Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od nidza »

Ja skinuo 2 i poče pljusak, pa mi je bilo svejedno da vraćam nazad 2 zimske i bežim, ili da stavim još 2 letnje. :-D Sve u svemu, kraće je da sam zamenim sva 4 točka nego da idem do vulkanizera, ali malo bole leđa.

Neobičan osećaj na volanu i bežanje na kolotrazima koje sam već zaboravio je prvi utisak, pored ultrapreciznog volana i zalepljenosti za asfalt bez obzira na kišu. :-)

Tapatalk HD
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Da li je neko zainteresovan da kupi od mene 4 x Fulda Kristal Montero 3, 185 65 R15 ? Ako nije verovatno cu ih voziti i sledece sezone a ako bi neko hteo onda cu odmah da ih skinem sa felni... sara 5-5,5mm... provericu tacno...
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

imam zimski set 17" najruznijih audi felni u istoriji... razmisljam da ih prodam i da se i zimi kotrljam na 19" :mrgreen:
zimske gume su mi bile 225/50/17 a sad hocu da kupim zimske 255/35/19... ono sto me interesuje sa istim continental gumama, da li ce se auto osetno gore ponasati na snegu?
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Pored toga sto ce se losije ponasati po snegu, zimi postoji jedan dodatni problem za velike felne i niskoprofilne gume, a to je kad padne sneg, pa kad putari ciste i naravno ne mogu da ostruzu sve do asfalta, nego ostane tu i tamo po neka "fleka" od snega. Onda to smrzne. A onda imas utisak kao da vozis po kaldrmi kada naidjes na takve delove puta.
Ako ne znas o cemu pricam, onda si ti srecan covek. :)
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
ADrei
Reactions:

Post od ADrei »

znam o cemu pricas, ali to nije dovoljno jak razlog da pola godine gledam auto na onim najruznijim 17" felnama :pardon:
koliko mi je na autu letnji set, skoro toliko je i zimski...

mene vise zanima kakvo je ponasanje na snegu sa istim conti gumama 225/50/17 i 255/35/19 :)
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Mislim da niko nije vozio da moze iz prve ruke da ti kaze, ali ponasanje je verovatno onakvo kako i pretpostavljas, ali se potajno nadas da ce te neko ohrabriti i reci da je bolje. "Ljudi ne vole istinu, jer je bolna" ili tako nekako ide kineska poslovica. :)
Moj savet je da se manes corava posla, a ti kako hoces...
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
ADrei
Reactions:

Post od ADrei »

razmisljam da umesto 255/35/19 uzmem zimske 235/35/19 da bude malo uza... razlika je 2.2% :D
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ja ti mogu reci iz licnog iskustva da je jako velika razlika izmedju 205 i 225 gume po snegu. Dok je nova 225 to je jos OK, ali cim spadne na nekih 6mm postaje katastrofalna, podupravljanje, teze probijanje...
Naravno ovo sve samo dok je sneg, za sve ostalo se bolje ponasa sira.

Ono sto znam, je da i ubuduce ako bude moglo, nikada necu uzimati zimsku gumu siru od 205.
ADrei
Reactions:

Post od ADrei »

pa zato bi mozda i isao na 235 umesto 255... ne verujem da je bitan precnik za ponasanje po snegu, a razlika izmedju sadasnjih 225 i buducih 235 bi bila minimalna? :)
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Meni se cini da si ti vec odlucio. :think:
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ne znam u čemu je štos da ulepšavaš auto za zimsku sezonu kad je on zimi najviše prljav i koliko god da ga upicaniš, nije to to. Ljudi za zimu uzimaju set čeličnih felni, često i bez ratkapni ili uzmu neke najružnije moguće, jer prosto vreme ne dozvoljava da se na autu istaknu gume i felne.
Tvoj novac, tvoja odluka, ali mislim da ćeš se pokajati čim padne prvi sneg i kreneš da voziš. Ipak je bezbednost na prvom mestu.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Pa necemo vvoziti ruzan auto zimi, nema logike sto bi vozili ako ne moramo.
Celicne felne su praksa, jer se jeftinije ispravljaju a i jeftinija je nabavka, nista vise.
Realno ja trenutno imam dva seta istih felni, pa mi isto. Ali da stavim zimi celicne, jednostavno ne ide, iako sam vozio ne kazem, ali trenutno ne ide.
Tako i Adrei, Sline optika auta, kupe, atraktivan auto i sada da stavi 16'', ne ide mi.
Sa druge strane ne ide mi ni 19, ali to je njegov problem. Ja bih promenuo samo felne a ostao na 225/50 17, ako su vec toliko ruzne.

