Ishrana...upozorenja i saveti
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Re: Ishrana...upozorenja i saveti
Ja kazem, da pocnemo da pasemo travu. Ispade sve nezdravo jbt. 

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ne moze, nedostaje ti nekoliko zeludaca. Nazalost, nismo prezivari
Zapitajte se sta sve pojedete u restoranima, a pogotovo u fast food-ovima.
Da li ste pomislili sta sve moze da stoji iza preporuke konobara, te iza supe/jela/menija dana? Da li znate kako se cuva hrana, kako se osvezava i menja joj se namena? Da li znate sta sadrzi cevap "od cistog mlevenog mesa"? Neki ljudi kao da nisu svesni da restoran ne kuva bas svaki dan "svez svadbarski kupus iz zemljanog lonca". Mikrotalasna je keva, a pre nje zamrzivac...
Nasi ljudi cesto prvo primete kvantitet. Prvi komentar bude "k'o slonovo uvo" ili 700g. Da li se neko zapita koji je kvalitet mesa? Koji je sastav hrane od mlevenog mesa? Koliko puta je premeseno i osvezavano to mleveno meso, mazano zumancetom da povrati sjaj. Da li su cufte ili musaka ustvari cevap, koji posle svih tretmana ozivljavanja/osvezavanja nije uspeo u cilju da dodje do rostilja... Da li je u pilavu pile koje se vrtelo u konvektomatu, pa kada nije prodato, posle par dana rostiljanja, zavrsilo u supi, pa u pilavu delom, a delom samleveno u pilecu pljesku ili neki "pate"? Da li je bogato narendan kackavalj na skembicima znak da su odmrzuti poslednji put (tj nema vise zamrzavanja i ili ce se prodati ili baciti) i da treba da se sakrije smek? Po meni, onaj ko cesto prozdire mleveno meso, a da ne zna sastav (pored cistog mesa, za koje pretpostavljamo da je ispravno) i istoriju, ne prolazi nista bolje od ishrane virslama. Licno, pokvari mi rucak kada neko naruci pljesku ili cevape, i to iz vise razloga: Em mozes da ih jedes kad hoces (ako bas hoces), em je upitno sta je u njima. Koliko nemastovit treba da budes? Jos ako su u pitanju ljudi koji u restoran idu jako retko, a pljeske zderu svaki dan na kiosku, kod kuce i slicno.
Da se razumemo, nista nije pravilo, ali jedite u proverenim restoranima, ili bar prometnim. Savet profi kuvarice, koji sam dobio kao jako mali, glasio je: nikada ne jedi nista od mlevenog mesa, a da to nije kod kuce/rodbine, prijatelja... Umalo me nije izbacila iz restorana kada sam hteo musaku
. Nista nije kao sto izgleda, tj sve ima razlog, koji mozda nije bas uvek iskljucivo zadovoljstvo musterije, koliko god to nama lepo izgledalo.

Zapitajte se sta sve pojedete u restoranima, a pogotovo u fast food-ovima.
Da li ste pomislili sta sve moze da stoji iza preporuke konobara, te iza supe/jela/menija dana? Da li znate kako se cuva hrana, kako se osvezava i menja joj se namena? Da li znate sta sadrzi cevap "od cistog mlevenog mesa"? Neki ljudi kao da nisu svesni da restoran ne kuva bas svaki dan "svez svadbarski kupus iz zemljanog lonca". Mikrotalasna je keva, a pre nje zamrzivac...
Nasi ljudi cesto prvo primete kvantitet. Prvi komentar bude "k'o slonovo uvo" ili 700g. Da li se neko zapita koji je kvalitet mesa? Koji je sastav hrane od mlevenog mesa? Koliko puta je premeseno i osvezavano to mleveno meso, mazano zumancetom da povrati sjaj. Da li su cufte ili musaka ustvari cevap, koji posle svih tretmana ozivljavanja/osvezavanja nije uspeo u cilju da dodje do rostilja... Da li je u pilavu pile koje se vrtelo u konvektomatu, pa kada nije prodato, posle par dana rostiljanja, zavrsilo u supi, pa u pilavu delom, a delom samleveno u pilecu pljesku ili neki "pate"? Da li je bogato narendan kackavalj na skembicima znak da su odmrzuti poslednji put (tj nema vise zamrzavanja i ili ce se prodati ili baciti) i da treba da se sakrije smek? Po meni, onaj ko cesto prozdire mleveno meso, a da ne zna sastav (pored cistog mesa, za koje pretpostavljamo da je ispravno) i istoriju, ne prolazi nista bolje od ishrane virslama. Licno, pokvari mi rucak kada neko naruci pljesku ili cevape, i to iz vise razloga: Em mozes da ih jedes kad hoces (ako bas hoces), em je upitno sta je u njima. Koliko nemastovit treba da budes? Jos ako su u pitanju ljudi koji u restoran idu jako retko, a pljeske zderu svaki dan na kiosku, kod kuce i slicno.
Da se razumemo, nista nije pravilo, ali jedite u proverenim restoranima, ili bar prometnim. Savet profi kuvarice, koji sam dobio kao jako mali, glasio je: nikada ne jedi nista od mlevenog mesa, a da to nije kod kuce/rodbine, prijatelja... Umalo me nije izbacila iz restorana kada sam hteo musaku

