+1 Meni se cak i dopada. Ali bez zajebavanja.trojanac napisao:Ljudi, ja ne znam što se toliko hvatate za to? Pre neki dan kad smo Bax i ja gledali novi CR-V, on se isto uhvatio za to. Meni to uopšte ne smeta.
Narandžina kora na novim automobilima
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Re: Renault Clio IV
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Re: Narandžina kora na novim automobilima

Kaze najveca picajzla na forumu...
Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Verovatno mi se "svidja" zato sto moj to ima od samog pocetka. 

- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Nista sto jedno dobro poliranje ne moze da sredi. Kod mene ima na nekim delovima izrazenije, tipa C stubovi, tu se najvise i vidi, i malo na zadnjim vratima, opet u delu ka C stubu.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ne može se poliranjem ništa dobiti jer se poliranjem ravna završni sloj laka, ne i sama baza.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Reče mi momak koji radi poliranje da može mnogo da se uradi, naravno ako se pre samog poliranja uradi brušenje vodenim šmirglama.
To isto sam jednom prilikom gledao u American Hot Rod emisiji, spremali su neki auto za SEMA Show, i nakon farbanja pošto su hteli da bude savršen, neki matori ga je izbrusio celog pa ispolirao i tačno su prikazali pre i posle, da je uklonjena sva pomorandžina kora što je i bio cilj.
To isto sam jednom prilikom gledao u American Hot Rod emisiji, spremali su neki auto za SEMA Show, i nakon farbanja pošto su hteli da bude savršen, neki matori ga je izbrusio celog pa ispolirao i tačno su prikazali pre i posle, da je uklonjena sva pomorandžina kora što je i bio cilj.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Tvoj nije metalik, sada sam shvatio. Ok, ali opet to ne treba raditi. Novija kola svakako imaju izuzetno tanak sloj farbe i greh ga je dodatno skidati. Ako ti kora nije smetala kada si kupovao nov auto, zašto bi ti smetala posle par godina.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ovi sa BMW-ima rade vodenom smirglom celu povrsinu pa poliranje. Naravno na novim vozilima. Mislim da je ok da jedan vlasnik M3 trazi perfektno ofarban auto bez narandzine kore. Na stranu da nece nista protruliti i da je to sve savrseno zasticeno i da farba vise nema onu ulogu kao pre, ali to su vozila od blizu i preko 100k eura. Na eksluzivnim vozilima se i dalje farba rucno, bar ovo sto sam gledao za Lambo i Rolls Royce.
http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=744591
Slobo, ne skine to sulude debljine slojeva. Evo, ovi su i merili pre i posle, svega nekoliko mikrona ode.

Pre

Posle

http://www.m3post.com/forums/showthread ... Wet+sandedDoing that took an incredible amount of time and effort, which is why detailers (the few who could do a proper orange peel removal) charge so much for it. On an E92 M3, we've charged $4k to do it and its taken 2+ weeks.
http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=744591
Slobo, ne skine to sulude debljine slojeva. Evo, ovi su i merili pre i posle, svega nekoliko mikrona ode.

Pre

Posle

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- rele
- Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
- Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
- Kontakt:
Kao sto neko rece na novim autima i autima koji su u prvoj boji lak je dosta tanak i steta je raditi bilo sta ako nije pod moranje.
Iz nekog mog iskustva taj efekat narandzine kore se javlja kada je gust lak ili ako ga nema dovoljno da moze lepo da se 'salije' pa da bude ravna zavrsnica.
Evo i par primera ( nadam se da nece biti shvaceni kao reklama
)
kako treba da izgleda dobro izlakiran deo

i tu nema vise sta da se radi sem da se montira
sledeca fotka je pojava koja mi se desila prvi put i u konsultacijama sa drugim majstorima se doslo da zakljucka da ima previse laka pa je bukvalno zavrsni sloj tokom procesa pecenja prokuvao i ostavio sitne rupice koje su naknadno smirglanjem otklonjene

