Zimske gume leti
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Mnogo se brze trose zimske ako se voze leti. Zavisi kako koje, ali generalno negde na 25 stepeni pocinju da cvile i skripe ko blesave. Nesto slabije drze i duzi im je zaostavni trag.
Sve u svemu nije sjajno ali moze da posluzi.
Sve u svemu nije sjajno ali moze da posluzi.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Vise se cepaju zimske kad se voze leti nego sto se trose brze, tacnije odtadaju lamelice.
To jedino za Winteru ne vazi, jer ima najmanje silike i najmanje lamelica, pa je zato i takva kakva je, po meni najgora.
A sa druge strane, stati sa Winterom na 25-30 stepeni je misaona imenica, ako se treba iole naglo zakociti.
Iskreno savet svima, da im je jeftinije da imaju letnje i zimske, sto zbog bezbednosti, sto zbog budzeta.
A koliko sam cuo, nisam licno proverio, osiguranja tretiraju zimsku gumu od 01.04.-01.11. kao letnju zimi, tacnije nedaj Boze sudara krivi ste.
To jedino za Winteru ne vazi, jer ima najmanje silike i najmanje lamelica, pa je zato i takva kakva je, po meni najgora.
A sa druge strane, stati sa Winterom na 25-30 stepeni je misaona imenica, ako se treba iole naglo zakociti.
Iskreno savet svima, da im je jeftinije da imaju letnje i zimske, sto zbog bezbednosti, sto zbog budzeta.
A koliko sam cuo, nisam licno proverio, osiguranja tretiraju zimsku gumu od 01.04.-01.11. kao letnju zimi, tacnije nedaj Boze sudara krivi ste.
-
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:42
- Garaža: Suzuki SX 4, 1.5 16V; Fiat Punto 1.2 8V
Ne mogu oni da radi šta hoće mimo zakona, jer oni i nisu iznad zakona. Dakle, na osnovu čega bi oni mogli da se uhvate, da ne isplate štetu? ja ne mogu da se setim nijednog primera. Bolje je otići i pitati, nego da to ne bude mač sa dve oštrice, da im damo ideju, pa da i to uvedu, hebem im seme i pleme prevarantsko.
Bas Wintera u pitanju, nije bilo problema sa kocenjem ni pri 43C u hladu i mnogo vise na vrelom asfaltu ali nije bilo ni panicnog kocenja.dag81 napisao: A sa druge strane, stati sa Winterom na 25-30 stepeni je misaona imenica, ako se treba iole naglo zakociti.
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Napravismo sa gumama veliki bauk. Po nasim konstatacijama sa foruma cela Srbija mora da vozi nove automobile, da ima dva seta premium guma(zimske+letnje) sa dva seta felni. Ko to nema taj je lud i treba da ide u zatvor ili mu oduzeti vozacku dozvolu.
Jel poznaje neko od vas nekoga ko nema novca ni za dve wintere?
Moj cale je kupio 4 nove wintere vozio ih 6 godina i zimi i leti bez ikakvih problema, covek koji vozi kola najnormalnije penzioner covek i ne vozi 190km/h preko iriskog venca kao pojedinci sa foruma. Sad je kupio dva seta bf goodrich letnje i opet winteru zimske. Iako sam ga nagovarao da to ne radi da opet kupi 4 wintere i da ih tera on se odlucio za dva seta. Po meni za njega bacanje para.
Moj cale je kupio 4 nove wintere vozio ih 6 godina i zimi i leti bez ikakvih problema, covek koji vozi kola najnormalnije penzioner covek i ne vozi 190km/h preko iriskog venca kao pojedinci sa foruma. Sad je kupio dva seta bf goodrich letnje i opet winteru zimske. Iako sam ga nagovarao da to ne radi da opet kupi 4 wintere i da ih tera on se odlucio za dva seta. Po meni za njega bacanje para.
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Ovo je auto forum i na njemu treba da se promoviše razvijanje tehničke kulture i normalnih standarda u eksploataciji vozila, a ne spuštati nivo priče iz socijalnih razloga ili balkanske aljkavosti. Da bi se to dodatno pojačalo, onda se to banalizuje rečima tipa "Ko to nema taj je lud i treba da ide u zatvor ili mu oduzeti vozacku dozvolu.". Ne, taj je normalan, da normalniji ne može biti, a onaj koji nema je isto normalan, ali nema para. Ali, naravno u Srbiji je vrlina mana. Ovde se još uvek smeju ljudima koji imaju čista kola.
