Ugovor o zakupu putnickog vozila
Re: Ugovor o zakupu putnickog vozila
Onda nista 

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
+1 
Salim se. Bas sam skoro citao o tim nadoknadama i tacno je da je neoporeziv deo, na nadoknadu za upotrebu sopstvenog automobila, tih 6hiljada i nesto dinara. Ne znam da li ta nadoknada obuhvata i amortizaciju... Svakako, to je slucaj kada radnik vozi svoj automobil u sluzbene svrhe. Mislim da je zakup nesto drugo, a ne znam ni da li fizicko lice moze davati vozilo u zakup.
Davno smo u firmi tako nesto hteli, pa mi je knjigovodja pojasnjavao, ali se ne secam sada... pitacu ga, ako se setim.
TT

Salim se. Bas sam skoro citao o tim nadoknadama i tacno je da je neoporeziv deo, na nadoknadu za upotrebu sopstvenog automobila, tih 6hiljada i nesto dinara. Ne znam da li ta nadoknada obuhvata i amortizaciju... Svakako, to je slucaj kada radnik vozi svoj automobil u sluzbene svrhe. Mislim da je zakup nesto drugo, a ne znam ni da li fizicko lice moze davati vozilo u zakup.
Davno smo u firmi tako nesto hteli, pa mi je knjigovodja pojasnjavao, ali se ne secam sada... pitacu ga, ako se setim.
TT
Znači poenta je da ako hoćeš da koristiš privatni auto u službene svrhe neoporeziv iznos goriva/održavanja je 6,000 dinara mesečno? I pritom moraš napisati koji ugovor(pošto smo zaključili da je ugovor o zakupu automobila nešto drugo)?
@MekGruja...Haha id bre...
@starac....Pa cek onda je jednostavno:
- Ja iznajmljujem vozilo firmi prema oredjenom ugovorenom iznosu (npr. vidim da je cale za sebe stavio 1.000din mesecno), i ja cu na taj iznos placati porez na dohodak.
- Sa druge strane, gorivo, servise, registraciju cu placati preko firminog racuna (naravno sa obracunatim pdv-om) i to je to, nece biti nekih dodatnih oporezivanja za firmu na kraju.
Da li sam dobro skontao?
Onda onih 6000din nema potrebe mesati u ovu pricu.

@starac....Pa cek onda je jednostavno:
- Ja iznajmljujem vozilo firmi prema oredjenom ugovorenom iznosu (npr. vidim da je cale za sebe stavio 1.000din mesecno), i ja cu na taj iznos placati porez na dohodak.
- Sa druge strane, gorivo, servise, registraciju cu placati preko firminog racuna (naravno sa obracunatim pdv-om) i to je to, nece biti nekih dodatnih oporezivanja za firmu na kraju.
Da li sam dobro skontao?
Onda onih 6000din nema potrebe mesati u ovu pricu.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
U tom slucaju nema ugovora, mozda samo neka odluka. U nalogu za sluzbeno putovanje se unosi koje se prevozno sredstvo koristi. Zaposleni ima pravo na 30% cene goriva, do neoporezivog iznosa. Preko toga ide 12%, a i neki koeficijent postoji. U ovom slucaju, sva druga davanja (servisi, gorivo i.sl) se tretiraju kao zarada, jer su uracunati vec, i placa se 20%ftj napisao:Znači poenta je da ako hoćeš da koristiš privatni auto u službene svrhe ... I pritom moraš napisati koji ugovor(pošto smo zaključili da je ugovor o zakupu automobila nešto drugo)?
Kod zakupa, stvari su drugacije. Porez je 20%. I firma i fizicko lice podnose poresku prijavu. Firma bez poreza placa goriva i ulja, putarine, pranje... Ostalo (servis, registracija...) je prihod zakupa, ukoliko placa firma i oporezovace se.
Tako nesto, ako se dobro secam
TT
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
@Mares
Tako je. Još keva da ti da business karticu od firme i sve to ide još lepše i lakše.
Tako je. Još keva da ti da business karticu od firme i sve to ide još lepše i lakše.

