Testovi automobila - Opšta tema o modelima

Utisci nakon vožnje nekog automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Corsa 1.3 cdti

Post od NexT »

Ma pusti ti Kozma...
Corolla ide uzbrdo bolje nego tvoj 1.6T :D (dizel necemo ni da pominjemo)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Corsa 1.3 cdti

Post od Floyd »

Ja sam cuo da je Kozmorola oduvala X6-icu na autoputu :pardon:
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Bez uvrede cozmo, ali ti toliko subjektivno pises da je to nevidjeno. Kapiram da i sam pocinjes da verujes u to sto pricas.
Sa corsom 1.3 cdti sam presao ko zna koliko puta po krivinama od Mladenovca do Kragujevca i obrnuto. I kao vozac i kao suvozac. I na brzinama od 80-90 se nije osetilo neko ozbiljnije ljuljanje ili bilo sta sto si ti opisao. Multilink pre 20 godina i sad nije isti. Kao ni torzija.
Shvatili smo mi da je corolla sam vrh autoindustrije, da su svi ostali samo bledi pokusaji, ali nemoj vise da obmanjujes ljude sa tako nekim izjavama.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

manite coveka :pivo:
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Dusan napisao:Bez uvrede cozmo, ali ti toliko subjektivno pises da je to nevidjeno. Kapiram da i sam pocinjes da verujes u to sto pricas. Sa corsom 1.3 cdti sam presao ko zna koliko puta po krivinama od Mladenovca do Kragujevca i obrnuto. I kao vozac i kao suvozac. I na brzinama od 80-90 se nije osetilo neko ozbiljnije ljuljanje ili bilo sta sto si ti opisao. Multilink pre 20 godina i sad nije isti. Kao ni torzija. Shvatili smo mi da je corolla sam vrh autoindustrije, da su svi ostali samo bledi pokusaji, ali nemoj vise da obmanjujes ljude sa tako nekim izjavama.
Sve ja tebe i ostale razumem. Ovde nije poenta Corolla, vec sam pomenuo i ostala vozila u kojima je nezavisno vesanje i kod kojih nisam imao taj osecaj. Namerno sam ih pomenuo jer prozivate stalno za Corollu, a potpuno je nebitno jer sam rekao da su i ostala vozila, nova i stara, sa multilinkom, bolja.

Torzija koju Corsa koristi je ista ko pre 20 godina. Mislis da je promenjeno? Samo promenjen setup, malo steluju, utegnu i to je to.
Isto kao i McPherson napred. Mogu samo da stimuju geometriju.

Ako u Golfu VII, Aurisu, I30 (zanemarimo moj auto sad skroz) sa nezavisnim vesanjem pozadi ne osetim to sto osetim u Corsi onda je:

1. do torzije
2. nesto nije u redu sa ovim primerkom Corse
3. mozda zbog zimskih guma

A kao sto ste ranije citali, ja sam itekako ishvalio auto, pogotovo DayWalkeru. I autic je stvarno odlican, ali posto 20 godina vozim, mogu valjda i da kazem nesto po pitanju oslanjanja i vesanja i osecaja kod voznje.

Uglavnom ostajem pri stavu da je Corsa odlican autic, ali da mi se ne svidja to ljuljuskanje zadnjeg trapa u ostrim zavojima i krivinima (recimo S krivine).

I jos jednu stvar sam primetio kod ovog primerka Corse: prilikom prebacivanja iz 1. u 2. brzinu nesto tupne i cimne auto, kao da ga uspori na sec naglo.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

DW menjaj se ključ za ključ za Corollu i reši se bede. :kezo:
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

Niko ne spori da je multilink nazad bolji od torzije, ali ceo B segment je resen sa njom, ne verujem da neko nudi multilink za male gradske automobile.

inace klasicna torziona osovina je gotovo nepromenjena od osamdesetih godina, jedino sto se menja je njena elasticnost(mislim na stepen torzionog uvijanja) od modela do modela i prizvodjaca, inace princip kao i funkcionalnost je gotovo identicna.
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Moj stric vozi takvu Cosmorolu, doduse, ne oslovljava je tako.. Ali ne smem da se usudim da kazem da je u daleko boljem stanju od Cosmove jer je garazirana od prvog dana u toploj garazi :)
Bele je boje i osim auspuha nista krucialno nije menjano..
Znam... sad cu da nahebem :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

kvcali napisao: ne verujem da neko nudi multilink za male gradske automobile.
nudi(o je) Yugo :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

E da yugici su imali, ali mogu reci da malo spusteniji yugo, sa dobrim gumama, sasvim lepo podnosi krivine, i mogu da primetim da ima izuzetan feedback sa volana, prosto retko ko moze da ponudi od modernijih kola taj osecaj da znas gde je granica, pa cak neki od skupljih marki (mislim na manje aute).
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Day Walker napisao:Moj stric vozi takvu Cosmorolu, doduse, ne oslovljava je tako.. Ali ne smem da se usudim da kazem da je u daleko boljem stanju od Cosmove jer je garazirana od prvog dana u toploj garazi :)
Znam... sad cu da nahebem :kezo:
Da li si ti siguran da ti nije Cozmo stric, sumnjam da bolja toyota postoji :)

Sent from my BlackBerry using Tapatalk
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Nije Cosmo dovoljno zaheban lik i nema belu toyotu :cool!:
:kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

cozmo napisao:Auto sa nezavisnim vesanjem pozadi je uvek bolji u krivinama i na putu od auta sa torzijom.

.
Samo neke konstrukcije nezavisnog vesanja koje obezbedjuju fiksni nagib tocka su bolje, ostale vrste nezavisnog vesanja su obicno losije u krivinama bilo od auta sa torzionim oprugama, bilo sa zavojnim bilo sa lisnatim oprugama.

Osim u slucaju da postoji kombinacija krivine i izbocine na putu, kada je nezavisno vesanje superiorno, u ostalim slucajevima vodjenje tockova sa fiksnim tragom je bolje pozadi.

Golf ima zavojne opruge, Buba je imala torzione opruge. VW odavno ne koristi torziju, od prelaska na prednji pogon.

Corsa isto ima zavojne opruge, nema torzione.
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

corsa ima ovaj tip sa spiralnim oprugama i amortizerima kao i svi opeli sa njom starijeg godista i nize klase,

Slika

francuzi forsiraji ovu sa druge slike sa torzionom sipkom u kombinaciji samo sa amortizerima,

Slika

dok je opel na novijim modelima sa tim tipom zadnje osovine presao na torziju sa vat vezom, slika treca

Slika
Slika

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Day Walker napisao:Moj stric vozi takvu Cosmorolu, doduse, ne oslovljava je tako.. Ali ne smem da se usudim da kazem da je u daleko boljem stanju od Cosmove jer je garazirana od prvog dana u toploj garazi :)
Extra :pivo:

Nikako da se javim u temi, radio sam materijale za Borkovicevu trku, em zavrsavam na poslu, em radim to, nisam spavao dve noci :budilnik:

Pitanje koje sam postavio a niko nije video, sto sam primetio kod ove Corse je:

Kada se iz 1. u 2. prebaci nesto tupne i auto kao da propadne/trzne. Kao da ne odvoji dobro kvacilo. To se desava pri laksoj voznji, prilikom brzeg kretanja ne.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Odgovori