1000 zašto - 1000 zato!
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Re: 1000 zašto - 1000 zato!
Ko radi taj i gresi 

- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Ja mislio da sam poludeo. 
Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2

Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Pretpostavimo da sam nasao inostranu online prodavnicu, koja prihvata kartice (znaci da nije problem placanje) i salje u Srbiju.
Da li postoji neko ogranicenje, tj moguci problem sa carinom?
U pitanju je obuca/odeca, pre svega odeca (majice i sl). Ukupan racun ne bi bio vise od 50-100eur. Ili recimo jedan par patika, jedna kutija... Salje se avio postom. Da li postoji zakonsko ogranicenje sta sme da se uveze, da li mogu (carina) da traze neku nadoknadu (postoji racun prodavca)?
Da li postoji neko ogranicenje, tj moguci problem sa carinom?
U pitanju je obuca/odeca, pre svega odeca (majice i sl). Ukupan racun ne bi bio vise od 50-100eur. Ili recimo jedan par patika, jedna kutija... Salje se avio postom. Da li postoji zakonsko ogranicenje sta sme da se uveze, da li mogu (carina) da traze neku nadoknadu (postoji racun prodavca)?
Carina se plaća ako je vrednost robe preko 50€ ali onda kao osnovicu računaju vrednost robe i transportne troškove.
U zavisnosti od visine poštarine često je isplativije narudžbinu podeliti u dva paketa.
Ako su pošiljaoci Kinezi oni su, za razliku os Evropljana, vrlo kooperativni u smislu da će napisati manj vrednost, često iako im ne sugerišeš.
U zavisnosti od visine poštarine često je isplativije narudžbinu podeliti u dva paketa.
Ako su pošiljaoci Kinezi oni su, za razliku os Evropljana, vrlo kooperativni u smislu da će napisati manj vrednost, često iako im ne sugerišeš.
- pedja
- član 001

Kada su mi Singapurcani slali nesto, napisali ljudi "GIFT" na pakovanju.
Vrlo uvidjajno od njih

P.S. Post 2500
Poslednja izmena od pedja u 09 Apr 2013, 22:41, izmenjeno 1 put ukupno.
-
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Kazu da je Amazon za knjige najbolji. E sad kako ide sa Amazonom i slanjem u Srbiju...Risto napisao:Ljudi treba mi neki dobar site za "kupovanje" knjiga![]()
Bilo kakva pomoc je dobrodosla, treba mi literatura vezana za investiciono bankarstvo, strategije investiranja u investicionim bankama i strategije koje je koristila banku Goldman Sachs, mogu knjige/siteovi sa knjigama/dobri strucni siteovi na engleskom i njemackom jeziku. Znam da ovdje ima dosta studenata i vjerujem da svako ima neke svoje izvore literature pa vas zato molim za pomoc... Opcija domace literature mi je jako suzena, jako malo je pisano na ovu temu, ali ako neko zna i neku domacu dobru knjigu molio bih za preporuku...
P.S. Ako je linkove zabranjeno postavljati na forumu onda vas molim da mi iste posaljete u inbox...
Hvala unaprijed

- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
Nikako..
Sto se carine tice, Paja je objasnio. Sve moze da se uvozi osim hemijskih sredstava i plemenitih metala. Tako je bar bilo ranije
Sto se carine tice, Paja je objasnio. Sve moze da se uvozi osim hemijskih sredstava i plemenitih metala. Tako je bar bilo ranije
Nije 'problem' samo platiti carinu, već i PDV (na vrednost robe sa carinom). Vodi računa i ako ti šalju paket sa osiguranjem, jer se i odatle može videti vrednost robe.
Znam da je u startu usluga carinjenja u slučaju slanja UPS-om, FedEx-om i slično veoma skupo, dok za pakete poslate preko pošte sve završavaš sam preko uplatnica. Ovo važi za slučaj kad je vrednost robe+transporta veća od 50 EUR kao što je Paja naveo.
Nemam pojma po kojoj tarifi se carini roba na taj način, neko kaže po 'odokativnoj' tarifi od 10%, dok neko kaže da se primenjuje harmonizovana tarifa - po toj tarifi su iznosi carina smešno mali za robu poreklom iz EU. Ne bih znao da kažem, nikad nisam platio ni carinu, ni PDV
Ja sam naručivao dosta knjiga i raznih stvari sa Amazona, ali nikad sa slanjem u Srbiju već mi stigne kod nekoga napolju, pa sam donesem ili mi donese neko ko dolazi.
Znam da je u startu usluga carinjenja u slučaju slanja UPS-om, FedEx-om i slično veoma skupo, dok za pakete poslate preko pošte sve završavaš sam preko uplatnica. Ovo važi za slučaj kad je vrednost robe+transporta veća od 50 EUR kao što je Paja naveo.
Nemam pojma po kojoj tarifi se carini roba na taj način, neko kaže po 'odokativnoj' tarifi od 10%, dok neko kaže da se primenjuje harmonizovana tarifa - po toj tarifi su iznosi carina smešno mali za robu poreklom iz EU. Ne bih znao da kažem, nikad nisam platio ni carinu, ni PDV

