Zaspah ko zaklan, pa evo tek sad sa utiscima....
Kada sam jutros pogledao kroz prozor, malo je falilo da odustanem od odlaska, al na kraju ipak rekoh WTF, odo'. Parikirao sam u krugu Sajma, nažalost malo dalje nego što sam želeo, ali šta da se radi, uglavnom sam pratio signale radinika pored puta. U halama sam očekivao gužvi i mnogo više ljudi nego što je bilo, tako da sam mogao prilično neometano da se krećem. Po halama i markama ovako:
Mercedes:
Gledao sam A klasu, i spolja mi se dopada auto, ali mi iznutra deluje malo tesno i osećao sam se prilično knap kad sam seo. Što se famoznog ekrana tiče, nije neki etalon dizajna, ali mislim da preterujete sa kukanjem na njega. CLA je zaista lep auto i veoma mi se dopao. E klasa je restilizovana i verujem da će se dopasti i mlađim kupcima, a ne samo penzionerima i domaćim maloprivrednicima. SLS ne treba ni komentarisati.
U prolazu ka hali vidim Zaxspeeda na štandu, pa reko' da se javim čoveku

i nastavljam dalje. U hali 3 samo prolećem i ka glavnim lokacijama.
Hala 1
Ford:
Fokus mi se nije svideo unutra. Nekako nisam uspeo da se smestim lepo, a i materijal instrument table mi je delovao dosta loše odrađen. Moguće da je do paketa, pošto ovaj beše na nekom popustu. Čak mi je povoljniji utisak unutrašnjosti ostavila Fiestica. Doduše nekako mi ne leži ona njena wannabe Aston maska. Hostese ljubazne, čovek iz prodaje ne baš.
Škoda:
Prilično sam prijatno iznenađen novitetima, Octaviom i Rapidom. Stvarno su odlično izgledali, doduše bili su u nekim višim paketima opreme. U Rapidu dosta prostora, ne toliko u kabini, ali je gepek zaista grandioznih dimenzija. Octavia je takođe porasla i dobrano ulazi u D segment. Jedini fail je po meni staviti na sajam kola sa krem enterijerom.
Mitsubishi:
Samo sam gledao ASX, zanimljiv auto, mada nešto nisam ljubitelj tih urbanih SUV ova.
SAT:
tj. onaj McLaren... Znam da je vrhunski auto, ali meni je ovaj delovao ko neki Lotusov plastikaner. Možda zbog boje.
Renault:
Ovde sam se već zadržao malo više, iz razumljivih razloga. Izloženi Captur hvala Bogu pa nije imao beli krov koji mu ne stoji nikako. Zaista deluje atraktivno, ali kao što rekoh, takvi automobili mi nisu u fokusu. Clio 4 već znamo manje-više sve. Malo sam pričao sa prodavcima, kažu da može da se naruči i bez onih personalizacija i plastike na volanu koja mi zaista bode i oči i prste, mada se taj auto dopada. Iako nije baš ni jeftin, kad bih sada opet uzimao B segment, bio bi mi prvi na listi, mada svakako sa drugim motorom. Karavan verzija izgleda fenomenalno

, a kao što već znate, ja ne volim karavane. Inače košta 700€ više nego berlina sa istom motorizacijom.
Ono što me je takođe prijatno iznenadilo je restilizovani Fluence kome su konačno promenili onu žaboliku prednju masku i farove.
Onda sam se spustio dole ... u arenu
Hyundai:
i30 i i40 su ostavili na mene pozitivan utisak. i40 je veći nego što sam mislio. i30 je vidno kvalitetnije urađen od prethodnog. Sasvim korektni automobili, čak mislim da su bolje kupovine nego neki izvikaniji modeli u slavijim paketima. Osoblje vrlo ljubazno.
Toyota:
Verujem da prave kvalitetne automobile, ali brate dizajn novih im je

Auris je spolja

a ni unutra mi se nije dopao nikako. Za razliku od njega GT86 mi se dopao. Stvarno simpatičan autić, ali recimo kao 3 u domaćinstvu.
Citroen:
Njihov glavni problem je ovdašnji distributer

a ne automobili. Onaj C-Elysee je stvarno dno iako nije baš u najnižem paketu. Zastarela linija, loši materijali, oprema, jedino gepek ogroman. Rapid je kud i kamo bolji izbor i bolje izgleda. C4, kao C5 su automobili koji mi se uvek dopadao, mada tu nema više one Citroenovske ludosti i ekstravagancije. Ako nema tu, oda kod DS5 ima kol'ko 'oćeš. Ludilo od automobila. Nije neki etalon praktičnosti, mada daleko od toga da nije, a i poveliki je, ali zato je auto za kojim se svi okreću. Bez obzira na prilično nesretnu kombinaciju boja na izloženom, enterijer je stvarno ludilo. Voleo bih da ga posedujem. Još jednom, problem ove marke je ovdašnji distribuer, mada su se prodavci i hostese pokazali dobri.
Peugeot:
301 je ista priča kao i C-Elysee.

