Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Re: Одг: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od sebekkg »

Superboss jesi li siguran da se pise pss a ne pps za post post scriptum? :pivo:

Послато са GT-N7000 користећи Тапаток 2
Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od snork »

16_Valve_ napisao: Nikada necemo moci da napravimo ozbiljnu drzavu. Imali smo je, bila je bolja od Amerike koja je kao "idealna" drzava. Na Zapadu su obecavali raj kad umrete, ovde je bio raj dok si ziv. Smetalo im je to i nemamo je vise, prosto i jednostavno...
Pa... bio je raj za obične radnike, ali one koji su bili ambiciozniji je sistem itekako sputavao. Ali, da im je smetalo - jeste. Baš pre par dana je u jednim domaćim novinama izašao tekst razgovora između jednog našeg pokojnog političara i jednog svetskog moćnika (imena neću navoditi). Prvi je pitao: "Zašto su nam Amerika i NATO sve ovo uradili", a drugi je odgovorio: "Zato što je postojala opasnost da sve bivše komunističke zemlje usvoje jugoslovenski model, umesto tranzicije koju smo im namenili".
16_Valve_ napisao: Normalnog sveta nema maltene nigde u Srbiji, ili su matori pa poludeli od svih desavanja koja su ih kroz zivot zadesila ili su mladi koji nisu vaspitavani po nasim nego po americkim standardima.... Budale i samo budale...
Nažalost, u pravu si. Veoma indikativno je kako danas mnogi čak zaboravljaju i pravopis sopstvenog jezika, a na njega primenjuju pravila iz engleskog. Npr. imena dana u nedelji i meseca u godini, kao i prisvojne prideve koji potiču od imena naroda, pišu početnim velikim, umesto malim slovom: Januar, Februar, Ponedeljak, Utorak, Srpski, Engleski, umesto: januar, februar, ponedeljak, utorak, srpski, engleski - kao što je u srpskom pravilno. To se dosta vidi i na ovom forumu.
dragvorl napisao:I ja sam zakacio nekih 8 godina te drzave, krenuo sam u prvi razled 90. Proslo je 20 godina od raspada i sad se vec ispredaju mitovi. A realno stanje kakvo je bilo mozete da vidite iz serija i filmova tog doba.
To što je standard bio dosta niži od zapadno-evropskog je zato što je tadašnja država bila svesna jačine svoje ekonomije i uvoz je bio striktno kontrolisan, kako se ne bi pravio (prevelik) spoljnotrgovinski deficit. Da su se zaduživali kao danas, vrlo lako bi se živelo kao na Zapadu.

Pogrešno je meriti kvalitet života samo time šta je ko mogao da kupi. Postoje mnogo vrednije stvari, koje su jugoslovenski narodi tada imali, a koje su sada izgubljene. Pre svega apsolutni mir i nepostojanje mržnje među narodima, kao i svest da živimo u velikoj i uglednoj državi. Ali eto, nekim državama koje smatraju da je Balkan njihova kolonija, nije se svidelo što Jugosloveni sami upravljaju svojom zemljom i što je predstojao samo još mali korak do stvaranja jugoslovenske nacije.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

snork napisao: meriti kvalitet života samo time šta je ko mogao da kupi. Postoje mnogo vrednije stvari, koje su jugoslovenski narodi tada imali, a koje su sada izgubljene. Pre svega apsolutni mir i nepostojanje mržnje među narodima, kao i svest da živimo u velikoj i uglednoj državi. Ali eto, nekim državama koje smatraju da je Balkan njihova kolonija, nije se svidelo što Jugosloveni sami upravljaju svojom zemljom i što je predstojao samo još mali korak do stvaranja jugoslovenske nacije.
U onoj SFRJ sve je to da se ne zavaravamo bilo lazno, mi smo se raspali iznutra po savovima, svaka republika je vukla na svoju stranu, netrpeljivost je vladala ali je bila prikrivena a kada je nacionalizam procvetao onda su puske krenule da rade. Mi smo bili dovoljni sami sebe da se rasturimo, bili smo ko rogovi u vreci, ovi mladji to ne shvataju, pune su im usi price od starijih kako se islo na letovanje u Hrvatsku na nase more i kako ih niko nije dirao. Kada su bili ispadi to se je prikrivalo. Kako se zivelo odlicno i itd, cinjenicaje da je tada radnicka klasa bila zasticenija nego danas. imao si bar sto se posla neku sigurnost ali bili smo realnodo do guse u stranim kreditima koje je Tile dobijao od MMF-a. U sustini spolja gledano bili smo gladac a unutra jadac, jedino je dobro sto smo bili miljenici pa gotovo celog sveta i sto smo imali neke benefite od toga za razliku od danasnjeg stanja.

