Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
ADAC testove ne vredi gledati od pre par godina. U aktuelnim nisu testirali Tigar. Primera radi, Sava Eskimo je iz nepreporučljive gume uz Tigar na istom testu, prešla u preporučljive na testu od pre godinu ili dve.
Takođe, svi testovi mere zaustavni put, nijedan upravljivost. Meni lično je volan bitniji parametar od kočnice. Na primer, Michelin Energy je guma baš napravljena za testove, a u praksi je odvratna. Kočioni put joj je kratak, potrošnja nešto niža od proseka, ali svi ostali parametri su užas - koje nećeš naći u tabeli rezultata ADAC ili nekog drugog testa, ali u detaljima testa je često to opisano.
Poštujem ADAC, presudio je u izboru letnjih točkova, a zimske sam uzeo silom prilika i pokazale su se preko očekivanja. Pod uticajem forumskog mnjenja sam bio u iskušenju da prodam 2 potpuno nove Winter1 koje sam imao kako bih uzeo 4 x nešto drugo. Umesto toga sam uzeo još 2 i apsolutno se nisam pokajao. Finansije nisu stavka, jer je za te pare moguće uzeti nekoliko preporučljivih guma sa ADAC zimskog testa 2012 (Semperit, Barum, Sava), ali čisto sumnjam da Winter1 značajno zaostaje.
I dalje nisi odgovorio na pitanje, baš bih da obratim pažnju na gume jer mi je posao 40km udaljen od kuće, pa peglam svakodnevno makar 80km. Brzo ću da stučem kilometražu, a kako vozim ponekad bar 2x više trošim gume nego prosečan vozač. Letnji set izgleda kao da je došao pravo sa drifta, a ima jednu letnju sezonu, ali ovaj zimski što ga ne volite se ne da pocepati nikako. :-D
Takođe, svi testovi mere zaustavni put, nijedan upravljivost. Meni lično je volan bitniji parametar od kočnice. Na primer, Michelin Energy je guma baš napravljena za testove, a u praksi je odvratna. Kočioni put joj je kratak, potrošnja nešto niža od proseka, ali svi ostali parametri su užas - koje nećeš naći u tabeli rezultata ADAC ili nekog drugog testa, ali u detaljima testa je često to opisano.
Poštujem ADAC, presudio je u izboru letnjih točkova, a zimske sam uzeo silom prilika i pokazale su se preko očekivanja. Pod uticajem forumskog mnjenja sam bio u iskušenju da prodam 2 potpuno nove Winter1 koje sam imao kako bih uzeo 4 x nešto drugo. Umesto toga sam uzeo još 2 i apsolutno se nisam pokajao. Finansije nisu stavka, jer je za te pare moguće uzeti nekoliko preporučljivih guma sa ADAC zimskog testa 2012 (Semperit, Barum, Sava), ali čisto sumnjam da Winter1 značajno zaostaje.
I dalje nisi odgovorio na pitanje, baš bih da obratim pažnju na gume jer mi je posao 40km udaljen od kuće, pa peglam svakodnevno makar 80km. Brzo ću da stučem kilometražu, a kako vozim ponekad bar 2x više trošim gume nego prosečan vozač. Letnji set izgleda kao da je došao pravo sa drifta, a ima jednu letnju sezonu, ali ovaj zimski što ga ne volite se ne da pocepati nikako. :-D
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ma bre mi sto nabavljamo to je sve fals, jedino par clanova ima original i to je to, moze da se poredi sa Dunlopom, GYorom, samo sto su ove skuplje ali isto je to.
A onda kad dodje toplije vreme, kao sad npr, svi trce da ih skinu sa auta zato sto su odlicne pa da ih ne bi pogrsali.
Dajte ljudi, malo probajte bolje pa pisite, a ne prvi put u zivotu uzeli zimsku gumu i to posle raspalih letnjih od 10 godina, i sad kao drzi tacnije ide po snegu i to je odlicno.
Ko kaze da je Wintera dobra ja mogu da kazem da nema pojima sta je dobra guma i da vozi djubre. Bez da se vredjate. No bolje i Wintera nego neke raspale protektirane ili polovne koje su odavno bile za djubre.
