Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Prag

Post od pedja »

Zavisi i od ugovora sa bankom... Ne moze na svakom POS terminalu da prodje predautorizacija (bilo koje kartice), to je dodatna opcija.
Ni na kreditnoj ne ide ako nemas sredstava. Za debitnu ne smem da tvrdim, ne secam se, ali je vrlo verovatno da moze. Ja nikada ne videh da to neko radi.

Edit: Guglao :D
Kazu da moze i na debitnoj, sa tim sto max period zadrzavanja sredstava moze biti do 5 dana, dok na kreditnoj mogu da budu blokirana i do 30 dana.
E sad, sta se desava ako rezervisem hotel (kao sada Ogi) za dva meseca od danas? Ako je onih 30 dana tacno, dolazimo do zakljucka da samo proveravaju da li je kreditna... Ipak i tih 30 dana treba uzeti sa rezervom. Bas cu proveriti sa ljudima koji se time bave...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ja sam preko bukinga rezervisao masterom, rezervisu ti sredstva odmah po rezervaciji smestaja... pored toga, rezervisao sam smestaj u bar jos 4-5 drzava u zadnjih par godina i nisam imao nikakvih problema...

@martin - jeste bolji put u levoj traci ali kako vec rece robbief njom svi peglaju 140-160, a meni je licno puno da tako vozim 300km... inace se slazem za karlove vari, lepe su ali nista posebno, mada bih opet otisao tamo...

ogi, komplikujes sebi zivot...
nadam se da cu u sledeca 2-3 dana uhvatiti vremena da pokacim slike i dam neku pricicu vezanu za prag...
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Post od kod »

raspisali ste se toliko da ne mogu da stignem da vam odgovorim.. :rofl: verujte mi da cete tesko shvatiti kako sve to funkcionise jer je iza svega toga jako kompleksan sistem koji nije moguce objasniti ovim putem. sta zelim da kazem : VISA platne kartice generalno pocinju sa 4 ali mogu poceti i sa 5; generalno govoreci, MasterCard jeste kreditna kartica ali moze biti i debitna. :D Maestro pocinje sa 6 ali i Dina DIscover (koja se moze koristiti i u instoranstvu na mestima gde prihvataju Diners) takodje pocinje sa 6... itd... zelim da vam kazem da pravila nema..

neke banke/zemlje mogu da se deklarisu da "ne prihvataju" platne kartice izdate u nekim zemljama. simple as that... npr, ukoliko je neko pokusoa da kreira profil za I-phone karticom izdatom u SRB - fashion no no ! :rofl:

kreditna kartica je kartica za koju je potrebno dostaviti pregrst dokumentacije, garancija, podataka tako da se smatra da je korisnik sigurniji, hotel je sigurniji da ce se naplatiti, banka je sigurna da ce ga naci u slucaju dugovanja. banci, koja je izdala karticu, se automatski zaduzuje racun u medjunarodnoj banci od strane finansijske institucije koja je posredovala (visa, MC, amex, NBS). ukoliko se ustanovi da nesto nije u redu, sledi proces zalbe u koji ovom prilikom ne bih ulazio...

svrha moje price je da, ukoliko site/hotel kaze da prima smao kreditne, samo takve i prima. to je njegovo pravo. takodje, site ili bilo koji trgovac moze da ne prima odredjene vrste kartica (npr. ne primaju svi American Express). na kraju, neki hoteli ili rent-a-car agencije zele da provere validnost kartice i iz tog razloga samo naplate mali iznos (koji gotovo svi imamo raspolozivo - tipa 1 Euro) i urade storno (povracaj sredstava) istog trenutka da bi videli da li je broj kartice u redu. ipak, veci broj navedenih kategorija trgovaca REZERVISE celokupni iznos koji morate imati na raspolaganju u trenutku rezervacije i isti dolazi na naplatu tek kada se vi pojavite sa karticom fizicki. ukoliko se vi, ipak ne pojavite, oni mogu da vam zaduze karticu i da rezervacije ode na naplatu (ukoliko je to u skladu s adogovorom) ili da se saceka neki prirodni cikljus otkaza rezervacije (zavisi od banke do banke).

ne bih sada da vas ubedjujem koliko su kartice dobre, super, jer cemo otici na drugu stranu. sa druge strane, ne znam ni koliko sam vam pomogao jer se sve svodi na - moze da bude ali ne mora da znaci... :kafa:
kod
Reactions:

Post od kod »

