Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od superboss »

Za ovakvu bahatost po raznim faxEvima smo krivi i sami...realno svi bi da budu neki dr.mr..danas je postalo taboo da upises nesto ispod 5 SS.To je postalo stvar prestiza koji se onako, cvrsto ukorenio i predstavlja ideal malogradjanstine: sine da ti nama budes doktor, pop ili sudija....

Da li ces da zavrsis je sasvim druga prica.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Vidi, da vecina ima sansu da normalno zivi od "obicnih" poslova, ne bi ni upisivali fakultete...nego ljudi znaju da ako dobiju svaku drugu platu biti medju sreckovicima, pa vele, bolje upisati fax, pa sta bude...jos par godina tralala zivota. :rofl:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
16_Valve_
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 12:32
Garaža: Golf 3 GTI 16V

Post od 16_Valve_ »

Puzo81 napisao:Jesi dao Vunjaka :)
Dao sam jedan njegov predmet, drugi imam sad ove godine i nisam ga jos polozio, nadam se da hocu, makar na leto :)

Ljubitelj, slazem se sa svim sto si napisao... Lako je njima da teoretisu kad je njihov rad maltene nemoguce izmeriti... Oni su tu da se bahate izgleda, u kranjoj liniji, to su sve ljudi slicnih godina, tj toliko su strucni da je na vrhuncu njihovih karijera ova zemlja propala... I sad nas uce ti ljudi koji su ekonomiju i doveli do tacke u kojoj je sada...Svi su u nekim savetima, odborima, agencijama, a polovina njih ne bi sopstevni kolokvijum polozila, a kamoli ispit... Par profesora i asistenata sam nakon sto su nam objasnili neke mere za suzbijanje npr budzetskog deficita, ciji neto rezultat predstavlja jos gore stanje od pocetnog, pitao a zasto mi to ucimo, i kao odgovor sam dobio samo cutanje... U sustini svaka druga knjiga ide po sistemu: 1. istorijski razvoj skole/pravca/teorije, pa silne podele i silni pametnjakovici koji za danasnja shvatanja uopste nisu pametni, pa onda jedno 100 strana o teoriji koje moras znati, i onda jos 50-tak strana zasto ta teorija nije prihvacena... Stalno ucimo nesto sto ne postoji...

Bio je u ovaj sad cetvrtak jedan gospodin koji je zavrsio ekonomiju jos davno... Sada je direktor jedne izdavacke kuce u Novom Sadu, prosao je put od referenta do direktora... Prosto mi je bilo tesko da poverujem koliko se razlikuje prica jednog takvog coveka i nasih profesora... Covek je u 2 sata ispricao vise nego svi profesori za ove 3 godine koliko sam na faxu...
Poslednja izmena od 16_Valve_ u 09 Mar 2013, 00:49, izmenjeno 1 put ukupno.
Demokratija je izmisljena da bi se pametni sputali, prostaci podrzali, bogati obogatili a siromasni osiromasili...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

@dragvorl

Sve zavisi sta smatras pod obicnim poslovima...
Ja recimo imam dva druga u SRB koji rade poslove sa srednjom tehnickom i fino zaradjaju.
Bolje je biti odlican tehnicar ili zanatlija nego prosecan akademski obrazovan.

Sto se tice studenata ekonomije, vecina su u tripu da ce tamo nauciti kako da mlate lovu i postanu neki lideri...ne zelim niko da se naljuti ali znam kako su moji drugari koji su studirali ekonomiju razmisljali.
Osim jednog druga koji je stvarno bio super sudent (sad neko OO u jednoj banci), ostali nisu nista posebno napravili...rade kao kancelarijski misevi za smesnu lovu.
Ekonomija se relativno lako zavrsava ali je uspeh u toj bransi jako tezak...ne racunam partijske seme.
Mogucnosti zaposlenja u inostranstvu su takodje nikakve...
Poslednja izmena od Floyd u 09 Mar 2013, 00:56, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
16_Valve_
Reactions:

Post od 16_Valve_ »

Najbitnije je imati ideju i volju, zavrsavanje faxa te nece uciniti bogatim. Doslo je vreme da ce imati samo oni koji se snadju i koji imaju ideju. Mali privatni biznis je odlicna varijanta ukoliko je covek sposoban, a ostali ce da vise po birou i da kao diplomirani ekonomisti npr ciste sneg i kupuju dorucak sefu svako jutro za 300e mesecno. Moja sestra od tetke je bila odlican student na Ekonomskom u NS, diplomirala, zavrsila master, radila je za crkavicu i na kraju dobila otkaz. Cerka od tatinog kolege, 9.70 prosek ocena na studijama, zaposlila se kod privatnika za 25.000 mesecno, i srecna je kad joj radni dan traje samo 8 sati...