@Nidza
Sava Eskimo je uradila drugu smesu, i zato nosi oznaku S3+, a Winterusa je ista vec 10 godina i ne unapredjuju je ni najmanje.
A onda kad dodje toplije vreme, kao sad npr, svi trce da ih skinu sa auta zato sto su odlicne pa da ih ne bi pogrsali.

Dajte ljudi, malo probajte bolje pa pisite, a ne prvi put u zivotu uzeli zimsku gumu i to posle raspalih letnjih od 10 godina, i sad kao drzi tacnije ide po snegu i to je odlicno.
Ko kaze da je Wintera dobra ja mogu da kazem da nema pojima sta je dobra guma i da vozi djubre. Bez da se vredjate. No bolje i Wintera nego neke raspale protektirane ili polovne koje su odavno bile za djubre.
@Nidza
Sava Eskimo je uradila drugu smesu, i zato nosi oznaku S3+, a Winterusa je ista vec 10 godina i ne unapredjuju je ni najmanje.
Sava Eskimo S3+ je za svaku preporuku a cena nešto veća od Winterice
. Mešavina gume me jako podseća na GY UG, odlične po mokrom, čak i za suvo su zadovoljavajuće (mnogo bolje od Tigra 621 i sl letnjih lomova).
Jedina mana je što su jako tvrde konstrukcijom i neudobne. Jednostavno, guma nema veze sa nekadašnjom Sava Eskimo S3 a dobro je plasirana i na ADAC testu.

Jedina mana je što su jako tvrde konstrukcijom i neudobne. Jednostavno, guma nema veze sa nekadašnjom Sava Eskimo S3 a dobro je plasirana i na ADAC testu.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Eskimo S3+ sam skinuo sa Alfe krajem novembra, jer je jedna dobila bubreg (eno ih još na oglasu, stare 2g), a sa Stila A3 da bih stavio ovu sranje gumu, koja nekim čudom radi baš kako treba.
Da skratimo priču, --> ja nisam normalan...
:-D
Tapatalk HD
Da skratimo priču, --> ja nisam normalan...
:-D
Tapatalk HD
Kao neko ko je vozio i Dunlop i Michelin zimske gume na svom autu ne bih se slozio s tobom. Ti se bavis gumama, ali svaki auto je drugaciji, moj se dobro ponasa sa Winter1 gumama, kao sto se dobro ponasao i sa Dunlop i Michelin... ili ja znam da vozim sa svim tipovima guma kako treba... U odnosu na ove bolje, Tigar su mi mekse i malo su losije za raskvasen sneg, odnosno pri ostrijem startu hoce nekad da malo klizaju (ali bez gubitka kontrole) i malko duzi zaustavni put bez klizanja, ali to je samo ako ne poznajes auto... eventualno je mozda malo stabilniji zadnji kraj auta bio sa ovim drugima ali to su extremne situacije zimske. Za ovakve zime, za moj auto je sasvim dovoljna. Najgore gume koje sam ikad vozio su TG 621 all season... bar za moj auto.dag81 napisao:Dajte ljudi, malo probajte bolje pa pisite, a ne prvi put u zivotu uzeli zimsku gumu i to posle raspalih letnjih od 10 godina, i sad kao drzi tacnije ide po snegu i to je odlicno.
E sad, ako ih neko vozi kad je toplije vreme (April - Oktobar), onda... nije Winter za to. Mekana je, lose se ponasa po toplom vremenu i suvom i mokrom asfaltu kad je visa temperatura (preko 20 stepeni), drugacije koci, vozio sam je silom prilika dok nisam stavio letnje koje sam dobio (Sigura, nisam uopste zadovoljan, jurim ove sezone nesto drugo) na poklon...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Kakva je razlika izmedju alpskih i nordijskih guma?
@ Dag - to sto pricas za trosenje sa strane i kidanje (mozda nisi ti pricao, al eto tebe da pitam), jel to onda slucaj i kod mene? Meni na Dunlop SporMaxx TT XL u sredini sara skroz ok, ali zato sa strane cca 3mm... Jel to zbog puno te "zamene za gumu", ili je los trap ili sta vec? Vozio si se u mom autu pa mislim da mozes da ocenis do cega je...
