Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od ljubitelj »

Zato sto je guma jako skupa, nedovoljno je ima, i male kolicine gume se stavljaju u "gume" tj pneumatike.
Guma je ovde pojam za ono sto nam priroda daje, sakupljen proizvod posebne vrste drveta, prirodna guma.

Silika je dobra vestacka zamena za prirodnu gumu, vrlo elasticna materija, i kosta vise nego "plastika" koja se inace trpa u gumu.
Plastika, podrazumevam razni vestacki molekularni lanci a pre svega cadj uz sumpor kao neki osnovni sastojci.

Zasto bi Tigar ista menjao dolaskom Mislena, kada je i pre toga bila sasvim dobra tipicna alpska guma. Za ono za sta je namenjena, sasvim je pristojan proizvod a to je potvrdio i Mislen zadrzavajuci taj model toliko dugo u proizvodnji i prodaji po Evropi.
To nije UHP zimska guma, i ne treba ocekivati da radi isti posao kao premijum guma.
Znam da je Wintera (ona starija, prva verzija koja je nesto tvrdjih bokova) testirana sasvim uspesno na autu sa 400KS, i osim tipicnih manjkavosti koje pokazuju sve gume kada se izuzetno opterete uvijanjem bokova ostatak osobina je sasvim ok u sneznim uslovima.
Ono gde Wintera pada je mokar kolovoz, jos ako je i topao kocenje je nesto produzeno.
Blizu 13% prema testovima Nemaca u odnosu na Conti.

Na 70m kocionog puta, to nije malo, celih priblizno 9m vise.

Da ima boljih guma koje priblizno isto kostaju ima, uostalom Wintera je jedna od najjeftinijih uopste guma na trzistu Evrope.
To sto kod nas Winteru placamo skuplje nego drugi, pa dobijemo manje za vise para, je neka sasvim druga prica.

Promenio sam 3 seta (po 4kom) Wintera na 2razlicita auta, imam pozitivna iskustva. Da nisam bio zadovoljan ne bih ni kupovao nakon 1. seta.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Bax napisao:
Ja mogu da prihvatim da sam se recimo nedoraslo poneo, kad sam krenuo na put, kad je bio onaj kijamet, i kad sam ostao zavejan celu noc. (Sa sve zimskim gumama.)
Ti si ostao zavejan zbog pacijenata sa letnjim gumama i zbog onih koji nisi smmeli da se krecu u tim uslovima.
Tako da...

@Ljubitelj ti kazes da je Winter 1 tipicna alpska guma, a ne znam da li si znao da upravo Wintera ima najmanje silike u sebi, i da se zato i ne trosi kao nenormalna i ne kida kad se vozi preko leta. Fakticki je ona po smesi, kada se uporede ostali proizvodjaci zimskih, bliza letnjoj nego zimskoj.
Ovo trosenje uzmite sa rezervom, jer 90% Winter 1 po sredini ima sare koliko hoces, a bokove sravni. Kao i Syneris npr. ili Sigura. Hitris se vec normalno trosi.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Jutros je kod mene bio minus, iako je najavljen plus od ranog jutra. Mraz, sva stakla zaleđena. Isto kao i juče.
Mi se uglavnom vodimo time da je temperatura preko dana nešto viša i plus kad vidimo sunce, odmah bi na letnje gume. Dobro razmislite pre nego ih stavite jer definitivno još uvek nije vreme za njih.
Posetite www.garaza.rs !
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ovaj lik sto se javio SAT-u stvarno nije normalan covek, ne razumem u kom je on fazonu i sta mu nije jasno !?? Valjda covek voli da se pojavi u novinama. Kreten.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Verovatno su oni našli njega preko nekog od osiguranja, pa da pokažu taj slučaj za primer drugima. No svakako je kreten što je pristao da ga snime. Jedino ako mu nisu obećali ipak platiti štetu ako se pojavi u emisiji, onda je to druga priča... :D
Korisnikov avatar
BobRock
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Octavia 1.9 TDI A5 FL,Kia Ceed 1.4 2014

Post od BobRock »

Ja stavio letnje na Punta, ponelo me vreme :mrgreen: a Škoda isto uskoro :sreckovic:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dag81 napisao:
@Ljubitelj ti kazes da je Winter 1 tipicna alpska guma, a ne znam da li si znao da upravo Wintera ima najmanje silike u sebi, i da se zato i ne trosi kao nenormalna i ne kida kad se vozi preko leta. Fakticki je ona po smesi, kada se uporede ostali proizvodjaci zimskih, bliza letnjoj nego zimskoj.
Ovo trosenje uzmite sa rezervom, jer 90% Winter 1 po sredini ima sare koliko hoces, a bokove sravni. Kao i Syneris npr. ili Sigura. Hitris se vec normalno trosi.
Naravno da sam znao, za te pare ne moze guma da ima puno silike.
AKo treba da se izjasnim izmedju alpskog vs nordijskog tipa zimsek gume, za mene je WInterA bliza ponasanju alpske gume.

