Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Teorije zavere su genetski usađene u nas.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja bih rekao da se u ovom slucaju i ne radi toliko o zaveri vec o cinjenicama, a to je da su podaci na izvolte, a zastita podataka je nesto o cemu i sami vlasnici brinu kao za lanjski sneg.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Istorijski gledano, nije ni cudo :lol:
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
Ja sam 2004. zavestao organe na VMA. Telefonski. Tada sam vec imao oko 15 dobrovoljnih davanja krvi, bio sam student stomatologije i medicine, pa mi se zelja sama spontano javila.Rakhil napisao:Pre par dana naletim na sajt donorheroj.com i podsetim se da odavno imam ideju da zavestam organe itd. Kad sam prvi put cuo za donorski program, bilo je aktuelno da "nadlezno ministarstvo treba da poblize odredi propise o izdavanju donorskih kartica bla bla" pa sam otpisao inicijativu kao jos nesto sto ce birokratija da razjebe. Uglavnom, vidim na sajtu da sad to kao radi i zovnes telefon a kartica stigne postom i naravno, odusevim se da nesto radi kako treba. Zovem VMA kao nadleznu instituciju za Beograd, javlja se Nadrndana Tetka Sa Trajnom (u daljem tekstu NDST):
NDST: Transplantacije!
Ja: Dobar dan, zovem u vezi donorske kart-
NDST: Morate licno na 11 sprat, nefrologija, soba mrmlj mrmlj!
Ja: Pa na sajtu stoji da kartice saljete postom-
NDST: Formulari, gospodine, ima brdo formulara koji se moraju popuniti! Slali smo pre, ali ne moze to postom, morate licno!
Ja: Hvala (valjda...)
I eto ti ga sad. Ja hocu da dozvolim da me harvestuju kako im dune, ali ni to ne moze bez formulara, licnog dolaska, mlacenja itd. Da ih pita covek cemu to, samo bi rekli da je takva procedura. Ja cu otici kad tad na taj VMA da to zavrsim kad sam vec namerio, ali milion ljudi nece jer je realno cimanje...
Sta mislite da, kad vec dajemo krv grupno, odradimo i ovo?
Dao im podatke [ime, prezime, adresa, jmbg, i zanimanje ako se ne varam], oni meni poslali postom karticu i neki formular da potpisem, to i uradio, vratio im postom formular, karticu zadrzao.Grujic napisao: Kažem, ne znam koji podaci se daju za donorsku karticu, ali ako je to više pravna stvar onda ta baza podataka nema veću vrednost od registra davaoca krvi, čak je taj registar i bolji jer se rade testovi na viruse...
@ Rakhil: Kad budes davao krv sledeci put, trazi da budes u bazi podataka za donore kostane srzi. Uzece malu kolicinu krvi, poslati na analize, tamo ce se uraditi "neke tipizacije" i razna cuda, sve ce stajati u "banci podataka", pa ako nekad nekom bude trebalo ... Verovatnoca je nikakva, ali opet ...
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Rakhil, nema potrebe da me ubedjujes da je tvoj postupak apsolutno ispravan, jer ja znam da to jeste, isto kao sto je ispravan postupak Sharancea koji je trazio onu zenu koju je udario autom (iako je ona sama otisla). Kada bi svi postupali ispravno ili kada bi makar 50% ljudi postupalo ispravno, gde bi nam kraj bio... Ne samo nama kao naciji, nego celom ljudskom rodu.Rakhil napisao: Ja cu preuzeti rizik da se u zemlji od 7 miliona ljudi nadje jedan koji se gadja sa mnom 100% a pri tom mu bas treba nesto moje i pri tom ima love i uticaja da me rokne da se ne izvali i da mi pokupi organe - vi kako hocete.
Jako dobro svako od nas zna sta je ispravno, a sta ne u bilo kojoj situaciji, samo je pitanje koliko je voljan da postupa ispravno i kakva su njegova iskustva tj kako je prolazio kada je postupao ispravno, a kako kada je bio uzdrzan. Nazalost, moja iskustva su na strani ovog drugog stava.
Sto se tice teorija zavera - previse teorija zavera se na kraju pokazu kao istina.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Pa kako najlakše progurati nešto, nego proglasiti to za teoriju zavere 

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Texonja, uopste ne pokusavam da te ubedim u ispravnost. Ja pitao jel neko voljan, palo mi na pamet, i to je to. Bez veze mi je samo to sto ste smislili poveliku konstrukciju oko cele stvari, a ne vidim da iko treba da se pravda zasto ne zeli ili nije siguran.
Ja se ne pravdam, ja radim nesto mnogo gore - dajem razloge i povode (pa i izgovore) drugima da ne rade to. 

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
nevezano za ovu vasu diskusiju, kliknuo sam na "active topics", i izadje ova tema, odmah mi pade jutrasnja situacija na pamet, lagano pristajem na semafor, i gledam srednji retrovizor, prizali zaprezno vozilo (citaj konj kojim upravlja drugi konj), i priblizava se, priblizava... ja napred jos 30cm, on za mnom, jas jos malo kolko sam mogu do auta ispred, a KONJ "tup" njuskom i lancima u moje desno stop svetlo, a konj lize li lize. umalo me slog nije strefio, srecom upalilo se zeleno pa sam dao gas, i srecom kad sam stao osim konjskih bala, nisam zapazio nikakvo ostecenje

