Listao sam ovu temu, pa hajde da napisem koju... Primerom "drzave" Srbije cu se pozabaviti konkretnim fakultetom na kojem studiram. Navodno, rukovodstvo fakulteta zajedno sa svim kadrovima radi, po jelte takozvanoj "Bolonjskoj konvenciji" koja je odlicno smisljena u vidu interaktivne nastave, koja podrazumeva manje grupe studenata, dijalog umesto monologa i mogucnost polaganja ispita preko kolokvijuma, bez izlaska na ispit. E sve bi to bilo jako lepo i tako oni svi pricaju.... Manje grupe studenata podrazumevaju 300 ljudi u ovom slucaju gde je nemoguce vrsiti interaktivnu nastavu. Profesori nas prozivaju i prebrojavaju kao ovce na livadi, svi smo brojevi samo, ne postojimo kao osobe. Mogucnost polaganja ispita parcijalno, tj preko kolokvijuma otprilike ne postoji kod polovine ispita... Usput, dobili smo profesore koji u 99% slucajeva citaju knjigu na predavanjima, na koja moras da dolazis, bukvalno uzmu sveske i knjige i gledaju dole i citaju...
Ove godine se desilo da su dva profesora na uvodnom predavanju rekla da su predavanja neobavezna i da se nece voditi evidencija prisustva kao uslov za potpis. Elem, nakon 3 predavanja, na kojima vecina nije bila jer imamo drugih obaveza, upotrebili su svoje "diskreciono" pravo i zavukli nam ga momacki. Kako i sami kazu, imaju diskreciono pravo da uvedu obavezu dolaska na predavanja, uprkos sto je na pocetku jasno receno da nije obavezno. I pola generacije su takoreci usr*li jer su na ivici da ne dobiju potpis i da dogodine opet placaju fakultetu 11-12 hiljada po predmetu. Placamo takozvane troskove "participacije", odnosno samo njima poznate troskove organizovanja nastave u Novom Sadu, jer je fakultet u Subotici. Profesori plate dobijaju sa budzeta, oni su budzetska ustanova, pa dobijaju i putne troskove i ovi u Subotici kao i ovi sto putuju za NS. Vecina njih je cak iz Novog Sada. Iznos "participacije" iznosi trenutno 20.000 dinara koji se placa svake godine, a prethodne dve je iznosio 28.600 dinara po godini. Niko ne zna gde te pare idu, to je mimo skolarine, mimo prijave ispita i svega ostalog. Studentska sluzba je tako organizovana da ce vam oko iskopati ako ih pitate normalno pitanje, prosle godine im nisam doneo uplatnicu poslednje rate skolarine jer mi je ostala kuci, a oni jelte, navodno ne mogu da provere da li je uplaceno... Prethodne godine dobijem broj za salter 1, odem na salter 1, ova ni ne zna koji brojevi idu na salter 1, pa me posalje na salter 2 i onda i tu cekam 2 sata i onda mi ta kaze da se vratim na salter 1. A svi od dekana pa na dole sebe predstavljaju ozbiljnom institucijom... Prenesene ispite placamo debelo, otprilike 100e po komadu, a ukoliko nam se desi da nam se termin kolokvijuma predmeta iz tekuce godine poklopi sa terminom kolokvijuma prenesenog ispita, ne isti dan nego isti sat i minut, to nije njihova briga... Dzabe placas kad ne mozes da izadjes... Svi su maksimalno koncentrisani i usmereni samo ka jednom - porusi sto vise studenata, imaces vise para
Kada takvu sliku i ponasanje prezentuje jedan ozbiljan fakultet, kakvi su tek nizi rangovi drustva...
Demokratija je izmisljena da bi se pametni sputali, prostaci podrzali, bogati obogatili a siromasni osiromasili...