dragan napisao:ljudi o cemu bre pricate, pa gomila vozaca ne bi znala ni tocak sa probusenom gumom da zameni...
sve to sto spominjete, pola majstorske radionice mozete da imate u autu, da izucavate sta se i kako dijagnostifikuje i menja i igrate se majstora, ili mozete jednostavnije da uplatite par hiljada dinara amss-u ili nekim predstavnistvima odredjenih proizvodjaca i da imate besplatnu intervenciju ili bar odvozenje do najblizeg servisa i ne igrate se mehanicara...
Gomila vozaca ne zna nista ali to ne znaci da je to nesto dobro. A nije tesko nauciti makar najosnovnije stvari.
Jednostavnije je uplatiti ali to nije resenje kada zbog neke sitnice stane auto i prekine se voznja. Odvozenje do servisa traje puno vremena, besplatna intervencija isto treba da se dosta ceka, prakticno auto stoji nepokretan i vi pored njega.
Koliko ja shvatam svrha auta je da prevozi a ne da stoji, i meni je prioritet nastavak putovanja u odnosu na cekanje nedefinisanog vremena na nedefinisanu pomoc.
Mnogo puta sam gledao uzivo da ta placena unapred besplatna intervencija nema nikakvu svrhu, dodje pomoc koja nije u stanju da ista uradi a pogotovu sam vidjao da se pomoc ceka satima onda kada je najpotrebnije.
Najprostiji scenario, iz nekog razloga se akumulator pokvario/ ispraznio.
Imate besplatnu intervenciju, ne mozete da upalite auto i pozovete. Cekate pola sata, 2 sata, nemate pojma koliko.
Krenuli ste na posao, na put, negde po nekom planu.
Imate osnovni alat, zamenite akumulator ili zaustavite prvi auto i pomognete se kablovima za paljenje i slicno nastavite put za 15tak minuta.
Ili tokom parkiranog auta neka zivotinjka pregrize crevo ili zicu i auto je mrtav.Popravka je jednostavna ali bez alata nije moguca.
Ima sijaset situacija gde popravka moze da se zavrsi za manje od pola sata, umesto da se izgubi vreme u cekanju na pomoc.
Iako mi alat iz gepeka zatreba na putu jednom u 10 godina mnogo sam sigurniji kada znam da ga imam, i mnogo puta sam drugima pomogao da prevazidju bezizlaznu situaciju ne samo sa autom upravo sa 5-6 kg minimalnog alata koji jedva da zauzima mesto u gepeku.