Obrazovanje i školstvo
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Obrazovanje i školstvo
Pravo da ti kazem ni na tehnickim u NS nije mnogo drugacije.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Ja sam na 5. godini Ekonomskog fakulteta u Subotici i takodje jos nisam vidjeo biznis plan, mjenicu ili neki drugi slican dokument o kome sam morao sve u teoriji da naucim. Ok, kontam ja da oni nama ne mogu naci praksu i to i mogu nekako razumjeti ali ne razumijem da je potrebno da znam svih 20 stavki biznis plana a da isti nikad u zivotu nisam vidjeo a kamo li ne daj Boze da sam ga pravio 

-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
A ja sam na elektrotehnici na FTN u NS imao predmet koji se polaze tako sto pravim biznis plan... 

Primer od pre nekoliko nedelja, zavrsna godina ETFa ne zna sta je (kablovska) parica, ne zna kako se povezuje racunar u mrezu, ne zna da ispita strujno kolo da li je u prekidu. Smer programer.dragvorl napisao:Pa ja ne znam za ETF koliko se srozao,.
Ostao sam bez komentara samo sam pitao treca lica kakve su mu ocene a kazu da je dobar student.
Dao mu da prikljuci telefonski aparat na pripremljenu instalaciju za test, ne zna niti je ikada video.
Pitam ga sta je, kako izgleda, moze li da prepozna UTP kabl. Kaze da je teoretski cuo za upredenu paricu ali da ne moze da prepozna uzivo.
Nista.
Po meni zali boze provedenog vremena u skolovanju.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Zašto misliš da programer mora da zna išta od toga? Ja bi se menjao sa njim da mogu, sad bar više vremena posvete čistom programiranju. U moje vreme isto na faksu nisam video upredenu paricu, mrežni konektor i ostalo, a imao sam razne elektronike, teorije kola, elektromagnetike... Veći je to problem - učio sam stvari za koje sam znao da mi neće trebati, a opet iz sveg tog učenja nisam ništa dobio, da bar po kući mogu da odradim nešto više od zamene sijalice ili osigurača. Programerski ispiti su bili mahom ok, ali to je bilo možda pola od ukupnog broja.
Pošto sam intervjuisao ljude koji su završili ETF u zadnjih 5-6 godina, mogu da kažem da taj novi programerski smer (mislim da se zove softversko inženjerstvo) nije uopšte loš i da mnogo više ponesu sa faksa o samom programiranju nego što je to bio slučaj nekad dok je postojao samo RTI smer. Naravno ko hoće da uči i radi na sebi. Bilo je dosta njih koji su završili faks sa solidnom ocenama a padali su na prvom testu.
Pošto sam intervjuisao ljude koji su završili ETF u zadnjih 5-6 godina, mogu da kažem da taj novi programerski smer (mislim da se zove softversko inženjerstvo) nije uopšte loš i da mnogo više ponesu sa faksa o samom programiranju nego što je to bio slučaj nekad dok je postojao samo RTI smer. Naravno ko hoće da uči i radi na sebi. Bilo je dosta njih koji su završili faks sa solidnom ocenama a padali su na prvom testu.
Ne bi ste verovali koliko se vara i mulja na etfu sada,konkretno na tom softverskom inzenjeringu. Koncept smera je dobar jel imaju bukvalno odeljenje kao u srednjoj skoli od njih 30ak,ali tu rade takve prevare na testovima i kolokvijumima... s' tim sto ko hoce da nauci nesto,stvarno moze jer rade prakticne stvari koliko sam skapirao kad mi je ortak pricao
Sent from my XT910 using Tapatalk 2
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ko tu vara i mulja umesto da iskoristi priliku da nauči - sam je sebe zajebao jer posle neće moći da uđe u iole bolju firmu gde se gleda realno znanje. Jedino kod nekih slepaca koji samo diplomu gledaju.
To sam i ja rekao kad sam cuo,ali kad znas da je taj smer upisivan skoro kao privatni (jer je godina preko 2000e valjda) i da ga je upisalo dosta mamine i tatine decice koji su culi da je to perspektivno zanimanje shvatis kakva je situacija
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Stefane, kako ide ovo sad s praksom na PF? Mene nije zakacilo, dobar drugar koji je godinu iza mene kaze mi da je praksa obavezna (80h/semestru) i da ne moze da se overi semestar bez toga? I kao faks organizuje praksu ali ja sam na sajtu video rang listu od nekih 30 ljudi, a ko ne upadne preko faksa mora da se snadje sam?
TT post.
TT post.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
+1Cherokee napisao:A ja sam na elektrotehnici na FTN u NS imao predmet koji se polaze tako sto pravim biznis plan...