Rekoh: "Dobro, eno je 208 u lepoj plavoj boji, sad će mi popraviti raspoloženje." Malo sutra. Unutra je baš loš. Ručica menjača kao na Ladi Samari.

508, šta znam, tim novim Pugovima, barem po meni, postoji neki višak u spoljnom dizajnu. Neka linija viška.

2008 iskreno rečeno nisam ni pogledao, zašto, ne znam.
Honda:
Interesovala su me dva modela. Accord, manje više poznat. Spolja zaista lep auto. Dopada mi se i unutra, nije ništa specijalno, ali sasvim solidno. Zato ručica menjača... (da li je pleonazam reći mala ručica?). Ono je baš smešno. Poluga ručne kočnice takođe, delovala mi je kao veća hemijiska olovka.

Skakako auto koji bih voleo da posedujem, mada nisam siguran koliko motorizacija sa kojim se ovde prodaje srećno odabrana. Zatim Civic. Za razliku od većine ovde, meni se dopada spolja. Čini mi se da je jedan od onih automobila kojima će trebati recimo 2 godine da vam legne njihov dizajn, mada meni je uvek bio OK, čak lepši od prethodnog. Unutra sam bio iznenađen količinom prostora. Očekivao sam da će drugačiji biti mrtvi uglovi, međutim odmah sam se smestio lepo. Doduše tu sam se i obrukao jer nisam uspeo da nađem polugu za pomeranje volana.

Gepek takođe veći od očekivanog. Vrlo visoko bi mi bilo u listi u C segmentu, mada cena sa novim dizelašom je
Pošto vidim da se priča o hostesama na Hondi, devojke su stravno lepe. Ona crna što je fascinirala Urketa je bila vrlo ljubazna i predusretiljiva, čak i znala ponešto o kolima. Pohvale za osoblje.
BMW:
Manje više sve poznato. Novitet je GT3. Meni se taj auto ne sviđa, kao ustalom GT5. Džabe što veliki kao i 5, što je gepek ogroman, staju bar 2 Texova televizora i što je praktičan, kad je ružan i liči mi na Opel Asconu sa 5 vrata.

Cena povelika. 640d prelep auto pored koga Mečka CLS i A7 mogu samo da ubace u rikverc i da odu, ali cena.
Takođe ne mogu a da ne napišem.... Što se osoblja tiče, BMW su kao i na prošlom sajmu ubedljivo najveće drkadžije. Sva kola zaključana. Hostese sirote nisu krive, važno sa su im podelili Samsung tablete, moraju da zovu ne znam kakvog menadžera, pa on kao da proceni dal će da mi otključa kola. Dolazi mamlaz sa pričom, pa otvorio bih vam ali ona će svi hteti da uđu.

Pa šta ste onda uopšte koji moj doterali kola na sajam.

Kad je video da sam popizdeo, reče sad će da otvori. Kažem, nema problema, ne bih da vas deranžiram više. Kakvi samonabeđeni kreteni.

a i ja kad dozvolim da me takav mamlaz iznervira, a bio sam previše umoran da se dalje svađam sa njim i da sa njegovim šefom igram ulogu "Hteo sam da kupim auto, al sad evo vam .!."
Srećom naš drugar Floyd je letos bio više nego ljubazan da nam dopusti da odakle nam padne napamet zagledamo njegov auto

, a i u blizini ima jedan F10 čijeg vlasnika mislim da znam pa ću i to pogledati.
Hala 14
Nissan:
Gledao sam Note i razočaran unutrašnjošću, mada je zaista praktičan gradski auto. Qashquai, ništa specijalno, mada ima povoljnih. Unutra malo tanak, doduše ne kao Note. Neko je ovde kukao na veličinu gepeka, meni se učinilo da ni tako mali.
Hostese u triko kombinezonima, baš ' nako sportski.
Mazda:
Mazda 6. Auuuuuu koliki auto! :trljamoci: Zaista mi se dopao sedan. Prostora puno. Na zadnjoj klupi mogu da sednem kad je prednja nameštena prema mojim dimenzijama, znači dosta prostora pozadi. Ipak sam očekivao malo veći gepek. Zato kod karavana u gepek možeš auto da parkiraš.

Cene iste i za benzin i za dizel. Moju omiljenu Mazdu 3 nisam puno zagledao, nekako sve čekam novu. Možda nije fer prema tom autu, ali ...
Volvo:
Bio je V60 u nekoj bruka opremi. V40 sam prvi put video. Lep auto, ali Volvo izgleda sve više puca na premium segment, tako da su cene i jednog i drugog prilične. Nažalost S60 nije bio izložen.