mikro grama/kg, pa 0,05.
Kako meni to pisanje bode oci.
Zar ne moze jednostavnije da se napise (govori) 50 piko je granica (EU).
Stara mera je 500 piko, do pre dve godine.
Odmah mi je jasno koji je odnos, i koliko je izmereno relativno ucesce necega.
piko= nesto na minus 12ti
Kako meni to pisanje bode oci.
Zar ne moze jednostavnije da se napise (govori) 50 piko je granica (EU).
Stara mera je 500 piko, do pre dve godine.
Odmah mi je jasno koji je odnos, i koliko je izmereno relativno ucesce necega.
piko= nesto na minus 12ti
Pa nije, ovako kako se izrazavaju je mnogo nerazumljivije. U istom tekstu znaju da napisu 0,05, pa onda se izraze u mikrogramima/kg...
Nasem prosecnom coveku dovoljno da ne razume nista. Sem da ce da crkne za dan dva, ako popije litru mleka.
Nasem prosecnom coveku dovoljno da ne razume nista. Sem da ce da crkne za dan dva, ako popije litru mleka.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Po hotelima i restoranima se i najbolje mleveno meso krije kad dolazi sanitarna ili koja već inspekcija.
Da se vratim na temu: jel vama stvarno svejedno da li nešto sme i može da ima 20x veću količinu bilo čega od dozvoljene? U EU je za dečiju ishranu granica za M1 0.025 a kod nas mleko ima 0.5 i više.
Da se vratim na temu: jel vama stvarno svejedno da li nešto sme i može da ima 20x veću količinu bilo čega od dozvoljene? U EU je za dečiju ishranu granica za M1 0.025 a kod nas mleko ima 0.5 i više.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Bas sam pre koji sat pricao sa kumom, rodilo mu se dete, pa bila mala proslava. Tata mu bas radi na ispitivanju hrane, i malo pre ove afere je rekao kumi da ne pije nista sem jedne odredjene vrste mleka za koje su ispitivanja bila negativna na nedozvoljene kolicine aflatoksina. Ne kazem da je istorijska istina, ali kum nije dugme... 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Narano da nije, normalnom coveku i ne moze da bude. Ja samo nekako predosecam da ce prica da bude posle izvesnog vremena slicna kao i sa cuvenim slucajem "vakcina".Heinz napisao:Po hotelima i restoranima se i najbolje mleveno meso krije kad dolazi sanitarna ili koja već inspekcija.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Jumbo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Opet pogrešno razumevanje pravilnika.Heinz napisao:Da se vratim na temu: jel vama stvarno svejedno da li nešto sme i može da ima 20x veću količinu bilo čega od dozvoljene?
U EU je za dečiju ishranu granica za M1 0.025 a kod nas mleko ima 0.5 i više.
Mleko koje se koristi za pravljenje dečije hrane (bebelak, humana ....) ne sme da sadrži više od 0,025. Eto recimo kod izvikanih Rusa i Amerikanaca koji imaju čuvenih 0,5 u pravilniku, za ovo je kriterijum stroži nego u EU. Kod njih je 0,02.
A što se tiče da li mi je svejedno, pa kad mi je bilo svejedno do pre dve-tri godine, ili je i dan danas svejedno i Rusima i Amerikancima i Kinezima i Brazilcima i Argentincima i Australijancima i Kanađanima i Meksikancima .... za mleko mi je svejedno i danas da ima 10x (a ne 20x) veću koncentarciju od dozvoljene u EU, u kojoj je osim u Francuskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj nemoguće uzgajati kukuruz već moraš da ga uvoziš i tim putem da ga kontrolišeš (pa im opet promakne kontaminirani kukuruz ili konjsko meso mesto goveđeg ....).
Inače kad smo već kod hrane i EU i njihove rigorozne kontrole. Nije mi jasno kako je ovo onda moglo da se desi
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/371398/Vi ... -restorana
Poslednja izmena od Jumbo u 09 Mar 2013, 07:29, izmenjeno 1 put ukupno.
Izgleda da je u Srbiji vaznije sipati dizel na Molu nego piti i jesti zdravo.
Kinezi brinu o svojim ljudima zna se kako, Rusi isto, a u Americi se zna ko pije to jeftino mleko, jede gmo, zuti paradajz, plavu lubenicu i ko zna sta , a opet zna se ko pije i jede organic i ostalo kvalitetno tj ko ima para da plati to.
Crnci, Meksikanci, Kinezi, sirotinja jede i pije sta je najjeftinije, a za tu grupaciju stanovnika zabole drzavu. Tim pre je vrhunski cinizam reci da "Obama pije mleko sa 0.5 aflatoksina". Jedino gluplje od toga je da "Jesic nije prao ruke pre analize mleka".
sent from my HTC Sensation
Crnci, Meksikanci, Kinezi, sirotinja jede i pije sta je najjeftinije, a za tu grupaciju stanovnika zabole drzavu. Tim pre je vrhunski cinizam reci da "Obama pije mleko sa 0.5 aflatoksina". Jedino gluplje od toga je da "Jesic nije prao ruke pre analize mleka".
sent from my HTC Sensation
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
U americi je naravno dozvoljeno vise, jer ga u ukupnoj ishrani imaju manje...
GMO nema budj, pa zato i imaju vece kolicinne dozvoljenih aflatoksina...
I naravno, treba unapredjivati zakone, i povecavati kriterijume, i svakako je besmisleno dokazivati sta se nekad jelo, ili pre par godina...
Pre par godina je u skolama bio dozvoljen azbest, pa to ne dokazuje da je dobro resenje, ali sad kad smo malo pametniji smo smanjili upotrebu azbesta, pa ga i zabranili....
I da dodam, zbog ukupnih razlicitih kontaminacija, kljucno je da budu pojedinacne manje, na duzi vremenski period zivotnog veka...
GMO nema budj, pa zato i imaju vece kolicinne dozvoljenih aflatoksina...
I naravno, treba unapredjivati zakone, i povecavati kriterijume, i svakako je besmisleno dokazivati sta se nekad jelo, ili pre par godina...
Pre par godina je u skolama bio dozvoljen azbest, pa to ne dokazuje da je dobro resenje, ali sad kad smo malo pametniji smo smanjili upotrebu azbesta, pa ga i zabranili....
I da dodam, zbog ukupnih razlicitih kontaminacija, kljucno je da budu pojedinacne manje, na duzi vremenski period zivotnog veka...
swemir napisao: i svakako je besmisleno dokazivati sta se nekad jelo, ili pre par godina...