upravo suprotno ovome je narandzina kora gde nema dovoljno laka da se lepo salije.
A sama boja tj baza nema nikakve veze sa pojavom narandzine kore,jedine nezeljene stvari vezane za bazu mogu biti da se ako je lose ofarbano ili pripremljeno provide greske kroz bezbojni lak.
Iz nekog mog iskustva taj efekat narandzine kore se javlja kada je gust lak ili ako ga nema dovoljno da moze lepo da se 'salije' pa da bude ravna zavrsnica.
Evo i par primera ( nadam se da nece biti shvaceni kao reklama

kako treba da izgleda dobro izlakiran deo

i tu nema vise sta da se radi sem da se montira
sledeca fotka je pojava koja mi se desila prvi put i u konsultacijama sa drugim majstorima se doslo da zakljucka da ima previse laka pa je bukvalno zavrsni sloj tokom procesa pecenja prokuvao i ostavio sitne rupice koje su naknadno smirglanjem otklonjene

upravo suprotno ovome je narandzina kora gde nema dovoljno laka da se lepo salije.
A sama boja tj baza nema nikakve veze sa pojavom narandzine kore,jedine nezeljene stvari vezane za bazu mogu biti da se ako je lose ofarbano ili pripremljeno provide greske kroz bezbojni lak.
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Kora je posledica na prvom mestu debljeg laka.
Bolje je za farbu, lošije za izgled.
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Bolje je za farbu, lošije za izgled.
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
-
- Pridružio se: 30 Sep 2012, 15:22
- Garaža: Fabia 1.2 TSI, Florida 1.4 HDI, Tempo 1.1
"Narandžina kora" potiče od grešaka u sastavu laka (vrste učvršćivača, razmere...), pa samim tim i od brzine sušenja laka (tzv. "brzi" učvršćivač je najčešće "kriv" za "narandžinu koru"), ili postupku nanošenja laka (prevelika količina laka). Neravanomeran intenzitet boje zavisi (uglavnom) od grešaka pri nanošenju baze (ugao pištolja, količina baze...).
Dobili ste odgovor, jedini ispravan.dragvorl napisao:Koliko sam procitao po sajtovima i forumima, problem se cesce javlja od pocetka masovnog koriscenja boja na vodenoj bazi i smanjenog koriscenja razredjivaca. Kako najveci broj kupaca ovu pojavu ignorise, proizvodjaci ne haju previse. Sa druge strane, zbog galvanizacije boja ima manji znacaj u zastiti karoserije, pa se i tu mogu traziti dodatni razlozi za zanemarivanje.
Hajde kada smo vec kod narandzine kore da dam i sam svoj doprinos temi.
Negde sam citao da se "narandzina kora" NAMERNO ostavlja kako ne bi dolazilo do prevelike refleksije koja bi mogla da zaslepi vozace, nocu pogotovo. Licno, ne vidim prednost toga da mi auto bude kao ogledalo, cak me odbija takva pomisao. Takodje mogu da zamislim problem gde prolazim pored automobila koji reflektuje svetlost: nocnu, ili dnevnu kao ogledalo-smetalo bi mi.
Negde sam citao da se "narandzina kora" NAMERNO ostavlja kako ne bi dolazilo do prevelike refleksije koja bi mogla da zaslepi vozace, nocu pogotovo. Licno, ne vidim prednost toga da mi auto bude kao ogledalo, cak me odbija takva pomisao. Takodje mogu da zamislim problem gde prolazim pored automobila koji reflektuje svetlost: nocnu, ili dnevnu kao ogledalo-smetalo bi mi.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Iskreno, sumnjam u takvu pricu i nisam nigde ni procitao tako nesto, a radio sam diplomski rad iz automobilskog osvetljenja .

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ok,verujem ali nisam slagao, davno je bilo. No, prosto ne mogu da poverujem da recimo jedan MERCEDES ili AUDI ili tako neki premijum proizvodjac automobila sebi moze da dopusti ocigledan previd u kontroli kvaliteta. Nece da bidne...
Dipl. rad automobilsko osvetljenje----------------narandzina kora. Ne vidim bas vezu, ali verovatno ces mi objasniti, zar ne?
Dipl. rad automobilsko osvetljenje----------------narandzina kora. Ne vidim bas vezu, ali verovatno ces mi objasniti, zar ne?