@ Dag - to sto pricas za trosenje sa strane i kidanje (mozda nisi ti pricao, al eto tebe da pitam), jel to onda slucaj i kod mene? Meni na Dunlop SporMaxx TT XL u sredini sara skroz ok, ali zato sa strane cca 3mm... Jel to zbog puno te "zamene za gumu", ili je los trap ili sta vec? Vozio si se u mom autu pa mislim da mozes da ocenis do cega je...
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ne znam da li si radio nesto na trapu, ali ako nisi verovatno nije do trapa jer na VW se retko kad pomeri trap a da se nista ne menja, amorti, spone...
Moze biti da je do uletnja u krivine ili vozis izduvanije nego sto treba.
Kad kazem trose se sa strane npr. konkretno Tigar, tu mislim da 90% vidjenih je potroseno vise po ivicama gaznog sloja nego po sredini.
Kad kazem da Michelin ispuca posle 2-3 godine, to znaci da je 80% vidjenih ispucalo sitno.
Danas sam bas dragvorlu pokazao Michelin Saver iz 2009 sa oko 6mm sare, Michelin Energy E3A iz 2007, GY iz 2010 Efficientgrip. GY nista a presao je oko 40.000km, ove dve pune sitnih pukotina. Opet ne kazem da se GY ne moze destiti isto, ali nije pravillo. Evo jesenas sam se iznenadio kad je druar dosao sa aktuelnom lagunom 3, skidali letnje a GY Efficientgrip 215/50R17 ispucao po gaznom sloju, izmedju sara. TO do sad nisam vidjao, i ne mogu reci da GY ispuca, ali takodje ni da mu se ne moze desiti.
Moze biti da je do uletnja u krivine ili vozis izduvanije nego sto treba.
Kad kazem trose se sa strane npr. konkretno Tigar, tu mislim da 90% vidjenih je potroseno vise po ivicama gaznog sloja nego po sredini.
Kad kazem da Michelin ispuca posle 2-3 godine, to znaci da je 80% vidjenih ispucalo sitno.
Danas sam bas dragvorlu pokazao Michelin Saver iz 2009 sa oko 6mm sare, Michelin Energy E3A iz 2007, GY iz 2010 Efficientgrip. GY nista a presao je oko 40.000km, ove dve pune sitnih pukotina. Opet ne kazem da se GY ne moze destiti isto, ali nije pravillo. Evo jesenas sam se iznenadio kad je druar dosao sa aktuelnom lagunom 3, skidali letnje a GY Efficientgrip 215/50R17 ispucao po gaznom sloju, izmedju sara. TO do sad nisam vidjao, i ne mogu reci da GY ispuca, ali takodje ni da mu se ne moze desiti.
Ako unutarnja i spoljna strana gume imaju približno jednaku šaru a stomak veću, vozio si sa manjim pritiskom ngo što je optimum.
Ako je jedna strana gume pohabanija, može biti i do trapa i to ako je i leva i desna guma jednaka, samo usmerenje točkova nije OK, a ako je samo do jedne gume, nevalja nagib tog točka.
Ako je jedna strana gume pohabanija, može biti i do trapa i to ako je i leva i desna guma jednaka, samo usmerenje točkova nije OK, a ako je samo do jedne gume, nevalja nagib tog točka.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Nti se vredjam niti sam akcionar Mislena da treba da hvalim Winteru.dag81 napisao: Dajte ljudi, malo probajte bolje pa pisite, a ne prvi put u zivotu uzeli zimsku gumu i to posle raspalih letnjih od 10 godina, i sad kao drzi tacnije ide po snegu i to je odlicno.
Mozda ja nemam pojma sta je dobra guma jer ne kupujem kod vulkanizera gumu od 500 evra po tocku, valjda sto je skuplje to je bolje logika.
Zaista nemam pojma kako izgleda sa raspalim 10 godina starim, ne koristim polovne a zimske gume trosim mnogo godina, razne pocevsi od XZX modela.