Peđa i Rakhil su napisali najkorisnije stvari, ja sam otprilike došao do sličnih zaključaka. Ovo svakako nije za eksperimentisanje, jer su kazne za pravna lica veoma visoke. Naravno, poreski inspektori će 'cepati' male privrednike i male firme, jer nekoga moraju, a definitivno ne smeju 'velike', tako da je bolje da im se ne nameštaš.
Koliki bi ti bili prosečni mesečni troškovi? Možda postoji bolji/sigurniji/jeftiniji način da ti firma isplati taj novac.
Koliki bi ti bili prosečni mesečni troškovi? Možda postoji bolji/sigurniji/jeftiniji način da ti firma isplati taj novac.
Nece bit nesto veliki troskovi, kontam mesecno na gorivo tj. tng oko 10.000din u proseku (nekad manje nekad vise), ostalo sto me stigne tokom godine, registracija auta, servis mali, ove godine cu raditi i veliki, i to je to. Nisu to neki veliki iznosi, ima jos nacina da se izvlaci lova sa racuna, ali hocu i ovo da primenim kad vec ima "opcija" za vozilo.
Ako je sve ovo izvodljivo na nacin kao sto starac vujadin rece, i kako sam ja shvatio (napisao u prethodnom postu) onda mi deluje krajnje jednostavno, ne znam cemu sve one komplikacije na pocetku
Ako je sve ovo izvodljivo na nacin kao sto starac vujadin rece, i kako sam ja shvatio (napisao u prethodnom postu) onda mi deluje krajnje jednostavno, ne znam cemu sve one komplikacije na pocetku

- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Izvodljivo je, naravno. Radim to već godinama. 

