Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od Rakhil »

trojanac napisao:Prezadovoljan sam sa Dunlop WS 3D. Prošao sam svuda gde sam krenuo i izvukao se čak i kad sam pomislio da ću se zaglaviti. Rakhil može da potvrdi, vozio je moj auto, doduše kratko, da uporedi sa njegovim Focusom i UG8. Kaže da moj auto lakše prolazi kroz sneg. Nije sve do guma naravno, ima nešto i do auta, mada smo slični po težini, snazi motora i po dimenzijama guma.
Potvrdjujem, Honda je izvanredna po snegu sa ovim gumama, mnogo lakse krene od Focusa, sto je posledica mog VRLO restriktivnog ASR-a. Kad ugasim ESP, auto mi se super ponasa pri kretanju i kopanju, ali Honda bolje drzi krivine i manje vuce preko nosa. To bih pripisao i razlicitom rasporedu mase kod ova dva auta, ali i Dunlop ima bolje bocno vodjenje od mekanog GY, nemam dilemu oko toga.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Daže, znam da je trebalo odmah da stavim 185 65 ali i pored detaljnog proučavanja uputstva to mi je promaklo je je bukvalno u fusnoti, samo navodi standardne dimenzije.
Znači bez petljanja sa različitim dimenzijama?
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

185/60R15 :mig:

Nemoj sad da petljas, uzmi istu. jbg da si se javio i pitao na forumu dobio bi odgovor bez gledanja u knjizice.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Rakhil napisao:
Potvrdjujem, Honda je izvanredna po snegu sa ovim gumama, mnogo lakse krene od Focusa, sto je posledica mog VRLO restriktivnog ASR-a. Kad ugasim ESP, auto mi se super ponasa pri kretanju i kopanju, ali Honda bolje drzi krivine i manje vuce preko nosa. To bih pripisao i razlicitom rasporedu mase kod ova dva auta, ali i Dunlop ima bolje bocno vodjenje od mekanog GY, nemam dilemu oko toga.
zato je pravilo da ako oces da izadjes sa parkinga gasis ESP...

A, Dunlop bolje drzi u krivinama :plusone:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ma izadjem ja i sa ESP-om, samo je malo vece smaranje, ali najvece smaranje mi je sto nemam ESP dugme ko normalan covek, nego moram u meni, pa u pod meni, pa off, pa on bipne, pa onda sve to opet kad izadjem na ocisceni put obrnuto, pa opet kad se parkiram nazad...
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Proslu zimu sam probao sam letnje i zimske,i definitivno zimske.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

jbt, moras da krekujes auto da bi iskljucio esp...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Kapiram da su to stavili da bi malo ko umeo da ga iskljuci.. Sve u svemu, bolje da su stavili dugme.
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Kod mene ne moze da se gasi, ili ja ne znam kako.
Nemam nekih velikih problema u snegu ni sa ukljucenim esp. Mozda stalno uci, i pamti kako vozim, pa se tako i ponasa :D
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

I Pasat lepo radi sa ESP, proklizavaju prednji taman koliko treba, kad iskljucim taj sistem, prednji deo suvise leti
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Pa nije valjda celokupno ponašanje automobila na snegu samo do guma? Ima valjda nešto uticaja i sam auto, vozač...?
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

dragan napisao:jbt, moras da krekujes auto da bi iskljucio esp...
:lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Moje zimske gume su od veceras sto se tice mog parkinga zanemocale. Duboki zledjeni kolotrazi nijednom nije cisceno, cirkulacija saobracaja nenormalno velika na mom parkingu, zamislite parking ispred moje zgrade u centru grada i samo se kod mene na parkingu ne naplacuje parkiranje. Dosao sam kuci oko 18h i vec se sneg na putu zaledio ovo vise nije put kao da vozim po drvlju i kamenju, auspuh uredno struze o led izmedju kolotraga ma katastrofa klasicna. Auto ide gume na jedvite jade kopaju ali ovo je sad postalo silovanje i kola i guma. Vidim kod mene na parkingu njih 5-6 montirali lance, ali glupo mi da stavljam lance za 500 metara puta. Ili da parkiram kola na drugom parkingu u gradu ili da lepo parkiram kola i da ih vise ne vozim ionako smo i ja i zena na odmoru neznam samo zasto ih i koristim po ovom kijametu.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ja evo vec trecu godinu na sluzbenoj Z10 vozim BF Goodrich WinterG. Kada sam je montirao pocetkom zime mislio sam da cu muke imati jer mi je bila mnooogo tvrdja od letnjih Fulda Eco Control. Ali ispostavilo se da jos uvek obavljaju posao i dobro sluze. Sara je na oko 6mm "odokativno" tako da cu ih verovatno voziti jos sledece sezone... S' obzirom da su bile u cenovnom rangu sa Tigrom i Savom mislim da od svih njih imaju najbolji odnos ulozeno-dobijeno...

Kod zene na kolima (prve godine Renault Modus 1.5 dCi, druge Suzuki Splash 1.2) je drugu sezonu Michelin Alpine A3, i isto tako lepo sluzi... Po "slinavom" vremenu je skroz dobar, dok je za sneg i led onako... S' obzirom da ona relativno malo vozi, narocito u zimskom periodu, kapiram da ce sluziti 4-5 sezona...

A sto se tice odgovora na temu, naravno DA za zimsku gumu zimi, tu nema dileme... Nagledao sam se ove, i prethodnih, godina nemocnih komsija sa letnjim gumama po snegu tako da ne bih ni pokusavao...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

da ponovim i ovde, apropo same teme,
jedino dobro u ovakvim ekstremnim okolnostima je sto ce konacno ljudi shvatiti da su zimske gume obavezne za onoga ko planira da koristi automobil zimi
Odgovori