Mobilne telekomunikacije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Mobilne telekomunikacije

Post od starac vujadin »

Može im se. Uspeli su da naparave od potrošne robe status simbol i bez upotrebe nekih skupih materijala kao Vertu, npr. Jesu bolji u nekim stvarima od konkurencije, ali ne toliko.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Odlican je iPhone. Bas sam pre neki dan cackao drugov, odusevio sam se. Velicina i izrada :bravo: Ovaj je telefon takodje lep, ali je ciglica :D

http://www.youtube.com/watch?v=gn0Q2qsqM30
Poslednja izmena od Scuderia u 06 Mar 2013, 00:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Meni je vrh jer sam ga dobio :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Hocu i ja jedan. Kazi gde moze da se nabavi. :grin:

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Slika
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

pa u prodavnici :loool:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

starac vujadin napisao:Može im se. Uspeli su da naparave od potrošne robe status simbol i bez upotrebe nekih skupih materijala kao Vertu, npr. Jesu bolji u nekim stvarima od konkurencije, ali ne toliko.
Ista situacija i sa VW pa se vi cudite tamo nesto... :mrgreen:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Samsung više liči na VW, a Apple bi pre bio kao neki Audi...
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Koristio sam Apple-ove proizvode, doduse tudje i nikad duze od sat-dva, xy puta i mogu reci da nisam skapirao zasto to kosta toliko novca. Ne mogu ja reci da je Iphone los ali mi ne vrijedi 600 evra kad za npr 400 imam S3 koji je isto zvijer i radi posao bar skoro isto (ako ne i bolje mnoge stvari) od tog 200 evra skupljeg uredjaja (cijene sam malo lupio ali mislim da ne grijesim previse). Slicna prica je i sa Ipad-om, ne moze se to porediti sa tabletom od 100 evra, uredjaj je stvarno dobar ali mislim da ne vrijedi vise od 300 evra (drug rece da je svoj platio 400 i kusur, ako on mene laze to je druga prica)...

Ja iskreno mislim da je uredjaje najbolje kupovati po principu ulozeno dobijeno, ja sebi postavim listu karakteristika koje mi trebaju (procesor, kamera, ram) i trazim najbolji odnos ulozeno-dobijeno kod meni ok brendova (npr. sada imam SonyEricsson jer je moja XperiaMini bila jeftinija od Acea a imala je jacu konfiguraciju). Pri tome sam bar malo iznadprosjecan korisnik, u odnosu na ljude iz moje okoline ja najvise posla rjesavam preko fona, ali opet gledam da kupujem ono sto mi zavrsava potrebe a mogu sebi da priustim. Iskreno volio bi da imam novca za bolji fon, sad bi mi trebao neki sa minimum 4 inca dijagonalom i bar dual-core procesorom ali nisam sad u situaciji da mijenjam fon i to ce cekati bolja vremena...

Da se vratim na Apple, ja sam skapirao da je Appleova prednost u tome sto ono za sta meni trebaju 2 klika oni rade u jednom kliku... Ok, postujem ja to ali meni to ne znaci toliko da bih to platio po (za mene) previsokoj cijeni, kome to znaci-razumijem ga. Drugi dio price lezi o Iphonu kao statusnom simbolu a najveci idioti su mi oni koji kupuju kopije Iphona :glavomuzid:
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

A treci deo koji se tice izrade i osecaja u ruci? :)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Hahahaa

