Auto-klima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Re: Auto-klima

Post od Ji 4Tze »

Možda je pogrešan smajli, htedoh reći koliko je efikasno u odnosu na ono što klimadžije nude...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Potvrđujem. Prošle godine nisam kontrolisao klimu, ove godine moram da odem na pregled, a sigurno će trebati i da se dopuni.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ja kupih neki sprej za dezinfekciju klime,hteo sam onaj sto se ukljuci,ubaci u kola i odstoji neko vreme dok klima radi. Ali sam se zeznuo i uzeo neki sa crevom koje se gura u otvore klime i onda naprska unutra (drugi nacin je da se skine filter klime i onda napraska na usisnom delu ali to mi je komplikovano :mrgreen: ), koristio neke ovakav sprej ?
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Moj ti je savet da izbegnes to jer em sto uglavnom nije efikasno te neutralise mirise na.par dana, lako moze da se desi da napravis neku stetu

Sent from my BlackBerry using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

trojanac napisao:Potvrđujem. Prošle godine nisam kontrolisao klimu, ove godine moram da odem na pregled, a sigurno će trebati i da se dopuni.
Vise puta sam procitao da vlasnici novijih godista vozila imaju ovakve ili slicne potrebe za dopunjavanjem pa mi nije jasno da li je to nekakva papirnata obaveza iz garancije/pisanog uputstva za odrzavanje vozila, stvar navike, stvarna potreba ?

Klima sistem je potpuno zatvoren i ne bi trebalo ispravan sistem da pusta, ranije je bilo uobicajeno da barem 10tak godina nema potrebe za dopunjavanjem a pregled se svodio na ciscenje spoljnih povrsina izmenjivaca od prasine, bubica, blata i slicno. To je vazilo kako za sisteme sa R12 tako i za R134a.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Raniji sistemi su imali puno vise freona, pa kad ispusti nise tako osetilo, posebno kad ispusti 200-300 grama.

sad je ta kolicina gotovo pola ukupne zapremine, i itekako se oseti i najmanji gubitak
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

ljubitelj napisao:
trojanac napisao:Potvrđujem. Prošle godine nisam kontrolisao klimu, ove godine moram da odem na pregled, a sigurno će trebati i da se dopuni.
Vise puta sam procitao da vlasnici novijih godista vozila imaju ovakve ili slicne potrebe za dopunjavanjem pa mi nije jasno da li je to nekakva papirnata obaveza iz garancije/pisanog uputstva za odrzavanje vozila, stvar navike, stvarna potreba ?

Klima sistem je potpuno zatvoren i ne bi trebalo ispravan sistem da pusta, ranije je bilo uobicajeno da barem 10tak godina nema potrebe za dopunjavanjem a pregled se svodio na ciscenje spoljnih povrsina izmenjivaca od prasine, bubica, blata i slicno. To je vazilo kako za sisteme sa R12 tako i za R134a.
Drugar koji ima servis za ugradnju i održavanje kućnih klima mi je rekao u poverenju da je ta dopuna freona način da se uzmu pare, i da on ima dve Midee u kući koje po 13 godina nisu pipane.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Zar se ne priča o auto klimama :nemampojma:
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

U ovlascenom servisu Toyote su mi rekli da godisnje iz sistema nestane do 15% gasa.

Uglavnom na gumenim spojevima koji se ukrute prilikom nekoriscenja klime.

Inace pravilo je da se klima ne dopunjuje, vec se sve izvuce i ubaci novi rashladni gas sa kompresorskim uljem.

Samo dopuna gasa utice na losije podmazivanje sistema i brzi kraj.

Sent from my GT-S7562 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Grujic napisao:Zar se ne priča o auto klimama :nemampojma:
Koliko različite mogu biti? Način rada im je isti i sastoje se od identičnih komponenata.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Nema tu šta, ako manometar pokaže da treba, onda se klima mora dopuniti, nebitno koliko je stara. Kod punjenja, naročito za male pare, problem može biti kineski gas lošeg kvaliteta i to što mnogi klime dopunjuju bez proporcionalne dopune ulja kompresora.

Negde sam video da je fabrička preporuka da se prva dopuna klime uradi nakon pet godina od kupovine novog automobila i da se nakon toga klima kontroliše i po potrebi dopunjuje jednom godišnje.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Uroš S. napisao:
Grujic napisao:Zar se ne priča o auto klimama :nemampojma:
Koliko različite mogu biti? Način rada im je isti i sastoje se od identičnih komponenata.
Nekako imam utisak da će pre da popuste spojevi na kolima i da će lakše na autu doći do gubitka
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Pušte ne samo na spojevima nego i kroz sama creva, istina malo, ali nakon nekoliko godina nakupi se. ;) Prošlo leto sam išao sa Draganom za dopunu njegove klime, pa smo pričali sa serviserom baš na tu temu.
Širim haos!
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Sloba napisao:Nema tu šta, ako manometar pokaže da treba, onda se klima mora dopuniti, nebitno koliko je stara. Kod punjenja, naročito za male pare, problem može biti kineski gas lošeg kvaliteta i to što mnogi klime dopunjuju bez proporcionalne dopune ulja kompresora.

Negde sam video da je fabrička preporuka da se prva dopuna klime uradi nakon pet godina od kupovine novog automobila i da se nakon toga klima kontroliše i po potrebi dopunjuje jednom godišnje.
+1

narani pilice i ne diraj dugmice :D

moj auto je vec u hebenoj 8 godini starosti..klima jos nikad nije dirana a hladi ok tj na izduvima 5 C.
Nemam nameru da je diram dok ne oslabi i pokaze posustajanje.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Cesto se desava da su kola bila cukana, krivljene ili lomljene cevi, ostecen sistem, ili jednostavno pocne da pusta na spojevima, tj na gumicama spojeva.
Na 406 mi je tako pustala na jednom spoju, pa sam morao da dopunjavam jednom godisnje, dok nisam nasao majstora koji je zainteresovan da se zajebava sa takvim sitnicama...
Odgovori