Banke - odabir, utisci...
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Prag
Pise credit card. To znaci da im treba kreditna, koju mogu da predautorizuju u visini jednog nocenja.
Ako se pojavis, pare se odblokiraju. Ako ne, cao dovidjenja.
To u praksi znaci da je moguce da ti odbiju rezervaciju, ukoliko ne prodje kartica, tj ako nije kreditna ili ako nema sredstava.
Ja imam Visa internet, vezanu za namenski EUR racun (gde kontrolisem iznos raspolozivih sredstava), ali je ona za direktna placanja, nece da prodje na bukingu. Probali smo i sa Visom Electron (debitnom) i nista. NA kraju je morao MasterCard da radi... Ja to ne volim, koliko god sigurno ili "sigurno" bilo.
Ako se pojavis, pare se odblokiraju. Ako ne, cao dovidjenja.
To u praksi znaci da je moguce da ti odbiju rezervaciju, ukoliko ne prodje kartica, tj ako nije kreditna ili ako nema sredstava.
Ja imam Visa internet, vezanu za namenski EUR racun (gde kontrolisem iznos raspolozivih sredstava), ali je ona za direktna placanja, nece da prodje na bukingu. Probali smo i sa Visom Electron (debitnom) i nista. NA kraju je morao MasterCard da radi... Ja to ne volim, koliko god sigurno ili "sigurno" bilo.
Off topicpedja napisao:No, nije ni bitno, banke tvrde da garantuju za sredstva u slucaju (dokazanih) zloupotreba
Ukoliko banka to ne pokrije, mislim da Booking pokriva do 50USD/EUR, kada se prijavi prevara. tako nesto...
Na žalost, ovako bi trebalo da bude, ali nije, bar ne u potpunosti. Banka ima pravo da po sopstvenom nahođenju od korisnika naplati štetu u visini do 15.000 RSD. Imao sam slučaj sa zloupotrebom kartice, prijavljeno sve, dokazana zloupotreba, izbrisan 'dug', ali se pojavio nov od 15k dinara + kamata (tako sam i saznao za ovaj član zakona). Odgovor banke na žalbu je bio u najmanju ruku bezobrazan, tako da nisam oćutao već sam im odgovorio u istom tonu i prijavio NBS-u, pa ćemo videti. Ništa me ne košta da se preganjam sa njima jer je račun već zadužen... Ovo može i u temu o bankama, može biti od koristi.
Rezervacije koje mogu besplatno da se otkažu na Bookingu su obeležene sa free cancellation napomenom, inače se u slučaju nepojavljivanja naplaćuje prva noć, ili čak i ceo iznos. Uglavnom, uvek ima napomena, a free cancellation je moguć 24h ili 48h pre prvog dana boravka. Negde je free cancellation opcija desetak evra skuplja, dok je negde i do 30% skuplja, zavisi od hotela.
- pedja
- član 001
Upravo tako, NonRef ponude su jeftinije, a to je zato sto garantujete (predautorizovanim sredstvima) da cete doci. Ovo sa opcijom otkaza je skuplja varijanta, jer postoji rizik.
Off topic
Sto se banaka i zastite kartica tice: zato im i ne verujem i ne volim da koristim kreditnu karticu za placanja po internetu. Jos sam ja od onih "otvorenijih" i upucenijih ljudi po pitanju tehnike, novijih tehnologija i tako toga.
Off topic
Sto se banaka i zastite kartica tice: zato im i ne verujem i ne volim da koristim kreditnu karticu za placanja po internetu. Jos sam ja od onih "otvorenijih" i upucenijih ljudi po pitanju tehnike, novijih tehnologija i tako toga.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Imacu dosta pitanja sutra za svoje kolege. Ja sam u corporate-u pa zaista ne briljiram kada je u pitanju retail. Prvo mi nije jasno da li neko moze samo sa brojem kartice, bez tri sigurnosna broja na poledjini kartice da zloupotrebi istu - vidim da se ova 3 broja ne traze na sajtu. Sto se tice tog pojma CREDIT card, to se svuda trazi i tako pise medjutim nije mi jasno zasto bi me neko primoravao da platim kreditnom na koju jos placam kamatu - to je nemoguce.
Evo kontaktirao me je lik, poslacu mu podatke mailom, kao i do sada sto sam radio.
Evo kontaktirao me je lik, poslacu mu podatke mailom, kao i do sada sto sam radio.
- pedja
- član 001
Niko te ne primorava da platis karticom, vec samo hoce da se obezbede istom. Oni sredstva predautorizuju, a ti placas kako hoces, kada stignes (ili na odjavi). Karticu ti zaduzuju samo ako se ne pojavis, ili izrazis zelju da ti sa nje skinu pare na licu mesta.
Ako su ukinuli potrebu za CV2/CVV (sigurnosnim) kodom, onda je to OK. Nadam se da sam bar maaaalim delom doprineo tome
Dugo nisam radio naplate bez kartice, znam da je potrebno ukucati u aparat broj kartice (to je umesto fizickog provlacenja), ali se ne secam da li treba i taj sigurnosni kod... Znam da smo dobijali skenirane kartice i odobrenja da mozemo skinuti pare sa istih (to je kada klijent posalje kopiju korporativne kartice, kako bi sa nje naplatili).
Ako su ukinuli potrebu za CV2/CVV (sigurnosnim) kodom, onda je to OK. Nadam se da sam bar maaaalim delom doprineo tome

Dugo nisam radio naplate bez kartice, znam da je potrebno ukucati u aparat broj kartice (to je umesto fizickog provlacenja), ali se ne secam da li treba i taj sigurnosni kod... Znam da smo dobijali skenirane kartice i odobrenja da mozemo skinuti pare sa istih (to je kada klijent posalje kopiju korporativne kartice, kako bi sa nje naplatili).
-
- Banned
Kako sam sad poludeo, idiot iz hotela mi je napisao da mi kartica nije validna i da mi zato ne moze prihvatiti rezervaciju. Ni kako ni zasto ni neki predlog, samo me je odjebao.
Ne znam kako je moguce da nije validna, mozda zato sto nemam para ??? Ili zato sto je debitna ???

