Floyd napisao:Za mene je obican posao (u SRB, CH, USA...nebitno) onaj koji uspesno moze apsolutno svako da radi...taj posao ti ne garantuje perspektivu, gazda te ucenjuje jeftinom radnom snagom koja ceka kao zapeta da uleti na tvoje mesto i sl.
To su poslovi npr. kasirka, radnik u meku, magacioner, cistac, vozac B kategorije itd.
Dobar npr. elektricar, zidar, moler, automehanicar, limar, varioc, stolar itd. su u mnogo boljoj situaciji od gore navedenih...pa mogu reci i od pojednih akademskih gradjana
U FR recimo bolje zaradjuje vodoinstalater nego bankarski sluzbenik sa diplomom fakulteta...info iz prve ruke.
Ne znam, mozda ni to nije tako jednostavno, verovatno ni svi nisu dovoljno zreli posle srednje skole da se zapitaju hoce li povratiti taj ulog u skolovanje kada to zavrse, da li imaju ideje, da li su sposobni da pokrenu neki bizMis itd. Evo ja poznajem vise uspesnih preduzetnika sa srednjom skolom (pa cak i bez nje) nego ovih sa fakultetskom diplomom, a i Floyd napisa pre par postovadragvorl napisao: bolje upisati fax, pa sta bude...jos par godina tralala zivota.
Sve u svemu htedoh reci da nikad ekonomiju (kao i srednje gimnazija/ekonomska) nisam smatrao za toliko perspektivnu oblast da moze da ti samo diplomom osigura neki normalan zivot, posao, sta god. Zapravo sad nista nije toliko sigurno da ti diploma bude jedini garant, ali ekonomija je definitivno na poslednjem mestu, po meni, ako nemas neku viziju i pored toga novac da pokrenes nesto. I sad na kraju skontam da sam samo mogao da stavimU FR recimo bolje zaradjuje vodoinstalater nego bankarski sluzbenik sa diplomom fakulteta...info iz prve ruke
Sto se tice studenata ekonomije, vecina su u tripu da ce tamo nauciti kako da mlate lovu i postanu neki lideri...ne zelim niko da se naljuti ali znam kako su moji drugari koji su studirali ekonomiju razmisljali.
Osim jednog druga koji je stvarno bio super sudent (sad neko OO u jednoj banci), ostali nisu nista posebno napravili...rade kao kancelarijski misevi za smesnu lovu.
Ekonomija se relativno lako zavrsava ali je uspeh u toj bransi jako tezak...ne racunam partijske seme.
Ako hoces da budes out of the box preduzetnik, nemoj ocekivati da ce te fakultet za to istrenirati. Fakultetsku diplomu ne treba pogresno shvatati kao put prema neogranicenim kolicinama dzakova para. Za ekonomsko blagostanje treba vise od same diplome, recimo ambicija, koje kod nas medju studentima prilicno manjka, dosta su u letargiji kao i cela drzava. Fakultet bi trebao da istrenira ljude da mogu da shvate i resavaju kompleksne zadatke, koje generalno ljudi sa nizim stepenom obrazovanja teze i manje pouzdano resavaju. Ovo je teorija, a praksa je nesto drugo, narocito na nasim faksevima. Preduzetnicki duh nema veze sa fakultetom. Ja poznajem ljude koji su pokrenuli prilicno uspesne biznise, jedan ima trogodisnju skolu i ima svoj posao koji veze nema sa tim. Ali treba imati ideju, znanje, kapital i neku dozu srece da bi to sve funkcionisalo.Scuderia napisao:Ne znam, mozda ni to nije tako jednostavno, verovatno ni svi nisu dovoljno zreli posle srednje skole da se zapitaju hoce li povratiti taj ulog u skolovanje kada to zavrse, da li imaju ideje, da li su sposobni da pokrenu neki bizMis itd. Evo ja poznajem vise uspesnih preduzetnika sa srednjom skolom (pa cak i bez nje) nego ovih sa fakultetskom diplomom, a idragvorl napisao: bolje upisati fax, pa sta bude...jos par godina tralala zivota.
Mada u nekim drugim bransama i moze da se razume takvo razmisljanje ukoliko neko nema ozbiljnije ambicije, ali kod ekonomije nikako.Ako hoces da budes out of the box preduzetnik, nemoj ocekivati da ce te fakultet za to istrenirati. Fakultetsku diplomu ne treba pogresno shvatati kao put prema neogranicenim kolicinama dzakova para.
Pa mlak je stepen interesovanja bas zato sto niko od nas nije ni lud ni blesav da ne zna sta pije vodu a sta ne pije. Koja je meni motivacija da slusam 2 ipo sata predavanje kad profesor na pocetku kaze ovo sto vam danas predajem postoji samo u mojoj knjizi i vasim glavama na ispitu... Slazem se da treba pratiti desavanja, ali je prosto nemoguce pored silnih gluposti koje moras da naucis napamet i redovnog pohadjanja vezbi i predavanja da se jos dodatno "usavrsavas" na tom polju... Svakim danom sem ponedeljka kada sam samo pre podne na faxu imam vezbe i predavanja otprilike od 8 do 5-6 uvece, i onda kad dodjem kuci moram jos da ucim i kad da se covek posveti bilo cemu drugom? Plus da dodam da na predavanjima ne mozes nista da naucis jer ti citaju podele i definicije iz knjige, a obavezna su da bi dobio potpis...dragvorl napisao:Ocekivati od nasih fakulteta da pripreme za neku ozbiljniju praksu je nerealno i to svi znamo. Ali, sa druge strane moram ponoviti da je stepen interesovanja studenata za struku koju uce prilicno mlak, bar ovo sto ja vidjam. To mi kazu i ovi sa fakulteta sto rade tamo. Ako nekoga bas interesuje ono sto uci i sto ce mu na kraju krajeva biti profesija sutra mora da sedne i da prati desavanja u toj sferi skoro pa svakodnevno, da bude u materiji stalno. .