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Slika
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Ja sam po struci ekonomista i pocinjem sve proizvode da gledam kroz ulozeno-dobijeno... U ruci kad uzmem svoj telefon osjetim silikonsku futrolu i moj telefon je mnogo cvrsci i bez izgrebanog laka (plastike) tako da tu prednost ne priznajem :mrgreen:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

iPhone je drugi najprodavaniji proizvod ikada (u svim industrijama), da nisu napravili nesto posebno sto ce ga odvojiti od mase svakako to ne bi postigli. To ti je vrh entrepreneurship-a ili ti preduzetnistva.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Ja nisam rekao nigdje da taj proizvod nije dobar, samo po meni kosta malo previse u odnosu na konkurenciju. Ja ih posmatram kao neki premium, ali npr. A4 je od Passata skuplji 15-20% ali ne 50% koliko je Apple skuplji od drugih... Kontam da ja zaradjujem 4 Iphona mjesecno sigurno da ja ne bi imao problem da dam tih 50% vise, ovako mi to predstavlja veliki problem :mrgreen:

Pretpostavljam kad kazes proizvod mislis na elektro uredjaj, interesantan podatak moram priznati...
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

To ti je nesto slicno kao i RedBull. Kada si prvi na trzistu, dokazan kvalitetom, jos jedan nacin da se izdignes od konkurencije su visoke cene.

Ja sam se bas uverio u dokaz o kvalitetu. :rofl:
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Marketing je cudo. Zato se u isti i ulazu velike pare. Samom "ekskluzivnoscu", koja dobrim delom proizvedena odlicnom strategijom, iPhone je nesto posebno, sto nije za svakoga. Dakle, nije dostupan na svakom cosku, pa se ljudi utrkuju da dodju do njega i pokazu kako su uspeli, da ne kazem da smatraju da su bolji od komsije. Svaki novi model je obavijen neki velom tajne, pa se najavljuje malo po malo, pa se unapred narucuje, prvog dana ga dobijaju samo najsrecniji... Apple je poceo sve cesce da izbacuje modele, trziste ih na to tera i polako ce, kako bude opadala prodaja, verovatno odstupiti od ovakvog principa promocije.

Ne kazem da je svim vlasnicima ip cilj posedovanje statusnog simbola, ali mislim da bar 3/4 korisnika kod nas kupuje isti samo zbog imena i cene, jer svi znaju da kosta dosta. Nije u pitanju samo iP, vec i Galaxy S-ovi i sl. Verovatno ste i sami bili u prilici da vidite vlasnike istih kako traze od drugih da iz zovu, jer nemaju kredita, ili da nisu platili racun... ujutro u busu citam novine na telefonu, natrci lik koji je nekada igrao basket u kraju, i daje komentar tipa "blago tebi kad imas net" i vadi S3 iz dzepa. Na to ja dodajem "neogranicen internet" :D
Sada je relativno jeftino imati net u paketu, ali bitno je dati 400eur i grebati se za kredit i juriti wifi (tj biti fensi u kaficu kada isuces telefon A4 formata i naglas pitas konobara da li imaju "vajlers"), nego dati duplo manje para, a za razliku uzeti paket i pricati/surfovati kao covek, pa jos i pretekne za ona pica po kaficima :D

Opet, nismo svi isti i svi vrednujemo stvari na svoj nacin. Risto ekonomista to najbolje zna. Neko ce proceniti da mu posedovanje S3 bez kredita, uz nesto kesa za tri pica u kafici mesecno donosi (makar kao dusevna hrana) vise nego jeftiniji telefon sa full paketom i izostankom potrebe za grebanjem. I nemam nista protiv, sve oko nas vrrdnujemo subjektivno. Ja cu pre kupiti (recimo) masinu za pranje sudova, nego te pare za telefon. Da imam sve u zivotu, pa i da pretekne, opet je pitanje da li bih ikada uzeo iP, a pritom nisam neka stekara. Jednoatavno za mene nema prihvatljiv odnos ulozenog (novca i/ili vremena ako kao azijati spavam 3 dana ispred prodavnice) i dobijenog (karakteristike, status, sponzoruse, ko zna sta li vec). Sa druge strane, neko bi dao i poslednji dinar. Poenta pisanija je: nismo svi isti, a strucnjaci (marketing, psihologija...) su zakljucili da ovih drugih ima vise.
TT
Odgovori