Pretpostavljam da ti je poznato iz struke koliko je ta guma bila na dobrom glasu u svoje vreme.
Tako da jeste, nemam pojma samo iskustva sa raznim gumama na raznim vozilima.
Moguce da i aute koje vozim su djubre,taman se uklapa uz gume.

Ne znam kako su me samo ubedili da uzmem zimski set Eskimo s3plus kada je to jeftilen djubre a one se sasvim ok pokazale evo vec 2sezone.

Jesu li 17" fabricke mere ?Gaginh0 napisao: ipak 17" na tako malom auticu, nasi putevi, jos ako su mu delovi standardni koji idu na Pola sa 14" i 15" (a jesu koliko znam)...
Ako nisu, potrebno je osim promene guma i da promenis konstrukciju tj duzinu spona shodno novim merama trapa.
Ne moze da se menja geometrija trapa nasumicnim promenama uglova a da to ne ostavi posledice, jedan od tipicnih primera neravnomernog trosenja guma je kada uglovi nisu u granicama fabrickih mera preteranom promenom konstrukcije.
Ovo je jedan od mogucih uzroka neispravnosti koje imas.
Poslednja izmena od ljubitelj u 06 Mar 2013, 10:30, izmenjeno 2 puta ukupno.
Pa verujem da za svakog vozača ovde postoje gume koje njemu odgovaraju, za njegov režim vožnje, za njegov auto, za njegovo iskustvo, ...
Tako da nema potreba da se prepucavate.
Možda je za ljubitelja wintera idealna guma, što da ne. Možda čovek ima 55 godina recimo, vozi auto uvek 10 ispod ograničenja npr., i njemu to što neki kontinental drži u krivini kao nenormalan ništa ne znači i ne pravi razliku jer on tu krivinu prolazi sa 20, a ne 120. Tako da uzimati skuplju gumu za njega je samo bacanje para. I kočioni put je duži tek nešto malo, jer on uvek vozi polako, ne divlja, jer dužina zaustavnog puta drastično pada zajedno sa brzinom. Eto samo jednog primera.
Nasuprot njemu imamo dag81 koji vozi kao poplašen, stalno je u prekoračenju, stalno mu kližu wintere, jer ih stalno forsira i onda se nervira. Njemu fali tih 17% koliko je taj continental bolji. Njemu možda fali i što taj continental nije još bolji, a kamoli još da vozi winteru.
Svako ima gumu za sebe. A najgore prođu oni koji voze kao ljubitelj, a kupe gumu koja je 60% skuplja od proseka za njegovu dimenziju.
Ovo su sve izmišljeni događaji i osobine, da se ne bi neko osetio prozvanim.
Tako da nema potreba da se prepucavate.
Možda je za ljubitelja wintera idealna guma, što da ne. Možda čovek ima 55 godina recimo, vozi auto uvek 10 ispod ograničenja npr., i njemu to što neki kontinental drži u krivini kao nenormalan ništa ne znači i ne pravi razliku jer on tu krivinu prolazi sa 20, a ne 120. Tako da uzimati skuplju gumu za njega je samo bacanje para. I kočioni put je duži tek nešto malo, jer on uvek vozi polako, ne divlja, jer dužina zaustavnog puta drastično pada zajedno sa brzinom. Eto samo jednog primera.
Nasuprot njemu imamo dag81 koji vozi kao poplašen, stalno je u prekoračenju, stalno mu kližu wintere, jer ih stalno forsira i onda se nervira. Njemu fali tih 17% koliko je taj continental bolji. Njemu možda fali i što taj continental nije još bolji, a kamoli još da vozi winteru.
Svako ima gumu za sebe. A najgore prođu oni koji voze kao ljubitelj, a kupe gumu koja je 60% skuplja od proseka za njegovu dimenziju.
Ovo su sve izmišljeni događaji i osobine, da se ne bi neko osetio prozvanim.

Pogodio si sustinu, nisu sve gume pravljene za iste uslove upotrebe.
Niti je Wintera idealna guma, niti su druge idealne.
Samo kazem iz iskustva sa raznim gumama, da Wintera nije tako drasticno drugacija od ostalih guma, pre se radi o nijansama prilikom normalne tipicne voznje u javnom saobracaju.
