Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Ratna tehnika

Post od zuzazu »

@snork, dobro se secas da smo o tome pricali, i jos neko je napisao da su ameri napravili aerodinamicki nestabilan avion u svrhu bolje upravljivosti.... tacno je.....

Takodje smo napisali i da su rusi savladali tu materiju. Pa, nisu ni oni mentoli.

Ameri jos od F16 imaju nesto sto rujke nemaju.

Moze da se nadje u tekstovima po forumima ako znas sta da trazis, a ja na zalost nisam naisao na You Tube neki video klip da bi plasticno pokazao o cemu se radi, a najbolje se vidi dok avion taksira po zemlji (pogotovo ako imas prilike da vozis iza njega kao sto sam imao prilike ja, i jos da ti je kolega bivsi pilot F16 pa da ti objasni sta se to cudno desava). Naisao sam samo na jednu sliku, medjutim cak i da ukazem gde da se gleda, bojim se da laici ne bi videli razliku. Bas izgleda ludilo.

Inace, @snork, i o tome smo pisali..... zavisi koja je namena aviona i sta konstruktor hoce, tako da su ispravne konstrukcije i aerodinamicki stabilan i nestabilan avion. Ne mozes reci da je dizajn stabilnog isparavan.

Daske za slalom i spust su potpuno drugacije, ali svaka potpuno ispravna za svrhu kojoj ce sluziti.

Po treci put ponavljam, nisam rekao da su americki avioni aerodinamicki superiorniji vec da nedostatak TVC nadoknadjuju aerodinamickom karakteristikom koju rusi nemaju, i nije aerodinamicka nestabilnost.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Da li si mislio na repne povrsine kod F16 koje se stalno nesto pomeraju iako je avion na zemlji i taxira.
Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

zuzazu napisao:
Moze da se nadje u tekstovima po forumima ako znas sta da trazis, a ja na zalost nisam naisao na You Tube neki video klip da bi plasticno pokazao o cemu se radi, a najbolje se vidi dok avion taksira po zemlji (pogotovo ako imas prilike da vozis iza njega kao sto sam imao prilike ja, i jos da ti je kolega bivsi pilot F16 pa da ti objasni sta se to cudno desava). Naisao sam samo na jednu sliku, medjutim cak i da ukazem gde da se gleda, bojim se da laici ne bi videli razliku. Bas izgleda ludilo.
Aj molim te reci nam sta je, zagolicao si nam radoznalost, a nemam pojma gde i sta da trazim...
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

:plusone:
jolle
Reactions:
Pridružio se: 05 Mar 2013, 14:25

Post od jolle »

Molim, onda ispada da su Rusi neverovatno u prednosti jer bi kod njih i kutija brze letela od svih Americkih aviovna.
Kako je moguce da cak i stari modeli njihovih aviona i ako nisu nesto preterano aerodinamicki lete u principu uvek brze od zapadnih. Onda oni imaju motore koje zapad ne moze tehnoloski dostici pa nadoknadjuje brzinu arodinamicnoscu. Evo recimo ovaj ?????

Slika

Slika
SU-47 Becut.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Jeste, @jolle, potpuno si u pravu :mrgreen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Flight_airspeed_record

mene malko smara ova patkometrija rusi-ameri, pa cu da se iskljucim iz ove nebulozne price, a za vas ostaje zadatak...
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

Jedino sto ja zapazam je permanenta korekcija kormilima visine :o

http://www.youtube.com/watch?v=xSJy_nYpyVE
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

F15 leti bez FBW, F16 ne - samo sleće jer komande kasne za palicom i dovode pilota i letelicu u opasnost. Ako dobro pamtim, samo vertikalna komanda ostaje bez asistencije računara, ostale i dalje imaju pomoć prilikom sletanja.

Su-27 je aerodinamički nestabilan avion, kao i svi njegovi naslednici. Ne može da leti bez računara. Zahvaljujući tome je jedini supermanevarbilan avion bez vektorisanog potiska. Kad su mu stavili i to čudo, napravili su stvarno čudovište. Nemaju Ameri ništa slično tome, a ni ne interesuje ih. Čak ni eksperimentalni avioni ne mogu da isprate šta Rusi imaju u serijskoj proizvodnji. Mislim da se avion zove X-31 na kome su to testirali I posebno modifikovan F16.

Kucam iz glave, sa telefona, pa me ispravite ako grešim...

Tapatalk
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

jolle
Reactions:
Pridružio se: 05 Mar 2013, 14:25

Post od jolle »

SR-71 Blacbird. Ok brza spravica .NJemu je svojevremeno parirao MIG-25( nato naziv foxbat) ali generalno gledano SR-71 ne spada u ratnu tehniku. Sve jedno zao mi je sto je otisao u penziju nekada je bio idol.

Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

aj malo da promenimo oruzje :kezo:

sta je ovo vtf, na 10:30 se lansira, i leti neverovatnom brzinom :o

http://www.youtube.com/watch?v=IMipmILkC4g
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Molim samo ekipu kada pocne da se tvrdi nesto neka se to i argumentuje, a ne da se zapocne diskusija, i da se ostane nedorecen. Ja ne vidim smisla tome stvarno. A vidim i neki ljudi su eksplicitno izrazili zelju da ovde cuju o cemu se tacno radi. Stvarno nema potrebe za pausalnim ocenama bez argumenata, nismo deca. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

kvcali napisao:aj malo da promenimo oruzje :kezo:

sta je ovo vtf, na 10:30 se lansira, i leti neverovatnom brzinom :o

http://www.youtube.com/watch?v=IMipmILkC4g
neverovatnom brzinom leti raketa na ubrzanom snimku... :mrgreen:
daj bre, ovo je efekat iz sezdesetih, nije valjda da nisi provalio...

inace, u onoj tabeli iz wikija nema mig 25, koji je definitivno jako blizu sr71. to sto nije upisan je do onoga ko je punio tabelu, a ne do toga koliko je ko brz ili spor...plus, mig25 ( a pogotovo derivat mig31 sa svojim multigigamega radarom ) je imao naoruzanje, za razliku od blackbirda...
nisam strucnjak ni za mig25 ni za sr71, ali koliko se secam sr71 je tehnoloski jako zahtevna masina, napravljena od raznih sarenih materijala, sa specijalnim motorima, koristi posebno gorivo, posebni su postupci zapustanja motora i jos sto cuda, dok je mig25 napravljen od gotovo konvencionalnih materijala i na konvencionalan nacin a sporiji je samo nesto preko 100 i kusur kmh, sto na 3 hiljade i par stotina i nije nesto posebno. istini za volju, mig25 ide na servis cesce nego lada sa plinom, ali opet je impresivna skalamerija...
sa trecem, iskustvene strane, u praksi mislim da je svoju ulogu vise odigrao sr71, dok je mig25 vise odigrao psiholosku ulogu ( koja je bila prilicno bitna za vreme hladnog rata )...
dakle, opet, dve razlicite filozofije su dale slicne, trazene rezultate...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Interesantno da SR71 pusta gorivo dok se telo ne zagreje dovoljno, npr. na pisti. I bilo je negde napisano da sa 20+ km moze da uslika tablicu na autu da se ocitaju slova, mislim da je tako pisalo.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

vezano za mig-25

interesantno je da najveca visina leta sa MIG-25 ostvarena je 31.avgusta 1977 kada je jedan E-266M, posebno modifikovani MIG-25 na kome je leteo glavni test pilot Aleksandar Fedotov postigao visinu od 37 650 m sto je apsolutni rekord za mlazni avion pogonjen cisto svojim motorima.
Slika

Odgovori