Pre se margarin forsirao kao "zdraviji" od putera, pa se sad dokazalo da je upravo suprotno, pre se forsiralo ulje kao zdravo, a mast kao nesto nezdravo i grozno u svakom pogledu, a koliko sam citao u poslednje vreme ispade da je i to pogresno. Nekada davno, pusenje se smatralo lekovitim. Nekada davno, prosecan ljudski vek bio je ispod 40 god, tako da sam i ja alergican na te "kako smo pre" izjave.

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
A sta je sa vocem/povrcem?
Jutros gledam na pijaci, pa se setih priloga u kojem je objasnjavano kako voce sadzi X nekih fungicida, pesticida... Posebno ono "juzno" koje se prska svim i svacim, kako bi doslo ko zna odakle i ostalo sveze u radnji jos neko vreme. Kazu da NIKAKO ne treba koristiti koru limuna ili pomorandze u kolacima. Kada se oljuste, do dubine od nekoliko milimetara ostaje oko pola otrova, kojima su prskani zbog konzerviranja i protiv boleti/stetocina. Svakodnevno tamanimo to voce, a da li se zapitamo?
Gledao sam emisuju na HRTu, nosili su i u laboratorije, te dokazali prisustvo svega i svacega, cak i u deterdzentu opranom vocu/kori, pa cak i kada se oljusti (sto je svakako preporuka). Jednostavno "perite voce detaljno" ne pije vodu. Zasto se o tome ne upozorava niko? Zato sto koncentracija nije dovoljno visoka, iako je stetno?
Da li dajete deci voce?
Jutros gledam na pijaci, pa se setih priloga u kojem je objasnjavano kako voce sadzi X nekih fungicida, pesticida... Posebno ono "juzno" koje se prska svim i svacim, kako bi doslo ko zna odakle i ostalo sveze u radnji jos neko vreme. Kazu da NIKAKO ne treba koristiti koru limuna ili pomorandze u kolacima. Kada se oljuste, do dubine od nekoliko milimetara ostaje oko pola otrova, kojima su prskani zbog konzerviranja i protiv boleti/stetocina. Svakodnevno tamanimo to voce, a da li se zapitamo?
Gledao sam emisuju na HRTu, nosili su i u laboratorije, te dokazali prisustvo svega i svacega, cak i u deterdzentu opranom vocu/kori, pa cak i kada se oljusti (sto je svakako preporuka). Jednostavno "perite voce detaljno" ne pije vodu. Zasto se o tome ne upozorava niko? Zato sto koncentracija nije dovoljno visoka, iako je stetno?
Da li dajete deci voce?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Zasto ne upozoravaju? Ako bi na sve upozoravali niko nista ne bi kupovao. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ja se odvaljujem od voća
Delimično i zato što mi je sve tu. Zimi po kilogram jabuka svaki dan (nije greška), leti breskve - dva puta dnevno. Da moram sve da kupim, dobro bih razmislio koliko i šta kupujem.

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...