PayPal

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: PayPal

Post od Laki021 »

Vladapetr napisao:Jeste, porez se plaća samo na krajnjoj destinaciji kada ti krajnja destinacija omogući da početnoj destinaciji "javiš" da ćeš tamo platiti porez.
U EU je moguće oslobađanje od poreza pri kupovini artikala koje nosiš van EU, jer ti na granici overe da je proizvod napustio zemlju i onda se naplata poreza prepušta zemlji u koju taj artikal ulazi. Da li ja to mogu da uradim ovde, da li postoji mehanizam da im moja(ili njihova, svejedno) carina javi: ej, za ovo skinite porez prodavcu jer će kupca njegova država oglobiti za ovu kupovinu? Naravno da ne postoji ;)

Odgovorio ti je ftj, a ja mislim da tu nema nikakvog javljanja i sl, dovoljno je da svako gleda svoja posla i radi svoj posao. Ako ti Nemci odbiju porez sta njih briga oce ti ga Srbija naplatiti, njima ni u dzep ni iz dzepa, ne sekira se tu niko da ti ne prodjes jeftino nego se sekiraju da oni ne budu osteceni (tj da izbegnes placanje poreza bez osnova). I tacno je, mnoge radnje automatski odbijaju porez ako se salje u inostranstnov, a ovo moze isto da se uradi i u Srbiji... (mora radnja da posalje dokaz da je robu izvezna i dobice povrat poreza).
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

ftj napisao:@vladapetr

Pdv se uvek u startu odbije kada kupuješ iz online eu prodavnica bilo da si pravno ili fizičko lice. Isto je i kada ti odavde izvoziš neki proizvod/uslugu, ne fakturišeš pdv. 2045. kada mi budemo ušli u EU, međusobno ćemo fakturisati jedni drugima sa pdv-om.

Državi očigledno fali svaki dinar pa su počeli da naplaćuju pdv i na robu koja ne podleže carinjenju to je jedino objašnjenje.
Grešiš. Nađi mi sajt prodavnice iz EU na kojem se cena smanji kada klikneš da si iz Srbije, jer su ti onda odbili pdv. Ako imaš validan VAT da uneseš, onda će se smanjiti za porez - a tebe će da globe preko tvog VAT-a.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Evo ti:

http://www.thomann.de/de/superlux_hd668_b.htm

Ubaci u korpu i odaberi da si iz Srbije i da vidis kako ce ti odbiti njihov porez.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

vat znači pdv tako da ne znam šta znači da se unese validan vat. Ja kad sam kupovao pre 10-15 godina iz UK uvek su mi vat odbijali, moguće da ih sad nešto boli uvo ili jednostavno neke prodavnice ne koriste takve aplikacije ali sumnjam da se nešto menjalo što se tiče samog zakona.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Ma ovo nije vredno price. Posrana drzava u kojoj su zakoni uvek jednakiji za neke i u kojoj uvek najbolje prodju muljatori.
A i ovaj moj post je za jednu drugu temu...

sent from my HTC Sensation
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Texonja je malo nervozan :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

pod "validan VAT" sam mislio na VAT broj, nešto poput broja pod kojim si podveden kao poreski obveznik.

Evo npr iz materije kojom baratam:
http://flavourartexpress.biz/index.php? ... page_id=18

Obratite pažnju na pošiljke van EU šta se traži kao dokaz da bi se oslobodio plaćanja poreza.

Jel se porudžbine sa SportDirecta umanjuju za porez, kada poručiš iz Srbije? Ili im se cena poveća ako si poručio iz UK?
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Jesi ti pogledao link koji sam postavio?

Ni ovde u Ch ne postoje ti "VAT" brojevi, da li je sad i Ch Indijanska zemlja? Ja nesto kontam da to nema skoro ni u jednoj EU zemlji. Istina ne znam kako to bas funkcionise unutar same EU jer ne znam ni kako tu zajednicu da definisem. Ne znam ni kako se kod njih carini i porezuje kad se salje iz jedne EU zemlje u drugu.
Isto ide sa Amazona, automatski ti odbijaju porez kad salju u inostranstvo, bez bilo kakvog popunjavanja i sl... Oni odrade svoj posao time sto odbiju porez, posle nek se dolazna carina ebava sa tim sta ce i kako naplatiti.
Poslednja izmena od Laki021 u 23 Apr 2013, 13:20, izmenjeno 1 put ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: PayPal

Post od Floyd »

Laki021 napisao:@ Floyd
U Ch se paket carini ako iznos carine i poreza prelazi 5chf. U praksi to znaci obicni paketi do 50chf a knjige na koje je porez 2.4% nekih 150chf.
Mislio sam na robu koju sam unosim.
Sa paketima nemam puno iskustva ali iskreno nisam ni narucivao iz inostranstva nista skuplje od 100chf.

Gesendet von meinem GT-N7000 mit Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

A to je skroz druga prica, limit je 300CHF, ali tu je i limit i u Srbiji visi, ne znam da li je 100 ili 150e po osobi.

A inace u Ch ti je najgore kad narucis recimo paket od 60chf, platis carinu i porez 6chf i onda te jos opale 20chf sa carisnkim troskovima...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Vladapetr napisao:pod "validan VAT" sam mislio na VAT broj, nešto poput broja pod kojim si podveden kao poreski obveznik.