Ogi napisao: Inace, na toj kreditnoj imam 600 prostora, znaci ne kapiram kako misle da se naplate ako stalno budem bio u maximumu ali ok, njihova stvar.
ukoliko prilikom realizacije naplate ne budes imao dovoljno raspolozivih sredstava na kreditnoj kartici nece se ni naplatiti vec ce ti traziti drugo sredstvo.
ljubitelj napisao: Sistem je prost. Karticom se podize kredit u visini ugovora koji je sklopljen sa bankom. Banka se obavezuje hotelu da plati racun a posle banka naplacuje od tebe krediti koji si podigao. Sa sve kamatom naravno.
Ja ne kapiram sta moze da bude nejasno, kreditne kartice se kod nas koriste decenijama, barem 50tak godina i svako ko je ikada imao dodir sa bankom ne bi trebao da imao problem sa pojmom kredita.
Netacno.
fq400 napisao:Znači, ima i Uniqa, to mi odgovara pošto inače uzimam ili Uniqa ili Dunav osiguranje. Uvek sam skeptičan kad dobijam nešto za 'džabe' :D
Nema potrebe jer putno osiguranje zaista funkcionise tako uz odredjene proizvode. Raspitaj se samo jer sve to zavisi od banke do banke i od kreditne kartie do kreditne kartice. imaj na umu da banka nema uticaj na tu uslugu i za svaki problem zoves call centar osiguravajuce kuce.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

ljubitelj napisao:Sistem je prost. Karticom se podize kredit u visini ugovora koji je sklopljen sa bankom. Banka se obavezuje hotelu da plati racun a posle banka naplacuje od tebe krediti koji si podigao. Sa sve kamatom naravno.
Ja ne kapiram sta moze da bude nejasno, kreditne kartice se kod nas koriste decenijama, barem 50tak godina i svako ko je ikada imao dodir sa bankom ne bi trebao da imao problem sa pojmom kredita.
Stvarno ne znam o cemu pricas. :) Mada i ja nisam lepo napisao, hteo sam da kazem da na toj kartici imam slobodno 600 dinara i da se oni nemaju odakle naplatiti u slucaju "no show" .
ukoliko prilikom realizacije naplate ne budes imao dovoljno raspolozivih sredstava na kreditnoj kartici nece se ni naplatiti vec ce ti traziti drugo sredstvo.
Ma oni da su hteli da naplate oni bi to odmah i uradili. Stvar i jeste u tome, sto ce oni da mi naplate prvu noc samo ako se ne pojavim ili otkazem manje od 1 dan pre dolaska, samo sto ne znam odakle (ako uvek budem bio u full-u).
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ogi napisao: Stvarno ne znam o cemu pricas. :)
Postoje 2 vrste platnih kartica, kreditna i debitna.
Debitna mora da ima pokrice u trenutku placanja na racunu i moze da se potrosi najvise do iznosa novca koji postoji. Ne postoji mogucnost da dugujes banci.

Kreditna ne mora da ima pokrice u trenutku placanja i moze da se potrosi do iznosa limita koji je ugovoren sa bankom. Roba ili usluga se uzima na kredit ( sam naziv je kredit-na kartica) pozajmljivanjem para od banke na nacin da banka isplacuje i zaduzuje tvoj racun dugom (kreditom).

Kasnije, vec prema ugovoru, banka od tebe naplacuje taj kredit bilo jednokratno na kraju obracunskog meseca, bilo na vise rata, i pri tome naplacuje po pravilu ugovorenu kamatu a za kasnjenje u otplati zateznu kamatu.

Kreditne kartice imaju kod raznih banaka razlicite limite, limiti se odredjuju i individualno prema klijentu.
Tako na primer kreditna kartica moze da ima limit 5.000 dolara( evra, po dogovoru) za osobu A a limit 20.000 dolara za osobu B u istoj banci.

Limiti u praksi idu vrlo sareno, imao sam prilike da koristim kreditnu karticu sa limitom 100.000 USD sto je povlacilo i odgovarajuci tretman kod pruzaoca usluga, konkretno hotel malko drugacacije tretira osobu koja pokaze takvu karticu na prijavi. I ne pita nista sta god da trazis. Isto i rentakar agencija nudi drugaciji tretman i ponudu vozila.

Najjednostavnije, sa debitnom je uvek racun u stanju >0 tj u plusu dok sa kraditnom moze da se ide u minus, <0, tj dug iliti kredit.

Hoteli preferiraju kreditnu karticu jer je banka garant za isplatu, i primalac kartice ce se naplatiti imao ti ili nemao novca na racunu (do limita kartice) i time otklanja rizik.
Za kreditnu karticu je jako vazno da se odmah stornira ako se izgubi/ukradu jer ce banka isplatiti potrazivanje dok je bila ukradena i iskoriscena a vlasnika zaduziti kreditom sve za period od trenutka kradje//gubitka do trenutka prijave te kradje banci.

Sa debitnom karticom postoji rizik da nema pokrica na racunu u buducem trenutku placanja pa je to nepouzdano sredstvo obezbedjenja.

