Ishrana...upozorenja i saveti
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Kod mene to nema uticaja, pošto ja priđem šerpi spreda, skinem kašikom kajmak na okrajak, da ne prokapa pre nego stigne do usta. Posle toga navijem mleko i to je to. U stomaku se homogenizuje 

Poslednja izmena od nikaragva u 20 Feb 2013, 10:12, izmenjeno 1 put ukupno.

iskreno, meni domace i kad skines kajmak deluje gusce i masnije od ovog 2,8 i 3,2 kupovnog, ne kazem da je stvarno tako, ali mi izgleda...
i malo mi je nelogicno, sto kaze superboss, kad skuvas domace skines 1cm kajmaka sa njega, a kao iz krave je izaslo sa 3-4 posto, a kad skuvas ovo od 3,2 homogenizovano kolicina kajmaka nije ni blizu...
verovatno nauka ima objasnjenje za to, ali ja nemam...
Valjda zato što je homogenizovano.
Da li je stvarno tako ili je to kapitalistički trik da ti kažu kako mleko ima zapravo više masti nego što ti vidiš golim okom
Da li je stvarno tako ili je to kapitalistički trik da ti kažu kako mleko ima zapravo više masti nego što ti vidiš golim okom

dragan napisao:
iskreno, meni domace i kad skines kajmak deluje gusce i masnije od ovog 2,8 i 3,2 kupovnog, ne kazem da je stvarno tako, ali mi izgleda....

- Jumbo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Mast u mleku se nalazi u vidu kapljica (emulzija) i nije rastvor. Homogenizacijom se te kapljice smanjuju ili u prevodu od jedne kapljice se pravi više sitnijih kapljica. Što su one sitnije teže je izdvajanje masti iz mleka i zbog toga postoji taj efekat.
A to što domaće mleko posle kuvanja izgleda gušće od kupovnog nije zbog masti već zbog suve materije bez masti (proteini, laktoza i minerali) u mleku koja sa kuvanjem t.j. isparavanjem postaje veća. Evo vam jedan primer sastava mleka pre i posle kuvanja.
Pre
MM 4,0
Proteini 3,2
Laktoza 4,7
Minerali 0,7
Posle kuvanja i skidanja kajmaka
MM 1,5
Proteini 3.5
Laktoza 5.2
Minerali 0.8
P.S. Aflatoksina pre 0,0000000006 i posle 0,0000000007 %
A to što domaće mleko posle kuvanja izgleda gušće od kupovnog nije zbog masti već zbog suve materije bez masti (proteini, laktoza i minerali) u mleku koja sa kuvanjem t.j. isparavanjem postaje veća. Evo vam jedan primer sastava mleka pre i posle kuvanja.
Pre
MM 4,0
Proteini 3,2
Laktoza 4,7
Minerali 0,7
Posle kuvanja i skidanja kajmaka
MM 1,5
Proteini 3.5
Laktoza 5.2
Minerali 0.8
P.S. Aflatoksina pre 0,0000000006 i posle 0,0000000007 %

vidim da je u amreici dozoljeno 0.5, kao i kod nas do 2011 ?
sad je 0.05, to je znaci i najgore mleko danas sa preko 200% bi bilo dobro do 2011?
U cemu je fora, koliko je u eu, isto 0.05?
sad je 0.05, to je znaci i najgore mleko danas sa preko 200% bi bilo dobro do 2011?
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Pa o tome se upravo i vodi debata.
Da li bi nastala ovolika frka da standard nije promenjen, tj poostren 10X?
I dalje bi pili isto mleko i niko ne bi strahovao da ce dobiti rak jetre.
Da li bi nastala ovolika frka da standard nije promenjen, tj poostren 10X?
I dalje bi pili isto mleko i niko ne bi strahovao da ce dobiti rak jetre.
Pitanje je koliko je hrane sve vise kancerogeno...
Nije problem samo mleko,ali sa svakakvim aditivima i hemikalijama,kao i nekontrolisanom proizvodnjom,ko zna sta sve ima povecana kancerogena sredstva...
I onda ako se ostalo povecalo,treba poostriti te standarde...
Ja sam uvek za poboljsanje takvih stvari...
Nije problem samo mleko,ali sa svakakvim aditivima i hemikalijama,kao i nekontrolisanom proizvodnjom,ko zna sta sve ima povecana kancerogena sredstva...
I onda ako se ostalo povecalo,treba poostriti te standarde...
Ja sam uvek za poboljsanje takvih stvari...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Problem je što prvo izmisle neki proces proizvodnje hrane ili neki novi sastav, pa tek posle par godina skontaju da to i nije baš ok jesti 

