Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Re: Ratna tehnika

Post od Heineken »

Kako B-2 nije dejstvovao? Zar nije on sravnio sa zemljom onaj radnicki blok u Kragujevcu, Kraljevu ili gde je vec bilo?

Slika
:kezo: ludi Rusi
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Jolle koja je dalja sudbina ta dva "doktora". Ja se secam da sam mogao za vreme rata stan da ostavis otvoren ili kola ne zakljucana sa kljucem u bravi i niko od lopova se nije usudio da takne tudju imovinu jer se preki sud lako mogao pokrenuti ali da neko na ovakav nacin cini stetu drzavi u kojoj zivi to prosto mi ne ide u glavu, ja bi to u ratno vreme za takve stvari po kratkom postupku jer nista manji neprijatelj nije u odnosu na spoljnog agresora.
Slika
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

@Heineken

Mislim da nije,ne znam konkretno koji avion je bombardovaio Zastavu u Kragujevcu,ali mislim da B-2 nije tu nista radio.Provericu za svaki slucaj tu informaciju. :)
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Već je bilo priče o ovome pa ajde da ponovim još jedanput.
Okosnica bombarderskih akcija je bila na avionima B-52, sa povremenim učešćem B-1 i B-2, pa čak i C-130 (rafinerija u Novom Sadu), kao i lovačko bombarderska avijacija sa avionima F-15, F-16, F-14 i F-18 (sa nosača), Tornado (kasetne bombe), Harijer, Jaguar, Miraž 2000 kao i F-117. Lovačku podršku su davali avioni F-15 i F-16. Za gađanje tačkastih ciljeva na zemlji, bez prethodnog markiranja, korišćeni su A-10

Oborena su F-117 (Buđanovci), F-16 (Šabac), dva A-10 (jedan u Makedoniji i jedan u Albaniji), dva Miraža 2000 (ne zna se gde su pali ali je Širak na proslavi Dana pobede 9. maja 2000. odao poštu četvorici pilota poginulih u operacijama 1999.) i 47 bespilotnih letelica. Pogođenih i oštećenih je mnogo više i o njima ne postoji tačna evidencija, ali nisu oboreni.

Sve ostalo su samo lepe želje. B-2 nije oboren, a da li je pogođen to se već ne zna. Jesu bombardovali i to poletali su iz Amerike i tamo se i vraćali. Proizvedeno ih je ukupno 21 i na trenutnom brojnom stanju imaju 20. Duh Kanzasa je pao pri poletanju u bazi Guam
Poletanje počinje od 1:50
http://www.youtube.com/watch?v=YNnM_8WahcQ
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Sto se tice obelezavanja ciljeva, to zavisi iskljucivo od naoruzanja, ne i samog aviona.

A-10 je koriscen kasnije najvise, jer je jedini mogao da leti koliko-toliko sigurno na visinama ispod 5000m.(u smilsu zilavosti)

S obzirom na teritoriju, broj potencijalnih ciljeva, i naprednu tehnologiju, NATO je sto se tice vojnih ciljeva uradio stvarno malo.

Ipak, udar sa distance, nije bas toliko delotvoran. Taktika se promenila mnogo to stoji, ali ipak za neke stvari je neophodno "da mu vidis beonjace"
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

To se najbolje videlo na Kosarama, kada su polivali i po svojima...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Koga ne mrzi neka pogleda ovaj dokumentarac iz 10 delova o bici na Kosarama.
http://www.youtube.com/watch?v=ve_yMYAH ... 6D&index=1
Slika
jolle
Reactions:
Pridružio se: 05 Mar 2013, 14:25

Post od jolle »

Za ona dva doktora se vise nikad nista nije culo. Letovi iznad ovih krajeva nisu bili bas tako ucestali (mislim na Timocku krajnu} ali smo veoma lepo mogli da vidimo sa okolnih brda oko recimo Majdanpeka gde gori nebo od protiv vazdusne odbrane ,rekao bih iz pravca Pozarevca. Nekada davno posto imam dosta godina zanimao sam se ovom statistikom pa sam kopao veoma dugo (nekoliko godina posle) nebi li otkrio bar delic desavanja za vreme rata. Imao sam dosta komsija i poznanika koji su ucestvovali u odbrani zemlje i dosta njih koji su pricali uzasne i neverovatne stvari. Uspeo sam da sakupim prilican broj tekstova iz inostranih casopisa koji su govorili o ne bas malim gubitcima nato-a bar u proporcijama i odnosu snaga. Postojali su verodostojni zapisi o nekoliko rusenja spasilackih misija ,koje su helikopterima pokusavale da spasavaju oborene pilote. Uglavnom to je bila poslastica za nasu PVO ,dok armija nije bas bila zainteresovana za trazenje istih. Ginule su cele posade koje su u vise slucajeva brojale 12 pa i vise vojnika. Postojalo je i nekoliko incidenata izmedju cuvenih nato specijalaca i nasih vojnika od kojih su vecina bili rezervisti gde je bilo zarobljavanja njihovih vojnika a da nasi cak nisu ni znali o kojim jedinicama je rec . Ima tu svasta . Potrudicu se da ponovo pronadjem te podatke u kojima su cak i zapadni mediji priznali da je oboren jedan B-2 i da im hvale dva komada, ali moja tadasnja saznanja su bila da je taj pao u Makedoniju u Ohridsko jezero ,bar veci deo. Isto tako mi je poznato da je nas predsednik tada Milosevic po ubrzanom postupku oslobodio i vratio 24 nato pilota. Kako bilo bili smo jako zilav protivnik i nismo kapitulirali vojno kao neki tvrde jer dok god je nas armija bila na tlu Kosova i metohije ni jedan strani vojnik nije uspeo da udje a da ne izgubi glavu . Mislim da je Albanska armija platila najkrvaviji danak pogresnoj proceni svojih nato saveznika. Evo malo razonode za citanje http://drevnasrbija.wordpress.com/2012/ ... %BD%D0%B5/ http://drevnasrbija.wordpress.com/%D0%B ... %BE%D0%BA/
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