Nesto sasvim drugo su gume, kao i ostalo, za trkanje, za piste, za jurenje perfomansi, za voznju na granici zakonitosti fizike gde i najmanja sitnica znaci veliku razliku u posledicama, gde se biraju gume prema temperaturi podloge, prema broju levih ili desnih krivina, gde ima vise podmodela prema kolicini kise koja pada itd itd.
Fora je znati odabrati prema potrebama,i gume i auto i sve, da zadovolji trazenu funkciju. Nema nikakve svrhe uzeti gumu sa indeksom brzine 270km/h za upotrebu u Srbiji na autu sa 100KS motorom iako je to sasvim sigurno vrhunska guma ma koji da je proizvodjac.
Da Wintera, kao i druge nepremijum gume, nisu bezbedne za upotrebu ne bi se prodavale sirom EU kao dozvoljene.
Price o tome kako se uz Winteru maltene gubi uvek kontrola nad kretanjem vozila smatram preteranim pojednostavljivanjem, preuvelicavanjem razlika.
Pre GY UG8 postojao je i model 7, nije to sada odjednom postao tako los da je neupotrebljiv jer ima novo i bolje. Itd, gume se razvijaju ali ni priblizno nije velika razlika izmedju raznih modela, svi koriste manje vise istu hemiju i istu tehnologiju izrade samo su medjusobni odnosi komponenti u mesavini razliciti vec prema ciljanoj upotrebi.
Odavno nema vise losih guma u ponudi, dijagonalne gume se ne nude a i sa njima se vozilo i po snegu i zimi i po kisi...
Niti je Wintera idealna guma, niti su druge idealne.
Samo kazem iz iskustva sa raznim gumama, da Wintera nije tako drasticno drugacija od ostalih guma, pre se radi o nijansama prilikom normalne tipicne voznje u javnom saobracaju.
Nesto sasvim drugo su gume, kao i ostalo, za trkanje, za piste, za jurenje perfomansi, za voznju na granici zakonitosti fizike gde i najmanja sitnica znaci veliku razliku u posledicama, gde se biraju gume prema temperaturi podloge, prema broju levih ili desnih krivina, gde ima vise podmodela prema kolicini kise koja pada itd itd.
Fora je znati odabrati prema potrebama,i gume i auto i sve, da zadovolji trazenu funkciju. Nema nikakve svrhe uzeti gumu sa indeksom brzine 270km/h za upotrebu u Srbiji na autu sa 100KS motorom iako je to sasvim sigurno vrhunska guma ma koji da je proizvodjac.
Da Wintera, kao i druge nepremijum gume, nisu bezbedne za upotrebu ne bi se prodavale sirom EU kao dozvoljene.
Price o tome kako se uz Winteru maltene gubi uvek kontrola nad kretanjem vozila smatram preteranim pojednostavljivanjem, preuvelicavanjem razlika.
Pre GY UG8 postojao je i model 7, nije to sada odjednom postao tako los da je neupotrebljiv jer ima novo i bolje. Itd, gume se razvijaju ali ni priblizno nije velika razlika izmedju raznih modela, svi koriste manje vise istu hemiju i istu tehnologiju izrade samo su medjusobni odnosi komponenti u mesavini razliciti vec prema ciljanoj upotrebi.
Odavno nema vise losih guma u ponudi, dijagonalne gume se ne nude a i sa njima se vozilo i po snegu i zimi i po kisi...
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Winter1 je i danas na dobrom glasu. Pa evo samo u poslednjih par postova se moglo pročitati da je dobra guma i da nije neophodno kupovati ni Savu, a kamoli Dunlop, GY ili Michelin. Neko je pametno napisao, da se ista guma neće pokazati isto na različitim automobilima. Tu se potpuno slažem, a to potvrđuju i ADAC testovi gde u različitim dimenzijama, na različitim automobilima, isti model pokaže različite rezultate.ljubitelj napisao:Nti se vredjam niti sam akcionar Mislena da treba da hvalim Winteru.
Pretpostavljam da ti je poznato iz struke koliko je ta guma bila na dobrom glasu u svoje vreme.
