Nakon toga sam razmisljao i skontao da sam ustvari promasio TIP auta. Nije da sam nezadovoljan samim autom, jer jedino za sta imam pravo da budem nezadovoljan je ona intervencija sa sredjivanjem tih zupcanika, lancanika, cega vec... i to je propust BMW-a koji su mi odradili u garantnom roku. Ostalo bih rekao da su moji propusti. Niko me nije terao da uzmem automatik, nego nisam hteo da cekam 2-3 meseca da stigne manuelac. Niko me nije terao da kupujem auto sa zadnjom vucom. Imao sam pre toga jedino Boxstera, ali on je drugi koncept auta koji se svakako ne vozi ni po kisi ni po snegu, pa mu je zadnja vuca prednost. Niko me nije terao da kupujem limuzinu kad ceo zivot vozim hatchback automobile.
Smatram da je najveci propust moj, tj ovo mi je prvi automatik, prva limuzina i prvi put auto sa zadnjom vucom koji treba da mi bude "prevoz broj 1". U sustini, deluje mi da sam promasio kod sve 3 ove stavke, posto mi se ocigledno nijedna ne dopada. Evo vec 2-3 nedelje vozim Golfa po gradu. Van ne idem, ali i kada bih isao sigurno da za takav put nije dobra opcija BMW. Razmisljam, zamisli odes negde na 150-200km BMW-om i grune sneg, pa se vracas po snegu. Nasi putari ciste kako ciste, uglavnom ih iznenadi pa je prvog dana sve neocisceno... i ti se onda jebendises u povratku. Kad padne ovakav sneg, jednostavno MORAS da imas backup auto, koji ja srecom imam, ali sta da nemam? To je problem zadnje vuce. Idemo dalje...
Isao sam pre par meseci BMW-om za Nis, hteo da odnesem tasti stari CRT televizor koji mi je visak a njoj bi dobro dosao. Nemam gde da ga stavim. U gepek ne moze da stane zbog glupavog oblika (jbg, limuzina je napravljena za gospodu koja stavi 2 kofera i putuje, a ne za cobane), na zadnjem sedistu je sa leve strane baby-sediste sa cerkicom u njemu, sa desne strane pored cerke mi je zena, napred na suvozackom sedistu ne moze jer je preveliki TV, pa ne bih mogao da vozim od njega... Golfu u gepek stane kazan s rakijom bre iako ima za oko 120 lit manji gepek (ali boljeg oblika).
Prosle nedelje sam nosio neke sperploce za police, 1.5m x 1.5m. Isao sam da ih pokupim Golfom, naravno, jer opet u limuzinu ne moze da stane. Lepo oborio zadnja sedista, skinuo policu... mogu mrtvacki sanduk da stavim.

Dalje, mislio sam da kada kupis nov auto, to je drasticna razlika od onog kad kupis polovan, ali nije. Cak sam rekao da vise u zivotu necu kupiti nov auto, nego cu gledati da bude 1-3 god star, prvo zbog gubljenja na ceni, a drugo da ostavim prvog vlasnika da prelezi decije bolesti sa njim (koje se resavaju u garantnom roku). Tu ima uticaj ovaj "fabricki" problem koji sam imao, kao i cinjenica da mi se nakon samo 2-3 meseca desni brisac "otopio" tj parce brisaca. Moja (decacka) ocekivanja su bila kada kupis NOV auto da je to - to, da NE SME nista da se pokvari par godina, a kamoli da te nesto zajebava u prvih par meseci na novom autu i to ne bilo kom novom nego na novom BMW-u!