Rusija,Ramenskoye
Mart 2013
Mig-29M2
Slika

Mozda nas ?
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Jel ovaj skoro napravljen ili je to onaj od ranije?
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

Nov, samo da im posaljemo semu farbanja :kezo:
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Koliko li ih ima napravljenih sad, znam da su se pojavljivale slike novih ispod cekica jos prosle godine... :zbunjen:
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

Bem li ga 3 valjda :nemampojma:

Perm AB
mart 2013

SlikaSlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlikaSlika
Slika

Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

superboss napisao: A-10 je koriscen kasnije najvise, jer je jedini mogao da leti koliko-toliko sigurno na visinama ispod 5000m.(u smilsu zilavosti)
A-10 je korišćen skoro od samog početka, ali zbog doleta operativno je korišćen samo na Kosovu i na jugu Srbije i nešto malo u Crnoj Gori.

Njegova namena je traženje i uništavanje ciljeva na zemlji i pri tome najviše se koristi Gatling top 30 mm i to sa municijom sa osiromašenim uranijumom (klin u sredini od uranijuma oko kog se nalazi eksplozivno ponjenje), On je takozvani frontovski bombarder za blisku podršku.

@ jolle
Isto tako mi je poznato da je nas predsednik tada Milosevic po ubrzanom postupku oslobodio i vratio 24 nato pilota.
Ovo nema nikakve veze sa istinom. Nismo uhvatili ni jednog ili 0 pilota. Uhvatili smo jedino ona tri jadnika koji su zalutali na granici sa Makedonijom.

u tekstovima koje si okačio ima jako puno neistina.
"Сличну операцију је извела југословенска АФ 18.априла на аеродрому у Тузли, у Босни, који је коришћен као аеродром за принудно слетање НАТО авиона. Као резултат овог напада неких 15 НАТО авиона је уништено на земљи."
Tuzlanski aerodrom je služio samo za sletanje oštećenih letelica i nikad se na njemu nije nalazilo 15 NATO aviona i nikad nisu poletali da bi borbeno delovali na Srbiju.

"– (бр. 381) 7. јуни, између 012 анд 040, зона између Сланкамена и Инђије. Један велики бомбардер (највероватније Б-52) је оборен. Авион је експлодирао након директног поготка ракете САМ. Посада је погинула.”
Ovo recimo nema blage veze. Ovo je bio reon dejstva jedinice u kojoj sam bio i nikad i ništa nije palo u tom u reonu, a pogotovo ne B-52. To kad bi palo treslo bi se pola Srema.

"Напад је започет са аеродрума Поникве у близини Ужица око 120 километара далеко од Тузле. 18.04.1999. године ударна борбена група од 9 авиона је узлетела да изврши бомбардовање аеродрума у Тузли. Група се састојала од једног јуришног авиона Г-4 Супер Галеб, шест јуришних авиона Ј-22 Орао и два ловачка авиона МИГ-21."
"Акција је изведена тако што су у ниском лету кроз планинске кланце прво долетела 2 Г-4 са аеродрума Голубовци, а 20 минута касније стигла су још 2 Галеба Г-4 са аеродрума Поникве. Резултати овог напада су били више него инпресивни јер је уништено 5 Апача."

Osim 5 poletanja MiG-29 (svi su oboreni) i nekoliko poletanja J22 Orao iz Lađevaca (akcije na Kosovu) nije bilo drugih borbenih poletanja. Bilo je još nekoliko poletanja zbog premeštanja sa jednog na drugi aerodrom.

Sve ove priče liče na NATO priče o obaranju 36 Migova 29 (a imali smo ih ukupno 16), uništenju 93 tenkova (uništeno 14 i to 9 M84 i 5 T55), 120 borbenih aviona na zemlji (ukupno uništeno 36 borbenih 6 MiG 29, 2 G4, 12 J22 Orao kao i 16 MiG 21 koji su i ostavljeni kao mete), 132 oklopnih transportera (uništeno 8), 450 artiljeriskih oruđa (uništeno 27 od toga 8 PA topova 40 mm Boffors, 10 PA topova 3/1 20 mm i 17 ne znam kojih)
Poslednja izmena od Jumbo u 29 Mar 2013, 20:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Piscem natare doces.

:understand:
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Odgovori