Polovan automobil do 3000e?

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Polovan automobil do 3000e?

Post od H4wkeye »

Sta je bolje uzeti, do 3.500 EUR, Renault Clio 1.5 DCI ili neku Opel Corsu (tipa 1.4 ili 1.7 CTDI)? Godiste 2004 - 2005.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Re: Opel Corsa ili Renault Clio?

Post od methane.master »

Uzeti onaj koji je u boljem stanju.

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Clio definitivno. Vozio sam oba modela tih godista i Clio je za klasu bolji auto. To je i Day Walker potvrdio kada sam spomenuo u nekoj temi.

Corsa mozda ima malo vise mesta, ali Clio ima bolja sedista, zvucnu izolaciju, motor i udobnost.

Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Imam jos nekoliko pitanja.

1. Sto se tice odrzavanja, delova itd, kakvo je ono za Clia? (Cena i ostalo)

2. Na sta obratiti paznju kod kupovine Clia? Koji su delovi najvise problematicni?
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Одг: Opel Corsa ili Renault Clio?

Post od Day Walker »

Clio 2 je bolji auto od Corse C, i radije bih ga kupio.
- udobniji
- lepsi
- prostraniji

E sad jedino pitanje je koliko dobrog clia mozes da nadjes za taj novac a da je dizel.

Kod Corse bih gledao 1.7 dizel.. 1.4 je dobar ali pouzdaniji motor i ne toliko slabiji je 1.2..

Послато са Telenor_Smart_HD користећи Тапаток 2
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Cena odrzavanje zavisi od toga koliko povoljno nadjes delove. Ne razlikuje se to mnogo kod slicnih automobila.
Mi smo sluzbene (1,5dCi 65KS) odrzavali u ovlascenom, cene sam navodio u temi o servisima. Poslednji put sam kupio sve sto treba i odneo u servis.

Kazu da bas taj od 65KS treba izbegavati, da je imao probleme sa diznama, tu negde do 2005. Izgleda da je ovaj nas u "dobroj" seriji, jer eno ga sa 240+kkm (a mozda i mnogo vise), i ide nekako :D Predracun za sredjivanje dizni, zamenu pumpe i ciscenje rezervoara i sve sto ide uz to, kako bi sve bilo tip top je bio kao pola vrednosti auta, ako ne i vise. Sreca kazem, nije zatrebalo, samo me je interesovala cena.

Moj bi favorit bio onaj od 82KS (ili 101 :mrgreen: ), prava mera, a ima ih lepo napakovanih opremom (za to godiste i model, tipa polukoza, autoklima). I ovaj od 65 lepo ide, u smislu da kotrlja i obavlja posao, te da ne mora uzbrdo da se gasi klima (ipak je dizel). Prethodni je u penziji, tj vozi se u malom gradu, i pitanje je da li ce preci 10k za 5 godina. Ovaj trenutni jos uvek dobro sluzi i sta god ljudi mislili o Cliu, ovaj se isplatio visestruko, pogotovo kada se u obzir uzme da se x puta dnevno upali/ugasi, da ga vozi ko stigne, da se u poslednje vreme najcesce vozi po gradu i na malim razdaljinama, 365 dana godisnje. Doduse, odrzava se pristojno, na svakih 10k mali servis, na 50 veliki, uglavnom u ovlascenom ili sa kvalitetnim delovima koje nabavljamo. Najveci problem je bio menjac koji je otkazao prosle godine (ili pretprosle) - stavljen polovan, a to se ne moze uzeti za zlo Cliu kao modelu, svakome je moglo da se desi, posebno na autu koji je uvezen kao van, tako i nastavio, a dosta njih je na njemu i ucilo da ozbiljnije vozi. Da kucnem u drvo, popeo me je na Kop po zimi, sluzio u sred leta po CG, dobro se druzimo godinama. Ipak, za svaki slucaj je tu zuta karta AMSSa i sada drugi, veci automobili za duza putovanja :D

Meni je vozacevo sediste odlicno (preko 190cm visine) i dosta duze mogu da se vozim u Cliu, u komadu, nego u kada je u pitanju Octavia, sa kratkim i tvrdim sedistima. Pritom, napominjem opet da je Clio bio van, pa je pretpostavljam tvrdji od klasicnog. Dakle, dva 65ks Clia nismo uspeli da unistimo za 4-5 godina, sto je svakako plus. Pozadi nije bas za dugacak put (pogotovo i 3v verziji), ali se lepo tovari, milina. I da, potrosnja je svakako plus, cak i posle svih tih predjenih kilometara.

U Corsi sam se vozio dosta puta, i svakako bih birao 1,3D, samo ne znam od kada se ugradjuju u istu. Klasican Opel, jednostavan unutra, malo tvrd pozadi, ali dobar. Ipak bih sebi pre uzeo Clia.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Hvala svima na odgovorima :doubleup: Clio izgleda kao bolja opcija. Taj sto si ti linkovao Pedja, izgleda sasvim pristojno za tu cenu. Jedino sto presao 160k. Nego, koliko treba da gledam predjenu kilometrazu prilikom kupovine? Jedan drug mi rece da to nije toliko bitno, koliko je bitno kako i koliko je auto odrzavan.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Km je kod nas uvek upitna i ne daje neku relevantnu informaciju, sem ako je provereno ekstremna km za takav tip auta, recimo 300 kkm za Clia.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Za navedena godista i motore, Corsa sigurniji odabir.
Taj motor u Cliu ima fabricku konstrukcionu gresku pa treba biti obazriv. AKo je remontovan i stavljeno sve novo u sistemu ubrizgavanja goriva ok, ako je jos fabricka prva ugradnja velika je sansa da je pitanje vremena kada sleduje generalni remont.
Novija godista Clia su izlecena izmenom konstrukcije, dobavljaca (negde 2006-7 i novije).
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Nisu izleceni, i dalje se ugradjuje Delfi sistem koji je problematican. Samo sto su u medjuvremenu poceli da prave jace 1.5 motore u koje ide Simens ubrizgavanje.
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