Floyd, ne ocekuje niko da postane bog zna sta, ali je prosto neverovatno kolika se kolicina gluposti koje nam nikada u zivotu nece trebati tamo servira... Ima onih koji su ocekivali da ce da im pare same padaju, ja sam daleko od takvih. Ocekivao sam samo da cemo uciti ozbiljne stvari koje ce nam sutra znaciti nesto, a umesto toga sam dobio desetine hiljada slobodno mogu reci glupih stranica... I ono cuveno kad pitas profesora zasto je nesto tako kako jeste, on ti kaze pa zato sto je tako... Ne zna ni on, nego je procitao negde...
Demokratija je izmisljena da bi se pametni sputali, prostaci podrzali, bogati obogatili a siromasni osiromasili...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pod obican posao u Srbiji podrazumevam: radis za 10-30k nesigurnih, u zavisnosti od grada i nemas teorije za bilo sta bolje...miki maus fakultet (lako&brzo&bez potraznje na trzistu rada i podrazumeva se neznanje bilo kakvog stranog jezika) ti nista ne garantuje, tu nema sta da se diskutuje. Fakultet koji pruza da kazemo sigurnije zaposlenje zahteva vise grejanja stolice, ali nije garant dobrog zivota...kao sto dobar zanatlija, poljoprivrednik, itd... moze da zivi bolje od nekog akademca, to vec svi znamo iz raznih primera. Studirao sam sa ljudima pa znam kako cela prica funkcionise, uglavnom svi pokusavaju da pobegnu od bede, na ovaj ili onaj nacin...nije to nista novo, bilo je toga i pre 50 godina u manje-vise istoj formi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Miki maus fakultet :rofl: :rofl:
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Za mene je obican posao (u SRB, CH, USA...nebitno) onaj koji uspesno moze apsolutno svako da radi...taj posao ti ne garantuje perspektivu, gazda te ucenjuje jeftinom radnom snagom koja ceka kao zapeta da uleti na tvoje mesto i sl.
To su poslovi npr. kasirka, radnik u meku, magacioner, cistac, vozac B kategorije itd.

Dobar npr. elektricar, zidar, moler, automehanicar, limar, varioc, stolar itd. su u mnogo boljoj situaciji od gore navedenih...pa mogu reci i od pojednih akademskih gradjana ;)

U FR recimo bolje zaradjuje vodoinstalater nego bankarski sluzbenik sa diplomom fakulteta...info iz prve ruke.
Korisnikov avatar
16_Valve_
Reactions:

Post od 16_Valve_ »

Pa sve to jeste tako, ali je problem sto u Srbiji, konkretno u Zrenjaninu se stranacke veze potezu i za posao kasirke.... Sve je izgubilo bilo kakav smisao... Pocev od skolstva gde ucimo o Kraljevicu Marku (po meni bi bilo logicnije o Betmenu da ucimo jer je popularniji) u startu, pa do profesora na fakultetu koji su u nekom drugom svetu... Tako kako oni predaju (gurnu usb u komp i preko projektora na platnu vrte slajdove sa kojih citaju, to moze i moler da radi a kamoli neki student... I to su nam "profesori"... To su lelemudi....
Floyd
Reactions:

Re: AW: Obrazovanje i školstvo

Post od Floyd »

Znam da je ranije nas obrazovni sistem bio krs (posebno drustvene nauke) ali sam mislio da se nesto tu promenilo...po vasoj prici izgleda da nije.

