e, bas tako
@maxer - iznad nas postoje vazdusni putevi kojima bi avioni trebalo da lete, prica je slicna ovoj "zemaljskoj" verziji, dakle, jednosmerni, dvosmerni, ukrstanja ( raskrsnice ) itd...
trenutno sam na odmoru i nisam kuci, ali kad dodjem mogu da potrazim stare karte vazdusnih puteva i najnovije, da ih okacim, cisto radi poredjenja...
e, sad, prica je sledeca, posto vazdusni saobracaj na neki nacin "zivi", neke zemlje i destinacije su u poslednje vreme postale popularne ( recimo turska u poslednjoj deceniji ) pa je i kolicina saobracaja na tim relacijama povecana, pa se menjaju i tokovi samog saobracaja i tome se prilagodjavaju i sami vazdusni putevi...
opet, prica je podugacka i postoji vise faktora, ali recimo da se vec godinama tezi ka "peglanju" puteva u jednu pravu crtu radi sto kraceg, brzeg i jeftinijeg prevoza, prvo u okviru prostora jedne drzave a zatim i u okviru prostora odredjenih zajednica ( u smislu vazdusnog saobracaja ) koje cini vise drzava.
u srbiji se i inace bar 90 posto saobracaja krece pravolinijski, direktnim rutama od ulazne tacke ka izlaznoj, ukoliko ne postoje odredjene operativne procedure pod koje spada taj saobracaj ( sad bi prica bila mnogo jasnija kad bih imao karte da to i objasnim )...
opet sam rastegao pricu, a sve ne zelim, u principu odgovor na tvoje pitanje se krije u uvodjenju novih tacaka i vazdusnih puteva iznad istocne srbije radi privlacenja i skracivanja putanje saobracaja na inace preovladjujucem pravcu u srbiji, jugoistok - severozapad...
potrazicu karte ako te zanima, ili me podseti za koji dan ako zaboravim...