Za Winter 1 ne znam, meni je Wintera (2003 stavljene) imala ravnomernu potrosnju sare svuda, na sve 4, i koristio sam je 42.000km pri cemu je jos ostalo preko 3mm sare mereno bilo gde. Ni ostale kasnije kupljene nisu trajale manje od 35.000km, i sara se ravnomerno trosila.
Za mene je to sasvim korektno trosenje.

Prve 2 garnitrure sam imao sa H indeksom, poslednju garnituru sa T indeksom brzine. Moje iskustvo sa te 3 garniture je bilo sveukupno pozitivno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Mnogi potroše gume po bokovima jer ih ne naduvaju propisno, niti proveravaju redovno pritisak. Kod zimske je problem i izraženiji jer su mekane i zahtevaju da budu naduvane 0.2bar preko u odnosu na letnju u istoj dimenziji. Ja volim i više da ih naduvam, tj pravi pritisak je onaj na kome se većina zimskih guma utiša. U suprotnom brundaju glasno, baš jer bokom drljaju po asfaltu, a središnji deo se uvuče i rastereti. Nije samo u zvuku problem, i prianjanje je kompromitovano jer guma ne naleže pravilno na asfalt.

Ljudi se onda žale da je guma loša, upravljač neprecizan, da su glasne, da klizaju itd. U krajnjoj liniji gledajte bok gume dok je auto u mirovanju. Ako je mnogo iskrivljen bok to nije dobro, doduvajte još bez obzira na preporuku proizvođača, jer nisu sva kola ista niti sve gume jednake.

Ja sam jedan od bivših nezadovoljnih korisnika Winter1 koji je na vreme skontao da se ponašanje bitno promeni kada se guma malo doduva. Da sam pročitao uputstvo od Stila tad, znao bih da zimske treba dodatno naduvati u odnosu na letnje, lepo piše. Toliko su brundale na pritisku koji je naduvao vulkanizer da sam se pitao ko normalan može tako nešto da vozi na svojim kolima.

Ja čak dodam malo na prednju osovinu, 0.1-0.2 u odnosu na zadnju jer sam uglavnom sam u kolima. Kod Stila je razlika u opterećenju osovina bila stvarno izrazita, kod Alfe manje.

Btw, prezadovoljan W1, a volim krivine, kao i svaki vlasnik Alfe verovatno. Apsolutno me ne deranžira Tigrica po bilo kom pitanju, a što je najvažnije besprekorno je tiha. Nema veze što je auto težak i ima barem 150ks, postoji varijanta i za teška kola (oznaka XL).

Tapatalk HD
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Wintere su "lubeničastog" gazećeg sloja.
Posle 10 kkm zaobli se profil kao kod bicikle.
Kad čovek hvali Winteru, odma znam kategoriju šofera :kezo:
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Guma radi ili ne radi. :-) Na Stilu se matorom paru iz Decembra 2007 ništa nije desilo, sem što šare ima ima manje normalno, poredeći sa novim setom stavljenim decembra 2011. Deder objasni šta si hteo da kažeš ovoj kategoriji vozača kod koga bi pošteno morao da zategneš pojas da ne ispadneš u krivini. ;-)

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Ma wintere su kao stvorene za divljanje po krivinama :rofl: :rofl: :rofl:
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

@MAD MAXX i Bax:

Ja stvarno ne znam kakve Winter1 je Bax kupio, ali moje, nakon trece zime, imaju saru tacno 7mm a kad su bile nove imale su 8mm. Guma se SAVRSENO ponasala trece zime po onom snegu i ledu, odlicno koci, nema klizanja, setanja, proklizavanja, vozio sam apsolutno sigurica, veoma je dobar osecaj bio voziti s njima.

Ok, moj auto ima 75KS, ali je lagan, manje od 900kg i veoma je startan, vrlo lako se potpisuje pri kretanju. Ipak, ja sa zimskim gumama lagano krecem, kocim normalno.

