Stigla zima...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Stigla zima!

Post od Laki021 »

Iako nisam imao direktno priliku da vidim sta se desava sa strujom i kakvog je kvaliteta ipak cu da kazem nesto jer se ipak pomalo razumem u tematiku :)
Cosmo po obicaju ima nesto protiv EPSa iako ljudi rade fantastican posao.
Da elektricni grejac koji je juce zario i palio a da danas ne moze ni da se zagreje je budalastina.
Da vam dam hint kako mozete jako lako da procenite napon (a samo od toga zavisi grejanje elektricnih grejaca). Samo pogledajte kako vam obicne sijalice svetle, one izuzetno brzo gube osvetljaj sa padom napona tako da ako tu ne primecujete nege velike anomalije onda vam i grejalice rade sasvim zadovoljavajuce. Po slobodnoj proceni mogu da rade 10%-15% slabije nego obicno i to je to (posto snaga zavisi od kvadrata napona, a kad bi napon pao za vise od 10% bili biste u polumraku). Takodje smanjenje napona zapravo uopste nije dobar nacin smanjenja potrosnje i generalno se be primenjuje (kratkorocno pomogne al se dugorocno poveca potrosnja).
I kako to mislite da ce racuni za struju biti daleko veci zbog lose struje????

Ako se racunari resetuju povremeno to je zbog nekih kratkotrajnih padoca napona, prouzrokovanih nekim kvarovima, u principu kvalitetno napajanje pomaze. Ovi kratkotrajni propadi ne uticu na kvalitet grejanja elektricnom energijom i ne smetaju grejalicama niti umanjuju njhovu efikasnost.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Geza napisao: Zamisli kako je meni kada počistim dvorište i ulicu, i dok se vratim ponovo u dvorište sneg ponovo može da se čisti :lol:
:plusone:

Bulevar je skroz beo. Prođe kamion i posle minut isto.
Ceo Cvetko nema struje jutros od 5. Pola prodavnica ne radi, nema nigde hleba.... katastrofa Najgore od svega što i u onim prodavnicama koje rade nisam mogao ništa da kupim jer nemam keša, a u karticu mogu da gledam i da plačem.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Ponovo pada kao poludeo, volim zimu ali ovo je stvarno previse.. :besan: idem da se druzim sa lopatom.. :srce:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Sledeci auto ce biti lada niva, ganc nov auto, 7500 :D
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Danas vozim 40-50 na sat i upali mi se crveno, ja na kocnicu i kao da sam po cistom ledu kocio i prosisam kroz crveno samo tako. Pritiso sam sirenu pa je taksista kome je bilo zeleno ukocio i gledao me u fazonu dal sam normalan. Tako da pazite se cini mi se da je sad najklizavije do sad.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Laki021 napisao:Iako nisam imao direktno priliku da vidim sta se desava sa strujom i kakvog je kvaliteta ipak cu da kazem nesto jer se ipak pomalo razumem u tematiku :)
Da elektricni grejac koji je juce zario i palio a da danas ne moze ni da se zagreje je budalastina.
Laki, ja sam postavio pitanje struje.
Moje znanje o struji se zavrava na tome da ide kroz žice i da je opasna kad se konektuješ.

Činenice su:
Redovan režim je da moja kaljeva peć radi noću po jeftinoj stuji na 3., preko dana održava toplotu na 1., a predveče je upalim na dva sata na 2. da malo pojačam zbog kupanja deteta.
Juče je celo popodne radila na 2. i bilo je hladno. Zagrejalo se tek negde oko 11 uveče.
Pritom juče nije bilo hladnije nego prethodnih dana, a popodne nije ni duvalo i grejači jesu bili zažareni.
Vidim da su i drugi imali istu impresiju kao i ja.

Imaš sve podatke pa mi objasni što mi je bilo hladno i šta da radim sledeći put kad se isto desi.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Slika

Pitanje je da li cu ovo moci da otkopam za sutra :)
Nisam pipao kola od petka, a bedem ispred ima skoro metar
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Sakri Brunu kost u smet i problem rešen. :D
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Laki021 napisao:Iako nisam imao direktno priliku da vidim sta se desava sa strujom i kakvog je kvaliteta ipak cu da kazem nesto jer se ipak pomalo razumem u tematiku :)
Da vam dam hint kako mozete jako lako da procenite napon (a samo od toga zavisi grejanje elektricnih grejaca). Samo pogledajte kako vam obicne sijalice svetle, one izuzetno brzo gube osvetljaj sa padom napona tako da ako tu ne primecujete nege velike anomalije onda vam i grejalice rade sasvim zadovoljavajuce. Po slobodnoj proceni mogu da rade 10%-15% slabije nego obicno i to je to (posto snaga zavisi od kvadrata napona, a kad bi napon pao za vise od 10% bili biste u polumraku). Takodje smanjenje napona zapravo uopste nije dobar nacin smanjenja potrosnje i generalno se be primenjuje (kratkorocno pomogne al se dugorocno poveca potrosnja).