Da li je ovaj model ugovora ok.
To je od prilike ono sto sam nasao na netu i umixovao sa postojecim caletovim koji on koristi.
To je od prilike ono sto sam nasao na netu i umixovao sa postojecim caletovim koji on koristi.
Годинама сам користио своје лично возило у пословне (своје) потребе јер сам и власник предузећа. Док сам имао свој аутомобил и док га нисам продао, имао сам уговор о закупу возила (текст уговора је испод). За обављање службених радњи нисам сваки пут писао путне налоге и водио књигу налога за коришћење возила за службене радње. Једном приликом ме је зауставила милиција за прекорачење брзине (давне 2005. године) и ту казну (3.000,- динара) сам платио преко рачуна, мада тада нисам имао ни путни налог ни налог за коришћење возила. Кад сам ишао у Немачку, имао сам путне налоге за иностранство и налог за коришћење возила, сам себи их пишем, оверавам и потписујем.
У самом уговору о закупу може се ставити члан да се закуп изнајмљеног возила користи без накнаде и увек сам у уговору то писао. То ми је наравно саветовао књиговођа, јер зашто да се плаћа порез држави кад нешто изнајмљујете самом себи !
Правдање трошкова горива, путарине, прања возила, сервис (мењање уља, филтери) није никакав проблем. Ако је возило под закупом, трошкови регистрације и трошкови вуланизерских услуга, не могу да се плаћају преко рачуна предузећа. Књиговођа ми је то објаснио, али да будем искрен заборавио сам из ког разлога не може.
Уговор о закупу се прави на годину дана, или од-до датума, или од 01. јануара до 31. децембра.
Пошто сам у међувремену продао возило, ударила криза, обим пословања драстично опао, сад и кад одем на службени пут, користим аутобус или воз, а по неки пут узмем синовљева кола. Никакав уговор о закупу нисмо урадили, а трошкове редовно правдам кроз предузеће.
Ево текста уговора о закупу возила који сам користио, можда ти Мареш помогне:
УГОВОР О ЗАКУПУ ВОЗИЛА
Састављен између: ......име и презиме....,...адреса..., б.р. Л.К. .....(закуподавац)
и
”...предузеће...” д.о.о. из .........адреса......, кога заступа директор фирме ........., л.к. број .........., МУП Београд (закупац)
1. Предмет овог уговора је давање у закуп путничког возила
а) Марка возила ”Субару Форестер Турбо”
б) Регистарски број: БГ ....................
2. Возило се издаје у закуп на рок од једне (1) године.
3. Уговорене стране су се сагласиле да се закуп изнајмљеног возила користи без накнаде.
4. Текуће одржавање возила, горива и мазива падају на терет закупца, односно на терет предузећа ”..................”, из Београда.
5. Закупац може користити возило само за обављење своје делатности.
6. Закупац је дужан, да води рачуна о возилу и да га редовно одржава и сервисира, како би се одржало у стању у каквом је и преузето.
7. Овај уговор ће се примењивати од 01. јануара 2006. године.
8. Уговор је сачињен у три истоветна примерка, од којих по један свакој страни и у архиви предузећа један примерак.
Закупац: Закуподавац:
(име, презиме, потпис) (име, презиме, потпис)
Директор М.П.
У Београду, 01. јануара 2006. године
У самом уговору о закупу може се ставити члан да се закуп изнајмљеног возила користи без накнаде и увек сам у уговору то писао. То ми је наравно саветовао књиговођа, јер зашто да се плаћа порез држави кад нешто изнајмљујете самом себи !
Правдање трошкова горива, путарине, прања возила, сервис (мењање уља, филтери) није никакав проблем. Ако је возило под закупом, трошкови регистрације и трошкови вуланизерских услуга, не могу да се плаћају преко рачуна предузећа. Књиговођа ми је то објаснио, али да будем искрен заборавио сам из ког разлога не може.
Уговор о закупу се прави на годину дана, или од-до датума, или од 01. јануара до 31. децембра.
Пошто сам у међувремену продао возило, ударила криза, обим пословања драстично опао, сад и кад одем на службени пут, користим аутобус или воз, а по неки пут узмем синовљева кола. Никакав уговор о закупу нисмо урадили, а трошкове редовно правдам кроз предузеће.
Ево текста уговора о закупу возила који сам користио, можда ти Мареш помогне:
УГОВОР О ЗАКУПУ ВОЗИЛА
Састављен између: ......име и презиме....,...адреса..., б.р. Л.К. .....(закуподавац)
и
”...предузеће...” д.о.о. из .........адреса......, кога заступа директор фирме ........., л.к. број .........., МУП Београд (закупац)
1. Предмет овог уговора је давање у закуп путничког возила
а) Марка возила ”Субару Форестер Турбо”
б) Регистарски број: БГ ....................
2. Возило се издаје у закуп на рок од једне (1) године.
3. Уговорене стране су се сагласиле да се закуп изнајмљеног возила користи без накнаде.
4. Текуће одржавање возила, горива и мазива падају на терет закупца, односно на терет предузећа ”..................”, из Београда.
5. Закупац може користити возило само за обављење своје делатности.
6. Закупац је дужан, да води рачуна о возилу и да га редовно одржава и сервисира, како би се одржало у стању у каквом је и преузето.
7. Овај уговор ће се примењивати од 01. јануара 2006. године.
8. Уговор је сачињен у три истоветна примерка, од којих по један свакој страни и у архиви предузећа један примерак.
Закупац: Закуподавац:
(име, презиме, потпис) (име, презиме, потпис)
Директор М.П.
У Београду, 01. јануара 2006. године
@Gaga....hvala na informacijama, posavetovacu se na jos par strana pa cu valjda moci da zakljucim konkretnije sta je ispravno a sta ne. Zanimljivo da skoro svako ima neku svoju "verziju" i postoje razlike sta i kako raditi po ovom pitanju.