Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Re: Ratna tehnika

Post od kvcali »

Nisam prisustvovao diskusiji,

stvarno ne razumem tu aerodinamicku nadmoc amera nad rusima, ne vredi da guglam, nije mi jasno pa nije, jedino sto znam je da oni manjke na svojim letilicama nadomescuju elektronskom kontrolom, cak kod f-16 namerno je i uradjen propust u konstrukciji i izazvali su vestacku nestabilnost koju su korigovali permanentnom elektronikom.
mada ruski avioni 4+, 4++i 5 gen, koriste te algoritme i el. kontrole leta, ali to je normalno u danasnje vreme.
da se vratimo na platformu, T-50, po svoj prilici koristice najmocniji radar i najmocniju aktivnu radarsku raketu r-37 Vympel, njaca verzija ~ 400km.
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

zuzazu napisao:A sto ne napises zasto im to ne treba, i sta to americki avioni cetvrte generacije imaju vec 40 godina sto ruski nemaju?

Ajmo malo aerodinamike...
He he ne mogu sad da se setim sta bi moglo da bude, ali jednog dana ako otkrijes sigurno ce reakcija biti "#!%@!? pa znao sam to"

Vidis, uvek sam smatrao da su Ruski avioni aerodinamicki superiorniji od USAF-ovih. Doduse, to neko moje misljenje nisam mogao nikako da isporbam prakticno, nego samo citajuci.

Meni se odnos "ta dva razlicita resenja istog problema"(vezano za celokupnu tehniku) najbolje objasnjava na primeru AK-47 i M-16.

M-16 je laka, precizna, moderna, a AK-47 sve to nije Medjutim, u stvarnoj situaciji, uvek bi odabrao AK.

Razlika medju avionima recimo nije bas tako jasno izrazena, ali ipak mislim da je ovo najlakse objasnjenje.

Pogledajmo tekst dole:

Here's a good article about the pro's and con's of the MiG-29, from Johann Koeck, commander of the Luftwaffe MiG-29 squadron.

""The radar is at least a generation behind the AN/APG-65, and is not line-repairable. If we have a radar problem, the aircraft goes back into the hangar. The radar has a poor display, giving poor situational awareness, and this is compounded by the cockpit ergonomics. The radar has reliability problems and lookdown/shootdown problems. There is poor discrimination between targets flying in formation, and we can’t lock onto the target in trail, only onto the lead. We have only the most limited autonomous operating capability."

""But when all that is said and done, the MiG-29 is a superb fighter for close-in combat, even compared with aircraft like the F-15, F-16 and F/A-18. This is due to the aircraft’s superb aerodynamics and helmet mounted sight. Inside ten nautical miles I’m hard to defeat, and with the IRST, helmet sight and ‘Archer’ I can’t be beaten. Period. Even against the latest Block 50 F-16s the MiG-29 is virtually invulnerable in the close-in scenario. On one occasion I remember the F-16s did score some kills eventually, but only after taking 18 ‘Archers’."

Naravno, ovaj random tekst ne objasnjava nista dodatno, ali nije lose videti iskustvo pilota koji je leteo i na jednim i na drugim avionima.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanim ... ilne-crkve

E da vidimo sad imaju li i Ameri ovako nešto. :kezo:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kvarite temu Rusi vs Ameri pričom. Imaju potpuno različite vojne doktrine, prema tome i različitu implementaciju vojnih sistema. Sistem dobija rat, a ne pojedinačni komad oružja.

Apelujem da se vratimo na sličice i pričice, kako je bilo do pre neki dan, jer je kvalitet teme drastično opao.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

Slazem se da ima polemike, posebno se slazem u vezi razlicite doktrine, apsolutno su suprotne, ali mislim da to ne kvari temu, jer mi diskutujemo na temu ratna tehnika, neko misli ovako neko onako, slicno kada pricamo na primer AMG vs M power, nema vredjanja psovanja, teskih reci...

evo jedna lepa u to ime

Slika
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

paja napisao:http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanim ... ilne-crkve

E da vidimo sad imaju li i Ameri ovako nešto. :kezo:
Malo su promasili dizajn: uz njih mi nekako vise ide ovo :kezo:

Slika
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

C and C Generals Zero Hour???

Sa sve razglasom za podizanje morala i projektilima sa uranijumskim punjenjem...
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

jolle
Reactions:
Pridružio se: 05 Mar 2013, 14:25

Post od jolle »

Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

kvcali napisao:Slazem se da ima polemike, posebno se slazem u vezi razlicite doktrine, apsolutno su suprotne, ali mislim da to ne kvari temu, jer mi diskutujemo na temu ratna tehnika, neko misli ovako neko onako, slicno kada pricamo na primer AMG vs M power, nema vredjanja psovanja, teskih reci...

evo jedna lepa u to ime

Slika
:klanjamse: :klanjamse:
Jel imas ovu sliku u full HD rezuluciji?

Jel bilo danas probijanja zvucnog zida, 21-ce su opet letele?.. Vidim da orlovi prave haos zadnjih par dana... :doubleup: samo neka se leti..
Poslednja izmena od Heineken u 11 Apr 2013, 19:51, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

:naughty: HD.
Slika

Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Slika
:mangup:
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

zuzazu napisao:Ostavicu malo rusofilima da :google:
https://www.google.rs/search?q=sta+to+a ... e&ie=UTF-8
Jel' može mala pomoć, na šta da kliknem, da ne čitam čitav internet? :oops:
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:

Post od superboss »

Mozda staticka nestabilnost? :zbunjen:
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

zuzazu napisao:Normalno.
@Ji 4Tze - obicno se kao i za brod, i za avion kaze da ako je lep onda dobro i leti. Fly by wire je nacin prenosenja komande pilota sa palice do aerodinamicke povrsine, i verujem da to znas. Rusi su u tom delu propratili amere, kao sto rece - nije nikakva nepoznanica.

@dragan, nisam rekao da su nadmocni - jednostavno svoje mane (ako su to mane) nadoknadjuju prednostima na drugoj strani, jednostavno.
Zuzazu, zar nismo već o ovome diskutovali pre par meseci? :) Jasno je da je aerodinamički nestabilan avion lakše upravljiv, ALI je upravljanje moguće samo ako se ono vrši uz pomoć kompjutera, koji više puta u sekuni koriguje položaj upravljačkih površina. Definitivno to nije nikakva novost, niti je teško napraviti nestabilan avion (zapravo je obrnuto), ali "ruska škola" ovo jednostavno ne smatra za dobar dizajn. Dakle, nije stvar ni u vojnoj doktrini, ni u tehnologiji, ni u kompjuterima, već o svesnoj odluci ruskih mašinskih inženjera da dizajn uvek bude "čist" i "korektan". Posledica je da se avionom može upravljati direktno, bez ikakve elektronske pomoći (što bi moglo biti od značaja u slučaju nuklearnog rata).

Naveo sam bio primer Suhoj T-4MS 200 bombardera, koji je imao malu nestabilnost i zato je projekat odbačen u korist Tu-160 (mada je reč o vrlo atraktivom dizajnu tipa "leteće krilo"): http://www.testpilot.ru/russia/sukhoi/t/4/ms/t4ms_e.htm

Što se tiče fly-by-wire, prvi avion gde je primenjen je upravo ruski bombarder, Suhoj T-4 100 (starteški bombarder za brzine od 3 maha, pandan američkom XB-70).
Ђенерал Јанковић
Odgovori