Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od kod »

Ogi napisao:@kod Ja ne znam u kojoj ti banci radis (i ja radim isto) ali to ako je tako kako si opisao se desava "na sitno" a ako je na krupnije onda je to svakako prekrsaj. Ja odem u nedozvoljeni minus na kreditnoj kada sam u full-u pa mi se poslednjeg dana u mesecu pripise kamata, jedino tada...
tako je. u odnosu na limit, taj iznos je realno manje/vise zanemarljiv. procenti toleracije se krecu oko 10% (+/-). iz tog razloga koji si gore naveo, hoteli koji imaju free cancellation provere validnpost kartice i odmah urade storno jer nece ni biti potrebe za napaltom u slucaju kada se klijent ne pojavi ili otkaze rezervaciju. sa druge strane, hoteli koji imaju naknadu, inicijalno zaduze maximalni iznos koji naplate kada je i korisnik kartice i kartica fizicka prisutna. ukoliko dodje do otkaza rezervacije, hotel moze da zaduzi deo ili celokupni iznos rezervisanih sredstava (ne vecim od rezervisanog iznosa) odabirom posebne funkcije na POS terminalu.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

ftj napisao:Skoro mi je palo na pamet pitanje kako je moguće da kada nešto platiš karticom u inostranstvu evrima, ti nakon toga možeš taj kredit vratiti takođe u evrima. Nisam siguran da je to po propisu tj. logično bi mi bilo da moraš da vraćaš u dinarskoj protivvrednosti kao i bilo koji drugi kredit.

Nije logicno da kredit vezan za eur placas u dinarima i neko profitira na kursnoj razlici, ako cemo tako.
Pokrivanje deviznog duga devizama, ako mogu tako da kazem, vrsi se preko deviznog racuna, u suprotnom je nemoguca
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Prag

Post od snork »

Ogi napisao:Meni nikada nije bilo jasno zasto svi svuda spominju KREDITNU karticu kao da jedino to postoji !? Ne znam ko uopste placa smestaj kreditnom karticom, barem u Srbiji. Ja sam uvek do sada rezervisao svojo debitnom sa koju mi je povezan i EUR
Ne radi svako u banci pa da zna razliku. :mrgreen: Kreditne kartice su se (istorijski) prve pojavile, a i zgodnije je da se govori o "kreditnoj" nego o "kreditnoj ili debitnoj" kartici. Osim toga, većina ljudi, bar na Zapadu, zaista ima kreditnu, a ne debitnu karticu.
Saša napisao: Može sigurno, ali... verovato moraš obavezno imati sredstva na toj kartici
Upravo tako. Ako imaš onoliko sredstava koliko će se rezervisati, prihvatiće i debitnu bez problema (provereno u praksi).
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

I debitna je kreditna ako se ima dozvoljeni minus :)
Kartica je kartica, zlo samo po sebi :D
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Prag

Post od ljubitelj »

snork napisao: Osim toga, većina ljudi, bar na Zapadu, zaista ima kreditnu, a ne debitnu karticu.
I vecina banaka preferira kreditnu. Gotovo ceo zapad a posebno SAD zive na kredit preko plastike- kreditnih kartica.
Debitna kartica po prirodi nema kamatu dok kreditna ima pozamasnu kamatu.
Kao i tzv kes krediti koji se toliko reklamiraju kod nas.
A nije tesko pogoditi sta vise zele banke.
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Post od kod »

upravo je u tome card platnih kartice - ne ramisljas koja je valuta, ne trazis menjacnicu, nego ti se zaduzuje racun koji ti stoji u ugovoru - dinarsku, eurski, dolarski., neke banek cak nude da ti se zaduzuje dinarski racun kada je kartica koriscena u domacem platnom prometu, dok eurski kada je kartica koriscne au inostranstvu (mislim da je to situacija kod ogija).

sto se tice kursne razlike... i njizenju potrosnje platnih kartica postoje i prihodi i rashodi od kursnih razlika (ovo se odnosi i na debitne i na kreditne kartice). na dan kada se radi rezervacija sredstava (datum transakcije) banka rezervise iznos transakcije po jednom kursu, dok se naplata (datum knjizenja koji zavisi od dana kada ce trgovac proslediti transakcije na naplatu) radi po drugom kursu. nekada banka profitira, nekada izgubi...
ljubitelj napisao:
snork napisao: Osim toga, većina ljudi, bar na Zapadu, zaista ima kreditnu, a ne debitnu karticu.
I vecina banaka preferira kreditnu. Gotovo ceo zapad a posebno SAD zive na kredit preko plastike- kreditnih kartica.Debitna kartica po prirodi nema kamatu dok kreditna ima pozamasnu kamatu.
Kao i tzv kes krediti koji se toliko reklamiraju kod nas. A nije tesko pogoditi sta vise zele banke.
direktno se osecam prozvanim :rofl: salu na stranu, veruj mi da banka zaradjuje i od tvoje upotrebe i koriscenja debitne kartice. iznenadjen ?! :D verujem da ne jer smo mi najveci lopovi ! :(
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

nuk napisao:
ftj napisao:Skoro mi je palo na pamet pitanje kako je moguće da kada nešto platiš karticom u inostranstvu evrima, ti nakon toga možeš taj kredit vratiti takođe u evrima. Nisam siguran da je to po propisu tj. logično bi mi bilo da moraš da vraćaš u dinarskoj protivvrednosti kao i bilo koji drugi kredit.