- Jumbo
Najgore mleko po do sada objavljenim podacima je bilo sa 0,1 što je daleko ispod starog pravilnika.swemir napisao:vidim da je u amreici dozoljeno 0.5, kao i kod nas do 2011 ?
EU je pojačala kriterijum sa 0,5 na 0,05 samo iz jednog razloga, a to je američki kukuruz. Amerika kao najveći svetski proizvođač i izvoznik kukuruza ne može 100% da ispuni taj zahtev i time je znatno smanjen uvoz kukuruza u EU iz Amerike.
Inače i u Rusiji je 0,5, a za hranu za bebe je 0,02.
Ukupna opasna doza aflatoksina B1 (u kukuruzu) je oko 200 mg, a on je 10 puta toksičniji od aflatoksina M1 koji se nalazi u mleku.
Sa kontaminacijom od 0,5 mikrograma (stari pravilnik) koja je 5 puta veća od dosad prikazanih rezultata trebalo bi popiti oko 200.000 litara mleka da bi nam nešto bilo, pa čak i da je toksičan kao B1 trebalo bi 20 tona ili nesto manje od 55 godina ukoliko pijete 1 litar dnevno ovakvog mleka.
Tako da, ne upadajte u stanje masovne histerije i panike koja se dešava ovih dana u Srbiji, zahvaljujući samoljubivim, podmitljivim, i nesposobnim neznalicama i egzibicionistima koji sebe nazivaju političarima. Ovo se odnosi i na one na vlasti i na one u opoziciji bez ikakve razlike. Niko ovih dana ne razmišlja kakve posledice će ostaviti njihovo ponašanje i njihove izgovorene reči. Od prvog dana toksikolozi govore ono što sam ja sada napisao, ali oni se pojave jednom, političari po jedno 10 puta sa svojim glupostima, a onda ovaj naš narod koji više voli teorije zavere nego *leba da jede veruje političarima samo u zavisnosti kojoj opciji pripada. A to se vidi po prodaji mleka koja je pala na 1/4 od onoga što je prodavano prošle nedelje. Recimo jedna mala mlekara koja nije na čuvenim spiskovima je prodaju paster mleka smanjila sa 15 tona dnevno na 4 tone.
Samo znam da će se ovde neke tužbe verovatno terati do Strazbura.
Pojavila se još jedna teorija o poreklu aflatoksina. Jumbo verovatno zna nešto više o tome.
Prošle godine su u celoj Srbiji postojale parcele na kojima je bilo jako malo kukuruza u klipu. Stabljike su izrasle, ali je oplodnja bila nikakva. Zbog toga su mnogi, verovatno po prvi put, krenuli sa silažom kukuruza. Da li su ispoštovali proceduru ne znam, ali su se mnogi žalili da im je silaža propala.
Prošle godine su u celoj Srbiji postojale parcele na kojima je bilo jako malo kukuruza u klipu. Stabljike su izrasle, ali je oplodnja bila nikakva. Zbog toga su mnogi, verovatno po prvi put, krenuli sa silažom kukuruza. Da li su ispoštovali proceduru ne znam, ali su se mnogi žalili da im je silaža propala.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Jumbo
Malo teže bi trebalo da bude Aspergilus flavusa na silaži, ali nije nemoguće. Verovatniji su neke druge plesni, truležne bakterije, buterna kiselina .... On više ide na zrnevlje. Neke tvrdnje su da čovek najviše aflatoksina i to onog B1 unese preko kikirikija, kafe, lešnika ....
A koliko smo mikotoksina uneli preko domaćih pekmeza i džemova to niko ne zna.
A koliko smo mikotoksina uneli preko domaćih pekmeza i džemova to niko ne zna.
Utešno za nas koji stučemo 50 tegli pekmeza svake godine. 

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Jumbo
Zavisi sa koliko tegli si skidao plesanj. A ako nema plesni onda ima konzervansa koji je možda i gori, a možda i nije.
A najlepši je onaj od maradičkih kajsija.
A najlepši je onaj od maradičkih kajsija.

Nema plesni, od dodataka ne trpamo ništa preterano. Uglavnom se sve dobro zapeče u rerni pre zatvaranja tegle. Ono beše kajsija kod tebe u dvorištu ?