Evo recepta za jedan kolac - mafin/kuglof aka "papucarski kolac".
Prost je da ne moze prostiji biti [pola sata za sve], a ukusan je
Treba Vam sledece:
- kalup za kuglof
http://shop.gloria.com.hr/product_image ... f-22cm.jpg
Mislim da kosta oko 500din.
- 4 jaja
- 12 supenih kasika secera [ako ne volite bas slatko smanjite na 8-10]
- 5-6 supenih kasika brasna
- 1 margarin od 250gr
- 200-250gr cokolade
U jednoj ciniji prvo umutite jaja i secer, zatim dodajte brasno.
U drugoj posudi, tj serpi[ci] istopite na tihoj vatri margarin i cokoladu.
Posle te dve mase spojite zajedno.
Kalup za kuglof premazite margarinom, zbog oblika najlakse je prstom to uraditi.
U njega ulijte prethodno pripremenjene i pomesane mase.
Stavite u rernu.
Sporeti tj rerne se razlikuju po programima, jacini grejaca, neke su sa neke bez ventilatora, pa nema precizne cifre vremena.
Ja sam konretno zagrejao rernu na 200 stepeni. Prvih 8-10 minuta je bila ta temperatura, i na povrsini se stvorila kora. Posle sam oko 10 minuta drzao na 150-160 stepeni. Cackalicom mi je najlakse da proverim da li je dovoljno peceno.
Kad pravim ovaj kolac volim da je spolja kao kora a unutra kao rastopljena cokolada. Ko ne voli tako moze da produzi vreme.
Po vadjenju iz rerne ostaviti da se ohladi 20-30 minuta.
Ako se odmah krene vaditi kolac iz posude ili seci, sve ce biti kao kasapljeno, i iscurece cokolada
Na kraju se moze posuti secer u prahu ...
