Ishrana...upozorenja i saveti

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Post od NexT »

Ja se nesto ne cimam oko ovakvih stvari...

Kontam da 90% hrane koju jedemo nije 100% ispravna, a sad dizu toliku frku oko mleka...
Pijem ga, pravim palacinke... Jbg.

Sad da idem da jurim mleka koja prakticno ne postoje u prodavnicama u Bg zbog toga...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja uglavnom kupujem dugotrajna, pa me to u ovom slučaju ne dotiče mnogo. Inače, što kaže Next, ne uznemiravam se previše.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Da li su dugotrajna imuna na ove toksine?

Ako je tako, onda valjda i jogurti i sirevi bi trebalo da budu imuni na afla toksine?

Mi kupujemo domaće mleko, direktno iz krave, zadnjih 2 godine. Njega nisam video na analizi. Nemam pojma čime hrane krave, silažom valjda, mada verovatno i kukuruzom, ko zna :zbunjen:
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

trojanac napisao:Ja uglavnom kupujem dugotrajna, pa me to u ovom slučaju ne dotiče mnogo
I ja kupujem dugotrajna ali su i ona na listi. Deca mi piju mleko i zato sam besan,da sam ja u pitanju ne bih se toliko nervirao. :twisted:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Nema druge, nego ću morati da kupim kozu! :D
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Cek kad u ovom linku sto je Geza postavio podesis u koloni F koncentraciju na dozvoljeno,izadju ova kao zadovoljavajuca.

https://docs.google.com/spreadsheet/lv? ... erpage=250
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

NexT napisao:Ja se nesto ne cimam oko ovakvih stvari...

Kontam da 90% hrane koju jedemo nije 100% ispravna, a sad dizu toliku frku oko mleka...
Pijem ga, pravim palacinke... Jbg.

Sad da idem da jurim mleka koja prakticno ne postoje u prodavnicama u Bg zbog toga...
Sve je tako kao što kažeš.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

trojanac napisao:Ja uglavnom kupujem dugotrajna, pa me to u ovom slučaju ne dotiče mnogo. Inače, što kaže Next, ne uznemiravam se previše.
I nema potrebe da se uznemiravaš.

EDIT by mod: Slanje više uzastopnih poruka nije dozvoljeno. Postoji dugme Slika ako je nešto izostavljeno u prvobitnoj poruci (izmena je moguća 30 minuta od prvobitnog slanja poruke). Slanjem više odgovora zaredom tema se razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

misha napisao:
trojanac napisao:Ja uglavnom kupujem dugotrajna, pa me to u ovom slučaju ne dotiče mnogo
I ja kupujem dugotrajna ali su i ona na listi. Deca mi piju mleko i zato sam besan,da sam ja u pitanju ne bih se toliko nervirao. :twisted:
Nemaš potrebe da si besan. Ne nasedaj na marketinške trikove i politička prepucavanja.

EDIT by mod: Slanje više uzastopnih poruka nije dozvoljeno. Postoji dugme Slika ako je nešto izostavljeno u prvobitnoj poruci (izmena je moguća 30 minuta od prvobitnog slanja poruke). Slanjem više odgovora zaredom tema se razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Pa ako se ovo koristi za polotičko prepucavanje, onda smo stvarno u q***...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

nikaragva napisao:Nema druge, nego ću morati da kupim kozu! :D
ili da predjes na lozu :kezo:

sad bez sale, u mitrovici sam cuo da je kukuruz prosle godine bio jako los, i da ima to nesto sto ne treba, ali i da postoji nesto ( ala sam egzaktan :kezo: ), sto se stavi u kukuruz u rinfuzi i da onda nema problema...
al realno, ko zna koliko smo i cega vec do sada pojeli i popili, sto se nije ni znalo, ili sto nam nije receno...

mada, da imam decu kojima treba da dam mleko, verovatno bih ispizdeo najstrasnije, za mene mi nije neka frka...nista sto neka dezinfekcija ljutom ne moze da sredi :kezo:

ps. inace, i moji u selu se zale na to da nemaju od koga da kupe mleka. kad sam cuo bio sam :o , posto znam da je bar 3 domacinstva u komsiluku koji se bave stocarstvom i zemljoradnjom imalo krave doskora, medjutim, sad je stocni fond toliko unisten da u celoj hebenoj ulici nema jedna jedina krava :twisted:
inace, nikaragva je na odlicnom putu - kozje mleko je bezveze posle kravljeg dok se ne naviknes, posle toga je savrseno...

sve cesce pomislim kako ce doci dan kad necemo imati sta da jedemo, i novac vise nece imati nikakvu ulogu u celoj prici... samo cekam da zabrane svinjokolj neki zivotinjofili... ima da pravimo kulenje i kobaje kao alkohol u americi u vreme prohibicije :kezo:
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

Kao prvo sva ova mleka što je Ješić dao na analizu bi pre DVE godine bila daleko ispod granice koju nalaže pravilnik. I najgore od njih bi bilo na 1/5 dozvoljene vrednosti do pre DVE godine.
Kao drugo i rezultati su upitni. SP laboratorija nema akreditovanu metodu za aflatoksine u mleku, a i logičnost rezultata nije baš zavidna. Nelogično je da od istog proizvođača jedno mleko bude ispravno, a drugo ne pošto meko obično ide iz istog tanka i mlečna mast se koriguje dodavanjem obranog mleka.

Ovde su neke druge igre u pitanju i posle ovoga će se poklati i ovo malo krava što je ostalo.

Inače kad Ješić pita gde je nacionalna laboratija to je u najmanju ruku smešno. To mogu njega da pitaju kao i gde je 6 miliona evra koje su dobijene za tu svrhu.
Ali inače nacionalna laboratorija za mleko uopšte nije predviđena da radi mikotoksine u mleku, već je samo predviđena (kao i svuda u svetu) da bude neutralni faktor u odnosu proizvođača (farmera i seljaka) i prerađivača (mlekara) odnosno u utvrđivanju kvalteta sirovog mleka u otkupu.

Znači ne nasedajte na ovu medijsku kampanju koja je trenutno u toku.

Ko hoće neka mi veruje ko neće ne mora.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Nisu uspeli da izvezu kukuruz nikome, jer je bio neispravan, pa su ga izgleda njime nahranili krave umesto da ga bace. Videćemo protiv koga je direktno ovo sve upućeno, jer mi miriše na neku novu političku igru.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Jumbo napisao:Kao prvo sva ova mleka što je Ješić dao na analizu bi pre DVE godine bila daleko ispod granice koju nalaže pravilnik. I najgore od njih bi bilo na 1/5 dozvoljene vrednosti do pre DVE godine.
Hoćeš da kažeš da je i pre dve godine bio loš kukuruz ili ono što mislim da jeste (pošto je dvosmislen tekst) da su granice pre bile mnogo veće, odnosno da su ti pravilnici promenjeni?
Koliko su granice u EU, odnosno BIH i HR gde su mleka povučena sa tržišta? Kažu da su kod njih granice manje, pa je zbog toga ispalo da njima ne valja, a nama valja.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

Pre dve godine su spuštene granice sa 0,5 mikrograma/kg, na 0,05 mikrograma/kg, a ovi loši rezultati su u opsegu 0,05-0,10.
Ali samo da bude jasnije mikotoksini nisu u redovnim analizama mleka već se radi eventualni periodični monitoring.
Odgovori