Siguran sam da je Winter1 guma koja zadovoljava u manjim dimenzijama, na manjim i lakšim automobilima. Tu se možda neće primetiti velika razlika u odnosu na neke skuplje gume. Za veće modele, sa gumama 15" i veće, ne bi preporučio Winter1 jer sam siguran da pokazuje znatno lošije karakteristike. Najveća prednost Winter1 je po snegu, gde se stvarno pokazala kao dobra guma i zato je ljudi dosta hvale. Ali svi znamo da je u zimskom periodu često više kiše i bljuzgavice na putu nego čistog snega. U uslovima kad je put mokar, Winter1 pokazuje svoju najveću manu, a to je klizavost. Dok je nova, još i nekako, ali već druge i posebno treće sezone, to je baš izraženo. Meni se desilo da mi auto prokliza i zanese se iz čista mira, na pravcu. Padala je jaka kiša, vozio sam oko 60-70 i verovatno sam naišao na neku neravninu, kolotrag ili tako nešto, kad je auto samo odjednom proklizao i zaneo mi zadnji kraj. Kontrirao sam volanom i uspeo da ga vratim, srećom bez posledica, ali nije bilo ni malo prijatno. To je bila druga sezona, možda su prešle 15.000km, ako su i toliko. Posle sam auto prodao, ali znam da bi sigurno menjao gume da nisam promenio auto. Za Hondu sam odmah poručio Dunlop WS 3D jer je po testovima, u toj dimenziji, bila najbolje ocenjena.
Posetite www.garaza.rs !
Malo je off: ne radi se o tome da nema loših guma, nego ima boljih i lošijih. Spletom okolnosti sam kupio 2 Save Eskimo HP i mogu da primetim da su lamelice sve pravolinijske, međusobno paralelne, upravne na pravac kretanja. Rekao bih da je to zbog jednostavnosti izrade. Na skupljim i boljim gumama toga nema, čak ni na mojim Fuldama Kristall Supremo iz 2007.ljubitelj napisao:
Imao sam tih momenata sa Winterom sad (uletanje u udubljenja i koltrage pune vode po hladnom vremenu), treca sezona, i nisam uopste imao taj problem, osim sto sam, kad naletim na klizavo i mokro, ili kolotrag pun vode, osetim sitno usporenje brzine automobila na sekund i to je to. Jel to bilo sa Z128? Meni cak i ne izbija volan (ne cima) u tim situacijama... cak nisam ni primetio da nesto seta ili zeza kad se udje brzo u krivinu... ja redovno lakat krivinu kod Galenike prolazim trecom, iznad 50kmh u svim uslovima, osim po snegu i ledu, i auto drzi put odlicno bez trunke naznake da nesto mu smeta. Cak i kad silazim kod Zmaja ka autoputu, idem 80kmh (osim u uslovima koje sam pomenuo, ipak prilagodjavam brzinu uslovima, nisam lud da bilo sta rizikujem) u toj krivini i nesto nisam primetio bilo kakvu reakciju auta zbog guma, veoma opusteno prodjem tuda. Cak i kad je mokro ili ima bara. Ipak u takvim uslovima smanjujem brzinu na onoliko koliko je ograniceno ali prolazio sam i brze i nisam to primetio uopste. Dok mi se, naprimer, TG 621 u tim krivinama ladno cuo kako huci ko lud pa sam morao sporije.trojanac napisao:Dok je nova, još i nekako, ali već druge i posebno treće sezone, to je baš izraženo. Meni se desilo da mi auto prokliza i zanese se iz čista mira, na pravcu. Padala je jaka kiša, vozio sam oko 60-70 i verovatno sam naišao na neku neravninu, kolotrag ili tako nešto, kad je auto samo odjednom proklizao i zaneo mi zadnji kraj.
Opet kazem, ni sa Dunlop ni Michelin nisam imao takvih problema.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Da, sa Z128. Nisam ni ja imao stalno taj problem. Jednom mi se tako desilo u vožnji i možda dva puta na kočenju. Pa i Bax se slupao jer su mu Wintere proklizale na kočenju.
Posetite www.garaza.rs !