Mozda kod nas ima nekih "proizvoda" domaceg bankarstva koje nude neke "kartice" specificnog nacina upotrebe van opstih pravila, odavno ne koristim kreditne vec samo debitne kartice i odavno nisam usao u banku, niti koristim kredite pa nemam pojma sta je sve izmisljeno lokalno.

Amex/Diners je tipican primer kreditne kartice, dosta iskustva sa tim sistemom jos dok je to drzao dubrovacki Atlas (otac koristio).

Ima i kreditnih kartica gde je placanje ugovoreno revolving kreditom.

Uglavnom, sve sto ti nije jasno pise u Ugovoru koji si sklopio sa bankom pri otvaranju racuna/kartice, a narocito pise interesantno ono stampano najsitnijim fontom :)

Hotel zna sta i kako treba da se obezbedi, zato ti i traze kreditnu a ne debitnu karticu. Debitna po svojoj prirodi nije pouzdana garancija za placanja u buducnosti, otuda nije validna za rezervaciju.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

E, aj' molim te objasni ti meni sta je kreditna kartica i kako funkcionise posto ja ne znam. :rofl:
Ti debelo gresis, znam da ce ti biti tesko da priznas ali tako je.
Ja sam sa bankom potpisao ugovor o maksimalnom iznosu raspolozivosti na kreditnoj kartici.
I kako ti mislis da meni bilo ko naplati bilo sta preko te granice ? :D
To je nemoguce, barem u mojoj banci.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

I kreditni limit ti je 600 dinara? Ili si je već trošio pa ti je to raspoloživo stanje na kreditnoj?

Ako si rezervisao preko booking-a moguće je da hotel proba u roku od par dana da autorizuje tvoju karticu(zavisi od hotela do hotela, neki čak i naplate odmah a neki ne urade ništa), i ako ne budu uspeli mogu da ti pošalju mail da ti je rezervacija otkazana.

@ljubitelj

Možda je nekad moglo da se kartica otera u nedozvoljeni minus(tj. kredit), isto kao i sa čekovima, ali danas ako nemaš raspoloživih para, trgovac nema sile da ti naplati račun sem da te tuži.
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

ftj napisao:I kreditni limit ti je 600 dinara? Ili si je već trošio pa ti je to raspoloživo stanje na kreditnoj?
Jeste, 600 dinara. :D Naravno da sam potrosio, toliko mi je ostalo. :D
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Bas sam juce video primer gde je hotel iz Beca skinuo (naplatio) jednu/jedinu noc sa kartice, jos pri rezervaciji, pre dva meseca.
kod
Reactions:

Post od kod »

Ogi napisao:E, aj' molim te objasni ti meni sta je kreditna kartica i kako funkcionise posto ja ne znam. :rofl:
Ja sam sa bankom potpisao ugovor o maksimalnom iznosu raspolozivosti na kreditnoj kartici.
mozda u tvojoj banci ne ali u nekoj drugoj da. :mangup: neke banke u svojim karticarskim sistemima imaju "prag tolerancije" , odnosno definisan procenat odobrenog limita koji mzoes da prekoracis (kao kad odes u nedozvoljeni minus po tekucem racunu). primera radi, to se desava jer banka nece da odbije klijentu transakciju kupovine avionske karte koja se obracunava u strnaoj valuti jer kada se preracuna u dinare to iznosi vise od dozvoljenog limita. cista stvar komfora, nista vise.

p.s. radim u banci u odeljenju za kartice tako da.. :forumas:
Ogi
Banned
Reactions:

Post od Ogi »

@kod Ja ne znam u kojoj ti banci radis (i ja radim isto) ali to ako je tako kako si opisao se desava "na sitno" a ako je na krupnije onda je to svakako prekrsaj. Ja odem u nedozvoljeni minus na kreditnoj kada sam u full-u pa mi se poslednjeg dana u mesecu pripise kamata, jedino tada...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od nuk »

Pa ako nemas dovoljno sredstava na kartici, nece ni moci da rezervisu iznos te rezervacija nece proci

Sent from my BlackBerry using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ogi napisao:E, aj' molim te objasni ti meni sta je kreditna kartica i kako funkcionise posto ja ne znam. :rofl:
Izjavio si da ne znas kako funkcionise podizanje kredita preko kartice.

Limit kredita kartice, lepo sam napisao to sto si boldovao. Samo da si citao. :mrgreen:
Ako si dobar klijent dobre banke imas i dobar limit, koji nije 600 dinara iliti 5 evra :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od ftj »

Skoro mi je palo na pamet pitanje kako je moguće da kada nešto platiš karticom u inostranstvu evrima, ti nakon toga možeš taj kredit vratiti takođe u evrima. Nisam siguran da je to po propisu tj. logično bi mi bilo da moraš da vraćaš u dinarskoj protivvrednosti kao i bilo koji drugi kredit.
Odgovori