1000 zašto - 1000 zato!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: 1000 zašto - 1000 zato!

Post od Texonja »

Hvala obojici! :doubleup:

Svidja mi se sto kod DHL imas link da pratis gde ti je paket i sta se desava sa njim. Moj paket je krenuo iz LEEDS - Notts, NG20 8RY - UK i trenutno je u East Midlands - UK :)

@Pedja, ja sam platio Visom Electron iz Erste banke. Oni imaju neku gift-Visu, koja je prvenstveno namenjena da je izvadis kao poklon nekome pa mu uplatis pare na Visu umesto da mu das gotovinu na ruke. Dobra je ideja, a jos bolje je sto na kartici nema cardholder name, niti moze neko da ti mazne lovu sa nje posto koliko uplatis toliko mozes da potrosis.

@Stefanan , pa pise cena, tj posiljaoc je napise.
E sad, verujem da postoji i neki katalog po kojem bi oni gledali ako bi im bilo sumnjivo, npr da ti stigne laptop, a da posiljaoc napise da je vrednost 40 eur.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Na osnovuračuna koji svaki evropski web shop uredno ubaci u kutiju. Ne pada ima napamet da smanjuju cifre. Pitali ljudi.
Kod kineza je već druga priča. Smanjuju cife i sami, a naročito ako ih zamoliš, pišu da je poklon....
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

E pa to me je zanimalo,znaci u evropi samo do 50e a iz kine moze koliko hoces :mrgreen:
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Čoveče, pa na ovom sportdirect.com nema šta nema. :o
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Ako salje fizicko lice drugom fizickom licu, mogu se poslati i znantno vrednije stvari pod izgovorom da je poklon, ili se jednostavno lupi neka vrednost.
Ako se pravno - pravno, moze se svasta poslati ukoliko se stavi da je poklon / prezentacija, reklama itd.

Retko se desi da se otvara paket i proverava realna vrednost robe.

Jedan matori je slao sinu kljuceve od kola, neki kozni novcanik i jos neke gluposti (skupe accessories), stavio da je to sve poklon i vrednost 15e. Stiglo sve bez problema.

Za internacionalni transport DHL je ubedljivo najbolji kod nas, pogotovo kada taj paket zapravo stigne u Beograd i treba da se distribuira dalje.
Svako jutro oko 6-7h slece njihov transportni avion sa posiljkama za Srbiju, ide u sortirni centar i oko 11h robu dobijaju kuriri u centrali na Nbg. Prioritet su firme, privatna lica nekad u radno vreme, ali se vecinom ostavljaju za popodne. U svakom slucaju, jako veliki % posiljki bude uruceno istog dana kada stignu. Kuriri se uvek jave telefonom i dogovore neko okvirno vreme preuzimanja, cak i adresa moze druga, ako je u istom reonu, prakticno zavisi samo od klijenta da li je tu i da li moze da preuzme. Retko se desi da kurir ne moze da stigne sve, pa se ostavi za sutradan prepodne.

Ovo sve pricam za Beograd i kako je to izgledalo pre 2 godine. Sad je mozda i jos brze.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

@Next, tacno je da zovu telefonom i pitaju kada i gde ti odgovara (moras potpisati licno i pokazati licnu kartu tom prilikom), ali sto se tice brzine nisu brzi van BG-a (tj u Zrenjaninu). Meni je prosli paket putovao iz UK do Beograda manje nego sto sam cekao da mi stigne iz BG za ZR. :mrgreen:
Ali ok, svakako od trenutka kada narucis, stigne za 6-7 dana na adresu. Verujem da ako narucis u nedelju/ponedeljak, stigne ti do cetvrtka/petka (tj ako ti se ne zalomi vikend)
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Tranzitna vremena za Beograd, koja stoje na sajtu DHL-a se striktno postuju. Desi se jednom u ne znam koliko da se neki paket lose sortira po EU, da ode na drugi kraj sveta, al jbg.
Desi se takodje da je necitka adresa ili da je nedovoljno precizna. Onda tu centrala DHL-a preuzima na sebe da kontaktira posiljaoca ili primaoca (zavisi ciji kontakt imaju) i da preciziraju kome ide paket.
Ti svakako mozes da pozoves DHL u Beogradu i zamolis da tvoj Waybill dobije prioritet pri dolasku u Srbiju. Najcesce izadju u susret. Opet kazem, samo iskustvo u Bg, ne znam kako ide distribucija po Srbiji gde nemaju prostorije.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Ma jasno, nema boljeg transporta od njih. Nisu jeftini, ali su brzi i pouzdaniji od ostalih, a to je najbitnije.
A naravno da mi nije bitno dal' cu da cekam paket iz UK 4 dana ili 5 ili 6 ... "jer sam tako u mogucnosti"...
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Moja greška je ovo za vrednost robe, transport i carinu, pogrešno sam povezao sa procedurom za pravna lica...