Evo malo i realnosti danasnjice :glavomuzid:
Zbog opšte tuče zastoj u centru.
IZVOR: TANJUG
Beograd -- U Ruzveltovoj ulici došlo je do zastoja na linijama 3 i 12 zbog opšte tuče koja je izbila.

U Ruzveltovoj ulici kod broja 20 u Beogradu od 05.40 časova u zastoju su vozila javnog gradskog prevoza na linijama 3 i 12, izjavio je Tanjugu dežurni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd Zoran Stanojković.

Prema njegovim rečima, zastoj je nastao "zbog opšte tuče", a na lice mesta su došli pripadnici interventne brigade. Saobraćaj u Beogradu se za sada obavlja bez gužvi, izjavio je Tanjugu dežurni dispečer udruženja "Žuti taksi" Nebojša Nik

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=701340
Slika
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Bravo, Bajkeru. Slazem se sa svim izrecenim. (samo ne bih da se uvlacim u pricu, pa necu dodavati nista)

sent from my HTC Sensation
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Bilo je dobro mozda onima koji su se usemili sa kime treba, dobili stanove, leba bez motike, zimovanje i letovanje preko vojske, banke i sl.
A ima i onih koji su oduvek mrzeli komuniste, nisu bili u partiji i nista nisu dobili od sistema.

A to koliko je svima bilo dobro... vidimo kako se zavrsava. Jos nije gotovo nazalost, videli smo sinoc.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

BAJKER napisao: U Ruzveltovoj ulici kod broja 20 u Beogradu od 05.40 časova u zastoju su vozila javnog gradskog prevoza na linijama 3 i 12, izjavio je Tanjugu dežurni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd Zoran Stanojković.

Prema njegovim rečima, zastoj je nastao "zbog opšte tuče", a na lice mesta su došli pripadnici interventne brigade. Saobraćaj u Beogradu se za sada obavlja bez gužvi, izjavio je Tanjugu dežurni dispečer udruženja "Žuti taksi" Nebojša Nik

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=701340
:trljamoci: Kako li ih nahvataše tako rano dovoljno za opštu tuču? :ccc:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

snork napisao:
dragvorl napisao:I ja sam zakacio nekih 8 godina te drzave, krenuo sam u prvi razled 90. Proslo je 20 godina od raspada i sad se vec ispredaju mitovi. A realno stanje kakvo je bilo mozete da vidite iz serija i filmova tog doba.
To što je standard bio dosta niži od zapadno-evropskog je zato što je tadašnja država bila svesna jačine svoje ekonomije i uvoz je bio striktno kontrolisan, kako se ne bi pravio (prevelik) spoljnotrgovinski deficit. Da su se zaduživali kao danas, vrlo lako bi se živelo kao na Zapadu.

Pogrešno je meriti kvalitet života samo time šta je ko mogao da kupi. Postoje mnogo vrednije stvari, koje su jugoslovenski narodi tada imali, a koje su sada izgubljene. Pre svega apsolutni mir i nepostojanje mržnje među narodima, kao i svest da živimo u velikoj i uglednoj državi. Ali eto, nekim državama koje smatraju da je Balkan njihova kolonija, nije se svidelo što Jugosloveni sami upravljaju svojom zemljom i što je predstojao samo još mali korak do stvaranja jugoslovenske nacije.
Jel si siguran da se nije zaduzivalo puno? I ta drzava je imala ogroman spoljni dug, zbog toga su i bile one silne stabilizacije. A sto se tice tog prividnog mira, to je bas bilo prividno, a ispod povrsine je uvek kuljalo, od ranog do kasnog 20. veka. Cale od drugara je radio u brodogradilistu NS i pricao nam je (covek je vrlo priseban, nikakav nacionalista i slicno) kada su bili u nekom primorskom brodogradilistu da su im u kantini polili sto i klupe vodom da ne mogu da sednu. Uvek je toga bilo na zalost, ali je bilo potisnuto zarad visih ciljeva. Kada su visi ciljevi nestali odleprsala je sa njima i drzava i blagostanje...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Heinz napisao: A ima i onih koji su oduvek mrzeli komuniste, nisu bili u partiji i nista nisu dobili od sistema.
A to koliko je svima bilo dobro... vidimo kako se zavrsava. Jos nije gotovo nazalost, videli smo sinoc.
:plusone:
Meni jedan od top 3 citata ikad:

