Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Ili još bolje neka skine točkove napred, a nazad neka ostavi, pa nek proba onda da se iskopa 

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Jes pa da gas gledamo belo jer tako treba..
Brzine idu u H-a !!!

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Kod mene je uvek odvojeno zimski i letnji set.
Ove godine sam prvi put stavio korišćene gume, samo zato što su već bile na felnama koje sam kupio (zimski rasparen set). Dve nove, zimske sam stavio pozadi. Bolje da se pomučim da krenem nego da me pretekne guzica i okrenem se.
Boringly average, but also perfect for school run mums
- Day Walker
Sa istim gumama neces imati takav problem
Cak ni sara sa 1mm vise na prednjim to nece osetiti.. To je ponajvise mit o kome se pricalo..

Cak ni sara sa 1mm vise na prednjim to nece osetiti.. To je ponajvise mit o kome se pricalo..
Brzine idu u H-a !!!

Jbg, neko ni zimu ne oseti na letnjim, pa mu je sve ovo što mi drvimo o zimskim gumama samo mit.
Znam nažalost takvih ljudi dosta.
Znam nažalost takvih ljudi dosta.
Evo na sredini zime, mogu da konstatujem da sa letnjim nisam mogao da vozim 10ak dana do sada.
Videcemo kakav ce da bude nastavak, iz sveg srca navijam za sneg, ali ga nema pa nema...
Videcemo kakav ce da bude nastavak, iz sveg srca navijam za sneg, ali ga nema pa nema...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Nece ga ni biti, iako su ga najavljivali za vikend. 
http://www.weather2umbrella.com/sr/vrem ... /meteogram

http://www.weather2umbrella.com/sr/vrem ... /meteogram
Jutros sam imao ekces, penjao sam se do vikendaje, put je uzan,sirina za jedno vozilo,buraz vozio.
Vijugav i pred kraj raste uspon lagano. Dugacko je oko 1 km, to je neki putic iznad Zlatiborske noci, Trojke zna...
Negde pred kraj uspona auto je poceo da gubi trakciju u drugoj, snega je bilo mozda par cm, ali friskog.
E sad nije feka sto je auto krenuo da slajfuje, vec sto nije mogao da stane, vec je krenuo u nazad, iz nultog polozaja, i krenuo lagano da ubrzava u rikverc.
Napomonjem da je iza nas niszbrdica od nekoliko stotina metara , do magistrale.
Relativno brzo burazer je odlucio da usmeri vozilo u neko grmlje i ono nas je nekako zaustavilo.
Srecom nema vece stete, ali krajnje neprijatna situacija.
Gume su bile Kleber zimulje.
Posle lanci i polako...
Inace sam tu isao i kroz mnogo vise snega, ali ovo je ono kad ne mozes na nogama da se odrzis
Sent from my Amiga 500, using Kickstart 1.2
Vijugav i pred kraj raste uspon lagano. Dugacko je oko 1 km, to je neki putic iznad Zlatiborske noci, Trojke zna...
Negde pred kraj uspona auto je poceo da gubi trakciju u drugoj, snega je bilo mozda par cm, ali friskog.
E sad nije feka sto je auto krenuo da slajfuje, vec sto nije mogao da stane, vec je krenuo u nazad, iz nultog polozaja, i krenuo lagano da ubrzava u rikverc.
Napomonjem da je iza nas niszbrdica od nekoliko stotina metara , do magistrale.
Relativno brzo burazer je odlucio da usmeri vozilo u neko grmlje i ono nas je nekako zaustavilo.
Srecom nema vece stete, ali krajnje neprijatna situacija.
Gume su bile Kleber zimulje.
Posle lanci i polako...
Inace sam tu isao i kroz mnogo vise snega, ali ovo je ono kad ne mozes na nogama da se odrzis
Gde si uspeo da se zaglaviš - proklizaš sa zimskim gumama, kad snega praktilno i nema? Zlatiborska noć na Beloj Zemlji, ili nešto drugo?
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ma je prošla zima, gotovo je valjda... Eno babe već prodaju buketiće visibaba na ulicama, verovatno ih je već puna Fruška gora... Moram sa klincima u "izvidnicu"...
p.s. Bax, tako sam ja nedavno umalo Puntom poljubio zid klizeći unazad u onoj garaži... Vrlo gadna situacija/osećaj..

p.s. Bax, tako sam ja nedavno umalo Puntom poljubio zid klizeći unazad u onoj garaži... Vrlo gadna situacija/osećaj..

