Zimske gume leti
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Re: Letnje gume
Ok slazem se ali takvu razliku u kocenju moze imati i sa npr Tigar gumom u odnosu na Michelin, Dunlop, Conti itd.
Ja sam uvek za opciju letnje-zimske, a za slucaj kao sto je ovaj isao bih na all season gume
Ja sam uvek za opciju letnje-zimske, a za slucaj kao sto je ovaj isao bih na all season gume
Brzine idu u H-a !!!

meni je u mitrovici prosle godine jako toplog aprilskog dana ( tipa 25c+ ) izletela baba, bio sam starim kliom na zimskim gy ug7+ i to 185/60, sto je jedna od sirih guma za njega...
ukljucio se na glavni put, u drugoj, nisam isao preko 40, izleti bakutaner na biciklu, jedva zakocih, cak i malo sam skrenuo sa puta na jednu siroku cupriju...
tako da, verovatno se 90 posto ljudi nece naci u losoj situaciji, ali ja vise na zimskim ni u aprilu ne vozim...
ukljucio se na glavni put, u drugoj, nisam isao preko 40, izleti bakutaner na biciklu, jedva zakocih, cak i malo sam skrenuo sa puta na jednu siroku cupriju...
tako da, verovatno se 90 posto ljudi nece naci u losoj situaciji, ali ja vise na zimskim ni u aprilu ne vozim...
- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Re: Одг: Letnje gume
Ko leti vozi zimske gume trebao bi imati u vidu nesto losije kocenje tako da vozac moze oprezom nadoknaditi losije performanse.
Budali ni nove letnje ne pomazu.
I sam sam proslo leto bio na zimskim gumama..razlog ,bile su istrosene za zimu pa reko da ih dokusurim.Nije za pohvalu ali za mrcvarenje po gradu dovoljne.
Istina je da su iznenadna kocenja bila losa na takvim gumama i ne treba se zaj...ti ali daleko od tog da se ne mogu voziti ...da su imale dublju saru bile bi sasvim upotrebljive .
2-3 kkm smesna kilometraza.
HTC
Budali ni nove letnje ne pomazu.
I sam sam proslo leto bio na zimskim gumama..razlog ,bile su istrosene za zimu pa reko da ih dokusurim.Nije za pohvalu ali za mrcvarenje po gradu dovoljne.
Istina je da su iznenadna kocenja bila losa na takvim gumama i ne treba se zaj...ti ali daleko od tog da se ne mogu voziti ...da su imale dublju saru bile bi sasvim upotrebljive .
2-3 kkm smesna kilometraza.
HTC
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:42
- Garaža: Suzuki SX 4, 1.5 16V; Fiat Punto 1.2 8V
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Vozim zimske gume i zime i leti. (Poštedite me govorancije o zameni, jer nemam ni cvonjka) Hteo sam da pitam da li neko zna, ako su zimske gume sa dubinom šare između 1,6-4 mm legalne leti? Jer većina ljudi misli da pošto je OK zimsku voziti leti, da ako padne ispod 4 mm da se tretira kao letnja. Meni ovo nije logično, mada ide u moju korist. Za sada su sve gume OK 4 napred 7 pozadi, ali da pitam za vaše cenjeno mišljenje i ako znate kako to policija shvata, odnosno zakonodavac, jer su ovo dva sveta?
Ako ti na 50 km\h iskoci dete tu ti ni bog ne moze pomoci a ne gume koje god da su.Ogi napisao:Ok. A ko vozi 50 po gradu ? Hajde molim te nemojte da se pravimo blesavi. Ali ok, vozimo 50. I izleti dete. I moras da zakocis. Pa neka je pri tih 50 zaustavni put duzi pola metra. Zamisli situaciju, sa letnjim kocis tik ispred njega, sa zimskim ga gazis. Realno, zar ne?
- Captain Slow
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19
Moje pitanje je bilo vezano za habanje guma, zaista nema potrebe za pisanjem o prednosti letnjih guma leti,
niti sam početnik, niti sam debil pa da ne znam da je letnja guma bolja leti, zimska zimi.
Pitao sam za savet da li da pljunem 300 evra na letnje gume i da mi auto stoji jer ja nisam tu, a ne o vožnji i nesrećama u saobraćaju.
Nismo smo se razumeli, očigledno.
Hvala svima svakako
niti sam početnik, niti sam debil pa da ne znam da je letnja guma bolja leti, zimska zimi.
Pitao sam za savet da li da pljunem 300 evra na letnje gume i da mi auto stoji jer ja nisam tu, a ne o vožnji i nesrećama u saobraćaju.
Nismo smo se razumeli, očigledno.
Hvala svima svakako

- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
Re: Одг: Letnje gume
Ma vozi ih 2000 km je bas malo.
HTC
HTC
slobodno vozi nece im faliti nista. Mala je to kilometraza.
Za policijsko tumacenje ne znam, ali zakon je jasan.Minimalna dubina sare je 1,60mm a ujedno to je i dubina oznake potrosnje na gumama, TWI.
To je opsta medjunarodna norma.
Mozes da vozis zimske gume svih 365 dana, po zakonu i pravilnicima.
To je opsta medjunarodna norma.
Mozes da vozis zimske gume svih 365 dana, po zakonu i pravilnicima.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Mozes da vozis sa zimskom opremom i leti, ali pise da zimske gume ( kao deo zimske opreme) moraju imati min 4 mm sare. A opet mozes reci da zimske gume nisu deo zimske opreme. E sad, koliko ce se to leti ozbiljno gledati, mislim da nece.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Javi mi ako dolazis u Beograd da ne izlazim na ulicu.
Ja ne razumem zakon uopste, zabranili letnje zimski a ostavili zimske leti. Svasta. Potpuno neverovatno.

Naprotiv, jedino tehnicki opravdani i logicno resenje.
Zimska oprema prestaje da postoji danom 01.04. i od tada je rezim letnje opreme, sto se tice zakona.
Nema nikakve dileme da u maju ili avgustu nema smisla traziti zimske obaveze koje vaze za zimske uslove voznje.
Zimska oprema prestaje da postoji danom 01.04. i od tada je rezim letnje opreme, sto se tice zakona.
Nema nikakve dileme da u maju ili avgustu nema smisla traziti zimske obaveze koje vaze za zimske uslove voznje.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Naravno da nema ali ja kazem da itekako ima smisla ukinuti koriscenje zimskih leti! Ma ko nema za 4 normalne gume ne treba ni da vozi. Takodje, trebalo bi proveravati gume na tehnickom, kada vidim kakve celave gume ljudi voze ja ne verujem, to je za zatvor.
Re: Zimske gume leti
sto se tice takve smešne kilometraže ja osobno ne bi kupovao zimske gume, imao bi letne preko cele godine, a kad padne sneg ne bi se vozio.
A šta se tiče vožnje sa zimskima leti,...ja se i zimi kad nema snega ne volim voziti sa zimskima, jer je potpuno drugačija vožnja nego sa letnima, a ko to ne oseča bolje i da nema dozvolu po mom mišljenju. Pa bilo to po gradu ili na autoputu, bilo gde.
A šta se tiče vožnje sa zimskima leti,...ja se i zimi kad nema snega ne volim voziti sa zimskima, jer je potpuno drugačija vožnja nego sa letnima, a ko to ne oseča bolje i da nema dozvolu po mom mišljenju. Pa bilo to po gradu ili na autoputu, bilo gde.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ogi, preteruješ. Ja sam prvi za što veću bezbednost i za dva seta guma. Ali prosto, to što neko vozi zimske gume leti ne znači odmah i da je opasnost na putu, ako se vožnja prilagodi uslovima.
Posetite www.garaza.rs !