@Texonja

Ako ti bilo šta zapne, možeš i da odbiješ da primiš paket ukoliko ide preko nekog od 'kurira'. Roba se vraća pošiljaocu, ali onda zavisi od firme do firme šta rade dalje s novcem/robom. Kad sam prvi put naručivao sa Amazona za Bg, za knjige od 40-ak EUR su mi tražili troškove od skoro 100 EUR (UPS usluga carinjenja, + carina itd), ali to je bilo pre 'liberalizacije' tj. dizanja granice na 50 EUR. Nije mi padalo na pamet da platim tu cifru, pa sam lepo kontaktirao Amazon koji je prihvatio da besplatno preusmeri knjige na inostranstvo, odakle sam ih posle sam pokupio, i od tada sem bukvalno sitnica poslatih preko obične pošte nisam ništa ni kupovao.

Carina za odeću je stvarno 18% :kuku: mada vidim da je za odeću poreklom iz EU 0%...
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

NexT napisao: Retko se desi da se otvara paket i proverava realna vrednost robe.
Svaki paket se otvara na carini
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ne otvara se svaki paket, stiže ih toliko da je nemoguće sve otvoriti. Pogotovo će sada stizati, otkako su nam uveli i PayPal :D
Otvaraju veće, teže ili pakete koji se na bilo koji drugi način "razlikuju" od ostalih. Ali kada su dokoni ili nervozni - onda otvaraju bukvalno svaki paket.

Ako paket nije otvaran na njega se onda udari mali pečat da "ne podleže carinskom pregledu", čisto kao znak da su ga procesuirali ali su procenili da mu je vrednost u dozvoljenim granicama.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

U Bg-u mi svaki paket otvore, makar i koverta bila. Da li sam ja takve "srece" ili su oni predani poslu, ne znam :D
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

Ajd i ja da potvrdim da za fizicka lica ukoliko je vrednost robe do 50eur (iznos transporta nije bitan), nema placanja carine i poreza. Ukoliko je vrednost robe 50e, obracunavanje ide kao sto je navedeno u prethodnim postovima.

Meni je juce stigao paket sa sportsdirect-a narucio sam ga cini mi se u cetvrtak kasno uvece, stvarno ekspeditivno, ocekivao sam bar nedelju dana da cekam. Vrednost robe mi je bila cca 36e + 16e DHL. Juce me gari iz DHL zvao oko podneva da mi donese paket, ali nisam bio kuci tako da sam ga bio preuzeo u centrali. Licna karta, potpis, uzeo paket i teraj.

Vidim da je neko spomenuo velicine garderobe, ja sam potrefio za sebe L velicinu za dva Everlast duksa na zakopcavanje, 189cm/90kg sam :D, i taman su mi legla, mozda nekome pomogne ovo pri narucivanju. Uzeo sam i Lonsdale gace velicinu XL, ali izgleda da su ih krojili za crnce pa patka malo luftira u njima, ali taman za nadolazece tople dane :D (ajd ocekujem komentare da mi je "mali" becar :mrgreen: )
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

paja napisao:Carini se ako je vrednost robe veća od 50€. Tada carinsku osnovicu predstavlja zbir vrednosti robe i transporta. Pa sve to sa carinom predstavlja osnovicu za PDV.

Dakle vrednost same robe može biti do 50€.
Koliko znam ima i dodatak. To vazi ako je posiljalac pravno lice, firma.
AKo salje fizicko lice, gradjanin, onda je limit 70 evra bez carine.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

nuk napisao:
NexT napisao: Retko se desi da se otvara paket i proverava realna vrednost robe.
Svaki paket se otvara na carini
Otvara se mozda 10-20% paketa. Najcesce kutije ili kad u kovertu spakuju nesto sto nije papir, a inace ne bi smeli.
Paket koji je otvoren mora da bude zatvoren posebnom trakom, ne moze bilo kojom, i po tome se jasno vidi.
Odgovori