ljubitelj
O kakvoj se to fabričkoj grešći radi, koja je ispravljena?
Nemoj bez osnova, nema smisla. Čovek pokušava da nađe auto.
Nema clio 1,5 dci neki posebno osetljv deo, osim sistema ubrizgavaja, koji je isti od prvog dana do danas, osim varijanti sa 100+ konja.
"Osetljiv" znači, ne voli vodu u gorivu, prljavo gorivo, neodgovarajuće gorivo, jer tada zaista havarija bude skupa. To je priča bla,bla, bla... znju je kao i vrane. A kad treba to pomenuti za TDI CR, onda se ne zna.
Stanje pumpe, može se primitivno odrediti po količini čeličnih opiljaka u filteru nafte, kad se menja....
Pogledati stane turbine, interkulera da nije spolja masan, creva na turbu, da na avgasu ne izbacuje suviše crni dim, da na leru radi normalno...
Trapovi nisu skupi i nisu posebno osetljivi. Uopšte delovi spadaju u jeftinu kategoriju.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

za korsu ne znam, ali za klio 2 restilizovani kao ovaj sa slike mogu sa sigurnoscu da kazem da je odlican...
sto se tice kilometraze, tesko da ces naci sa malom, ili ces ga platiti, ali bolje je u startu dati i malo vise pa posle biti miran...
sto se tice problema na slabijim dci-jevima iz tih godina, ispada da ce svaki da se raspadne cim ga uzmes. tacno je da ima dosta autoobila koji su imali tih problema, ali da li vi uopste imate predstavu koliko je takvih automobila na nasim ulicama, kako se voze i kako odrzavaju? s obzirom na broj, i normalno je da nekom nesto zafali...
iz licnog okruzenja feedback je da su ljudi u principu zadovoljni sa tim autom...
sto se tice onog sa oglasa, prodaje se vec 2 godine, pratim ga odavno, bio je udaran i dobio sam preporuku da je za zaobici. inace je odlican primer sta se sve moze naci u tako malom autu te klase, zaista ima opremu koje se ni danas neki auto ne bi postideo...
sto se tice prostora, klio 2 ga ima malo, ne znam koliko je ta korsa ako je klio veliki spram nje...mada, meni licno to nije 5 godina smetalo uopste. sladak je auto, lepo se vozi i lako ga je zavoleti...
ti 1.5dci motori su jako stedljivi...

inace, evo malog crva u celoj prici, izvinjavam se ako nikakav benzinac ne dolazi u obzir :) - ako trazis dizel zbog potrosnje, zasto ne razmislis o plinu u nekom benzincu, recimo 1.4 16v? ja sa tim autom u kombinaciji sa dobrim plinom imam odlicna iskustva, presao sam 150.000km njime, od toga 60tak hiljada na plin i super sam zadovoljan...?
ne zelim da zvucim previse subjektivno, ali s obzirom na kilometrazu dizela koje kod nas mozes naci, mozda je benzinac bolji izbor... taj motor sa plinom inace sad mom ocu trosi 6,5-7l...meni je oko 8l trosio...moze li dizel to da nadmasi, stvarno je pitanje...
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Ajde da pohvalim taj mali 1,5 DCI, po izuzetno elastičnom motoru, koji po meni ne može da ponudi niko. Vozim 1,3 multjet, 1,6 tdi, stariji 1,4 tdi, 1,4 hdi i sl, i zaista su mrtvilo za DCI do 2000 rpm, čak neprijatni za ljude koji su naučili na bentince...
Mehanički gledano, mali DCI, HDI, JTD, ne zna se koji je mehanički bolji. Svi nemaju izdera uz odgovarajuće ulje.
Poslednja izmena od MAD MAX u 10 Mar 2013, 17:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Hvala @MAD MAX, korisne informacije. :doubleup: U svakom slucaju bih ga ja oterao kod majstora da ga proveri pre kupovine. Ipak nisam ekspert za kola, bolje da gleda neko ko zna :mrgreen:

@dragan Nije potrosnja u pitanju. Ne gledam zbog toga dizel, nego mi je preporucen taj motor 1.5 DCI, jer kazu da je dobar. :) Sto se mene tice, ako je 1.4 benzinac isto kvalitetan, ja sa time nemam problem, plin ne bih ugradjivao u svakom slucaju. :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Koliko znam ta osetljivost kod clia sa 1.5 dci nema veze sa vodom (mada možda ima i sa njom), nego sa lošom pumpom, kod koje se nešto kruni, ležajevi ili šta već, opiljci upadaju u dizne i trajno ih sjebavaju. Znam barem jedan reno koji sam uživo video da mu se to desilo i da je to popravljano pred mojim očima.
Ako preventivno menjaš to nešto što je problem na pumpi, onda je ok.
Odgovori