Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Heineken »

Floyd napisao:Nije kriza u Srbiji ugasila radna mesta jer Srbija nikakvu privredu nije ni imala.
Dosta toga je unisteno u ratu, dosta opljackano a posle rata se samo prodavalo ono sto vredi a pare, kao sto rece Dragvorl, trosile na projektovanje nekog vestackog standarda i blagostanja.
Kad se dzeparac potrosio a racuni stigli na naplatu, onda je kriva svetska ekonomska kriza...ma nije nego.
Ne kazem...ima i to uticaja ali daleko manje nego sto to politicari tvrde.

Ko je kretator ekonomske politike u zemlji posle ratova, ne moram da naglasavam jer svi dobro zanju o kojim se "mladim strucnjacima" radi ;)
:plusone:

Ono sto nisu unistile bombe unistili su politicari od 2000 pa sve do danas... :besan:
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Ukratko, ovako prodju sve zemlje koje zabatale domaću proizvodnju, industrijsku i poljoprivrednu.
Ne treba biti mnogo pametan pa videti kako je prošla Poljska a kako npr Madjarska ili Srbija.
Madjarska čak ima manji udeo poljoprivrede u nacionalnom dohotku nego Srbija....
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Texonja napisao:Odlucio sam ove godine da odjavim gazdinstvo i PIO doprinose, da mi ne treba sugava penzija i ako se razbolim da placam privatne bolnice (jer i ovako moram da ih placam za sve ozbiljnije od gripa), medjutim ima zackoljica da kada jednom prijavis ne mozes vise da odjavis.
Ne mogu da verujem! Ovo mi zvuči potpuno nerealno... Mislim, verujem ti da je tako, samo ne mogu da verujem da je to neko smislio, a neko drugi prihvatio i usvojio...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

fq400 napisao: Ne mogu da verujem! Ovo mi zvuči potpuno nerealno... Mislim, verujem ti da je tako, samo ne mogu da verujem da je to neko smislio, a neko drugi prihvatio i usvojio...
I meni je tako zvucalo kada sam procitao na nekom forumu, dok se nisam licno uverio. Doduse, verujem da se vecina ljudi slaze kako je ovo sasvim ok od drzave i da tako i treba. Svima je sve ok dok ne dotakne njih. Evo da krenem mojom ulicom gde su sve titovi proleteri, verujem da bi mi okacili oko glave tablu "kulak" i sutali me po blatnjavoj ulici. Ne bi bilo prvi put u istoriji. Brkove nemam, pa ne mogu da mi cupaju.

Meni licno, ovo je prosto da ih tuzis u Strazburu, TOLIKO bezobrazno i toliko van pameti. :nonono:
Pise u zakonu da gazdinstvo moze da "miruje" u slucaju da se nosioc gazdinstva tesko razboli. Mada mislim da je jednostavnije da jednostavno umres i da je to jedini realan nacin da se odjavis sa PIO.
E da, moguce je i u slucaju selidbe u inostranstvo.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Престанак својства осигураника пољопривредника услед неспособности
за рад;
• доказ: оцена лекарске комисије да је неспособан за самосталан рад и
остваривање прихода уз доказ да су приходи испод цензуса (РЗЗО по сл.
дужности)
http://www.uvra.net/pdf/Uputstvo-prijav ... uranja.pdf
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Gezo, nesto mi predlazes ili si okacio "onako"?
Ozbiljno pitam ovo, po cenu da ispadnem neko ko nije bas mnogo bistar. :zbunjen:
Imam jos narednu nedelju da resim ovo.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Texonja napisao:Pa i hocu da izdam nekom drugom, kao sto sam i ostatak zemlje dao u arendu (zakup).
... ali ja i dalje moram da placam PIO. Kao osudjen. Dakle, od 15 lanaca zemlje koji vrede oko 50.000 eur dobijem na konto arende godisnje oko 150 hiljada dinara (neka je i 200 hiljada, nisam sabirao posto mi donose njih 4, svako iz dva puta), od cega mi drzava uzme 75.000
Naveo sam vrednost zemlje cisto da se vidi da od 50.000 eura ja imam godisnje 75.000 din kada mi otmu to za PIO. Jos mi uzimaju i 12.000 din za neko izmisljeno odvodnjavanje i navodnjavanje :dobarvic: PLUS porez koji svakako placam za posedovanje zemlje, kuce i ostalih objekata.

Pa meni je najisplativljije da sve to prodam i spickam pare u kafani. :nonono:
Apsolutno razumem tvoj slucaj...
Neko ko je prepisivao zakon iz EU je ocigledno nesto i preskocio...mrzelo ih da puno pisu :ccc:
Logicno bi bilo da ti kao neko ko izdaje zemlju, vise nisi poljoprivredni proizvodjac i samim tim nemas ni obaveze prema drzavi.

