Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

A ne, ne...nisam mislio na Mr. Burns-a.
On je jedan od krivaca ali ima ih jos...neki su i u vladi ali se nesto u poslednje vreme ne busaju u grudi kao ranije :kezo:
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Aha, izvinjavam se.

Mozda u toj razlici u ceni igra ulogu i nekakav rizik poslovanja koji kod nas sigurno postoji, nepredvidive fluktuacije cene dinara, ili nesto trece..., pricam napamet, ne zamerite, ne razbiram se mnogo u ekonomiju.

TT post.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Cekamo DW-a da nam objasni :)
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ja sam vise okrenut menadzmentu :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Rakhil napisao:Ma jok, nisam ja u tom fazonu borbe protiv subvencija ovde i sada, ja im se protivim uopste i bilo gde, ali to ne znaci da bi bilo realno da ih mi jednostrano ukinemo nasim proizvodjacima
Ja ne bih imao taj problem. Kako se naši poljo-biznismeni sa sela snalaze.

http://www.youtube.com/watch?v=M7tNpB7nLBU
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

E bas lepo sto smo se dotakli poljoprivrede.
Prijavio sam pre 4 god poljoprivredno gazdinstvo, svake godine im dam 75.000 din na konto penzionog i zdravstvenog fonda (prvi necu doziveti, drugi ne koristim niti ima smisla koristiti nase zdravstvo). Posto ne uzimam subvencije jer realno ne radim zemlju vec tih mojih 5 jutara koje sam prijavio u svoje gazdinstvo radi neko drugi, onda mi je tih 75.000 din godisnje (oko 50 pio i oko 25 zdravstveno) cist "trosak" iz dzepa.

Odlucio sam ove godine da odjavim gazdinstvo i PIO doprinose, da mi ne treba sugava penzija i ako se razbolim da placam privatne bolnice (jer i ovako moram da ih placam za sve ozbiljnije od gripa), medjutim ima zackoljica da kada jednom prijavis ne mozes vise da odjavis. Mozes ako nadjes drugi posao i tamo te prijave, ali cim se odjavis sa tog drugog odmah ti nastavlja da ide poljoprivredni staz (koji samo miruje doklegod si zaposlen na drugom mestu). Znaci duzan sam do kraja zivota da placam po 700 eur drzavi zato sto sam prvi put prijavio gazdinstvo i platio za jednu godinu.

Nacin da se resim te bede je da kompletnu zemlju prodam (ne samo tu u gazdinstvu, nego svu zemlju koju imam, cak i onu datu u zakup drugima) ili prebacim na cerku recimo. Posto je ovo procedura i po, sto vremenski, sto finansijski, a i time pravim probleme ljudima sa kojima imam ugovore o zakupu (arendi), ne dolazi u obzir.

Zato cu ove godine da budem dripac kao sto sam trebao svih ovih godina, a ne da glumim postenjacinu. Odradicu sve sto treba za dobijanje subvencija, pa ako nista drugo makar da pokrpim pola od tih 75.000 koje MORAM da platim drzavi.
Platila baba dinar da udje u kolo, a ne moze da izadje iz kola ni za 22 dinara!
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa dobro, u pravu je čovek. I ja isto moram zaključavati šupu sa gorivom, jer su deca otkrila kako se pale šibice :D
Umesto da lepo država stavi cenu goriva kao u Ukrajini :kezo:
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Tex, na zalost ali to je logican potez drzave.
U nekim zemljama se za neobradjeno poljoprivredno zemljiste placaju i penali drzavi ;)
To se racuna kao prirodno bogatstvo zemlje, bla, bla...pa kao ako neces ti da obradjujes prodaj nekom ko hoce.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

ljubitelj napisao: Kada bi kurs bio npr 1eur= 200 din, automatski bi domace cene bile skoro upola nize iskazane u evrima.
Prakticno bi bila ista cena kao i tamo negde gledano u eur-eur paritetu.

Dinarska cena domace robe se uglavnom ne bi menjala promenom kursa.
To u teoriji, a u praksi bi normalno cene otisle gore jer je ˝euro skocio˝. To je inace opravdanje za sve u Srbiji, i sto pada kisa i sto dete place.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Kao i "globalna ekonomska kriza" koja realno Srbiju i nije pogodila kao neke razvijene zemlje ;)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

U Srbiju je samo dosla realnost posle tih 5-6 godina kvazi zivota u Diznilendu u odnosu na ono sto je bilo ranije. Pare potrosene kroz dupe, racuni stigli na naplatu, a tek dolaze ostali...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Floyd napisao:Kao i "globalna ekonomska kriza" koja realno Srbiju i nije pogodila kao neke razvijene zemlje ;)
Kako nije? Koliko radnih mesta je ugasila "kriza"?
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Nije kriza u Srbiji ugasila radna mesta jer Srbija nikakvu privredu nije ni imala.
Dosta toga je unisteno u ratu, dosta opljackano a posle rata se samo prodavalo ono sto vredi a pare, kao sto rece Dragvorl, trosile na projektovanje nekog vestackog standarda i blagostanja.
Kad se dzeparac potrosio a racuni stigli na naplatu, onda je kriva svetska ekonomska kriza...ma nije nego.
Ne kazem...ima i to uticaja ali daleko manje nego sto to politicari tvrde.

Ko je kretator ekonomske politike u zemlji posle ratova, ne moram da naglasavam jer svi dobro zanju o kojim se "mladim strucnjacima" radi ;)
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Floyd napisao: To se racuna kao prirodno bogatstvo zemlje, bla, bla...pa kao ako neces ti da obradjujes prodaj nekom ko hoce.
Pa i hocu da izdam nekom drugom, kao sto sam i ostatak zemlje dao u arendu (zakup).
... ali ja i dalje moram da placam PIO. Kao osudjen. Dakle, od 15 lanaca zemlje koji vrede oko 50.000 eur dobijem na konto arende godisnje oko 150 hiljada dinara (neka je i 200 hiljada, nisam sabirao posto mi donose njih 4, svako iz dva puta), od cega mi drzava uzme 75.000
Naveo sam vrednost zemlje cisto da se vidi da od 50.000 eura ja imam godisnje 75.000 din kada mi otmu to za PIO. Jos mi uzimaju i 12.000 din za neko izmisljeno odvodnjavanje i navodnjavanje :dobarvic: PLUS porez koji svakako placam za posedovanje zemlje, kuce i ostalih objekata.

Pa meni je najisplativljije da sve to prodam i spickam pare u kafani. :nonono:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Texonja napisao:
Pa meni je najisplativljije da sve to prodam i spickam pare u kafani. :nonono:

Ne bi bio ni prvi ni poslednji... :kezo:
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Odgovori