Ishrana...upozorenja i saveti

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Ishrana...upozorenja i saveti

Post od McGruja »

Cekaj, sta je sa mesom koje jedemo? :)
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

E sad. Znaš čime se bavim i da mi meso nije u obimu posla.

Mislim da je situacija ista.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Daj Bože da i nama uvaljuju konjetinu...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Pilićima ne smeta ovaj kukuruz i u dobrom su stanju, ali svinje baš probiraju i sporo se goje.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Uvaljuju nama duže vreme znaš već šta :kezo:

Sutra idem da kupim kozu, ovcu, 10 kokošaka i 5 ćuraka. Nek j..u sebi mater, meni je dosta njihove zajebancije.
Posadiću detelinu između voćki i udri!

Jel u detelini ima tih toksina? :D
Geza napisao:Pilićima ne smeta ovaj kukuruz i u dobrom su stanju, ali svinje baš probiraju i sporo se goje.
Šta znači ne smeta im? Pitanje je da li iskenjaju te toksine ili ga ostave nama u belom mesu i bataku? :D
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Znači da svinje ne jedu baš veselo, a za piliće ... ko zna šta tu valja. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

Evo sad vidim da polako počinje kampanja da se kravlje mleko zameni sojinim. Budi bog s nama.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ali je organsko u normi...

Nego, koliko je tog aflatoksina potrebno popiti za neke nusefekte?

Koliko samo pesticida, herbicida, cudesa ima u vocu. Skoro sam gledao emisiju o tome koliko ima cudesa u prvih par mm od kore jabuka, juznog voca... savet je da se sve pere deterdzentom, barem sa povrsine da se skine, ili da se ljusti, a da se kora limuna i pomorandzi nikako ne jede, tj ne renda u kolace i sl... ipak, svi to rade i zivi smo, kako tako :D

TT
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

"Zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koji je u rafovima prodavnica jer je nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme", istaklo je Ministarstvo poljoprivrede.

U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo deset puta veće nego danas (0,5 umesto sadašnjih 0,05
mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i Sjedinjene Američke Države, podsetilo je Ministarstvo poljoprivrede.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/368460 ... -Holandiji
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

pedja napisao:Ali je organsko u normi...

Nego, koliko je tog aflatoksina potrebno popiti za neke nusefekte?

Koliko samo pesticida, herbicida, cudesa ima u vocu. Skoro sam gledao emisiju o tome koliko ima cudesa u prvih par mm od kore jabuka, juznog voca... savet je da se sve pere deterdzentom, barem sa povrsine da se skine, ili da se ljusti, a da se kora limuna i pomorandzi nikako ne jede, tj ne renda u kolace i sl... ipak, svi to rade i zivi smo, kako tako :D

TT
Koje crno organsko. To organsko je ko zečija pašteta koja se meša sa govedinom 1:1. Jedan zec : jedna krava. Od 15 tona mleka dnevno oni prave i Paster i UHT i jogurt i pavlaku i sir i prodaju u megamarketima. Pa za tako nešto ti treba bar 50-100 tona.

Sa ovim koncentracijama najverovatnije nikad nećeš osetiti ništa.

Pre tri godine ovo mleko bi bilo odličnog kvaliteta, a sada je kontaminirano.

Sad slušam predsednika odbora za zdravstvo u skupštini i kaže "zaraženo aflatoksinima". Pa ne može biti zaraženo otrovima. Kukuruz je zaražen Aspergilusom, a mleko je kontaminirano aflatoksinom. J...m ih znanje.
Isto čujem Ješića kako su analize rađene u akreditovanoj laboratoriji. Jeste akreditovana laboratorija, ali ne za aflatoksine u mleku. Tu metodu nemaju među akreditovanim.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Ista situacija je bila kada je odjednom voda u ZR-u proglasena "zabranjenom" za pice zbog visoke koncentracije Arsena. Takodje je zavladala neka vrsta panike (znam ljude koji zube nisu hteli njome da isperu) a u principu nivo Arsena je ostao nepromenjen,samo su usvojeni strozi kriterijumi EU.
Voda je takva vec 100 god.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

dragan napisao:
sad bez sale, u mitrovici sam cuo da je kukuruz prosle godine bio jako los, i da ima to nesto sto ne treba, ali i da postoji nesto ( ala sam egzaktan :kezo: ),
Ma godina je bila losa, kvalitet kukuruza je bio ocajan, iz pocetka susa, na kraju suvise kise: em sto je rod podbacio, em sto je bio vlazan kad mu ne odgovara...jako lako je budjao.

A za krave sta reci: moji ih oduvek imaju, ali se poodavno ne isplate. Otkupna cena mleka mala, samo za sopstvenu upotrebu.

Inace nista lepse nego kad se skuva domace mleko, mozes da stavis 20dindzi na kajmak, nece da propadne garantovano :D

P.S: toliko je "kupovno" mleko njesra, da mi i domace kravlje(uz koje sam odrastao) ima smek. :ccc:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Stvarno,koliko ml.masti ima to domace meko?
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Ako se dobro secam, domace kravlje mleko 4-4,5...naravno to govorim za simentalke(crveno-bele).

Za holstajn(crno bele) ne znam. One su prave fabrike mleka. Simentalka daje recimo 15-17l mleka na dan, holstajn duplo vise, mozda cak i vise.

Naravno, ne znam koliko je to normalno. U smislu da je ovo napravljeno ukrstanjem(da ne kazem genetskim inzinjeringom)

Ja se izvinjavam ako sam mozda nesto i lupio :oops: , mozda geza moze da me mnogo bolje dopuni, ovo govorim iz nekog licnog iskustva(npr koliko moji pomuzu), kad odnesam mleko da "predam" pa oni izmere "masnu jedinicu"(inace od toga zavisi i placanje)

http://www.cepib.org.rs/?page_id=159

http://polj.uns.ac.rs/tehnologijapp/10- ... izvodi.pdf
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:

Post od Jumbo »

dunx81 napisao:Stvarno,koliko ml.masti ima to domace meko?
Sirovo kravlje mleko ima mlečne masti u rasponu 3,0 - 4,5 g/100g. I to ukoliko govorimo o zdravim kravama u normalnom periodu laktacije. Prosek u Srbiji je negde oko 3,75 s time što je zimi oko 4,0, a leti oko 3,5. Ali mlečna mast je najmanje bitan parametar u mleku, osim za one koji prave maslac i kajmak.
Inače što se tiče razlike između domaćeg i kupovnog mleka to je najizraženije kod mirisa. Kupovno nema taj miris mleka kao domaće. A što se tiče masti u mleku (onom koje se pije) u prednosti je kupovno sa vaše od 1,5 % masti. Znam da nećete verovati, ali je tako i to zbog tehnologije. Kupovno mleko je homogenizovano i ako kupite recimo mleko sa 2,8 ono u celoj svojoj masi ima 2,8 % MM. Domaće kad skuvate izdvoji se kajmak gde ode skoro sva mast tako da ono što se pije ima negde oko 1,0-1,5 % MM. Ostatak MM je otišao u kajmak koji je neko pojeo ;).
Odgovori