Ja sam naručivao dosta knjiga i raznih stvari sa Amazona, ali nikad sa slanjem u Srbiju već mi stigne kod nekoga napolju, pa sam donesem ili mi donese neko ko dolazi.
Cekaj, cekaj, nije Paja to rekao. On je rekao da je vrednost ROBE veca od 50 eur.fq400 napisao: Ovo važi za slučaj kad je vrednost robe+transporta veća od 50 EUR kao što je Paja naveo.

Bilo bi veoma podlo od drzave da racuna troskove transporta u cenu. Ovo sad pisem i bitno mi je jer sam prekjuce narucio neke dukseve iz UK, vrednost robe je 43 eur + DHL 16 eur. Pre toga sam imao jednu porudzbinu od 28 eur + DHL 16 eur, sto je zajedno 44 eur i nisu mi trazili da placam carinu. Onda je drugar narucio robu od 57 eur + DHL i naravno trazili su mu carinu. Ide prvo 18% carine, pa onda na tu cifru 20% PDV, pa onda jos neki troskovi obrade (u njegovom slucaju oko 3000 din mislim). Uglavnom, ispalo mu je da treba da plati oko 8000 din na konto carine i troskova. Ako ja sad isto tako prodjem sa mojih 43 eur + 16 transport, onda do qrca!
Inace je bas taj drugar zvao neku tetku sa carine i ona mu je rekla da se ne carini roba do 50 eur. Eksplicitno je pitao da li se racuna i transport u cifru, a ona je rekla ne, nego samo roba. Ako je 49.9 eur ne placas carinu, ako je 50.1 eur placas. Troskovi transporta su nebitni dal' su 1 eur ili 101 eur.
Nemojte mi sad unositi nemir u redove!!

@Pedja, ne znam dal' je to sportsdirect.com , posto sam ja odatle narucio. Ako je neki drugi sajt, podeli sa drustvom.

Inace je Sportsdirect odlican, ima na popustima svega i svacega... i bukvalno sve bude na popustu samo treba docekati. Idu popusti i do 90% , pa se moze svasta naci po lepim cenama. Doduse ima i krs robe, pa treba dobro procitati review kupaca za svaki proizvod i obratiti paznju na brojeve. Npr XXL jednog proizvodjaca moze biti manji nego XL nekog drugog.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Carini se ako je vrednost robe veća od 50€. Tada carinsku osnovicu predstavlja zbir vrednosti robe i transporta. Pa sve to sa carinom predstavlja osnovicu za PDV.
Dakle vrednost same robe može biti do 50€.
Dakle vrednost same robe može biti do 50€.
Ne znam kako je to za fizicka, ali za pravna ako nije drugacije naznaceno, drzava RACUNA prevoz, pa se na sveukupnu cifru placa pdv(npr vrednost robe 5000+1000transport i na to ide PDV)
Medjutim ako je na racunu navedeno da je prevoz uracunat, onda nema frke.
Pretece me paja.
Medjutim ako je na racunu navedeno da je prevoz uracunat, onda nema frke.
Pretece me paja.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Za fizička lica je onako kako je Paja rekao:
- ako je vrednost robe manja od 50 evra, onda ne plaćaš ništa ma koliko da je poštarina
- ako je vrednost same robe veća od 50 eura, onda se carina i porez računaju u odnosu na zbir vrednosti i poštarine.
- ako je vrednost robe manja od 50 evra, onda ne plaćaš ništa ma koliko da je poštarina
- ako je vrednost same robe veća od 50 eura, onda se carina i porez računaju u odnosu na zbir vrednosti i poštarine.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
- pedja
- član 001
Jes'Texonja napisao:@Pedja, ne znam dal' je to sportsdirect.com , posto sam ja odatle narucio. Ako je neki drugi sajt, podeli sa drustvom.

Odlucili smo da narucimo nesto probno, sto cemo i uciniti sutra na poslu.
Nisam hteo o detaljima, dok ne stigne prvi put. Ipak, posto je tebi stiglo, valjda ce i meni

Ima odlicnih ponuda, a oni su jedan od najvecih igraca u UK. Sa obzirom na one cene, ako i ne valja, posluzice kao krpa za prasinu

a na osnovu cega oni gledaju cenu ?