Nije logicno da kredit vezan za eur placas u dinarima i neko profitira na kursnoj razlici, ako cemo tako.
Pokrivanje deviznog duga devizama, ako mogu tako da kazem, vrsi se preko deviznog racuna, u suprotnom je nemoguca
Eh nije logično, pa bilo koji drugi kredit koji je vezan za euro moraš da plaćaš u dinarima osim tog na kreditnoj kartici. Ovo je naravno bolje po korisnika ali mi samo nije jasno kako su to dozvolili jer mi se čini da nije baš u potpunosti po zakonu al kao dok ide ide.
Korisnikov avatar
djole155
Reactions:
Pridružio se: 19 Avg 2012, 10:54
Garaža: Alfa Romeo 167

Post od djole155 »

Ja sam prvi put prosle godine izvadio karticu za placanje na rate(MasterCard kod EFG banke),prijavljen sam za stalno poslednjih godinu i po dana ali ne primam platu preko tekuceg vec solarno :D Trebao mi je laptop i otisao sam da pogledam sta se nudi u Win-u.Bio sam spremio kes za laptop,medjutim dodjem tamo i vidim ima opcija na 12 rata bez kamate samo uz licnu kartu.Posaljemo zahtev banci i za 2 dana gle cuda odobre mi karticu sa limitom 35000 za placanje na rate(nisu pravili problem jer sam stalno zaposlen i prijavljen sam na solidnu cifru,samo su izvrsili proveru u firmi u kojoj sam zaposlen).Evo istice mi placanje za 2 meseca i nikakvih dodatnih troskova sem rate nisam imao,a karticu mogu da koristim ponovo za beskamatno placanje do 12 rata(i limit od 35000)a plata i dalje kes na ruke :mrgreen: Jel ima jos neko iskustva sa ovim vidom placanja i ovom vrstom kartice?
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ta kartica se svuda daje, sa jednim ciljem: uvaliti ljudima karticu. Daju oni vama beskamatno, to sto kupite. Ipak ako zakasnite sa ratom, ide kamata (logicno),a sto je jos bitnije, vecina ce tom karticom kad tad platiti jos nesto (koliko god zacrtali da nece), a onda ste u njihovom kolu :D

TT
Korisnikov avatar
djole155
Reactions:
Pridružio se: 19 Avg 2012, 10:54
Garaža: Alfa Romeo 167

Post od djole155 »

Naravno,placanje na vreme se podrazumeva kad razmisljam o kupovini na rate,ne zelim da razmisljam kolika je kamata ako se kasni sa uplatom :bokser:
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

ftj napisao:
nuk napisao:

Eh nije logično, pa bilo koji drugi kredit koji je vezan za euro moraš da plaćaš u dinarima osim tog na kreditnoj kartici. Ovo je naravno bolje po korisnika ali mi samo nije jasno kako su to dozvolili jer mi se čini da nije baš u potpunosti po zakonu al kao dok ide ide.
Ipak hoce malo NBS da progleda kroz prste kad su u pitanju krediti sa EKS od 30% na godisnjem nivou
:)
Sent from my BlackBerry using Tapatalk
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja izrazuto koristim Master, ko zna sta kako ide odlicna stvar. Uvek umam odlozeno na mesec dana, i uzivam u inostranstvu, upravo dovlacim omiljeno pivo iz Segedina...

Ko je neobavesten zakopao se sa pladtikom...

Sent from my ZTE-SKATE
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ko je odgovoran i informisan nema problema sa karticama. Mora se priznati da su od ogromne koristi ako se koriste pravilno.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Kontakt:

Post od nuk »

Plus hiljadustojedan,
Koristim i Master i Amex, mnogo mi znace i pored cinjenice kriminalnih kamata u odnosu na razvijene zemlje tj. u odnosu na razvijenije zemlje
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Sad se setih, ima jedna odlična kartica - merkator/rodić pika. Beskamatni kredit na 12 meseci, malo li je, pa iako asortiman tehnike nije najbolji može da se nadje ponešto kad zatreba.
Odgovori