Toyota Auris 1.6 Valvematic SPORT

Utisci nakon vožnje nekog automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Toyota Auris 1.6 Valvematic SPORT

Post od Day Walker »

Cosmo koliko ***as za Astru pa to je nevidjeno... :kezo:
Presao sam sa njom 80k km pre nego sto smo je prodali i recicu ti da taj auto ima dobru elasticnost.
Moj motor je bio malo drugaciji od Baxovog, ali nije neka bitna razlika.
Ko god da je probao moj 1.6 16v bio je prijatno iznenadjen.
To brdo koje spominjete uz B. Kosu je opusteno izvlacio u trecoj od podnozja.. A opet to i nije neki nagib kao sto mozete naci ovde oko moje zgrade :)

Taj Auris ima 132ks i bilo bi sramota da ide slabije od Astre koja je citavih 15 godina starija ;)

Poredjenje tog Aurisa sa GT-om je kao poredjenje Clia sa GTR-om.... Dakle, zaista smesno.

EDIT:
ako vec poredite po snagama motora, onda poredite 1.8 16v ;)

EDIT by mod: obrati paznju na izrazavanje.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

dag81 napisao:Jos kad neko napise da mu benzinac 1.6ccm trosi manje ili isto kao sto meni trosi auto a ''cepa ga'' onda se stvarno zapitam da li sam normalan i da li sam naucio da vozim za ovih 14god i oko 500.000km
Je li, Dag, osh ti meni da se skines sa one stvari vise sa ovime?
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

dag81 napisao:Kako opisujes ubrzanje, meni deluje da ide bolje od bilo kog TDIa sa 130-150ks. :trljamoci:
Lepi za sediste od 10 na sat, lepi od 2000rpm, stvarno razocaracu se u tdi. Jos kad neko napise da mu benzinac 1.6ccm trosi manje ili isto kao sto meni trosi auto a ''cepa ga'' onda se stvarno zapitam da li sam normalan i da li sam naucio da vozim za ovih 14god i oko 500.000km.
Ne ubrzava kao TDI naravno :) Opisujem tako zato sto je iznenadjucujuce za atmo motor, na to se odnosi opis. Nije ni kao turbo benzinci, mada je bolji od 1.4T koji sam vozio u Merivi, ali opet kazem Meriva je sasvim drugacije koncipirano vozilo, tesko, drugaciji prenos te nije bas merodavno.

Dakle, ovo se odnosi na ostale atmo benzince.

Sto se tice potrosnje, auto je vracen sa novinarskog testa po gradu i tu je prosek bio 8,7 L na 100km sa klimom. Vozio sam ga prvo okolo naokolo po Novom Beogradu i po nekim deonicama koje zahtevaju samo drugi stepen (rupcage) i odmah je krenuo da pokazuje 7,5L. Mozda jos pazljivijom voznjom moze da se spusti jos malo. Na tim deonicama Astra 1.6 ili Cruze 1.6 su trosili i do 9 litara. Eto, to je potrosnja, tokom moje voznje po Novom Beogradu je stajalo 7,5 litara. Na autoputu iskreno nisam ni gledao.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Day Walker napisao:Cosmo koliko lupas za Astru pa to je nevidjeno... :kezo:
Presao sam sa njom 80k km pre nego sto smo je prodali i recicu ti da taj auto ima dobru elasticnost.
Moj motor je bio malo drugaciji od Baxovog, ali nije neka bitna razlika.

Poredjenje tog Aurisa sa GT-om je kao poredjenje Clia sa GTR-om.... Dakle, zaista smesno.
Veruj mi, kum je u Direktnoj trgovini kao sef transporta imao vozni park Astri 1.6 16v (G i Classic). Ja sam vozikao jedan karavan Classic koji sam merkao da kupim. Ako ti je taj motor merilo elasticnosti onda... ne znam :) Imamo drugaciji rezon u voznji ti i ja :) Ok, ide lepo, ali nista spec, mozda malo bolje od Renoovih 1.6 16ventilasa. Jedino mu treca valja, ostalo, onako. I sve su srkale ulje, neke vise neke manje ali prosek je bio dosta poveci, doduse to je vozio svako pa mozda zbog toga.