http://www.youtube.com/watch?v=9c8R8NnyE0Q
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

U knjigama koje su nastale pre Jugoslavije pise da je takav tip federacije sa takvim mesovitim federalnim jedinicama po vrsti, i ekonomskoj moci (malo republike, malo AP), prosto i prakticno neodrziv na duze staze, sto govori u prilog tome da smo poceli da se raspadamo iznutra, tj da smo postojali u neodrzivom sistemu. E sad, da su raspad SFRJ pogurali spoljni faktori, verovatno da jesu.

TT post.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zvala se federacija, a bila je diktatura. Kada je diktator otišao, bez adekvatnog naslednika, desilo se neminovno.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Jugoslavija je bila sranje, i prva i druga. Bilo, ne ponovilo se. Ne verujete romansiranim nostalgičnim pričama. Sem nešto malo u kulturi, jugoslovenska ideja je totalni promašaj.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ja mislim da ideja o jugoslovenskom ujedinjenju nije bila besmislenija od (uspešno sprovedenih) ideja o italijanskom ili nemačkom ujedinjenju. Oni su prevazišli kulturne, ekonomske, jezičke (mnogo veće nego u Jugoslaviji) i verske (katolici i protestanti u Nemačkoj) razlike.

Mržnja prema drugim narodima je postojala kod izvesnih ljudi, uglavnom pripadnika raznih ekstremističkih organizacija iz II svetskog rata. Da su svetske prilike bile takve da je Jugoslavija opstala još 20 (ili bar 10) godina, većina njih bi u međuvremenu umrla, i ne bi imao ko da započinje nove ratove. Duboko sam uveren da je kod generacija rođenih posle II svetskog rata bilo mnogo manje takvih ideja, a nama, još mlađim generacijama, one su bile potpuno strane.

Slažem se da je komunizam kao sistem loš i da je ideja "radničkog raja", gde je svako doživotno zaposlen i prima platu, bez obzira da li i koliko radi, nakaradna. Ali ne bih vezivao ideju Jugoslavije za komunizam, niti je propast komunizma morala da bude i kraj Jugoslavije.

Zaduživanja posle Titove smrti jeste bilo, ali to je smešno malo u odnosu na to koliko su sve ex-Yu republike zadužene danas. Detaljnije o tome ima u filmu "Težina lanaca" Borisa Malagurskog.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ma gde glupa, isti jezik, isti mentalitet..svima u interesu... Sad sto 1% debila uvek uprskaju stvar to je druga prica.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Momci za prosutim mlekom se ne osvrće!

Živeo sam u Jugoslaviji ali mi ne pada na pamet da se nešto prisećam i da me udara neka nostalgija.

Danas imamo ovu našu državu koju treba pokrenuti.

Kada bi samo mi odavde pokrenuli makar u saobraćaju neke stvari verujem da bi nam svima bilo bolje.

Ali danas gotovo da nema volje u narodu da se stvari pokrenu.
Poslednja izmena od samo polako u 03 Apr 2013, 11:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Snork, duboko grešiš, kako u prostim podacima, tako i teorijski.

Međutim, pošto se društvom na neki način bavim celi dan, a auto forum mi je ventil gde hoću da diskutujem o mom hobiju i da ne mislim o drugim problemima, onda se neću dalje udubljivati u ovu temu. Zbog toga sam svoj stav o Jugoslaviji i jugoslovenskoj ideji izneo krajnje svedeno i kratko, a mogao bih tonu argumenta da navedem.
Odgovori