Osetljiva, vrlo pipava tema. Problem je sto to svi rade, i nije moguce biti konkurentan bez toga.fq400 napisao:Samo tolikoLaki021 napisao:Glavni problem sa subvencijama je sta zapravo moze da prodje ispod radara a da ne dobijete po glavi od medjunarodnih institucija jer je to generalno nedozvoljeno.Mislim da je već do sada dokazano da kad država Srbija radi nešto nedozvoljeno i ispod radara, obično građani to plaćaju, ne sećam se da je ikad bilo koristi za sve (za određene jeste, za većinu nije). Hoću da kažem da čim se nešto radi 'ispod radara', to ne može da izađe na dobro za sve.
Pa da ne rade to propale bi, ocigledno to vide kao svoj put ka oporavku.fq400 napisao:
Od zemalja koje si naveo Amerika i Hrvatska grcaju u dugovima, dok Kina ima odličan uspon zahvaljujući pre svega veoma jeftinoj radnoj snazi (koliko beše košta Iphone u proizvodnji, oko 20$ dok i sami znate cene u prodaji). Jedino je Nemačka svetli primer, ali o razlikama između Nemačke i Srbije zaista ne bih... bolje da se poredimo sa Hrvatskom, Slovačkom, Češkom i sličnijim zemljama. Ne znam da li u Slovačkoj postoje subvencije za kupovinu Hyundai-ja na primer...?
Pre par dana sam bas slucajno slusao kakav Bosanci imaju problem. Kazu propada im stocarstvo, svinje kostaju 2.5 marke kila, a njih proizvodnja kosta 3 marke... Zasto je cena takva, zato sto se uvozi iz hrvatske... I sad se zapitas pa kako Hrvati mogu da prodaju po 2 marke, ako bosanci ne mogu... Fora je Hrvatska subvencionise izvoz svinja sa 2 marke po kili sto proizvodjacima dakle znaci da ukupno zarade 4.5 marke... I sad ko je tu lud, dal hrvati sto subvencionisu ili bosanci koji ce puci... Hrvati srecno trljaju ruke jer im se slije u drzavu 2 marke po svakoj izvezenoj kili, koliko su subvencinisali nije ni bitno, vratice se visestruko.
Mnogo vise toga se subvencionise nego sto se zna. Nije to uvek tako ocigledno. Takodje, ako recimo nemacka da Srbiji povoljan kredit za nabavku novih autobusa, a onda nas uslovi da ti autobusi moraju biti Made in Germany, sta je to drugo no subvencija domace industrije? Ima ovakvih primera jos mnogo, velike zemlje, tj njihove vlade cesto lobiraju za svoje velike firme, interesi velikih firmi su i nacionalni interesi. Mnogo je teze malim zemljama da se bore za svoja prava i ravnopravan polozaj.fq400 napisao:
Ono što ja znam jesu priče o subvencijama 'ispod žita' kompanijama koje su orijentisane ka izvozu kako bi na međunarodnom tržištu imali bolju poziciju. Boeing i Airbus mi padaju na pamet. Jedna od poenti postojanja EU kojoj kao težimo i jeste bila da se stvori ogromno slobodno tržište, pa ko je sposoban da to iskoristi profitira (Nemačka), ko nije, čeka pomoć koju će opet da potroši kod onih koji su sposobni...
Takodje, vidimo danas koliko dobro ideja Evrope i pre svega slobodnog trzista funkcionise...