Poredjenje sa GT86 je na mestu jer je vozacka pozicija u Aurisu dizajnirana upravo prema vozackom mestu u Toyoti GT86 - odnosno razvoj je isao uporedo i to mi je vise puta napomenuto. Zato kazem osecaj u vozacevom sedistu i sam utisak je odlican. Ne poredim ga ovako, vec samo s tog aspekta, a na to su inzinjeri i ciljali kod Aurisa.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Ogi napisao: znam te rupetine kada se ide prema Tosinom bunaru izmedju Airport-a i Rodica, uzasno je, jednom sam prosao i plakao posle danima... ne znam zasto si nov auto uopste krljao po rupama ? :besan: Da bi video kakav je trap ? :D
Koliki je gepek ? Nisi rekao koliko ima mesta.
Veruj mi trap nije osetio nista od onih rupa. Mogao si da stavis casu vode na tablu. A znas zasto? Spusteni su amorti i opruge za 50mm imaju kraci hod te je auto udobniji i manje vibracija ima, nema drmusanja, efektnije upija rupe i mnogo tise. Nijednu rupu nisam cuo tamo, samo cujes prelazak guma (zimske su bile). Okej, nije sporski, ali bas je zalepljen za asfalt. Kad sam posle tuda prosao Corollom bilo je :twisted: :besan: Posebno mi se svidja prelazak preko lezecih, onaj gore na uzbrdici sam obrijao sa 40kmh. Nista.

Ogi, to je test vozilo i covek je rekao da slobodno vozim kuda hocu tako da sam birao najgore deonice cisto da vidim kako auto podnosi trap.

Gepek ima 360 litara. Stari Auris je mislim imao 350.

Sto se tice mesta, imas sliku gde sedim pozadi a prednje sediste je bilo namesteno za vozaca visine 190 cm. Ja imam 180 cm. Kolena ne dodiruju prednje sediste a bio sam udobno zavaljen pozadi. Iznad glave sam imao sigurno 10-tak cm mesta do "plafona". Znaci mogla bi da se smesti osoba od 190cm komotno. Imas i sliku gde pored mene sedi Sasa iz Toyote i to sediste je pomereno malko vise ka napred i kolena ne dodiruju tablu iako covek ima 190 cm...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Rakhil napisao:
dag81 napisao:Jos kad neko napise da mu benzinac 1.6ccm trosi manje ili isto kao sto meni trosi auto a ''cepa ga'' onda se stvarno zapitam da li sam normalan i da li sam naucio da vozim za ovih 14god i oko 500.000km
Je li, Dag, osh ti meni da se skines sa one stvari vise sa ovime?
Ne razumem otkud si se ti nasao prozvanim. :trljamoci:

Spomenuo si Cosmo da je potpuno novi model, a sinoc gledam na TVu emisija Auto kazu da je medjuosovinsko rastojanje ostalo kao i na predhodnom Aurisu, sto ce reci da je sasija ista.
Poslednja izmena od dag81 u 09 Feb 2013, 10:58, izmenjeno 1 put ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

cozmo napisao:Elasticnost je kada je kriva skroz RAVNA,

Pitao si za uzbrdicu.

Vec na prvoj trecini uzbrdice sam bio u trecem stepenu na 70, prebacim u IV, na vrhu preko 100kmh (pre prvog lezeceg) i trazio je V stepen prenosa - odnosno nisam gledao shift indikator niti obrtaje jer se motor ni ne cuje vec sam osetio da moze V bez mucenja. Mogao je dosta brze ali nisam bas lud da sa test vozilom pravim s***a u saobracaju. I ovo je bilo prebrzo za ogranicenje brzine koje vazi. Otprilike za nesto vise od 350m jakog uspona je isao preko 100kmh.
Ravna kriva obrtnog je upravo ono sto kod Aurisa nije dostignuto.
Napisao si da obrtni drasticno pada, sa 160 na 120 sto je celih 25%.
Dobar elastican atmo motor ima pad 10-15%.

Hvala sto si ovako detaljno opisao ponasanje, upravo potvrdjuje odnos brzine kretanja i polozaja menjaca podesenost kratkog prenosa.
Auris nema prvu brzinu, pa je ta treca pri 70 zapravo druga brzina, cetvrta je kao treca.

Vidjao sam tako podesene automobile sto i nije lose kada se ima pun raspon kroz 6 brzina mada je pitanje kod Aurisa cemu onda prva kada nema prakticne upotrebe pa se svodi na ponasanje klasicnog sa 5 brzina.

Drugom idem do 60, trecom do 110, skoro duplo slabiji motor 1.4 atmo. Naravno i ubrzanje je mnogo losije shodno tome.

Tu trasu ne smatram uopste jakim usponom za auto od 132KS.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Cekam da mi stigne dijagram obrtnog momenta pa cemo onda znati tacno, ovo je samo iz razgovora sa direktorom prodaje, ono sto mi je receno da pocinje od 120Nm, a nesto ne vidim da ostatak branse ima 120Nm na 1200 obrtaja pa do 1800 kada krece da raste naglo na 140 Nm ako sam ja dobro sve to shvatio - otud i onaj momenat "skocka" odnosno jako ubrzanje cim naglo stisnes pedalu (obrtaji skoce odmah). Uostalom i u drugim testovima svi hvale kako je podesen u odnosu na prethodnika i da je izuzetno elastican. Kazem, 50kmh u petom stepenu prenosa trazi po shift indikatoru i odlicno ide tako po gradu.

