da se ubace nove hilzne posto je bilo glupo razbusivati stare na specijalu i kupovati nove klipove jer sam jedan set novih u standardu vec kupio tako da je blok razbusen i hilznovan na standard i sad je skliopljen i radi kao sat.
Inace taj problem nije mnogo vezan ni za godiste ni za odrzavanje tih motora, moj je 2011. sa 220k ali citajuci strane forume ljudima se to desavalo i na ispod 100k km, fabricka greska jbg, mnogo plitak klip koji ne tolerise ni najmanju ovalnost cilindra koja se inace desava na drugim motorima gde je "dublji" klip i nema lupkanja cak i mnogo vece tolerencije, npr. sad kod ovog drugara mehanicara koji mi je sklapao motor je rasturen jedan TSi kome klipovi imaju luft tamo tako kad ih probas rukom ali motor se nije cuo da lupa, tako da nema tu radosti sem otvaranja motora i maltene generalke, onda tek vidis sta sve jos treba da se uradi, ja sam usput i lanac zamenio, drugarski sve delovi i ruka me je kostalo 1000e inace ide vise, ovaj sto je meni radio je radio nekom liku kostalo ga 1500e, ja sam ustedeo na rukama i nekim masinskim obradama. Mozes da teras ovako ali pitanje dokle nema pravila citajuci stane forume prelazili ljudi 50ak k km tako ali nekima su stradali motori i pre, u mom slucaju motor je stradao za nekih 3000km, tj pukao je klip, jer auto je prosao MFK u CH, ne bi ga prosao sa ovim lupanjem niti bi vlasnik ulagao u auto i MFK da je znao da motor nije ok, auto je stavljen na oglase posle 3000km od MFK sto znaci da se tad desila havarija.
Inace taj problem nije mnogo vezan ni za godiste ni za odrzavanje tih motora, moj je 2011. sa 220k ali citajuci strane forume ljudima se to desavalo i na ispod 100k km, fabricka greska jbg, mnogo plitak klip koji ne tolerise ni najmanju ovalnost cilindra koja se inace desava na drugim motorima gde je "dublji" klip i nema lupkanja cak i mnogo vece tolerencije, npr. sad kod ovog drugara mehanicara koji mi je sklapao motor je rasturen jedan TSi kome klipovi imaju luft tamo tako kad ih probas rukom ali motor se nije cuo da lupa, tako da nema tu radosti sem otvaranja motora i maltene generalke, onda tek vidis sta sve jos treba da se uradi, ja sam usput i lanac zamenio, drugarski sve delovi i ruka me je kostalo 1000e inace ide vise, ovaj sto je meni radio je radio nekom liku kostalo ga 1500e, ja sam ustedeo na rukama i nekim masinskim obradama. Mozes da teras ovako ali pitanje dokle nema pravila citajuci stane forume prelazili ljudi 50ak k km tako ali nekima su stradali motori i pre, u mom slucaju motor je stradao za nekih 3000km, tj pukao je klip, jer auto je prosao MFK u CH, ne bi ga prosao sa ovim lupanjem niti bi vlasnik ulagao u auto i MFK da je znao da motor nije ok, auto je stavljen na oglase posle 3000km od MFK sto znaci da se tad desila havarija.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Rekao bih da je to revidirana verzija mog motora, koji je navodno unapređen po više osnova. Nisam znao za ovu falinku.I ne znam da li moj motor potpada pod istu. Da li da ga prodajem dok je vreme.
Posetite www.garaza.rs !
Ako je tvoj g4fa kodna oznaka onda jbg velike su sanse da te zadesi taj problem kad tad, mada generalno citajuci strane forume sve verzije 1.4 su imale problema samo ne znam koliko su cesti kod tih novijih generacija, ali skoro je jedan takav radjen ovde kod mene, mislm 2015. godiste. Sto je najgore ne zavisi od odrzavanja, citam na netu da su po inostranstvu ljudi odrzavali kvalitetno te motore a opet se cuo zvuk, doduse kod nekih su to bili ventili koji se valjda na 60k km steluju po knjizi i tako su resili kuckanje ali za stelovanje ventila mora da se skida glava posto se stelovanje radi po principu brusenja ventila, nema plocica, hidrpodizaca i sl. kao kod vecine motora tako da i to ne kosta malo plus kad skines glavu glupo je da je ne obradis, zamenis gumice, dihtung, sredis ventile a ako se primeti nesto sa cilindrima onda jbg ides dalje.
Pricao sam sa covekom kod nas koji drzi hyu servis i on mi potrvdio pricu, kaze imali su 10ak slucajeva kod nas kupljenih hyu i kia sa tim problemima a uopste nisu bile velike km u pitanju tu do 150-70 hiljada i on mi je odmah rekao ne trazim problem u nekim perifernim stvarima da se 99% se cuju klipovi. Drugar koji radi masinsku obradu zadnjih godinu dana odradio 3 takva motora a bas pre par dana odradio jedan iz novije generacije motor presao 180k i isto zveknuo klip kaze to je u osnovi isti motor samo se u gornjem delu razlikuje. Ma znam jos nekolik primera koji su morai da ih otvaraju a skoro mi dolazio covek sa jednim takvim autom da gleda jedan drugi auto i ja ga bas pitam jel imas problem sa kuckanjem kaze nemam pojma to mi zena vozi sad sam slucajno dosao sa njim posto je moj auto na servisu, reko daj upali ga da ga cujem i naravno cuje se, nije to tako strasno ali u zacetku je, njegov ima oko 200k (upitnih jer je uvezen)
Sve u svemu motor je odlican dok radi ali kad pocne da zeza napravi igranku koja ti izvuce finu svotu iz dzepa, isto citam na stranim formumima da se zale i na neke 1.8 motore koji idu u elantre i ne znam sta to su neke generacije posle 2012. valjda, isti problem dok 1.6 ume da zeza ali ne kao 1.4, mnogo redje.
Pricao sam sa covekom kod nas koji drzi hyu servis i on mi potrvdio pricu, kaze imali su 10ak slucajeva kod nas kupljenih hyu i kia sa tim problemima a uopste nisu bile velike km u pitanju tu do 150-70 hiljada i on mi je odmah rekao ne trazim problem u nekim perifernim stvarima da se 99% se cuju klipovi. Drugar koji radi masinsku obradu zadnjih godinu dana odradio 3 takva motora a bas pre par dana odradio jedan iz novije generacije motor presao 180k i isto zveknuo klip kaze to je u osnovi isti motor samo se u gornjem delu razlikuje. Ma znam jos nekolik primera koji su morai da ih otvaraju a skoro mi dolazio covek sa jednim takvim autom da gleda jedan drugi auto i ja ga bas pitam jel imas problem sa kuckanjem kaze nemam pojma to mi zena vozi sad sam slucajno dosao sa njim posto je moj auto na servisu, reko daj upali ga da ga cujem i naravno cuje se, nije to tako strasno ali u zacetku je, njegov ima oko 200k (upitnih jer je uvezen)
Sve u svemu motor je odlican dok radi ali kad pocne da zeza napravi igranku koja ti izvuce finu svotu iz dzepa, isto citam na stranim formumima da se zale i na neke 1.8 motore koji idu u elantre i ne znam sta to su neke generacije posle 2012. valjda, isti problem dok 1.6 ume da zeza ali ne kao 1.4, mnogo redje.