Da ima nekih 5 cm na Belim Zemljma, nisam se zaglavio, vec ja auto krenuo nekontrolisano u rikverc, tj prvo izgubio trakciju na uzbrdici, a potom krenuo da se vraca u nazad. Nije bilo sanse da se zaustavimo, a isao je sve brze i brze, i on resi da ga smota u neko zbunje pored puta, i dobro se sve zavrsilo.
Odvratno je, vozilo krece nekontrolisano u nazad, i on je srecom na vreme resio da ga zaustavi o fizicku prepreku, kocnice nemaju nikakvu funkciju, jos plus se kreces u nazad.
To je putic pored onog Renault servisa, penje se navise.
Odvratno je, vozilo krece nekontrolisano u nazad, i on je srecom na vreme resio da ga zaustavi o fizicku prepreku, kocnice nemaju nikakvu funkciju, jos plus se kreces u nazad.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Štaviše, kad pritisneš kočnicu (ako nemaš ABS) točkovi blokiraju i onda više ne voziš auto već sanke. Tada treba lagano "tapkati" pedalu kočnice, no ko bi se toga setio/odreagovao kako treba u tih sekundu-dve (i ne možeš jer više gledaš kuda ideš/ćeš da završiš). Tu ni ABS nekad ne stigne pomoći...
- Day Walker
Meni se to desilo na Avali pre par godina... Krenuo u nazad da klizi, stisnem kocnicu ono nista, povucem i rucnu i on krene da ga kopa i zaustavlja. Nekako stanem, al ne znam sta dalje kad ako pustim, opet ce da bude isto..
Na kraju sam odlucio da smotam na ivicnjak i da se uz pomoc njega okrenem na dole, jer je tako ipak lakse.
I hvala Bogu uspeo sam inace bi bilo ko zna sta
Na kraju sam odlucio da smotam na ivicnjak i da se uz pomoc njega okrenem na dole, jer je tako ipak lakse.
I hvala Bogu uspeo sam inace bi bilo ko zna sta

Brzine idu u H-a !!!

Pa dobro niste pali na magistralu. Onde ima gomila rizle za zimsko posipanje na samoj obali, pa može biti da ste se u njoj zaustavili. Ipak te kleberke nisu na zadatku.Bax napisao:Da ima nekih 5 cm na Belim Zemljma, nisam se zaglavio, vec ja auto krenuo nekontrolisano u rikverc, tj prvo izgubio trakciju na uzbrdici, a potom krenuo da se vraca u nazad. Nije bilo sanse da se zaustavimo, a isao je sve brze i brze, i on resi da ga smota u neko zbunje pored puta, i dobro se sve zavrsilo.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Ma to je neki sporedni putic, dva auta ne mogu da se mimoidju.
Stos je sto on dosta dugo tako vijuga uzbrdo.
Kad je on provalio, da auto ubrzava bez obzira na njegove komande, refleksno ga usmerio ka tom granju.
Inace tu saobracaja i nema vec su neke zgrade uz put, stale...
Auto ima abs, ali nista se nije desavalo, jedino sto se ovo sve sporo odvija, ali bez komandi vozaca, pa mozes da razmisljas na sta da probas da ga nasankas. Nije bilo sanse da se uspori putem kocnica... Ponasao se upravo ko velike sanke...
Stos je sto on dosta dugo tako vijuga uzbrdo.
Kad je on provalio, da auto ubrzava bez obzira na njegove komande, refleksno ga usmerio ka tom granju.
Inace tu saobracaja i nema vec su neke zgrade uz put, stale...
Auto ima abs, ali nista se nije desavalo, jedino sto se ovo sve sporo odvija, ali bez komandi vozaca, pa mozes da razmisljas na sta da probas da ga nasankas. Nije bilo sanse da se uspori putem kocnica... Ponasao se upravo ko velike sanke...