Lepi automobili, ali skupi i robija za održavati u Srbiji, nažalost.
FIAT:
Štand nisam gledao, prišao sam čuvenom 500L oko koga je bila prilična gužva, a ekipa okolo, sve filozofi sa pričama kakve se mogu čuti u pošti do se dižu penzije ili ispred podruma pića. Spolja deluje sasvim OK auto, prilično veliki, u konkurenciji sa recimo Opel Merivom, B-Max i sličnima. Unutra nisam ulazio, jer sam prisustvovao neverovatnoj sceni. Unutra je bila čistačica. :trljamoci: Prava čistačica u svetloplavoj uniformi, ko pre 30 godina i čistila krpom stakla u unutrašnjost. Takođe veći deo gorepomenute ekipe je čekao da sedne u auto, pa reko' da produžim.
Opel: Ogroman štand puno izloženih kola, lepe hostese. Nažalost zadesio sam se kada je kretala promocija Opel Cascade, neki lik je držao govoranciju a mikrofonija je kidala uši.

Onaj Adam je simpatičan autić, mada latendno girly/gayie kao i većina tih lifestyle automobila. Osoblje je aplaudiralo govorniku, mikrofonija i dalje kidala, a ja pokupih cenovnike i paljba.
Hala 5 -
tj VW/Seat/Audi, u prevodu neki od Danteovih krugova pakla.
Off topicMoram da napomenem da sam u ovoj relativno maloj hali video dvostruko više šuškavih trenerki i AirMax patika nego u svim ostalim zajedno.
Odma' da krenemo.... Golf. Neki dan, kad sam prvi put video Golf 7, rekoh da nisam mogao odmah razlikujem od Golfa 6 parkiranog ispred. Ostajem pri tome. Unutra pak mislim da je dizajn enterijera evoluirau u dobrom pravcu i stvarno dobro izgleda. Ovde se vide i dve totalne krajnosti. Prva je 2,0 TDI DSG Highline, koji košta 31000€

Jeste Golf babo, ali ovo je potpuno van pameti. Jeste najbolja oprema, mada recimo nisam oduševljen sedištima, za te pare nije koža. Cifrom se zalazi čak i u premijum segment i reč je o totalnoj ludosti.
Sa druge strane par metara dalje stoji osnovni model, 1,2 TSI Trendline 85KS, sasvim korektno opremnjen koji košta 15000. Za moj račun lepše bi blio da ima alu felne, ali ajde... Znači dva za one pare... Ili lepo opremnjeni 1,6 TDI Bluemotion za nešto manje do 20000. Za razliku se registruješ i voziš narednih 10 godina.
Seat: Sa nestrpljenjem sam očekivao novi Leon. Lepo izgleda spolja, ali unutra nije baš kao Golf što i je i očekivano. Međutim model sa 1,2 TSI 85 KS motorom košta tek nešto manje nego i Golf. Doduše varijanta sa 105 KS je skuplja 1000€ pa je možda bolji izbor.
O Toledu, blizanci Škode Rapid mogu reći samo da je ružniji od brata.
To je otprilike bio kraj. Već sam se umorio, i žurio sam nazad tako da Audi nisam mnogo zagledao.
Šta reći o samom sajmu. Nije loš, pogotovu što ga nije bilo prošle godine, pa mi neke stvari i opraštam. I dalje je malo vašarski, mada to smo mi i nema pomoći. Jeste kriza, vidi se po izlagačima, dosta su se trudili, i sve za nas značano iz Ženeve je tu.
Imam i utisak oko kog sam podeljen. Naime neki izlagači izlože auto u najboljem paketu opreme, a pored istaknu i cenu klot modela koji kada vidite maltene pomislite da je u pitanju drugi auto. Drugi pak doteraju klotare, koje jesu to što se nudi za minimalnu cenu, ali takođe stvore na na drugi način pogrešnu sliku o modelu, koji uz neko minimalno veće ulaganje izgleda sasvim drugačije. Šta je bolje pitanje je. Kao posetilac, uvek više volim da vidim prvu opciju. Kao kupac možda bih se neprijatno iznenadio kasnije u salonu.
Pošto se naravno priča i o hostesama... Mislim da su se znatno popravile u odnosu na neka ranija vremena, kada sam imao i incidentnih situacija. Zadnja dva sajma moja iskustva sa njima su odlična. U ogromnoj večini slučajeva bile su veoma predusretljive i ljubazne. Uglavnom se nisu pravile pametnije nego što jesu, ako bi ih pitao nešto više nego što su znale, pozvale bi nekog od prodavaca. Nekih ranijih godina je bilo svakakvih, ali u zadnje vreme sasvim drugačije. Možda je to i zbog moji godina, ali i zbog toga što sam se i ja trudio da se ponašam lepo prema njima i kad sam bio klinac i danas. Uvek sam ih pozdravio, obraćao sam im se sa "vi", pitao da li smem da uđem u kola, nikada nisam pravio "masne" fore i sl. što doživljavaju bar 10x dnevno kad krezubi magarac ima kaže "Snajka aj' s' obaramo" ili neki kreten pritrči i slika im ispod suknje.

Kakve god bile, nije ni njima lako. Kako sreće da su i prodavci na visini zadatka.
Eto toliko od mene o Sajmu. Okačiću ono malo loših slika u nekoj od narednih poruka.