Drugo sto sam sebi rekao je nikad vise automatik (osim ako budem BAS BAS morao). Ubija mi osecaj da sam JA glavni za volanom (stalno imam utisak da auto gazduje i pravi me debilom koji ne ume da menja brzine), a steptronic delimicno resava to, s tim sto mi se ne dopada jer ne dozvoljava potpunu slobodu, tj kada on pretpostavi da sam preterao sa visokim ili niskim obrtajima, koriguje me. Za visoke ok, ali na niskim obrtajima se dogodi da gotovo u istom momentu ja gurnem palicu od sebe za nizi stepen, a u isto vreme on odluci da me koriguje pa i on smanji za jedan stepen. U tom momentu se dogadja da recimo ja iz trece brzine guram u drugu, a on je par stotinki pre mene (dok sam gurao palicu) vec smanjio u drugu, pa moje guranje palice shvati kao da zelim da ga vratim u prvu. Ovo se ne desava bas retko, tako da nikad ni ne pokusavam rucno da ubacujem u nizi stepen vec ga pustim da on sam to odradi.
Trece, nikad vise auto sa zadnjom vucom. To plesanje dupeta je zabavno po suvom putu kada se vozikas sam, ali ne kada imas dete na zadnjem sedistu. Imam osecaj da bi moja pogresna procena i prebrzi ulazak u neku krivinu bio fatalan ako bi dupe krenulo da bezi. Takodje i zaglavljivanje u snegu nije zabavno, niti je zabavno da ti auto stoji u garazi mesec-dva, a da umesto njega vozis neki backup.
Na kraju, dolazim do poslednje stavke i problematiku za koliko bih mogao da prodam moj auto kada bih se odlucio na tako nesto. Star je svega 8 meseci glavna kvaka je da li kao takav ima kupca i za koje pare uopste? I da li bih uopste imao kome da ga prodam za kes... a ako bih ga menjao negde koliko bi mi ga racunali? Previse pitanja... U svakom slucaju, ne zurim, niti sam u nuzdi da ga menjam, ali ako se ukaze prilika sigurno da bih zeleo jer vidim da sam promasio kupovinu.
Dopada mi se novi X3 ali bi doplata bila prevelika. Takodje mi se dopada i Q5, a njega vec ima 2-3 god starih pa je cena niza. Da li bih u Q5 pronasao "mir", ne znam, niti mogu znati, ali lici mi da bih. Naravno 2.0 TDI quattro, zbog ekonomicne strane price... Audi kao Audi mi jeste malo odbojan auto, tj ne svidjaju mi se uglavnom tipovi koje ga voze, ali A3 i Q5 su mi skroz dobri modeli i spadaju u ono sto bih voleo da imam. Voleo bih ja i X5 3.0d ali preskupo je odrzavanje za njega, prevelika potrosnja, nemas gde da ga parkiras, u gradu je trapav, registracija preko 1000 eur itd... Ne "dobacujem" ja toliko finansijski a ne zelim da se natezem ko najgori slepac svaki put kada dodje vreme za registraciju ili za zamenu guma ili stagod... S druge strane, nemam ni potrebu za njim ako cemo realno, osim sto mi se dopada kao auto, ali dopada se meni stosta u zivotu, pa opet ne srljam u to.
Pitanje? Pa ne znam koje je moje pitanje. Izlozio sam moju stranu price, ali eto nije zgoreg da cujem misljenja ostalih, o bilo cemu, od toga da je ok da zamenim auto jer se nisam pronasao, pa do toga da sam magarac i da su mi razlozi za zamenu glupi

Za sad sam u fazi razmisljanja i mogu da ostanem u toj fazi doklegod se sneg ne otopi. Posle toga mogu da razmatram varijante i gledam ima li nekog ko bi radio zamenu, mogu da dam Bimmera u oglase, da odlazim da gledam Q5-ice i vidim hoce li neko zamenu (ima jedna OK u oglasima: http://www.polovniautomobili.com/oglas1 ... i_quattro/ ), jer kazem ne zuri mi se nigde, necu srljati, ali imam volju da zamenim auto, bez obzira "sto cu mnogo izgubiti" jer ga tako rano prodajem (ni godinu dana ga nemam), a mogu i da se predomislim pa da kupim jednu Ladu Njivu