Jedino dobro u svemu je što si svestan svojih postupaka.Texonja napisao:Ja se ne pravdam, ja radim nesto mnogo gore - dajem razloge i povode (pa i izgovore) drugima da ne rade to.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Svaki put kad sam predlozio u svom okruzenju nesto za sta ja mislim da je pozitivno (ne moram nuzno biti u pravu, naravno), umesto jednostavnog "ne zelim" cuo sam sijaset razloga protiv. I za davanje krvi, i priloga, i starih stvari, i evo sad za donaciju organa. Zasto nikad ne moze prosto "ne zelim" ili jos prostije, ocutati sasvim?
Zanimljivo mi je bilo istrazivanje iz 2004-e od strane Unicefa gde su uzimani siroki uzorci licnih dobrovoljnih priloga iz evropskih zemalja. Sto je zemlja bila vise socijalno orijentisana (citaj: besplatno zdravtsvo, jaka socijalna zastita, kolektivna prava itd), to su prilozi bili manji i redji. Tako je i kod nas, nevezano za ovu temu: kad god se trazi novac za nesto, svi misle da ce drzava da se pobrine za to pa ne jebu dva posto. Tuga...
Zanimljivo mi je bilo istrazivanje iz 2004-e od strane Unicefa gde su uzimani siroki uzorci licnih dobrovoljnih priloga iz evropskih zemalja. Sto je zemlja bila vise socijalno orijentisana (citaj: besplatno zdravtsvo, jaka socijalna zastita, kolektivna prava itd), to su prilozi bili manji i redji. Tako je i kod nas, nevezano za ovu temu: kad god se trazi novac za nesto, svi misle da ce drzava da se pobrine za to pa ne jebu dva posto. Tuga...
Država i treba da se pobrine za takve stvari (razni slučajevi kad neko mora na skupu operaciju u inostranstvu, na primer), pre svega da do toga ne dolazi, opremanjem bolnica i usavršavanjem osoblja, a onda i plaćanjem samih intervencija ako je neisplativo da se kod nas omogući određena procedura. Zašto nije tako, svi dobro znamo. Šta država finansira, znamo još bolje.
Ja sam za davanje organa, davao sam krv, pa što ne bih i organe? Btw, transfuzija krvi se računa u transplantaciju, a samim činom davanja krvi ste već ušli u bazu gde ima mnogo više parametara od krvne grupe i rezultata testova na bolesti. Ne mogu sad da se setim svega, ali znam da mi je jedna od doktorki pričala da se dobar deo HLA ispituje kako bi se što bolje odredila kompatibilnost davaoca i primaoca krvi, kad nije hitna transfuzija u pitanju.
Morao bih da se upoznam sa uslovima kod nas, ali mislim da nije problem da budem davalac organa. Verovatnoća da nekome pomognem je mnogo veća od šanse da se to zloupotrebi. Uostalom, već sam 'najvećim' delom u bazi davanjem krvi, tako da...
Ja sam za davanje organa, davao sam krv, pa što ne bih i organe? Btw, transfuzija krvi se računa u transplantaciju, a samim činom davanja krvi ste već ušli u bazu gde ima mnogo više parametara od krvne grupe i rezultata testova na bolesti. Ne mogu sad da se setim svega, ali znam da mi je jedna od doktorki pričala da se dobar deo HLA ispituje kako bi se što bolje odredila kompatibilnost davaoca i primaoca krvi, kad nije hitna transfuzija u pitanju.
Morao bih da se upoznam sa uslovima kod nas, ali mislim da nije problem da budem davalac organa. Verovatnoća da nekome pomognem je mnogo veća od šanse da se to zloupotrebi. Uostalom, već sam 'najvećim' delom u bazi davanjem krvi, tako da...
Putevi Srbije: 12 miliona dinara za proslave
http://www.021.rs/Info/Srbija/Putevi-Sr ... slave.html
Javno preduzeće "Putevi Srbije" predvidelo je u planu poslovanja za 2013. godinu "režijski trošak" od čak 168,8 miliona dinara, od čega, primera radi, 12,4 miliona dinara otpada na troškove proslava i poklone, piše "Informer".
Prema tom planu, državne pare biće potrošene i na banjski oporavak zaposlenih, oglase, razne manifestacije.
"Putevi Srbije" će u 2013. potrošiti oko 8,4 miliona dinara više nego lane na troškove koji nisu u direktnoj vezi s poslovanjem, a direktor, kako navodi list, istovremeno traži skuplju putarinu i žali se da nema dovoljno novca za krpljenje udarnih rupa na putevima.
Javno preduzeće "Putevi Srbije" predvidelo je u planu poslovanja za 2013. godinu "režijski trošak" od čak 168,8 miliona dinara, od čega, primera radi, 12,4 miliona dinara otpada na troškove proslava i poklone, piše "Informer".
Prema tom planu, državne pare biće potrošene i na banjski oporavak zaposlenih, oglase, razne manifestacije.
"Putevi Srbije" će u 2013. potrošiti oko 8,4 miliona dinara više nego lane na troškove koji nisu u direktnoj vezi s poslovanjem, a direktor, kako navodi list, istovremeno traži skuplju putarinu i žali se da nema dovoljno novca za krpljenje udarnih rupa na putevima.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL
nikaragva napisao:Pa kako najlakše progurati nešto, nego proglasiti to za teoriju zavere

Ja se malo zanimam takvim temama u kragujevcu i koliko se secam gradonacelnik i neka uza administracija su samo na ruckove potrosili za godinu-dve dana oko 30-45000eura. Ejjj. Malo li je.Geza napisao:Putevi Srbije: 12 miliona dinara za proslave
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2