Gesendet von meinem GT-N7000 mit Tapatalk 2
Korisnikov avatar
16_Valve_
Reactions:

Post od 16_Valve_ »

Ne znam za ostale fakultete, ali za ekonomiju ti iz prve ruke prenosim informacije... Citajuci neke knjige imas utisak da je profa seo za sto i rekao sacu da im napisem 400 strana i da im nista ne kazem u tih 400 strana :rofl: Imamo par profesora koji svoje knjige posvecuju babi, dedi, mami, tati, deci, unucima... I sve se to obavezno navodi na pocetku knjige... Neki cak pisu i nadimke pokojne mame u zagradi :bravo: Ali sam nacuo da ukoliko posvetis knjigu pokojniku, ne placas neki porez, e sad koliko je to tacno, ne smem da tvrdim :rofl:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Upravo radim neki rad na temu kvaliteta i standarda, ono je tuga. Knjiga sa Ekofa pisana pocetkom 2000-ih sa podacima s kraja 90-ih.
To je inace zvanicna literatura :uf:
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Bio krs, ili kvalitet mnogo je tezi nego u drugim zemljama (a najverovatnije zbog toga sto je krs). Prosle godine je bila neka ekskurzija koja je ukljucivala par seminara i obilazak fakulteta pa su neke moje kolege isle. Kazu da je u DE mnooogo lakse zavrsiti farmaciju/medicinu nego kod nas. Traje 5 godina kao i ovde s tim da se prve 2 godine radi teorija, druge 2 cista praksa, a petom je obuhvaceno sve to kroz par ispita.

Kod nas cini mi se manjka prakse i modernih aparata. Radimo sa nekim metodama i aparaturama koje su po razvijenim zemljama prevazidjene pre 20 godina :x

Zanima me nesto oko doktorskih studija, da li one mogu da se upisu normalno kao strani drzavljanin ili je potrebno nesto vise uslova da se ispuni? I da li neke zemlje stipendiraju strane studente ili sve to mora iz svog dzepa. Negde sam procitao da je Slovenija placala post dipl. studije iz oblasti biologije, biohemije, biotehnologije, medicine, farmacije itd... I da li je potreban odredjen prosek ili nije bitno?
Korisnikov avatar
16_Valve_
Reactions:

Post od 16_Valve_ »

Pa nama svega jedan od deset profesora koji su vec pred penziju ima nekakvo iskustvo u struci koja nije predavanje na fakultetu... Jedan je i rekao da nikad nije izasao iz amfiteatra, a sad mu je preko 60 godina :) Nije problem toliko u opremi koja se koristi pri izvodjenju nastave, problem je u profesorima koji stalno nama govore da mi moramo da se prilagodjavamo promenama, a oni se prvi ne prilagodjavaju.... Predaju kao da zivimo najkasnije u vreme Tita a pre ce biti cak i u vreme Adama SMita, a to je samo zato sto nikada nisu usli u trzisni mehanizam, onda bi znali sta nama treba umesto njihovih filozofija i glupih teorija.... Neki cak i priznaju da su to samo teorije i da praksa s tim nema veze... Ali jelte, mi to moramo da polozimo.... Zamislite da vam dodje asistent i pocne da se smeje zato sto ste mu rekli da ocekujete da naucite nesto na fakultetu :ludilo:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Floyd napisao:Za mene je obican posao (u SRB, CH, USA...nebitno) onaj koji uspesno moze apsolutno svako da radi...taj posao ti ne garantuje perspektivu, gazda te ucenjuje jeftinom radnom snagom koja ceka kao zapeta da uleti na tvoje mesto i sl.
To su poslovi npr. kasirka, radnik u meku, magacioner, cistac, vozac B kategorije itd.

Dobar npr. elektricar, zidar, moler, automehanicar, limar, varioc, stolar itd. su u mnogo boljoj situaciji od gore navedenih...pa mogu reci i od pojednih akademskih gradjana ;)

U FR recimo bolje zaradjuje vodoinstalater nego bankarski sluzbenik sa diplomom fakulteta...info iz prve ruke.
Apsolutno tacna konstatacija. Skoro sam citao da je Nemacka jos vise ublazila zakone useljenicima, ali iskljucivo za profesije u kojima imaju manjak ljudi izmedju ostalog bas i vodoinstalatera.
Sto se tice naseg obrazovanja, ono je tesno povezano sa samim standardom. Za bilo kakvu reformu potrebne su ogromne pare. Takodje vazan podatak je prosecna starost profesora na univerzitetima (Kod nas je ogromna razilka u poredjenju sa EU npr.). Kod nas su predavaci fosili. Ogromne su opstrukcije u samoj struci gde matori (redovni) profesori ne daju ni malo prostorima mladjima da napreduju, tako da je jedina sansa za napredak kada ovi odu u penziju ili umru.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Odgovori