A jos kad bude video da je cena gume 255/35 19 skoro 40.000din, mislim da ce i sam odustati.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

A što ne nabaviš neke lepe 17ice?

Tapatalk HD
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

To je u njegovom svetu kao nama 13ice :)

U svakom slučaju nedostatke 255 19 ćeš osetiti kad je stvarno dobar sneg na putu, za sve ostalo će biti ok a to je ipak većina zimske vožnje.
ADrei
Reactions:

Post od ADrei »

trojanac napisao:Ne znam u čemu je štos da ulepšavaš auto za zimsku sezonu kad je on zimi najviše prljav i koliko god da ga upicaniš, nije to to. Ljudi za zimu uzimaju set čeličnih felni, često i bez ratkapni ili uzmu neke najružnije moguće, jer prosto vreme ne dozvoljava da se na autu istaknu gume i felne.
Tvoj novac, tvoja odluka, ali mislim da ćeš se pokajati čim padne prvi sneg i kreneš da voziš. Ipak je bezbednost na prvom mestu.
pa perem auto cesto,tako da je i zimi cist, osim kad se topi sneg... zimske gume su mi na autu skoro koliko i letnje, bude tu dosta lepih dana :)
Texonja napisao:Meni se cini da si ti vec odlucio. :think:
:kezo: :kezo: :kezo:
dag81 napisao:Pa necemo vvoziti ruzan auto zimi, nema logike sto bi vozili ako ne moramo.
Celicne felne su praksa, jer se jeftinije ispravljaju a i jeftinija je nabavka, nista vise.
Realno ja trenutno imam dva seta istih felni, pa mi isto. Ali da stavim zimi celicne, jednostavno ne ide, iako sam vozio ne kazem, ali trenutno ne ide.
Tako i Adrei, Sline optika auta, kupe, atraktivan auto i sada da stavi 16'', ne ide mi.
Sa druge strane ne ide mi ni 19, ali to je njegov problem. Ja bih promenuo samo felne a ostao na 225/50 17, ako su vec toliko ruzne.

A jos kad bude video da je cena gume 255/35 19 skoro 40.000din, mislim da ce i sam odustati.
mislis da bi bila velika razlika izmedju 225/50/17 i 235/35/19? fabricka za 19" mi je 255/35/19 ali bi mozda isao i na uzu, ako ce se bolje ponasati na snegu?

znam koliko kosta zimski set 19" :mrgreen: ali ja to gledam malo drugacije, taj set je npr. malo vise od jedne registracije za 3.0TDI, kad pogledas i 17" je oko 23000/kom... to je oko 600eura razlike, ali ako prodam moje 17" razlika je dosta manja :)
poceo sam da razmisljam na temu da se malo smirrim sa felnama i da ostavim ove 19" i za letnji i za zimski set... 20" set je bezobrazno skup, a trenutni set OEM Audi 19" mi je u savrsenom stanju, nove letnje michelin gume, dve felne nove... ceo set je bukvalno kao nov, a mogu da ga prodam samo daleko ispod realne cene... tj. trebao bi mnogo da doplatim za set 20" u takvom stanju, osim ako ne ispadne bas nesto jeftino kod nas, za sta je mala verovatnoca...
videcu stavio sam 17" felne na prodaju, pa cemo videti trebaju li nekom tako ruzne felne :kuku:
nidza napisao:A što ne nabaviš neke lepe 17ice?

Tapatalk HD
jos ne videh lepe 17"... mozda eventualno one brabus za smart fortwo :kezo:
salim se, veliki je ovo auto za 17", meni je ET28, a bas su retke felne sa tako malim ET :pardon:
ftj napisao:To je u njegovom svetu kao nama 13ice :)

U svakom slučaju nedostatke 255 19 ćeš osetiti kad je stvarno dobar sneg na putu, za sve ostalo će biti ok a to je ipak većina zimske vožnje.
jel to znaci da bi auto mogao da stane sa 255 negde gde bi sa 225 izasao? verujeem da bi onda resio problem da idem na 235/35/19gumu... valjda precnik nema veze, samo sirina :)

edit:
sinoc ulazim u zgradu i kaze mi lik: komsija jel imate mozda neke alu felne 16" za lagunu, vidim da radite sa felnama :rofl: :rofl: :rofl:
prvo sam mislio da me zeza, ali covek skroz ozbiljan...
Odgovori