Ako se racunari resetuju povremeno to je zbog nekih kratkotrajnih padoca napona, prouzrokovanih nekim kvarovima, u principu kvalitetno napajanje pomaze. Ovi kratkotrajni propadi ne uticu na kvalitet grejanja elektricnom energijom i ne smetaju grejalicama niti umanjuju njhovu efikasnost.
Protiv ljudi koji rade u EPS-u svako normalan nema sta protiv da ima. Oni rade posao kao i svi drugi. Ali protiv uprave EPS-a, i kako se drzava ponasa u ovakvim situacijama prema narodu, e tu imam mnogo protiv!
Ja znam dosta primera, gde su naponi u mrezi na nivou 130-150V u toku cele godine. A sve se to placa kao da je snabdevanje strujom najnormalnije. Isto tako : da li sam ja, moj komsija ili bilo ko sa ovog foruma direktno odgovoran sto postoje problemi u elektrodistributivnoj mrezi? Napon je sigurno manji, to verovatno uredjajima ne smeta, problem je sto cemo mi to sve platiti kao da je isporucivana struja kao da problema nema.
U normalnim drzavama, ovo sigurno ne bi moglo ovako da prodje! I uvek, kada dodje stani-pani, e onda se razmislja o problemima! Pa sto nije ovo, pa sto nije ono....a svi koji su zavrsili neki "tehnickiji" fakultet znaju da se elektro-kapaciteti svake drzave moraju duplirati na svakih 10g...a kod nas zadnjih 30 nije ulozeno ni cvonjka!

P.S: secam se kao da je juce bilo, politikinog zabavnika iz osamdesetih godina i slike sijalice sa dve niti-u to vreme je Jugoslavija sa Francuskom jedino proizvodila mnogo vise struje nego joj je trebalo, i izvozila uspesno.
Ja verujem da se struja izvozi i dan danas.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Upravo sam ostao bez struje. Sreca u nesreci je sto cu je imati veceras, malo za promenu. Ovo nije "iskakanje", iako ima vise potrosaca po trafo stanici od optimuma, vec klasicna seca. Ima logike da ce se vise pristedeti secom Batajnice, ali zar mora ovoliko?

Danas sam 4x cistio dvoriste i ulicu oko kuce, sve kao nece vise padati ...
Koliko sam sa lopatom ovih 10ak dana, ne budem li imao telo kao Kodi iz Baywatch-a nista nisam uradio! :)

Lep detalj od malocas kad sam cistio sneg sa prvim komsijom: patronazna sestra, njen vozac, i komsija nam se zahvalili na ciscenju, kazu da samo kroz nasu ulicu mogu proci (Z101), i da su u petak u susednoj ostali zaglavljeni.

Sa malo vise licnog angazovanja, lopatanja od 30-60min dnevno, daleko lakse i komfornije bi svima bilo... Uostalom, kroz ulicu mora proci kamion sa hlebom, mlekom...
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Nije mi samo jasno zasto vec dva dana RTS-om prolazui kajron u gde pise kako neki "baja" kaze da restrikcija nece biti... Neverovatno koliko lazu narod...
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

superboss napisao:

Protiv ljudi koji rade u EPS-u svako normalan nema sta protiv da ima. Oni rade posao kao i svi drugi. Ali protiv uprave EPS-a, i kako se drzava ponasa u ovakvim situacijama prema narodu, e tu imam mnogo protiv!
Ja znam dosta primera, gde su naponi u mrezi na nivou 130-150V u toku cele godine. A sve se to placa kao da je snabdevanje strujom najnormalnije. Isto tako : da li sam ja, moj komsija ili bilo ko sa ovog foruma direktno odgovoran sto postoje problemi u elektrodistributivnoj mrezi? Napon je sigurno manji, to verovatno uredjajima ne smeta, problem je sto cemo mi to sve platiti kao da je isporucivana struja kao da problema nema.
U normalnim drzavama, ovo sigurno ne bi moglo ovako da prodje! I uvek, kada dodje stani-pani, e onda se razmislja o problemima! Pa sto nije ovo, pa sto nije ono....a svi koji su zavrsili neki "tehnickiji" fakultet znaju da se elektro-kapaciteti svake drzave moraju duplirati na svakih 10g...a kod nas zadnjih 30 nije ulozeno ni cvonjka!

