Meni se javljao neprijatan osecaj u levoj nozi, kao da se oduzima/trne, kada sam prvi put seo u automatika. Brzo me je proslo, cupkao sam jos neko vreme i posle sve OK
Floyd napisao:Ne kontam zasto bi kocio levom
Sve je isto kao kad vozis manuelni samo nemas kvacilo i samim tim ti je leva noga slobodna.
Ja ne bih ni umeo da lepo doziram kocnicu levom nogom
Gesendet von meinem GT-N7000 mit Tapatalk 2
Ne vidim u principu neke posebne negativne strane kocenja levom ako su dve pedale u pitanju (ako se iskljucivo vozi auto sa dve pedale, kao npr. u USA, ako se paralelno vozi automat i manuelni to je drugo), mada nisam mnogo razmisljao na tu temu, iskreno. A sto se osecaja tice, kao i za sve ostalo samo je pitanje vremena i vezbe, uostalom recimo u motosportu se upravo koci levom (opet kada su dve pedale u pitanju) da bi se dobilo na brzini, ne poredim sad mog rodju sa vozacima F1, ovo sam spomenuo samo kao zanimljivost.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Jesi vozio nekad auto sa AT menjačem pa da misliš da možeš levom da kočiš?
Pošto apsolutno ne postoji situacija da ti to treba (sem možda akademski bržeg prolaska kroz krivinu simuliranjem špera ).
Skloniš levu nogu u stranu i uživaš u vožnji - verovali ili ne, sasvim nova dimenzija - i mnogo prijatnija.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Veliki je problem kociti levom jer ostaje navika da se pedala tj. kvacilo zabada do kraja dok kocnicu treba dozirati sa osecajem.
Ako je neko probao voziti karting onda zna kako kocenje levom nogom izgleda u praksi
Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56
nemam problem uvek sam najsporiji
Ji 4Tze napisao:Jesi vozio nekad auto sa AT menjačem pa da misliš da možeš levom da kočiš?
Pošto apsolutno ne postoji situacija da ti to treba (sem možda akademski bržeg prolaska kroz krivinu simuliranjem špera ).
Skloniš levu nogu u stranu i uživaš u vožnji - verovali ili ne, sasvim nova dimenzija - i mnogo prijatnija.
Ne znam cemu ovakva pitanja . Nisam ja predlagao nikom da koci levom, niti propagiram takvo objektivno potencijalno opasno ponasanje, nego kazem da ima ljudi koji na dnevnoj bazi nekoliko decenija voze tako i da to nije nista sto je obavijeno velom tajne ili mistike. Nema stvarno potrebe da trazis dlaku u jajetu i da se sprdas sa tim brzim prolascima kroz krivinu (a mislim da kocenjem na autu sa otvorenim diferencijalima i ne mozes da simuliras sper, sem ako ne kocis pojedinacni tocak) jer sam to lepo naveo kao primer iz motosporta koji nije relevantan za svakodnevnu voznju. Mislim da sam bio dovoljno jasan. Inace vozio sam automatik, da bude jos interesantnije, prvi auto koji sam vozio u otvorenom saobracaju je bio automatik i prosao sam iskustvo kako covek reaguje na prvu voznju bez pedale kvacila. Tako da nema potrebe da se sikiras za mene.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
dragvorl napisao:
Ne vidim u principu neke posebne negativne strane kocenja levom ako su dve pedale u pitanju (ako se iskljucivo vozi auto sa dve pedale, kao npr. u USA, ako se paralelno vozi automat i manuelni to je drugo), mada nisam mnogo razmisljao na tu temu, iskreno. A sto se osecaja tice, kao i za sve ostalo samo je pitanje vremena i vezbe, uostalom recimo u motosportu se upravo koci levom (opet kada su dve pedale u pitanju) da bi se dobilo na brzini, ne poredim sad mog rodju sa vozacima F1, ovo sam spomenuo samo kao zanimljivost.
Pa sigurno moze da se nauci samo sto mi je nekako "neprirodno"...noga koja je vec na papucici gasa je spremnija da se prebaci na kocnicu...
Mozda ja pisem iz ugla nekog ko je dugo vozio auto sa manuelnim menjacem
Kočiti levom nogom na benzincu bez vakum pumpe je jako opasna rabota, jer na dodavanju gasa i kočenju levom gubi se kočnica, a u tom momentu mahinalno se skida noga sa gasa i kočnica počinje da ubija. Jako opasna stvar, mnogo puta sam se prešao.
Automatik i ima široku pedalu kočnice pa se logično koči levom i to de luks. DSG i slične naprave su kralj... Samo vežbajte, prelep osećaj kontrole uz sekvent menjač. .
Stvar vežbe i ništa drugo. U običnom saobraćaju nema razloga za kočenje levom. Ja nisam nikad ni naučio da pošteno kočim levom (ne računam igrice i simulatore). U trkačkom jugiću sam naučio da šaltam na međugasove, ali su alu-papučice bile tako podešene da sam kočio većim delom stopala sa leve strane, a gas sam dodavao desnim delom i petom - valjda možete da zamislite. Funkcioniše odlično, moguće je dodavati i gas i kočnicu istovremeno samo jednom nogom, a leva je isključivo za kvačilo.
methane.master napisao:Ne bih nikom preporučio da koči levom, bez obzira na transmisiju. Leva ko tuđa.
I ti si zab'o nos u soferku?
Pa mislim da ne postoji vozac koji nikad nije probao kocenje levom, iz radoznalosti.
Takodje, kolikogod nepravilno to bilo, ako se vozi samo i stalno automatik, moze se navici da se koci levom, ali kao sto opet mnogi kazu nema potrebe za tim zaista...
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!