- pedja
- član 001
Pa tu ljudi i grese.MAD MAX napisao:Koja kartica ti je ta debitna?
Može Visa, Master...
Recimo Dina ide samo u zemlji, van ne.
Ne znaju sta je kreditna, a sta debitna. Master je samo kreditna, Maestro je debitna. Kod Vise (kao i Dine) postoje i kreditne i debitne.
Ogi vrlo dobro zna da ima debitnu, a i u hotelu vrlo dobro znaju da sa njom mogu da se je*u kada se on ne pojavi. Ujedno, kada probaju debitnu da predautorizuju, dobice sipak.
Broj kartice u sebi sadrzi ko je izdavalac i o kakvoj se kartici radi.
Prvih sest cifara su Issuer Identification Number (IIN) - i po njima vec znaju da li je kreditna ili debitna i u kojem je sistemu, ali pre svega: znaju da li im odgovara ili ne.
Visa startuje na 4, MC na 5, Maestro 6, AMEX je 37 cini mi se...
Dina startuje na 9, kao i ostale "nacionalne kartice", a zatim sledi trocifreni kod zemlje. Mislim da je na mojoj kartici nevazeci, sa obzirom da je ukinut kod Jugoslavije, odnosno Srbije i CG, ali meni je ostao taj stari, iako sam skoro menjao karticu

-
- Banned
Ali ne kapiram sto da se sjebu sa mojom debitnom, i ranije sam rezervisao njom i skidali su mi pare, i rezervisali i placao njome hotel u Italiji i gorivo u Grckoj... nervira me sto mi idiot nije rekao sta je problem i nije tacno da moja kartica nije valid.
Mogu da probam sa kreditnom ali tu nemam ni dinara prostora.
Mogu da probam sa kreditnom ali tu nemam ni dinara prostora.
- pedja
- član 001
Debitnu karticu ne mogu da predautorizuju. Mozes ti njom placati gde ti volja, ali on ne moze da je predautorizuje i time tebe onemoguci da potrosis (ili sklonis) sredstvo obezbedjenja. Ukoliko ne vrse predautorizaciju, vec samo uzimaju karticu reda radi (ima i toga), onda mozes da im das broj kreditne, ionako ne mogu da je zloupotrebe ako nemaju sta sa nje da potrose. Ipak, ako proba da izvrsi predautorizaciju, a ni to ne prodje, mislim da ces morati da trazis drugi hotel 

-
- Banned
Koliko se secam, i na debitnoj su mi vrsili predautorizaciju jednom, cak sam siguran u to.
Nista, ako ovo ne prodje probacu da im dam kreditnu a ako ne prodje ni to napravicu prostora na kreditnoj pa bi to trebalo da bude ok.
Inace, kada oni meni zaracunaju cenu u CZK, nisam siguran po kom kursu se to kursira i da li mogu direktno da mi zaduze EUR racun u slucaju debitne ili RSD u slucaju kreditne, posto je ona samo dinarska.
Nista, ako ovo ne prodje probacu da im dam kreditnu a ako ne prodje ni to napravicu prostora na kreditnoj pa bi to trebalo da bude ok.
Inace, kada oni meni zaracunaju cenu u CZK, nisam siguran po kom kursu se to kursira i da li mogu direktno da mi zaduze EUR racun u slucaju debitne ili RSD u slucaju kreditne, posto je ona samo dinarska.
- pedja
- član 001
Mozda moze predautorizacija i na debitnoj. Nisam radio naplatu vec pet godina...
Sto se zaduzivanja tice:
MasterCard u inostranstvu mi je zaduzivao racun u EUR (automatski umanjivsi raspoloziv iznos u RSD). I kada sam izmirivao dugovanje, obavezan sam bio da platim 5% od dinarskog i 5 % deviznog zaduzenja (pa sam izmirio 100% dugovanja, da ne brinem i o tome
). Doduse, placao sam u EUR, ne u nekoj trecoj valuti...
Kada placam na internetu, VISA internet karticom, sve se preracunava u EUR (cak i kada placam dinarima, po Intesa EUR HIT kursu - sada bas ne znam da li bese srednji ili kupovni...) jer je racun devizni.
Uostalom, pitaj kolege u banci, oni ce ti vec reci, nadajmo se.
Sto se zaduzivanja tice:
MasterCard u inostranstvu mi je zaduzivao racun u EUR (automatski umanjivsi raspoloziv iznos u RSD). I kada sam izmirivao dugovanje, obavezan sam bio da platim 5% od dinarskog i 5 % deviznog zaduzenja (pa sam izmirio 100% dugovanja, da ne brinem i o tome

Kada placam na internetu, VISA internet karticom, sve se preracunava u EUR (cak i kada placam dinarima, po Intesa EUR HIT kursu - sada bas ne znam da li bese srednji ili kupovni...) jer je racun devizni.
Uostalom, pitaj kolege u banci, oni ce ti vec reci, nadajmo se.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Može sigurno, ali... verovato moraš obavezno imati sredstva na toj karticipedja napisao:Mozda moze predautorizacija i na debitnoj. Nisam radio naplatu vec pet godina...
Evo šta piše na sajtu jedne rent-a-car agencije:
"Za osiguranje rezervacije potrebna je rezervacija kreditnom/debitnom karticom. Zadržavamo pravo predautorizacije kartice uoči dolaska u visini rezervacije."