P.S: secam se kao da je juce bilo, politikinog zabavnika iz osamdesetih godina i slike sijalice sa dve niti-u to vreme je Jugoslavija sa Francuskom jedino proizvodila mnogo vise struje nego joj je trebalo, i izvozila uspesno.
Ja verujem da se struja izvozi i dan danas.
Evo, ja sam zavrsio el energetiku pa ne znam da se elektro kapaciteti moraju moraju duplirati svakih 10 god. Drugim recima, to tvrdis tako odgovorno kao da je to neki aksiom i da si bas upoznat sa materijom, ali zapravo to sto si rekao nema nikakvog smisla. Porast potrosnje el energije u evropi je znatno manji od toga sto navodis, reda 1-3% u zavisnosti od zemlje, plus zadnjih godina je bilo cak i smanjenja potrosnje, sto zbog krize, sto zbog el efikasnosti. Sa druge strane, zalosno je sto EPS nije izgradio nove kapacitete (ali jeste obnovio mnoge stare), ali to je najmanje problem EPS-a vec pre svega politike da je el energija socijalna kategorija, da se prodaje ispod cene i da zbog toga EPS nema sanse da finansira velike projekte. Pretpostavljam da ste videli kako nam evropljani savetuju da struja mora da poskupi 50-80%, ali iovako mnogi, potpuno neopravdano kukaju kako je iovako preskupa za grejanje i zale se na vleike racune. Jos jednom cu ponoviti, STRUJA NE SLUZI ZA GREJANJE. To sto je koristite za grejanje nije EPS-ov problem vec vas. Sto vam kuce i stanovi nisu dobro izolovani je opet vas problem pre svega, a nikako EPS-ov, i ne znam zasto kukate na drzavu, zakone o el energetskoj efikasnosti i sl, da li vam neko brani da kvalitetno i en energetski efikasno napravite svoju kucu, da dobro izolujete svoj stan i sl. Najlakse samo kukati i svaljivati krivicu na sve druge redom.

Al da se ne raspravljamo dalje na ovu temu, otice predaleko.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Ogi napisao:Nije mi samo jasno zasto vec dva dana RTS-om prolazui kajron u gde pise kako neki "baja" kaze da restrikcija nece biti... Neverovatno koliko lazu narod...
Zar ne znas da je kod nas sve obrnuto? Ako procitas naslov u novinama kako neka pevaljka kaze "Nisam bila sa Perom harmonikasem", to automatski znaci "Jebavala sam se godinama sa Perom harmonikasem"... isto je nazalost i za izjave politickog ili socijalnog tipa.
Ako procitas da SNS kaze "Necemo u koaliciju sa DS", znaci u prevodu "Razmisljamo o koaliciji sa DS"... itd... :mig:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

:lol: :lol: :lol:

:plusone:
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

@Laki

Ma ne tvrdim, jbg neko pametniji mi je to od mene rekao, urezalo se u pamcenje. :pivo: (nisam ja od onih tvrdoglavih koji su uvek :mrgreen: najpametniji) U jednoj idealnoj situaciji, i normalnoj zemlji-recimo CH :mrgreen: , to sto ti kazes sve pije vode. Medjutim, ovde je sve to mnogo drugacije.
Ne znam koliko cesto dolazis ovamo, mada nisam stekao utisak da si redak gost.

Evo ti primer. kako se to ovde kod nas radi: primer iz NS, zgrada izgradjena kod Riblje pijace, centar sto se kaze, nije predata na upoterbu kako treba-a stanovi su prodati. Dugo nije bila prikljucena na toplanu(ako je i sad)...Kako tu covek da se greje?

Razumem ja da treba da poskupi struja. Ali ti kako govoris, ispada da 95% ljudi ne treba ni da je koristi(u smislu ko ne moze da plati), a ko moze super! Mislim, znam da tako ne mislis, ali tako ispada!

Ne zaboravimo da je prosecna plata u SRB na papiru 400e, a stvarnosti verovatno nije iznad 200e....
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Odgovori