To ne znači da ne treba imati sluha za nekog ko nema para da kupi 4 nove gume, ali to još manje znači da mu to treba prepoporučivati i govoriti kako je to sve ok, d aje isto, kako nema razlike. Nije isto, nije dobro, ali ponekad iz nužde mora tako da se radi.
To ne znači da ne treba imati sluha za nekog ko nema para da kupi 4 nove gume, ali to još manje znači da mu to treba prepoporučivati i govoriti kako je to sve ok, d aje isto, kako nema razlike. Nije isto, nije dobro, ali ponekad iz nužde mora tako da se radi.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Zimske gume leti
+1
Bravo Starce.
Bravo Starce.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Sh@rance napisao:Napravismo sa gumama veliki bauk. Po nasim konstatacijama sa foruma cela Srbija mora da vozi nove automobile, da ima dva seta premium guma(zimske+letnje) sa dva seta felni. Ko to nema taj je lud i treba da ide u zatvor ili mu oduzeti vozacku dozvolu.

starac vujadin napisao:Ovo je auto forum i na njemu treba da se promoviše razvijanje tehničke kulture i normalnih standarda u eksploataciji vozila, a ne spuštati nivo priče iz socijalnih razloga ili balkanske aljkavosti. Da bi se to dodatno pojačalo, onda se to banalizuje rečima tipa "Ko to nema taj je lud i treba da ide u zatvor ili mu oduzeti vozacku dozvolu.". Ne, taj je normalan, da normalniji ne može biti, a onaj koji nema je isto normalan, ali nema para. Ali, naravno u Srbiji je vrlina mana. Ovde se još uvek smeju ljudima koji imaju čista kola.

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ajao Laki, sad si doveo do potpune kolizije. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ja koliko vidim ovde se vodi jedino propaganda da zimske gume nisu ni zimi dobre.Da ih treba voziti samo kad je pola metra utabanog snega.
Ljudi stvarno mislim da je svakom normalnom vozacu jasno da nije isto voziti zimske gume leti i obrnuto, ali u ovoj prici manji je greh da tako kazem voziti zimsku leti, nego po snegu i ledu letnje gume.
Svako ko vozi zimske gume leti morace da prilagodi svoju voznju i uspori je za nekih 20-30 % i na taj nacin moze da neutralise skoro u potpunosti nedostatak odgovarajucih guma.
Sto se tice zaustavnog traga, nemojte samo prebacivati akcenat na gume, jer svi vrlo dobro znate da na kocenje uticu i mnogi drugi faktori od amortizera, stanja kocionog sistema , trapa itd. Na kraju i medju samim letnjim gumama postoje velike razlike u zaustavnom tragu pa ne vozimo svi koje su prve na listi nego sta ko moze da kupi i voli .
Moja preporuka jeste da se voze letnje leti, a zimske zimi, ali ko ne moze tako iz raznoraznih razloga samo treba da bude svestan sta vozi i prilagodi svoju voznju takvim uslovima.
Svako ko vozi zimske gume leti morace da prilagodi svoju voznju i uspori je za nekih 20-30 % i na taj nacin moze da neutralise skoro u potpunosti nedostatak odgovarajucih guma.
Sto se tice zaustavnog traga, nemojte samo prebacivati akcenat na gume, jer svi vrlo dobro znate da na kocenje uticu i mnogi drugi faktori od amortizera, stanja kocionog sistema , trapa itd. Na kraju i medju samim letnjim gumama postoje velike razlike u zaustavnom tragu pa ne vozimo svi koje su prve na listi nego sta ko moze da kupi i voli .
Moja preporuka jeste da se voze letnje leti, a zimske zimi, ali ko ne moze tako iz raznoraznih razloga samo treba da bude svestan sta vozi i prilagodi svoju voznju takvim uslovima.
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Cela prica je u tome da neki ljudi jednostavno nemaju novca za dva seta guma i da zbog toga ne treba da idu na stub srama. Ovo jeste auto forum ali koliko nas je bas vodilo racuna o zimskim pneumaticima pre zakona? Pogledajte 10 godina u nazad koliko je nas imalo dva seta guma, veoma mali procenat ljudi, kako smo svi pokupovali zimske gume sad se prosipa pamet o bezbednosti i kritike na racun onoga koji nema novca.