O presretačima

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: O presretačima

Post od dragvorl »

ftj napisao:Ili oni spadaju u vozila pod pratnjom što se razlikuje od vozila sa prvenstvom prolaza o kojima je ovde reč.
25. Возила под пратњом
Члан 106.
Возило под пратњом је возило коме је додељена пратња возила полиције, Безбедносно-
информативне агенције, Војске Србије, односно Војно-безбедносне агенције, када дају
посебне звучне и светлосне знаке. Као возило под пратњом сматра се и само возило
полиције, Војске Србије, Безбедносно-информативне агенције и Војно-безбедносне агенције,
када даје посебне звучне и светлосне знаке.

26. Возила са првенством пролаза
Члан 108.
Возило са првенством пролаза је возило полиције, Безбедносно-информативне агенције,
Војске Србије, Војно-безбедносне агенције, хитне медицинске помоћи, односно ватрогасне
службе, када дају посебне звучне и светлосне знаке.
Возила са првенством пролаза су и возила министарства надлежног за извршење
заводских санкција када превозе лица лишена слободе, када дају посебне звучне и светлосне
знаке.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

O tome i pričam, ovo praktično znači da samo oni koji imaju policijsku pratnju imaju pravo i da koriste blinkere. UZZPRO ne spada pod ministarstvo unutrašnjih poslova tako da ne može samo po sebi biti vozilo pod pratnjom. Da ne pominjem direktore raznoraznih agencija, uprava i drugih institucija koji imaju blinkere.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Danas je u Cacku jedan (sam, jadan) A8 sa blinkerima pokusavao da prodje kroz crveno. Stao je u traku za skretanje i pokusao da prodje pravo, ali ga ovi iz poprecne ulice nisu mnogo zarezivali. Kretao je malo po malo, ali dok se nije upalilo zeleno, nije uspeo da prodje raskrsnicu.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ja se sklanjam samo i iskljucivo vatrogascima i hitnoj. Muriju i te zajebane likove pod pratnjom ne je*em 2%.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

pedja napisao:Danas je u Cacku jedan (sam, jadan) A8 sa blinkerima pokusavao da prodje kroz crveno. Stao je u traku za skretanje i pokusao da prodje pravo, ali ga ovi iz poprecne ulice nisu mnogo zarezivali. Kretao je malo po malo, ali dok se nije upalilo zeleno, nije uspeo da prodje raskrsnicu.
Na crveno po zakonu niko ne sme da prodje. Kazem, po zakonu, jelte.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Smeju da prodju policija, vatrogasci i hitna pomoc ali iskljucivo ako daju svetlosne i zvucne signale (znaci upaljena sirena i rotacija). Ako je samo rotacija, onda ne smeju.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Ako se ja dobro secam cak ni oni u tim slucajevima ne smeju da prodju na crveno...

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Tako je, ne smeju ni oni, samo vozila pod pratnjom, al za njih ionako regulisu na trasi na kojoj prolaze
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

Pre neki dan na radiu (index mislim) voditelj zove hitnu pomoć i predstavlja se kao portparol domaćeg biznismena kome treba prevoz sa jednog na drugi kraj grada pod rotacijama jer nema vremena. Spreman je da plati.
Sa druge strane kažu nema problema nazovite ujutru dispečarski centar. :o
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

bio je clanak skoro o tome kako se to zloupotrebljavas u rusiji...
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Svako jutro rakovičkim putem u isto vreme prema centru, isto vozilo hitne pomoći (zaključio sam po specifično izbledeloj, poluispravnoj rotaciji) pretiče celu kolonu i poprilično bahato se zaleće prema kolima iz suprotnog smera.
Jedno vreme sam mislio da je to neko vozilo iz unutrašnjosti koje svakodnevno dovozi Ibarskom magistralom (pa prečicom prema Kliničkom centru) neke nesrećnike, međutim prosto je nemoguće da svako jutro oko pola 8 bude toliko hitno da se direktno ugrožavaju životi ostalih učesnika u saobraćaju.
Ako se sećate, pre godinu-dve je upravo na Ibarskoj jedno sanitetsko vozilo izazvalo veliki direktan sudar, pa se ispostavilo da je vozio svoju ženu na posao pod rotacijom...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Možda vozi nekog političara na posao?

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Markoni napisao:Ako se ja dobro secam cak ni oni u tim slucajevima ne smeju da prodju na crveno...

Tapatalk Post
Pa mozda je to tako negde napisano u zakonu, ali svuda u svetu hitne sluzbe prolaze na crveno kad je bas neka hitna intervencija. Nece vatrogasci da sede 2 minuta na crvenom svetlu dok negde gori zgrada sa sve ljudima unutra. :) Tu je svaki sekund bitan. Naravno, prolazi se na crveno kada se uvere da je to bezbedno, tj. da su ostala vozila njih primetila i stala.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Da, fora je kao da moraju da se zaustave i uvere da mogu bez ugrozavanja drugih ucesnika da prodju kroz crveno. Gledao
Neretko naravno pale rotacije da bi otisli po klopu, impresionirali devojke itd.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

to se podrazumeva. ja sam primetio da kod mene u kragujevcu vecina ucesnika u saobracaju ne sklanja se hitnoj pomoci pod rotacijom. ja sam ostao zabezeknut. ja sam samo jednom bio ispred njih, i posto nisam imao kuda da se sklonim morao sam da idem bas brze dok ne bude slobodna desna traka i da se prestrojim da bi oni prosli.
Slika
Odgovori