Inace ja nisam imao taj problem kao Bax da auto lose koci - odlicno koci s njima a pogotovo po mokrom kad je malo hladnije (ispod desetak stepeni celzijusovih). I nikakav problem sa trapom nemam, niti u krivinama niti u lezanju na putu.

Znam da ima mnogo boljih guma, ali ja sam se sa Tigricama izuzetno sigurno osecao sve tri zime, a pogotovo su bile sjajne prosle godine po onom ludilu od snega a i ove godine su se perfektno ponasale. Jedino sto sa njima auto ima malo vecu potrosnju (oko pola litre) kad je suvo, malo je meksi i laksi je volan u odnosu na letnje.

Sigurno da bih bio jos vise odusevljen da stavim i neke od GoodYear modela na moj auto, to ne sporim, ali vozim preko 20 godina i znam da ocenim kako mi se ponasa auto sa gumama koje su na njemu - nisam bas toliki duduk :)

P.S Vozio sam i Dunlop i Michelin zimske gume i odlicne su ali meni se Winter1 odlicno pokazala ranije a i sad na mom autu. Nijedan problem sa njima.
P.P.S Gume uvek kupujem preko veze (preko burazera) - mozda to ima veze, ne znam.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

cozmo
Čovek koji vozi lagano, normalno, kao većina vozača, na jeftinim i kolima sa malim motorom, Wintera je guma kao i Alpin. Posebno što razlika u snegu je mala (dok je vintera sa šarom preko 5,5-6mm), pa ljudi ne razumeju "zašto ne Wintera".
Ali desi se prikoči čovek ispred tebe na vlažnom, klizavom i posoljenom asfaltu i stane lagano, a ti ne i eto belaja. Ili još gore, na klizavoj i mokroj boji pešačkog prelaza, i desi se katastrofa, ili na mokrom asfaltu i krečnjačkom asfaltu, okretanje izletanje u ambis i sl. Tad shvati zašto ne Wintera i panično je baca. U tim trenutcima običan čovek mora da koči ekstremo, ili da izvlači auto iz krivine, kao što stalno rade čudaci poput mene i sl, a nije spreman i vičan.
Ja garantujem, da Wintera & Tigar, daje ovoj zemlji više od 10 žrtava u saobraćaju godišnje, a broj povređenih i materijalna šteta je ogrmna.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Hevi.

Ta ista guma se u mnogo većim količinama prodaje na zapadu nego kod nas. Mislim da preteruješ, jer da si u pravu odavno bi bila zabranjena.

Nisi mi odgovorio na pitanje.

Takođe veoma oštro vozim kada sam sam u kolima (ili sa pojedinim putnicima koji to podržavaju) i kada uslovi to dozvoljavaju. Guma odlično drži, garantovano 50% mogu brže da skrenem nego Octavia sa A3 - imam oba automobila da neko ne pomisli da prenosim tuđe utiske. Tom istom Škodom sa išao na zimovanje u Livinjo, a Alfom par puta na Kop ove godine - Alfa sa "Winterama" je izmislila držanje puta po svim uslovima u odnosu na Škodilak.

Ovo poslednje sam napisao da se ne generalizuje, ceo sistem drži vozilo na putu, ne samo guma. Moj sistem fercera fenomenalno. :-) Ko želi da bude suvozač dobrodošao je, Winterice lepo pevaju kada dođu na granicu gripa za razliku od nekih drugih guma koje ćutke puste. ;-)

Uostalom, svedoka ima na forumu, neka se jave ako žele. ;-)

Tapatalk HD
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Dovoljno je reći da ADAC ne preporučuje Wintere, i označava ih sa "crveno" - opasna, kao i kineze. Ima tamo "gore" naših, turaka & CO, voze čak i protektirane gume...
Počeo sam davno na Tigrovim gumama 505, nastavio sa 615, pa sa 620 a zadnje službene 621 sam bacio, i imao sam par okretanja kao mlad vozač sa Tigar 505 i mnogo sreće. Sve se dešavalo u krivinama, gde voda iz obale prelazi put. Kupovinom prvih premijum guma, shvatio sam šta je Tigar, koji je danas sa mešavinom gume na istom mestu, kao pre 30 godina. Treba shvatiti, da jeftino obično bude najskuplje.
Za sve ovo vreme Zastava na Jugo i 101 skoro nikada nije ugrađivala Tigar, sem za vreme rata ograničeno? Jednostavno, Trajal T5, je bila bezbedna guma za Tigrov slomivrat, mada je u Srbiji vladalo potpuno bezrazložno mišljenje da je Trajal "plastika".
Odgovori