U FR recimo kad izdas stan (ne znam za zemlju), kad se napravi ugovor i overi u opstini...to za vreme zakupa kao i da nije tvoj stan.
Tebi leze kirija na racun i to je to.
Brojilo za struju, telefon, infostan i sve ostalo se prebacuje na zakupca a ti kao vlasnik nemas vise nikakve obaveze a ni prava osim da uzimas kiriju i da raskines ugovor posle ugovorom navedenog perioda.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Texe, prvo ograda da se ne razumem preterano u poljoprivredni deo PIO fonda, nikad mi nije trebalo, ali ako sam te dobro shvatio:
1. Ti si na sebe registrovao gazdinstvo i time postao "poljoprivrednik"
2. Apropo toga si dobio da placas pausalno doprinose za penziju i zdravstvo
3. Sad ti ne daju da ne placas doprinose a da zadrzis gazdinstvo

Ako je ovo tacno sto sam napisao, to se ipak razlikuje od varijante gde si ti recimo zaposlen negde (ili nisi, irelevantno), zemlju posedujes onako i dajes je u rentu. U tom slucaju bi placao porez na prihode od rente i to je to. Ako ti ne daju da odjavis gazdinstvo pa da ti time prestane obaveza placanja doprinosa, to je klasicno nejebanje privatne svojine i licnih sloboda dva posto, sto vecina stanovnistva zdusno podrzava, tako da me ne bi cudilo. Ali kapiram zasto ne moze da imas gazdinstvo, a da ne placas doprinose. Ispravi me ako sam se negde zajebao posto mi nije 100% jasno gde je problem, a necu da zvuci kako ti cupam brkove :D
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Jos gore, ja zelim da odjavim gazdinstvo, dakle ne zelim da ga zadrzim (ne interesuju me privilegije posedovanja gazdinstva, niti zelim obaveze)
Da ja zelim da zadrzim registrovano gazdinstvo, razumeo bih da moram da placam PIO.
1) da
2) da
3) zelim da odjavim sve i da dam zemlju u zakup, tj necu ni gazdinstvo ni doprinose

Kasnije cu u celosti da procitam ono sto je Geza okacio, da vidim sta pise i da li se to podudara sa onim sto ovi iz socijalnog tvrde. (inace sam pre njih to procitao na nekom poljoprivrednom forumu, a kasnije i cuo od komsinice koja je neki inspektor u upravi prihoda i koja kaze da i ona misli da je tako)

Po ovome, kada registrujem gazdinstvo, ja postajem kmet drzavi koja je feudalac. :glavomuzid:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Što jednostavno ne prodaš zemlju, ako je već ne radiš?
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Onda kuku, lele, i bem ti gde zivimo. Prevedi zemlju na zenu, tu bi trebalo da se ne placa porez na poklon. A to sto ti kazu u socijlanom i tako dalje, samo trazi napismeno gde to pise, posto ne bi verovao koliko su skloni da izmisle propis i gde ga nema ili da ga tumace kako im dune.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

@ Nikaragva
Zato sto sam je nasledio od oca, on od njegovog oca, a on od njegovog itd...
Zasto bih prodavao? Dajem je u zakup ljudima koji je rade. Ionako da mi neko sada da 20-30 hiljada eura , ja nemam nista pametno gde bih ulozio. Jedino da ih spiskam na gluposti. Ovako neka stoji zemlja...

@Rakhil
Videcu prvo sta treba za subvencije. Moze da se dobije 6000 din po hektaru na racun + 6000 din na konto goriva, dakle 12.000 po hektaru. Ja imam registrovano svega 3 hektara, dovoljno da pola rupe zakrpim. Onda mi i nije strasno ako i placam ostatak.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ja im ne bi dao iz principa, al kako hoces. Ako ti bude trebalo da se raspitam, imam kod koga pa javi
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja imam neregistrovano gazdinstvo i izdajem 10 hektara zemlje bez problema.
Vodi se kao da izdajes lokal,nikakve doprinose ne placas,tako da ti odjavi gazdinstvo,jer i ovako ne koristis,niti imas neke koristi od istog...
E sada,posto nama baba zivi tamo,koristi zemlju dok je ziva,registrovali smo gazdinstvo pre par godina i dobijale su se neke pare ili sta vec ako se ne varam,prvi put cujem da se nesto placa...
U glavnom,to se valjda svake godine prijavljuje...
Moguce da sam ja to nesto pomesao,jer nisam bas obracao paznju,ne me interesira preterano :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa ako si prijavljen negde drugde ili u penziji onda ne plaćaš doprinose.
Odgovori