Ono sto je meni merodavno, to je da je u voznji izuzetno elastican jer ipak vozim 20 godina i mogu da ocenim jer sam vozio sve i svasta.

I drugom brzinom i on ide opusteno 100kmh. Trecom 140 bez problema. Recimo da sam razvukao trecu od 50 do 140 na izlasku na autoput kod Zmaja. Inace, prvom moze i 60 :)

A uspon koji je na Bezanijskoj Kosi je dobar za test, uspon je jak a kratak (400m) pa kad se startuje sa 0kmh pokazuje pravo lice motora. Recimo, Civic 1.4 nije imao teorije tako da izvuce tuda posteno je zastekao.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Civic ima motor od 1339ccm i 99KS :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

Cozmo opet si poredio 1.6 sa 100ks i 1.6 sa 132ks...
I tebi tu nastaje problem... Naravno da ce Toyota da ide bolje, mislim bilo bi porazavajuce da je suprotno...
Ako vec treba da ga poredis, onda ga poredis sa danasnjim motorima slicne snage....
Ako ga poredis sa modelima od pre skoro 20 god, uporedi ga sa 1.8 16v iz Astre koji ima 125ks a sije ga u svim rezimima :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Zasto bi poredio motor koji ima vise vazduha? Sigurno je da ce bolje da povuce jer ima veci obrtni momenat.

Koliko znam taj motor ima 170Nm i ubrzanje od 0-100 oko 9,5s kao i maksimalnu brzinu od 205kmh.

Ako cemo vec tako merkao sam i Astru G karavan 2.0 :) E taj tek ubija kako ide...

A apropo Civica 1.4 i poredjenja, to je cisto da otprilike steknete utisak.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

cozmo napisao: I drugom brzinom i on ide opusteno 100kmh. Trecom 140 bez problema. Recimo da sam razvukao trecu od 50 do 140 na izlasku na autoput kod Zmaja. Inace, prvom moze i 60 :)
Magicno sposoban motor :)
U drugoj sa 1500 obrtaja ide 10km/h po ranijim navodima, sada dogura opusteno na 100km/h.
Trebalo bi da se vrti 15.000 obrtaja u drugoj.
Fantasticno, i prvom dostize 60km/h.

Sta ce uopste Tojoti vise razlicitih motora kada ovaj menja sve kubikaze :ccc:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja nisam vozio ovaj Auris, ali po ovome što sam pročitao ide otprilike kao moja Honda. Baš me interesuje da ga probam.
Posetite www.garaza.rs !
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

citajuci postove,otisao sam da vidi aurisa.Prvi vizelni utisak da je mnogo lepsi uzivo nego na slikama.ENterijer nista spektakularno ergonomican,prtljanik proaecan i cini mi se ne bas dobro odmoren,plitak i kada se spust d.dno.Enterijer ima uzasnu onu recikliranu plastiku koja jeftino i memljivo mirise kao lade sa pocetka 90 ih.Sve u svemu bled utisak a narocito ako se izme cena od 19000 +koliko je kostao izloeni model.ponavljam,nisam vozio.Ovo su samo kratki moji vizuelni utisci nakon deset do petnaest minita razgledanja. i30 mk 2 je napredniji vizielno.Ukratko ne bas preterano ozbiljan adut Toyote.Za sada cekem probnu voznju a onda cu sunirati utiske.
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:

Post od Day Walker »

cozmo napisao:Zasto bi poredio motor koji ima vise vazduha? Sigurno je da ce bolje da povuce jer ima veci obrtni momenat.

Koliko znam taj motor ima 170Nm i ubrzanje od 0-100 oko 9,5s kao i maksimalnu brzinu od 205kmh.

Ako cemo vec tako merkao sam i Astru G karavan 2.0 :) E taj tek ubija kako ide...

A apropo Civica 1.4 i poredjenja, to je cisto da otprilike steknete utisak.
Nista onda cemo da poredimo 1.6 auris sa 1.6t mojim, imaju isto vazduha :kezo:

Za moda koji mi je gore napisao onaj EDIT za zvezdocama:
Ako je reci nekome da lupa uvreda i uvredljiv nacin izrazavanja, onda vasu politiku izrazavanja ili zaostrite na forumu ili uvedite cenzuru...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Odgovori