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Captain Slow
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19
Ma jok bre, opušteno, nisam se uvredio, zašto bi, diskutujemoFloyd napisao:Tebe je bas pogodila moja izjava a nije mi bila namera da niko bude uvredjen.

Ništa lično, kao što ni ja nisam tebe lično shvatio, ali iz svog tvog pisanja mogu da zaključim 2 stvari.
Prva, probao si ETF nisi uspeo pa si kivan, druga iz ovog tvog posta
Floyd napisao:Vise skole su potcenjene
sam pretpostavio da si završio neku višu tehničku pa su ti šefovi ETF-ovci pa imaš pik na nas.
Što se mene tiče, povlačim se iz svake dalje rasparve, nije mi namera da se prepirem

Nisam probao ETF a jesam zavrsio "tu jadnu" visu elektrotehnicku u BG.
Moj sef nije zavrsio ETF i nema nikakve veze sa Srbijom
Moja skola mi nije problem da znam svoj posao, koji mi donosi lepa primanja.
Moj sef nije zavrsio ETF i nema nikakve veze sa Srbijom

Moja skola mi nije problem da znam svoj posao, koji mi donosi lepa primanja.
Poslednja izmena od Floyd u 24 Mar 2013, 10:01, izmenjeno 1 put ukupno.
- Captain Slow
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19
Baš kao što sam i napisao i pretpostavio, sad mi je sve jasno, i tvoj pik na mene, svi sa VETŠ-a ga imaju na nas.
Sve najbolje želim
Sve najbolje želim

Hehe, ma nemam ja pik na tebe...zasto bih?
Tvoja izjava da je ETF sad srozan me je podsetila na izjave drugara za vreme studija.
Po njima je moja skola bila boolja (priznajem da je meni bila laka ali sam ucio samo ono sto me zanima) a zapravo dok su se oni na 2. i 3. zezali sa nekim glupostima (koje niko od njih danas ne koristi) i molili Boga da ih neki isfrustrirani lik kod kog je prolaznost 10% ne obori, ja i moje kolege sa smera smo vec svi uglavnom radili u struci i to one stvari koje su oni tek trebali da nauce.
Zato ti kazem u nekom od prethodnih postova da u CH vise skole uopste nisu potcenjene na trzistu rada u odnosu na fakultete.
Ako mi ne verujes, pogledaj oglase za poslove ovde, pa ces videti
Tacno je da ja za razliku od tebe nemam teorijsku osnovu za neki naucno istrazivacki rad...ali to me ni ne interesuje.
Tvoja izjava da je ETF sad srozan me je podsetila na izjave drugara za vreme studija.
Po njima je moja skola bila boolja (priznajem da je meni bila laka ali sam ucio samo ono sto me zanima) a zapravo dok su se oni na 2. i 3. zezali sa nekim glupostima (koje niko od njih danas ne koristi) i molili Boga da ih neki isfrustrirani lik kod kog je prolaznost 10% ne obori, ja i moje kolege sa smera smo vec svi uglavnom radili u struci i to one stvari koje su oni tek trebali da nauce.
Zato ti kazem u nekom od prethodnih postova da u CH vise skole uopste nisu potcenjene na trzistu rada u odnosu na fakultete.
Ako mi ne verujes, pogledaj oglase za poslove ovde, pa ces videti

Tacno je da ja za razliku od tebe nemam teorijsku osnovu za neki naucno istrazivacki rad...ali to me ni ne interesuje.
Stvarno ne znamUroš S. napisao:Stefane, kako ide ovo sad s praksom na PF? Mene nije zakacilo, dobar drugar koji je godinu iza mene kaze mi da je praksa obavezna (80h/semestru) i da ne moze da se overi semestar bez toga? I kao faks organizuje praksu ali ja sam na sajtu video rang listu od nekih 30 ljudi, a ko ne upadne preko faksa mora da se snadje sam?
TT post.