Incognito napisao:I ja pijem mnogo mleka ... u proseku bar 1,5 L dnevno.Mislim da ima dosta istine u ovome sto kaze Heinz u vezi izvlacenja gvozdja,jer sam perimetio da mi se posle vece kolicine mleka obicno prispava.
Kod tebe je pre varijanta da ti se prispava, posto ti se organizam priprema za varenje nezgodne hrane(mleko se razlaze i do sedam dana u crevima) pa ti se krv slije u stomak .
Kalcijum čini mi se samo smanjuje apsorpciju gvožđa u organizmu, ne može da ga izvuče. Dovoljno je ne konzumirati hranu bogatu kalcijumom (dakle, mleko) manje od dva sata posle obroka bogatog gvožđem, jer to daje dovoljno vremena da se gvožđe apsorbuje u crevima.
Pritom, čak se i za tu smanjenu apsorpciju stručnjaci raspravljaju da li je baš tako.
Mislim da je ista stvar i sa kalcijumom/mlekom i olovom.
Da pitam strucnjake nesto. Ako se recimo uveze neka roba i plati pri uvozu carina i pdv, a posle toga se ta roba proda u maloprodaji i opet naplati pdv, da li to znaci da se moze vise puta naplacivati pdv na istu robu, ili tu ima neki povracaj ili tako nesto?
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Dobro, ali pitanje je koliko puta se naplacuje? Npr. Delta uveze patike, plati pdv, onda proda nekoj drugoj firmi, koja prodaje u svojoj radnji. Jel placa i Delta i ta radnja PDV ili ga neko ne placa (dobija neki povrat)?
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
U ukupnom zbiru, placa se razlika poreza izlaznih i ulaznih racuna (sa pravom odbitka). Ukoliko je veci porez na ulaznim racunima, dolazi do povracaja poreza, sto nije preporucljivo
Porez na dodatnu vrednost se zove tako jer se placa samo na zaradu, tj profit koji se ostvari naknadnom prodajom.