Obratite pažnju na pošiljke van EU šta se traži kao dokaz da bi se oslobodio plaćanja poreza.

Jel se porudžbine sa SportDirecta umanjuju za porez, kada poručiš iz Srbije? Ili im se cena poveća ako si poručio iz UK?
Na ovom linku piše - For non EU customers VAT is not levied if orders are delivered by courier and they clear custom.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Laki021 napisao: Ni ovde u Ch ne postoje ti "VAT" brojevi, da li je sad i Ch Indijanska zemlja? Ja nesto kontam da to nema skoro ni u jednoj EU zemlji.
Ne bih te više uznemiravao, ovakvim "kontanjem" naša polemika gubi svaki smisao.
KLIK
Laki021 napisao:Istina ne znam kako to bas funkcionise unutar same EU jer ne znam ni kako tu zajednicu da definisem. Ne znam ni kako se kod njih carini i porezuje kad se salje iz jedne EU zemlje u drugu.
Ja znam, jer sam vlasnik firme koja se između ostalog bavi i uvozom. Zato ti i kažem da je ovo što su sada uradili teška glupost.
ftj napisao:
Vladapetr napisao:pod "validan VAT" sam mislio na VAT broj, nešto poput broja pod kojim si podveden kao poreski obveznik.

Na ovom linku piše - For non EU customers VAT is not levied if orders are delivered by courier and they clear custom.
Upravo ono o čemu pričam, da li je isporuka preko pošte(kao ovom sa fakturom sa prethodne strane) kurirska isporuka, i hoće li im pošta poslati dopis(dokaz) da ću ili jesam platio porez?
Korisnikov avatar
tvrdjava
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2012, 09:06
Garaža: Suzuki SX4 GLX 2WD

Post od tvrdjava »

cozmo,
ne znas sta je drugar sa FB narucucio? To je vrlo bitna informacija... Pošiljkom male vrednosti smatraju se posiljke nekomercijalne prirode osim pošiljki koje se sastoje od alkohola i alkoholnih pića, parfema i toaletne vode, duvana i duvanskih proizvoda.
Odredbama člana 216. tačka 5. Carinskog zakona, domaći i strani državljani oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina, odnosno oslobođeni su od plaćanja carine, na pošiljke male vrednosti koje bezplatno primaju iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komericijalne prirode.
Navedene povlastice preciznije su propisane odredbama člana 6. i člana 29. Uredbe o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, rokovima, uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina (u daljem tekstu: Uredba). Uredbom se utvrđuje vrsta, količina i vrednost robe na koju se, ne plaćaju uvozne dažbine, kao i rokovi, uslovi i postupak za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina.
Odredbama člana 26. tačka 7) Zakona o porezu na dodatu vrednost, propisano je da se PDV ne plaća na robu koja je oslobođenja od plaćanja carine prema navedenim povlasticama. Ako postoji obaveza plaćanja, PDV se plaća po stopi od 18% ili 8% što zavisi od vrste robe i dugih odredaba Zakona o PDV-u.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Vladapetr napisao:
Laki021 napisao: Ni ovde u Ch ne postoje ti "VAT" brojevi, da li je sad i Ch Indijanska zemlja? Ja nesto kontam da to nema skoro ni u jednoj EU zemlji.
Ne bih te više uznemiravao, ovakvim "kontanjem" naša polemika gubi svaki smisao.
KLIK
Laki021 napisao:Istina ne znam kako to bas funkcionise unutar same EU jer ne znam ni kako tu zajednicu da definisem. Ne znam ni kako se kod njih carini i porezuje kad se salje iz jedne EU zemlje u drugu.
Ja znam, jer sam vlasnik firme koja se između ostalog bavi i uvozom. Zato ti i kažem da je ovo što su sada uradili teška glupost.
ftj napisao:

Upravo ono o čemu pričam, da li je isporuka preko pošte(kao ovom sa fakturom sa prethodne strane) kurirska isporuka, i hoće li im pošta poslati dopis(dokaz) da ću ili jesam platio porez?
Ja i dalje ne znam sta ti hoces i sta tebi ne odgovara?
Ako oni nisu u stanju da odbiju porez to je njihov problem a ne problem drzave Srbije. I isto tako mi nije jasno sta se tebe tice kako je EU posto mi eto gle cuda nismo u EU ma koliko se trudili...

Taj VAT number je ocigledno dodatna komplikacija koja je njima potrebana jer su kao jedna zemlja a u stvari nisu... Odbijanje poreza za slanje van EU nema nikakve veze sa tim i ako hoce oni to mogu da odrade kao sto je demonstrirano raznim on-line razdnjama. To sto radnja koja tebe konkretno zanima to ne radi (jer ih mrzi ili ko zna zasto) to je tvoj i njihov problem, a ne problem sistema i Srbije.
Poslednja izmena od Laki021 u 23 Apr 2013, 13:56, izmenjeno 2 puta ukupno.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Priča je počela od toga da li je moguće da online prodavnica u startu odbije pdv prilikom slanja u Srbiju. Očigledno je moguće, konkretno ova prodavnica sa linka to radi samo preko kurirskih službi jer im je, kolko sam ukapirao, potreban dokaz da je prošlo carinu, a da li je moguće i preko regularne pošte ne bih znao.
Odgovori