Zimske gume leti

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od Laki021 »

Mnogo se brze trose zimske ako se voze leti. Zavisi kako koje, ali generalno negde na 25 stepeni pocinju da cvile i skripe ko blesave. Nesto slabije drze i duzi im je zaostavni trag.
Sve u svemu nije sjajno ali moze da posluzi.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Vise se cepaju zimske kad se voze leti nego sto se trose brze, tacnije odtadaju lamelice.
To jedino za Winteru ne vazi, jer ima najmanje silike i najmanje lamelica, pa je zato i takva kakva je, po meni najgora.
A sa druge strane, stati sa Winterom na 25-30 stepeni je misaona imenica, ako se treba iole naglo zakociti.
Iskreno savet svima, da im je jeftinije da imaju letnje i zimske, sto zbog bezbednosti, sto zbog budzeta.

A koliko sam cuo, nisam licno proverio, osiguranja tretiraju zimsku gumu od 01.04.-01.11. kao letnju zimi, tacnije nedaj Boze sudara krivi ste.
Svorci
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:42
Garaža: Suzuki SX 4, 1.5 16V; Fiat Punto 1.2 8V

Post od Svorci »

Ne mogu oni da radi šta hoće mimo zakona, jer oni i nisu iznad zakona. Dakle, na osnovu čega bi oni mogli da se uhvate, da ne isplate štetu? ja ne mogu da se setim nijednog primera. Bolje je otići i pitati, nego da to ne bude mač sa dve oštrice, da im damo ideju, pa da i to uvedu, hebem im seme i pleme prevarantsko.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dag81 napisao: A sa druge strane, stati sa Winterom na 25-30 stepeni je misaona imenica, ako se treba iole naglo zakociti.
Bas Wintera u pitanju, nije bilo problema sa kocenjem ni pri 43C u hladu i mnogo vise na vrelom asfaltu ali nije bilo ni panicnog kocenja.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Napravismo sa gumama veliki bauk. Po nasim konstatacijama sa foruma cela Srbija mora da vozi nove automobile, da ima dva seta premium guma(zimske+letnje) sa dva seta felni. Ko to nema taj je lud i treba da ide u zatvor ili mu oduzeti vozacku dozvolu.
Jel poznaje neko od vas nekoga ko nema novca ni za dve wintere?
Moj cale je kupio 4 nove wintere vozio ih 6 godina i zimi i leti bez ikakvih problema, covek koji vozi kola najnormalnije penzioner covek i ne vozi 190km/h preko iriskog venca kao pojedinci sa foruma. Sad je kupio dva seta bf goodrich letnje i opet winteru zimske. Iako sam ga nagovarao da to ne radi da opet kupi 4 wintere i da ih tera on se odlucio za dva seta. Po meni za njega bacanje para.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

:bravo:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ovo je auto forum i na njemu treba da se promoviše razvijanje tehničke kulture i normalnih standarda u eksploataciji vozila, a ne spuštati nivo priče iz socijalnih razloga ili balkanske aljkavosti. Da bi se to dodatno pojačalo, onda se to banalizuje rečima tipa "Ko to nema taj je lud i treba da ide u zatvor ili mu oduzeti vozacku dozvolu.". Ne, taj je normalan, da normalniji ne može biti, a onaj koji nema je isto normalan, ali nema para. Ali, naravno u Srbiji je vrlina mana. Ovde se još uvek smeju ljudima koji imaju čista kola.

To ne znači da ne treba imati sluha za nekog ko nema para da kupi 4 nove gume, ali to još manje znači da mu to treba prepoporučivati i govoriti kako je to sve ok, d aje isto, kako nema razlike. Nije isto, nije dobro, ali ponekad iz nužde mora tako da se radi.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Zimske gume leti

Post od dragvorl »

+1
Bravo Starce.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Starče svaka ti je Njegoševa :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Sh@rance napisao:Napravismo sa gumama veliki bauk. Po nasim konstatacijama sa foruma cela Srbija mora da vozi nove automobile, da ima dva seta premium guma(zimske+letnje) sa dva seta felni. Ko to nema taj je lud i treba da ide u zatvor ili mu oduzeti vozacku dozvolu.
Jel poznaje neko od vas nekoga ko nema novca ni za dve wintere?
Moj cale je kupio 4 nove wintere vozio ih 6 godina i zimi i leti bez ikakvih problema, covek koji vozi kola najnormalnije penzioner covek i ne vozi 190km/h preko iriskog venca kao pojedinci sa foruma. Sad je kupio dva seta bf goodrich letnje i opet winteru zimske. Iako sam ga nagovarao da to ne radi da opet kupi 4 wintere i da ih tera on se odlucio za dva seta. Po meni za njega bacanje para.

:plusone: :doubleup:

starac vujadin napisao:Ovo je auto forum i na njemu treba da se promoviše razvijanje tehničke kulture i normalnih standarda u eksploataciji vozila, a ne spuštati nivo priče iz socijalnih razloga ili balkanske aljkavosti. Da bi se to dodatno pojačalo, onda se to banalizuje rečima tipa "Ko to nema taj je lud i treba da ide u zatvor ili mu oduzeti vozacku dozvolu.". Ne, taj je normalan, da normalniji ne može biti, a onaj koji nema je isto normalan, ali nema para. Ali, naravno u Srbiji je vrlina mana. Ovde se još uvek smeju ljudima koji imaju čista kola.

To ne znači da ne treba imati sluha za nekog ko nema para da kupi 4 nove gume, ali to još manje znači da mu to treba prepoporučivati i govoriti kako je to sve ok, d aje isto, kako nema razlike. Nije isto, nije dobro, ali ponekad iz nužde mora tako da se radi.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ajao Laki, sad si doveo do potpune kolizije. :mrgreen:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:

Post od kapor »

Ja koliko vidim ovde se vodi jedino propaganda da zimske gume nisu ni zimi dobre.Da ih treba voziti samo kad je pola metra utabanog snega.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Ljudi stvarno mislim da je svakom normalnom vozacu jasno da nije isto voziti zimske gume leti i obrnuto, ali u ovoj prici manji je greh da tako kazem voziti zimsku leti, nego po snegu i ledu letnje gume.
Svako ko vozi zimske gume leti morace da prilagodi svoju voznju i uspori je za nekih 20-30 % i na taj nacin moze da neutralise skoro u potpunosti nedostatak odgovarajucih guma.
Sto se tice zaustavnog traga, nemojte samo prebacivati akcenat na gume, jer svi vrlo dobro znate da na kocenje uticu i mnogi drugi faktori od amortizera, stanja kocionog sistema , trapa itd. Na kraju i medju samim letnjim gumama postoje velike razlike u zaustavnom tragu pa ne vozimo svi koje su prve na listi nego sta ko moze da kupi i voli .
Moja preporuka jeste da se voze letnje leti, a zimske zimi, ali ko ne moze tako iz raznoraznih razloga samo treba da bude svestan sta vozi i prilagodi svoju voznju takvim uslovima.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Cela prica je u tome da neki ljudi jednostavno nemaju novca za dva seta guma i da zbog toga ne treba da idu na stub srama. Ovo jeste auto forum ali koliko nas je bas vodilo racuna o zimskim pneumaticima pre zakona? Pogledajte 10 godina u nazad koliko je nas imalo dva seta guma, veoma mali procenat ljudi, kako smo svi pokupovali zimske gume sad se prosipa pamet o bezbednosti i kritike na racun onoga koji nema novca.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:

Post od kapor »

Odgovori